Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ενταγμένο στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ

Επικυρώθηκε χτες με ευρεία πλειοψηφία η «κύρωση του μνημονίου κατανόησης» μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Νορβηγίας «στον τομέα αμυντικών εξοπλισμών, συστημάτων και υπηρεσιών». Το μνημόνιο υπογράφηκε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλη του 2016, όπου, ανάμεσα σε άλλα, αποφασίστηκε η δημιουργία ισχυρής ΝΑΤΟικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και το Αιγαίο, αλλά και αυτές στα Βαλκάνια, ανέφερε ότι «το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δημιουργούν και ανανεώνουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς που υπάρχουν και για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Μ. Ανατολή, και σε σχέση με την προκλητική στάση της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό. Θα είμαστε σε θέση, δε, πολύ σύντομα, να κάνουμε και μια απόρρητη ενημέρωση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, διότι κάποια από αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνουμε χρήζουν και της ανάγκης ενημέρωσης όλης της Επιτροπής».

Ο ίδιος δήλωσε «δικαιωμένος» για τη διαρροή, πριν από έναν μήνα, από το ΥΠΕΘΑ ότι αναμένεται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, με την έναρξη των εξορύξεων φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως σημείωσε, οι διαρροές έγιναν γιατί «είχαμε τα ΝΟΤΑΜ τα οποία η Τουρκία είχε εκδώσει, και τα ΝΟΤΑΜ ξεκάθαρα έδειχναν ότι ετοιμαζόταν να δημιουργήσει επεισόδιο στο "οικόπεδο 6" και συγκεκριμένα, μάλιστα, να στείλει το "Barbaros" προκειμένου να μπλοκάρει τη δυνατότητα της "Total" μαζί με την "ENI" να κάνει την πρώτη απάντληση και έρευνα με φωτιά στην περιοχή στις αρχές Ιουνίου, και το ΝΟΤΑΜ αυτό αναφερόταν στην 1η Μαΐου, και για αυτό το λόγο το διαρρεύσαμε, ώστε να προετοιμάζεται και η κοινή γνώμη, αλλά και η ελληνική Βουλή και οι διεθνείς οργανισμοί, και να υπάρχει μια κοινή εθνική γραμμή».

Ακάθεκτη η κυβέρνηση προωθεί τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Και ενώ οι εξελίξεις «μυρίζουν μπαρούτι», η κυβέρνηση, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σε συναίνεση με τα άλλα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων, το Ποτάμι και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή που ψήφισε «παρών») «πέρασε» από την Επιτροπή το μνημόνιο κατανόησης, το οποίο κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το ΥΠΕΘΑ και αποτελεί, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, «εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης που υπογράφηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του 2016 μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για την αύξηση, σε πρακτικό επίπεδο συνεργασίας, σε επιλεγμένους τομείς. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και ο τομέας της διευκόλυνσης - ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και της έρευνας στον τομέα της άμυνας».

Οπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, ο μόνος που καταψήφισε το νομοσχέδιο, το μνημόνιο «δεν είναι απόρροια μιας διακρατικής συμφωνίας, που αποβλέπει στην κάλυψη αμοιβαίων αναγκών στον τομέα της άμυνας, αλλά πιστή εφαρμογή ΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών εντολών, ενταγμένο στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των πολεμικών σχεδιασμών, των ιμπεριαλιστικών κέντρων που απαρτίζουν τα διευθυντήριά τους».

Εξάλλου, σημείωσε, «η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων στον τομέα της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας είναι απόλυτα ενταγμένη στους σχεδιασμούς και στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την κάλυψη των αναγκών του κεφαλαίου, ημεδαπού και αλλοδαπού, που δραστηριοποιείται σ' αυτόν τον τομέα».

Οπως επισήμανε, «ο σχεδιασμός έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής πολεμικού υλικού και οπλικών συστημάτων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως διατυπώνεται στα κατά καιρούς κείμενά τους, με τις αναφορές για ομογενοποίηση υλικού και οπλικών συστημάτων και την οργάνωση υπαρχουσών παραγωγικών υποδομών, στόχο έχει τη συγκέντρωση του συνόλου της βασικής παραγωγής της κατηγορίας αυτού του υλικού, κυρίως στις γερμανικές και στις γαλλικές βιομηχανίες, με τις ολλανδικές και τις ιταλικές να ακολουθούν. Οι υπόλοιπες χώρες θα αναλάβουν τον υπερεργολαβικό ρόλο του περιφερειακού παραγωγού και προμηθευτή επιμέρους τμημάτων. Αυτό θα δημιουργήσει ένα status quo ακόμα βαθύτερης πρόσβασης και συμμετοχής των χωρών - μελών στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ο υπουργός Π. Καμμένος, αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ και επιβεβαιώνοντας τα όσα ανέφερε ο Στ. Τάσσος, είπε ότι ο διαγωνισμός θα λήξει στις 15 Μάη και πως «υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από μια πάρα πολύ μεγάλη εταιρεία της Νοτίου Αφρικής, την εταιρεία "Paramount"», που «θα μεταφέρει στην Ελλάδα το έργο που η "Paramount" έχει ως παραγωγή στη Νότια Αφρική, προκειμένου να πιστοποιηθούν τα προϊόντα αυτά ως προϊόντα χώρας ΝΑΤΟ και ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά σχέδια (2022-02-25 00:00:00.0)
Το πραγματικό δίλημμα με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ (2021-01-14 00:00:00.0)
Νέες απευθείας συνεννοήσεις στο αμερικανικό Πεντάγωνο (2015-10-17 00:00:00.0)
Σε πορεία απαξίωσης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (2014-04-08 00:00:00.0)
Σύνοδος υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας (2013-10-22 00:00:00.0)
Ιδια γεύση... (2004-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ