Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Είναι τα παιδιά του Χίτλερ και είναι υπερήφανοι γι' αυτό»

Με την κατάθεση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο καθηγητής είπε ότι κλήθηκε να καταθέσει με αφορμή τα επεισόδια στην Παλαιά Βουλή το 2010, όταν χρυσαυγίτες, με επικεφαλής τον Παναγιώταρο, διέκοψαν εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την ιθαγένεια. Ο μάρτυρας περιέγραψε τα γεγονότα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι, προφανώς μέλη της Χρυσής Αυγής, που τότε δεν ήταν γνωστοί, είχαν ακροβολιστεί σε στρατηγικά σημεία στην αίθουσα. «Ηταν η πρώτη φορά που αντιληφθήκαμε την παρουσία της Χρυσής Αυγής (...) Εμένα ως προεδρεύοντα με έπιασε από το πέτο ο Παναγιώταρος και μου είπε "γιατί δεν λες το όνομά σου ρε, να πεις ότι σε λένε Λεβί"»...

Από αυτό το περιστατικό κι από άλλα, «αισθάνομαι (...) ότι υπάρχει κοινό καθοδηγητικό κέντρο», είπε ο μάρτυρας, τονίζοντας πως το κρίσιμο ζήτημα είναι τα «τάγματα εφόδου». Αναφέρθηκε στα τάγματα εφόδου του Μουσολίνι πριν από την πορεία στη Ρώμη και τα τάγματα εφόδου των ναζί πριν από την άνοδο του Χίτλερ στην καγκελαρία, αλλά και στην προετοιμασία ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, με ασκήσεις στις πηγές της Νέδας, που έτυχε να δει προσωπικά, αφού διατηρεί κοντά στον ποταμό εξοχική κατοικία.

Συνέδεσε επίσης ευθέως την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής με το κοινοβουλευτικό κόμμα, «δείχνοντας» τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παππά, Παναγιώταρο και Λαγό, ως ανήκοντες στον βασικό πυρήνα, όπως προκύπτει από την έντονη παρουσία τους σε πανελλαδικό επίπεδο και την «απίθανη προβολή τους στα ΜΜΕ». Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η εγκληματική δράση ήταν πάντα σε γνώση της ηγεσίας. «Υπάρχει μια ηγεσία που διαλέγει τα "μπουμπούκια" σε όλη την Ελλάδα. Είναι απολύτως εν γνώσει της ηγεσίας. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα κοινό δίκτυο επιλογής και συστράτευσης ανθρώπων», πρόσθεσε. Μάλιστα, αναφερόμενος στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, είπε ότι συγκεντρώνει τα στοιχεία που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή δομή, διάρκεια και τέλεση κακουργημάτων.

Απαντώντας επίσης για το τι σημαίνει η δήλωση Μιχαλολιάκου «είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45», ο Ν. Αλιβιζάτος είπε ότι «είναι τα παιδιά του Χίτλερ, είναι άλλωστε υπερήφανοι γι' αυτό».

Στη συνέχεια της κατάθεσης είπε ότι η Χρυσή Αυγή στοχοποιεί και επιτίθεται σε επιλεγμένους στόχους, μετανάστες, αναρχικούς, αριστερούς, που «συνδυάζονται με τη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι το στοιχείο της βίας είναι εγγενές και δομικό στη Χρυσή Αυγή: «Χωρίς τη βία η Χρυσή Αυγή παύει να υπάρχει... Το χτύπημα στον Φύσσα δεν ήταν του συγκεκριμένου αυτουργού, ήταν της ίδιας της οργάνωσης».

  • Σήμερα Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής διοργανώνουν εκδήλωση αποτίμησης των δύο χρόνων της δίκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ