Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Επικίνδυνα σχέδια σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια για την «ασφάλεια» των επιχειρηματικών κερδών

Ο υπουργός Αμυνας με τον Αμερικανό πρέσβη στο χτεσινό συνέδριο

Eurokinissi

Ο υπουργός Αμυνας με τον Αμερικανό πρέσβη στο χτεσινό συνέδριο
Η πρεμούρα της κυβέρνησης να εμπλέξει το λαό βαθύτερα στη δίνη επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, και τα σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή με βάση την Ελλάδα αναδείχτηκαν σε Συνέδριο «Για την Αμυνα και την Ασφάλεια» που συνδιοργάνωσαν, χτες, ιδιωτική εταιρεία και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος του συνεδρίου ήταν «η συμβολή στη χάραξη στρατηγικής για την αποτελεσματική θωράκιση της χώρας σε επίπεδο άμυνας και εσωτερικής ασφάλειας», «η διασφάλιση ενός σταθερού κλίματος ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», σε μια συνεχή και επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα διαπλοκή και διασύνδεση της Αμυνας με την εσωτερική ασφάλεια και την «κοινωνική ειρήνη».

Προετοιμασμένοι «για όλα τα σενάρια»

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, χαρακτήρισε την προχτεσινή συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» «απόλυτα θετική αφού συντελεί στην απομάκρυνση της αβεβαιότητας, στη διατήρηση της ηρεμίας και της καλής λειτουργίας της χώρας και την επιστροφή στην κανονικότητα». Κάλεσε, δε, «να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε παρά το δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο να συμβάλουμε στην διαμόρφωση ενός καλύτερου επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το σημερινό διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αβεβαιότητα μετά από μια σειρά γεγονότων που απειλούν να ανατρέψουν τις οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες. Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές και δεν αφορούν μόνο το διεθνές περιβάλλον ή την ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας εξελίσσεται ραγδαία και ανησυχητικά, όπως και οι καθημερινές προκλήσεις στα Ανατολικά. Η πολιτεία πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια»...

Αναφέρθηκε, τέλος, και στην «εσωτερική ασφάλεια», τονίζοντας ότι «η αίσθηση της ασφάλειας που παρέχει το κράτος διά των Σωμάτων Ασφαλείας είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κράτος δικαίου. Η παρατήρηση ισχύει και για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης, τρομοκρατίας και εγκληματικότητας που πληθαίνουν αλλά και για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων από αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές».

Μέχρι τα μπούνια στους ανταγωνισμούς, με «χαρτί» τη «στρατηγική αξία» και τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, σημείωσε πως «οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο (...) απαιτούν συλλογική, περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή αντιμετώπιση». Οπως είπε, άλλωστε, με βάση έγνοιες του κεφαλαίου, «η επέκταση των εξεγέρσεων και συγκρούσεων μπορεί να συντελέσει άμεσα στην απορρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας».

Επέμεινε για τη «στρατηγική αξία της Ελλάδας», «από την κεντρική της θέση στην εν λόγω υψηλού ενδιαφέροντος περιοχή», και από το ότι «συνιστά σημείο επαφής και προπύργιο της Ευρώπης με την ασιατική και την αφρικανική ήπειρο». Οτι το «ειδικό βάρος» της ενισχύεται από το γεγονός ότι αποτελεί τη μοναδική χώρα της περιοχής «που μετέχει ενεργά ως πλήρες μέλος σε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς ασφαλείας», όπως ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΑΣΕ.

Σε ένα τέτοιο «ρευστό και εύθραυστο περιβάλλον ασφαλείας» έβαλε στόχο της κυβέρνησης «να συμβάλει στην ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου για τα επόμενα χρόνια».

Χαρακτήρισε, παραπέρα, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα χώρο ενδιαφέροντός μας», «ίσως τον κορυφαίο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κόμβο παγκοσμίως καθόσον σε αυτή συγκλίνουν μεγάλοι ενεργειακοί διάδρομοι και οδοί διεθνούς εμπορίου». Επ' αυτού πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι «πολύ κοντά σε μία συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά και με χώρες της ευρύτερης περιοχής, μέσω της Κύπρου στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, για τη δημιουργία νέων οδών και νέων τρόπων μεταφοράς Ενέργειας με κομβικό το ρόλο της Ελλάδας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ζήτησε «άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει η οργάνωση τέτοιων φονταμενταλιστικών ομάδων στην περιοχή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες». Επιπρόσθετα χαρακτήρισε «σημαντικό (...) να ελεγχθεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης, της Κύπρου, του Σουέζ και της Μάλτας, όπου γίνεται σχεδόν η περισσότερη διακίνηση πετρελαίου, ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία».

Με αυτά κατά νου, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πλέον ρόλο κομπάρσου, αλλά (...) πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός μεγάλου άξονα σταθερότητας απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Υπό το πρίσμα αυτό, η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ και η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική, οι διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (...) καθιστούν την Ελλάδα έναν παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική της θέση».

Προς αντιμετώπιση απειλών τόνισε, ακόμα, ότι «απαιτείται η άριστη συνεργασία μεταξύ κρατών σε θέματα ασφαλείας και πληροφοριών (...) πολιτική συνεργασία, συνέργειες μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών και κοινές δράσεις κρατών και διεθνών οργανισμών».

Ζήτησε μάλιστα «να φύγουμε από τις μέχρι τώρα στενές αποφάσεις στα πλαίσια της ΕΕ για μη χρήση νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία χωρίς τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, που θα πρέπει άμεσα να ενταχθούν στο μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών». Ζητά, δηλαδή, εκ μέρους της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο φακέλωμα.

Στη δική του εισήγηση, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, είπε: «Νέες μορφές απειλών και κινδύνων - που προέρχονταν τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό περιβάλλον του κράτους - έκαναν την εμφάνισή τους ενώ οι διεξαγόμενες συγκρούσεις σε όλο και περισσότερα σημεία του πλανήτη ήταν περισσότερο "ενδοκρατικές" και λιγότερο "διακρατικές"».

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις θέτουν με επιτακτικό τρόπο, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνικό προσκήνιο, το ζήτημα της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση νέων "ασύμμετρων" απειλών και κινδύνων. Η Ελλάδα, παρότι είναι πυλώνας σταθερότητας η ίδια, βρίσκεται σε μια "δύσκολη" περιοχή», σημείωσε, φτιάχνοντας κλίμα για λήψη μέτρων.

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταστεί η πλέον ευαίσθητη θεσμική συνιστώσα και βασικός πυλώνας ασφάλειας της χώρας, κυρίως λόγω της διεύρυνσης του περιεχομένου της έννοιας της ασφάλειας στον σύγχρονο κόσμο, της διασύνδεσης των ζητημάτων εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας καθώς και της υποχρέωσης συντονισμού σειράς φορέων και υπηρεσιών (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, ΕΥΠ)», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα στον προμαχώνα της καταπολέμησης της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας»

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, που επιγραμματικά είπε:

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα υπήρξαν επί μακρόν σύμμαχοι. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την βάζει στην προμετωπίδα μιας περιοχής με σημαντικά προβλήματα: Η δράση του "Ισλαμικού Κράτους" είναι ο 1ος κύκλος αστάθειας, ο 2ος είναι η στρατιωτικοποίηση του Ευξείνου Πόντου - αφορά τη Ρωσία και επεκτείνεται μέχρι τα Βαλκάνια. Και υπάρχει και ο 3ος κύκλος, τα προβλήματα στη Βόρεια Αφρική.

Η Ελλάδα βρίσκεται εντός και των 3 δακτυλίων, γενόμενη προμαχώνας των αξιών μας, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να χτίσει και γέφυρες μεταξύ εταίρων και να ενισχύσει τη συλλογική μας ασφάλεια, όπως φαίνεται και από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που οργανώνονται με επίκεντρο την Ελλάδα».

Αναφέρθηκε ακόμη στην επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, όπου «ο Αμερικανός ομόλογός του επαίνεσε τις προσπάθειες της Ελλάδας για τη διατήρηση της ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι στον προμαχώνα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας, που δεν είναι πάντα προς το καλό στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μίλησε ακόμη για τη βάση της Σούδας, ως «κρίσιμη για τη συλλογική άμυνα Ελλάδας - ΗΠΑ. Δεν υπάρχει πιο ισχυρό σύμβολο αυτής της κοινής προσπάθειας και σκοπεύω στη θητεία μου να το ισχυροποιήσω. Ενδεικτικά, το αεροπλανοφόρο "Μπους" (σ.σ.: επιχειρούσε πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο) αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και αντί να γυρίσει στη βάση του στη Βόρεια Καρολίνα, τελικά όλες οι επισκευές έγιναν στη Σούδα, με τον διοικητή του πλοίου να επαινεί τις επιδόσεις του προσωπικού της και τις δυνατότητες της βάσης. Παραπέρα, στη Σούδα λειτουργεί και ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για την αντιμετώπιση ναυτικών προκλήσεων (σ.σ.: το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής).

Ολες αυτές οι κοινές δράσεις θα ήταν αδύνατες χωρίς την υποστήριξη των Ελλήνων εταίρων μας στην Αμυνα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα πληροί τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ είναι εύγλωττο παράδειγμα όσον αφορά τη δέσμευσή της», πρόσθεσε, μιλώντας επίσης «για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Το στρατιωτικό «αποτύπωμα»

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στη δική του τοποθέτηση, τόνισε πως «ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικός για όλους τους γεωπολιτικούς δρώντες», προσθέτοντας πως «η παραδοσιακή σημασία του εστιαζόταν κυρίως στη στρατηγική αξία του ως εμπορικής οδού», «την τελευταία δεκαετία, όμως, έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο, παραγωγής και διακίνησης υδρογονανθράκων».

ΝΑΤΟ και ΕΕ, συνέχισε, «έχουν αντιληφθεί ότι η σταθερότητα της περιοχής έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα. Γι' αυτόν το λόγο έχουν αναμειχθεί σε μεγάλο βαθμό ποικιλοτρόπως (...) και με αμυντικές επιχειρήσεις, όπως η ευρωπαϊκή επιχείρηση SOPHIA στη Λιβύη, και η ΝΑΤΟική επιχείρηση της δύναμης SNMG-2 στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών».

Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε για την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα τέτοιο πλαίσιο: «Στόχος για τις Ενοπλες Δυνάμεις (...) είναι να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό στην ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ώστε να μπορεί να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων».

Πρόσθεσε πως «αποτελεί στρατηγικό στόχο η διατήρηση του αποτυπώματός μας στο εξωτερικό», με συμμετοχή σε μια σειρά επιχειρήσεις και αποστολές στο εξωτερικό με «καπέλο» ΝΑΤΟ, ΕΕ ή και ΟΗΕ, τις οποίες απαρίθμησε, αλλά και «πλήθος στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με πλείστες χώρες και όλους τους συμμάχους μας», ενώ αναφέρθηκε και στα προγράμματα εξοπλισμών και «αναβάθμισης ικανοτήτων» σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Επίσης», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αυτό της αεροπορικής και ναυτικής βάσης στη Σούδα. Ο όρμος της Σούδας είναι η μοναδική βάση μεταξύ Αμερικής και Περσικού Κόλπου, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λιμένας κατάπλου για ανεφοδιασμό και επισκευές αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ. Η Σούδα είναι η κορωνίδα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Σε κάθε επαφή μου με τον πρέσβη και στρατιωτικούς διοικητές των ΗΠΑ, αναγνωρίζεται η ανάγκη της αναβάθμισης των υποδομών. Η περαιτέρω επένδυση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Κρήτη εκτιμώ ότι έχει στρατηγική σημασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ