Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΑΒ - ΕΛΒΟ
Μέσα στο καλοκαίρι το ξεπούλημα

Η γερμανική ΝΤΑΣΑ, η γαλλική ΝΤΑΣΟ και ο όμιλος Κόκκαλη, μεταξύ των υποψηφίων αγοραστών της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ. Η ΠΥΡΚΑΛ θα «εξυγιανθεί» πρώτα και μετά θα πουληθεί. Προς το παρόν ...δεν ξεπουλιέται η ΕΒΟ

Η ΕΑΒ ξεπουλιέται μέσα στο καλοκαίρι σε γερμανικό ή σε γαλλικό στρατιωτικό βιομηχανικό όμιλο. Την τύχη της ακολουθεί και η ΕΛΒΟ, η οποία επίσης - σύμφωνα με χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις - θα πρέπει να έχει ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αμέσως μετά, έρχεται η σειρά της ΠΥΡΚΑΛ, η οποία ακολουθεί σήμερα «θεραπεία εξυγίανσης» για να εισέλθει στη συνέχεια «καθαρή» στο Χρηματιστήριο. Οσο για την ΕΒΟ, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε χθες ότι «δεν εξετάζεται προς το παρόν θέμα ιδιωτικοποίησης».

Με λίγα δηλαδή λόγια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με συνοπτικές διαδικασίες, βγάζει στο σφυρί τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες μαζί με τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και την Εμπορική, παραδίδονται στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξοφλεί έτσι τα γραμμάτια, που είχε υπογράψει προεκλογικά στα μεγάλα συμφέροντα που τη στήριξαν ομόθυμα.

Στα πλαίσια του γενικού σαρώματος των πολεμικών βιομηχανιών της χώρας, συναντήθηκαν χθες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλος. Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι «μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση των αμυντικών βιομηχανιών». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι για την ΕΑΒ προβλέπεται η πώληση του 49% των μετοχών της με παράλληλη εκχώρηση της διοίκησης στους υποψήφιους αγοραστές, για την ΕΛΒΟ η πώληση του 43% των μετοχών της, ενώ για την ΠΥΡΚΑΛ ανέφερε ότι προχωρεί το πρόγραμμα «εξυγίανσης και στη συνέχεια η εταιρία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο». Οσο για την ΕΒΟ, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησής της ...προς το παρόν. Δήλωσε, τέλος, ότι «οι εξοπλισμοί των ενόπλων δυνάμεων τροφοδοτούν τις αμυντικές βιομηχανίες, γεγονός που βελτιώνει ικανοποιητικά την κατάστασή τους». Η ανάλυση στρατιωτικών προμηθειών από τις αμυντικές βιομηχανίες, είναι το μέσο βελτίωσης των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, ώστε στη συνέχεια να παραδοθούν με ικανοποιητικούς όρους στους ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η κατάσταση των τεσσάρων πολεμικών βιομηχανιών, λίγο πριν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους, είναι η ακόλουθη:

Για τηνΕΑΒ έχουν υποβληθεί προσφορές δύο ενδιαφερόμενων: Της γερμανικής αεροπορικής βιομηχανίας ΝΤΑΣΑ και της αντίστοιχης ΝΤΑΣΟ. Η τελευταία παρουσιάζεται μέσα από κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν η ΙΝΤΡΑΚΟΜ (Ομιλος Κόκκαλη) και η ΕΞΟΝ, η οποία παρουσιάζει κοινή πορεία δράσης με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και σε άλλα θέματα. Η κοινοπραξία έχει ζητήσει από την κυβέρνηση συμπληρωματικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της ΕΑΒ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο υιοθετεί τις προτάσεις μελέτης της εταιρίας ΧΑΜΙΛΤΟΝ (η τελευταία παρότρυνε την κυβέρνηση μέσα από τη μελέτη να παραδώσει την ΕΑΒ στις ευρωπαϊκές αεροπορικές βιομηχανίες ...με προτίμηση στην ΝΤΑΣΑ), η ΕΑΒ «σπάει» σε τέσσερις εταιρίες και μετατρέπεται σε εταιρία συμμετοχών (Holding). Ο αγοραστής του 49% των μετοχών της ελέγχει, έτσι, και τις τέσσερις θυγατρικές, ενώ του δίνεται η δυνατότητα να πωλήσει μετοχές των θυγατρικών, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 49%. Σαν αντάλλαγμα από την πώληση της ΕΑΒ, η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη συμμετοχή της ιδιωτικής ΕΑΒ στη συμπαραγωγή του ευρωπαϊκού αερομαχητικού ΕΥΡΩΦΑΙΤΕΡ.

Για την ΕΛΒΟ, της οποίας επίσης πωλείται μέσα στο καλοκαίρι το 43% των μετοχών της σε πρώτη φάση, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιωτικά συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και το επιχειρηματικό δίδυμο Κόκκαλη - Μυτιληναίου. Η επιχείρηση απασχολεί 1.050 άτομα και, σε μία προσπάθεια «εξυγίανσης» της εταιρίας, της έχουν ανατεθεί σημαντικές παραγγελίες από το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Στα πλαίσια ...«εξυγίανσης» τηςΠΥΡΚΑΛ, έχει αρχίσει η επιχείρηση ...αποψίλωσης του προσωπικού. Από 1.550 άτομα σήμερα, μέσα σε τρία χρόνια θα πρέπει να έχουν μειωθεί σε 700. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, μετατάχθηκαν 120 άτομα, ενώ, σε μια προσπάθεια χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων, προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μιλούν για «αμυντική βιομηχανία» και εννοούν την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων (2023-02-23 00:00:00.0)
Να απορρίψουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ ψευτοδιλήμματα και σχέδια του κεφαλαίου (2017-05-04 00:00:00.0)
Δίνει «προίκα» για να προσελκύσει νέους ιδιώτες (2011-02-18 00:00:00.0)
Στο σφυρί ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ (2010-10-06 00:00:00.0)
Προς "σαλαμοποίηση" η ΕΑΒ; (1998-11-08 00:00:00.0)
Κοινή δράση των εργαζόμενων στο χώρο (1998-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ