Σάββατο 17 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Το δράμα τους συνεχίζεται

Την ώρα που συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ των αστικών τάξεων σε επίπεδο ΕΕ για τους ξεριζωμένους και των δικών της ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τείχη, θαλασσοπνίγονται, συναντάνε διάφορα εμπόδια, πέφτουν ακόμα και νεκροί από σφαίρες συνοροφυλάκων.

Νέο τραγικό θύμα στην «αλυσίδα» των αδικοχαμένων, ένας νέος Αφγανός πρόσφυγας που πυροβολήθηκε από αξιωματικό της συνοριακής αστυνομίας στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, κοντά στην πόλη Σρέδετς στα σύνορα με την Τουρκία. Το περιστατικό, για το οποίο διατάχθηκε έρευνα, εμφανίζεται ως «ατύχημα» από «εξοστρακισμό προειδοποιητικής βολής αστυνομικού», όταν ομάδα 50 περίπου Αφγανών «αντιστάθηκε στη σύλληψη όταν εισήλθαν παράνομα στη χώρα». Ο άτυχος νέος εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Η Βουλγαρία, που δεν εντάσσεται στη Συνθήκη Σέγκεν, έχει το τελευταίο διάστημα αναπτύξει περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα, έχει τοποθετήσει κάμερες και αισθητήρες κίνησης και επεκτείνει έναν φράχτη προκειμένου να καλύψει τα 160 χλμ. των συνόρων της με την Τουρκία.

Τραγική τύχη είχε επίσης πρόσφυγας που δεν έγινε δυνατόν να ταυτοποιηθεί, γιατί στην κυριολεξία «πολτοποιήθηκε» όταν παρασύρθηκε την Πέμπτη το βράδυ από εμπορική αμαξοστοιχία στη σήραγγα της Μάγχης, κοντά στο Καλέ στη βόρεια Γαλλία, στην προσπάθειά του να περάσει στη Βρετανία. Ηταν ο 16ος νεκρός στο λεγόμενο Eurotunnel, ενώ και μια 30χρονη γυναίκα από τη Συρία προχτές υπέκυψε στα τραύματά της, όντας τραυματισμένη από αυτοκίνητο κοντά στην ίδια σήραγγα. Στην ευρύτερη περιοχή υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, προσπαθώντας να φτάσουν στη Βρετανία με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Την ίδια ώρα, σε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας αναμενόταν να αποφασίσει το κλείσιμο των συνόρων με την Κροατία. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας σε ΜΜΕ ότι το κλείσιμο θα ξεκινούσε από τα μεσάνυχτα.

Στη Γερμανία, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου N24, το 64% των ερωτηθέντων επιθυμεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη μεταναστευτική πολιτική που θα ακολουθήσει η Γερμανία. Επίσης, μια μέρα πριν την επίσκεψη της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, το 68% εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είναι αναξιόπιστος.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στ. Ζάιμπερτ διέψευσε δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού «WirtschaftsWoche» ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να βάλει σε δεύτερη μοίρα την αυστηρή εμμονή σε όρους του προγράμματος με την Ελλάδα αν αυτή δεχόταν περισσότερους πρόσφυγες». Είπε ότι το «τρίτο πρόγραμμα και η διαδικασία εφαρμογής του πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα και να μην σχετίζεται με προκλήσεις της επικαιρότητας όπως η προσφυγική κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ