Σάββατο 17 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Νέες απευθείας συνεννοήσεις στο αμερικανικό Πεντάγωνο

...ενώ συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Από την προχτεσινή συνεκπαίδευση της φρεγάτας του ΠΝ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με το αμερικανικό πλοίο «USS W.S CHURCHILL»
Από την προχτεσινή συνεκπαίδευση της φρεγάτας του ΠΝ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με το αμερικανικό πλοίο «USS W.S CHURCHILL»
Συνεχίζονται οι απευθείας συνεννοήσεις της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το παζάρεμα της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας με τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή, να επιτύχουν αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων στην κόντρα τους με άλλα κεφάλαια.

Σε αυτή τη βάση, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου μετέβη με αφορμή τη διεθνή Εκθεση Αμυντικού Υλικού AUSA 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, επισκέφτηκε, προχτές Πέμπτη, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τη βοηθό υπουργό Αμυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Ελίσα Σλότκιν και τον αναπληρωτή υφυπουργό Αμυνας για Θέματα Εφοδιασμού, Τεχνολογίας και Διοικητικής Υποστήριξης, Α. Εστέβες. Σημειωτέον, είχε προηγηθεί πριν μερικούς μήνες η επίσκεψη στο αμερικανικό Πεντάγωνο του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου.

Επισήμως, «αντικείμενο των συζητήσεων υπήρξε η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς περιβάλλεται από εστίες πολεμικής έντασης και γεωπολιτικής αστάθειας και οι προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο των οργανισμών που συμμετέχει η χώρα μας». Του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή, που προωθούν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική με αφορμή τους τζιχαντιστές.

Παραπέρα, «ιδιαίτερο αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, δεδομένου ότι αντιπροσωπείες της ελληνικής δημόσιας και ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας πλαισίωναν τον ΑΝΥΕΘΑ στη διάρκεια της επίσκεψης στην Εκθεση Αμυντικού Υλικού AUSA 2015». Οπου ως «συνεργασία» εννοούν τη διασύνδεση εγχώριων ομίλων με αμερικανικά και άλλα ΝΑΤΟικά μονοπώλια, με γνώμονα τις μπίζνες τους και τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας.

Σε αυτό το υπόβαθρο, ο Δ. Βίτσας δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του: «Στη διάρκεια της παραμονής μας στην Ουάσιγκτον, μέσα από τις επαφές και τις συζητήσεις που έγιναν, αναδείχτηκε η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν για διεύρυνση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για ανάπτυξη και παραπέρα διεύρυνση της συνεργασίας μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Μια συνεργασία που θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όσο και για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία».

Συνεχείς συνεκπαιδεύσεις στα τέσσερα σημεία του χάρτη

Παράλληλα με τις επαφές της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, τρέχουν και οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αντίστοιχες αμερικανικές ή άλλες ΝΑΤΟικές, προς ...εμπέδωση όσων αποφασίζουν σε «θεωρητικό» επίπεδο.

Συγκεκριμένα:

-- Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της 330ής Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), που διεξάγεται στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Επισήμως, «σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και διαδικασίες».

-- Επίσης, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της 335ής Μοίρας στην άσκηση του NATO «Steadfast Noon». Αεροσκάφη της Μοίρας είχαν μετασταθμεύσει στην Αεροπορική Βάση Buchel της Γερμανίας.

-- Από αύριο ως τις 6/11, κλιμάκιο της 347ής Μοίρας μετασταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Trapani, στην Ιταλία, προκειμένου να συμμετάσχει στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Trident Juncture», η οποία διεξάγεται σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 χωρών.

-- Ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΑ μετείχε Τρίτη και Τετάρτη στο «Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO», στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια του οποίου «συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις Αεροπορίες της Συμμαχίας».

-- Τέλος, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» προχώρησε προχτές Πέμπτη σε συνεκπαίδευση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με το πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS W.S CHURCHILL».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ