Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απορρίψουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ ψευτοδιλήμματα και σχέδια του κεφαλαίου

Από τη χτεσινή περιοδεία του Γ. Δελή στην ΕΛΒΟ
Από τη χτεσινή περιοδεία του Γ. Δελή στην ΕΛΒΟ
Παρέμβαση στους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, που ξεκίνησε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες, περιόδευσε στο εργοστάσιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ενώ προηγουμένως μοιράστηκε πλατιά στους εργαζόμενους η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΕ για τις εξελίξεις στην ΕΛΒΟ.

Οι 337 εναπομείναντες εργαζόμενοι εκβιάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, στην ιδιωτικοποίηση ή στο κλείσιμο. Το 86% των μετοχών της ΕΛΒΟ, τα τελευταία χρόνια, έχει επανέλθει στο κράτος και το 2014 τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Την προηγούμενη βδομάδα, δημοσιεύθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση, με κατώτατη τιμή προσφοράς τα 10 εκατ. ευρώ. Το πωλητήριο περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που αποκτήθηκαν από το μόχθο και τον ιδρώτα της εργατικής τάξης της χώρας μας, από τις οικοπεδικές εκτάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, μέχρι το εμπορικό σήμα της ΕΛΒΟ, σχέδια, άδειες και πατέντες που έχει κατοχυρώσει η εταιρεία. Η ιδιωτικοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνη.

Οι εργαζόμενοι να μην εγκλωβιστούν σε σενάρια ιδιωτικοποίησης

Η Τομεακή Επιτροπή Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, στην οποία έχουν δεσμευθεί οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, υπηρετεί τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και οδηγεί σε συρρίκνωση ή και κλείσιμο επιχειρήσεις όπως η ΕΛΒΟ και συνολικά την πολεμική βιομηχανία στην Ελλάδα.

Αυτό έχει αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να χρυσοπληρώνει εισαγωγές πανάκριβου αμυντικού υλικού, σημειώνει η ΤΕ, που υπογραμμίζει ότι το υλικό αυτό είναι συχνά ακατάλληλο για τη γεωγραφία του ελλαδικού χώρου και τις αμυντικές ανάγκες, αφού έχει ως κριτήριο αγοράς όχι τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού, αλλά τις ανάγκες της αστικής τάξης της χώρας, τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ), τις ανάγκες της κερδοφορίας εγχώριων και πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΤΕ Βιομηχανίας καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους και σημειώνει: «Ούτε η επιστροφή στο κρατικό καπιταλιστικό μονοπώλιο ούτε η ιδιωτικοποίηση υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες! Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και στην Πολεμική Βιομηχανία, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, πρέπει να αντιπαλέψουν τα σχέδια κλεισίματος και απόλυσης του προσωπικού τους, να μην παγιδευτούν σε σενάρια ιδιωτικοποιήσεων που οδηγούν σε σοβαρές επιπτώσεις για την ίδια την αμυντική ικανότητα της χώρας. Να μην παλέψουν για ξένα συμφέροντα. Να αντιπαλέψουν και το εμπόδιο του παλιού και νέου εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ που έχει αποδεχτεί την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, άρα και τα όσα αυτή θα επιφέρει στους εργαζόμενους αλλά και συνολικά στη χώρα».

Η αμυντική βιομηχανία μπορεί να υπηρετήσει τη λαϊκή ευημερία μόνο όταν απαλλαγεί από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους

Ξεκαθαρίζει ότι για να υπηρετήσει ο σχεδιασμός της αμυντικής βιομηχανίας τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί απ' τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους.

«Μόνο τότε και σε πλήρη αντιδιαστολή με τον σημερινό ρόλο του υπεργολάβου, του υποκατασκευαστή μονοπωλιακών ομίλων, η εγχώρια πολεμική βιομηχανία θα έβαζε σε κίνηση και θα αξιοποιούσε πολλαπλά τις σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει.

Η ΕΛΒΟ τότε θα μπορούσε να δουλεύει με χιλιάδες εργαζόμενους, με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με ουσιαστικά μέτρα υγιεινής - ασφάλειας, μιας και υπάρχουν τεράστιες (εκφρασμένες άλλωστε και από σημερινά κυβερνητικά στελέχη) ανάγκες σε μεταφορικά μέσα, σε πολιτικά, στρατιωτικά και οχήματα ασφαλείας, που σήμερα ετοιμάζονται να τα προσφέρουν στα εγχώρια και διεθνή μονοπώλια για τα κέρδη τους.

(...) Απαιτείται να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, να καταργηθεί η σκλαβιά της μισθωτής εργασίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής και διανομής. Πάνω σ' αυτό το έδαφος του νέου τρόπου παραγωγής μπορεί να υπάρξει ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Πολεμικής Βιομηχανίας, με την ΕΛΒΟ ενταγμένη σε αυτόν, ως εργαλείο της εργατικής εξουσίας, που θα μπορεί να επεξεργάζεται την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε οχήματα του πολιτικού, του στρατιωτικού και του τομέα ασφάλειας. Αυτήν τη λύση τεκμηριώνει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για:

  • Να σταματήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, να επανέλθει στον πλήρη δημόσιο έλεγχο, χωρίς συμμετοχή κανενός ιδιώτη, και να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότησή της! Καμία απόλυση! Διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους καθώς και τη διασφάλιση των αντίστοιχων δικαιωμάτων των συνταξιούχων της εταιρείας.
  • Αμεσα να ανατεθούν στην ΕΛΒΟ παραγγελίες στρατιωτικών και πολιτικών οχημάτων. Ανατροπή της ευρωενωσιακής πολιτικής για την απελευθέρωση της Πολεμικής Βιομηχανίας, κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που υλοποιεί τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.
  • Αναπροσαρμογή των σχεδιαζόμενων αμυντικών δαπανών. Δραστική μείωση των εισαγωγών και κατάργηση των πολεμικών δαπανών για σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με γνώμονα τις ανάγκες άμυνας του ελληνικού λαού, τη γεωγραφία του ελλαδικού χώρου.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Αμυνας. Προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της συνεργασίας με πανεπιστήμια και σχετικά ινστιτούτα για το σχεδιασμό αμυντικού εξοπλισμού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ