ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνυπογράφουν την καταδίκη του Θρίασιου!

Ζητούν την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 84/84 στο όνομα της ανάπτυξης

Το 1992 έχασαν 14 εργάτες τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα της «Πετρόλα»
Το 1992 έχασαν 14 εργάτες τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα της «Πετρόλα»
Στον «τόπο του εγκλήματος», στο Θριάσιο Πεδίο, που έχει «πνιγεί» από τις βιομηχανίες και τη μόλυνση, αξιώνεται η κατάργηση του ΠΔ 84/84 - που απαγορεύει τη χωροθέτηση νέων βιομηχανιών και την επέκταση των ήδη υπαρχουσών στο λεκανοπέδιο Αττικής - στη λογική ότι εμποδίζεται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων! Αυτά συνέβησαν χτες κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της διήμερηςσύσκεψης που διοργάνωσε το Κλαδικό Ινστιτούτο Εργασίας Πετρελαίου και Χημικής Βιομηχανίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή - Διυλιστήρια και Χημικές Βιομηχανίες.

Το διήμερο πραγματοποιείται στο «φόντο» της επιχειρούμενης επέκτασης των εγκαταστάσεων της «Πετρόλα» και αυτό που επισημάνθηκε από τους περισσότερους ομιλητές είναι η ανάγκη ανάπτυξης των χημικών βιομηχανιών και των διυλιστηρίων επειδή έτσι προστάζει η οικονομία. Προκλητικότερος όλων ο κ. Σκαρλάτος εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, ο οποίος τόνισε ότι «το ΠΔ 84/84 δε βοηθάει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να επενδύσουν!» Ζητώντας με απλά λόγια να καταργηθεί και το τελευταίο όριο που έχει τεθεί για την προστασία του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος της Αττικής.

Μια μικρή εικόνα της επικινδυνότητας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί έδωσε ο Ηρ. Μαντζουράκης, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Σύνδεσμου Θριασίου, ο οποίος σημείωσε ότι από τότε που έχει επιβληθεί η οδηγία SEVESO II - που αφορά τη γενικότερη πρόληψη μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες και ο περιορισμός των συνεπειών τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον - σε όλο το Θριάσιο Πεδίο δεν έχει γίνει ούτε μία άσκηση ετοιμότητας των κατοίκων, για την περίπτωση ατυχήματος σε κάποια από τις μεγάλες βιομηχανίες που υπάρχουν.

Αναμενόμενη ωστόσο ήταν η στάση του Γ. Πανωλάσκου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, ο οποίος δήλωσε ότι αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, δε θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Εφτασε δε στο σημείο να πει: «Θέλουμε να μας υποδείξουν οι επιστήμονες τρόπους για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε ήρεμα να τις προτείνουμε στους βιομήχανους, όχι με φωνές όπως κάνουν άλλοι...». Εννοώντας προφανώς τους κατοίκους που αντιδρούν στην επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ σε αντίθεση με τον ίδιο, που από ό,τι έχει φανεί μέχρι στιγμής είναι έτοιμος αυτός και τα άλλα μέλη της ηγεσίας της Ομοσπονδίας να βάλουν «πλάτη» για να περάσουν τα επικίνδυνα σχέδια της εταιρίας.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Η πρόληψη έφερε γερά παιδιά

Την ανάγκη εφαρμογής του προγεννητικού ελέγχου από τους μέλλοντες γονείς, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με Μεσογειακή Αναιμία (ΜΑ), επισήμαναν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι επιστημονικοί εκπρόσωποι του Κέντρου Μεσογειακής Αναιμίας.

Η νόσος αυτή, όπως τόνισαν, κατέχει την πρώτη θέση σε συχνότητα από όλα τα κληρονομικά νοσήματα στην Ελλάδα. Το ποσοστό των φορέων β - ΜΑ(ο πιο συνηθισμένος τύπος της νόσου στη χώρα μας) στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 8%, ενώ σε πολλές περιοχές φτάνει και το 20%. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περίπου ένα στα 150 ζευγάρια βρίσκονται κάθε χρόνο σε κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με ΜΑ, ενώ στις περιοχές όπου η συχνότητα των φορέων είναι υψηλότερη, ο κίνδυνος φτάνει στο ένα παιδί ανά 24 ζευγάρια. Χωρίς προγεννητικό έλεγχο αναμένονται να γεννιούνται στην Ελλάδα 150-200 παιδιά που θα πάσχουν από ΜΑ. Οσον αφορά τις αποκλίσεις που υπάρχουν στην εμφάνιση της νόσου ανάμεσα στις ορεινές και στις πεδινές περιοχές, αυτό οφείλεται, όπως διευκρίνισαν οι ομιλητές, στο γεγονός πως την εποχή που εμφανιζόταν η ελονοσία, στους φορείς της ΜΑ το μικρόβιο αυτό σκοτωνόταν από τον οργανισμό σε αντίθεση με τους μη φορείς που πολλοί πέθαιναν από ελονοσία. Ετσι ο πληθυσμός στις περιοχές αυτές διαμορφώθηκε τελικά από περισσότερους φορείς ΜΑ.

Οταν στο ζευγάρι και οι δύο είναι φορείς για β- ΜΑ, ο κίνδυνος να γεννηθεί παιδί με τη νόσο είναι σε ποσοστό 25% και ο κίνδυνος αυτός ισχύει για κάθε εγκυμοσύνη. Υπολογίζεται πως 200 ζευγάρια κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν αυτό τον κίνδυνο.

Από το 1975 που άρχισε να λειτουργεί στη χώρα μας το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη με έδρα το Λαϊκό νοσοκομείο και 20 περιφερειακές μονάδες στις περιοχές που έχουν αυξημένο κίνδυνο, το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με ΜΑ μειώθηκε κατά 90%. Στο διάστημα αυτό έχουν γίνει 10.000 προγεννητικές διαγνώσεις και έχουν γεννηθεί 7.500 γερά παιδιά. Η εξέταση γίνεται μεταξύ της 10ης-12ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και είναι δωρεάν.

Παρά τα ουσιαστικά αποτελέσματα που έχει η λειτουργία του Κέντρου Μεσογειακής Αναιμίας, οι εκπρόσωποί του τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό των μονάδων πρόληψης και την ένταξη σε εθνικό πρόγραμμα ποιότητας όλων των μονάδων πρόληψης και όλων των αιματολογικών εργαστηρίων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν σχέση με την πρόληψη ή τον προγεννητικό έλεγχο της Μεσογειακής Αναιμίας, ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου.

Απ' την εντεταλμένη υπηρεσία στην αδιαφορία

Η περιπέτεια ενός νέου που τραυματίστηκε στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και έμεινε ανάπηρος με ποσοστό 60%

Παράλυσε το δεξί του χέρι μετά από τραυματισμό του στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και ενώ ήταν σε εντεταλμένη υπηρεσία. Η πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε για την αποκατάσταση της βλάβης που έπαθε, ενώ στάθηκε και εμπόδιο και στη λύση για το επαγγελματικό του αδιέξοδο μετά την απόλυσή του από το στρατό.

Αυτή ήταν η συμπεριφορά του κράτους προς τον Αθανάσιο Λύκο, που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης και στις 4 Ιουλίου 1997 πήρε κανονική άδεια και ξεκίνησε με το μοτοποδήλατό του να πάει στο σπίτι του στη Ν. Χαλκηδόνα. Ενα αυτοκίνητο του έκλεισε το δρόμο, με αποτέλεσμα τη σφοδρή σύγκρουση ΙΧ και μοτοποδηλάτου από την οποία τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ο νεαρός και χρειάστηκε να μείνει έντεκα μέρες στην εντατική και άλλες 38 μέρες στο 424 ΓΣΝΕ. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από παράλυση του δεξιού του χεριού και χρειαζόταν να γίνει μια λεπτή χειρουργική επέμβαση σε ειδικό νευροχειρουργικό κέντρο του εξωτερικού.

Οταν οι γονείς του ζήτησαν από το στρατό να αναλάβει τα έξοδα της αποστολής στην Αμερική, προκειμένου να χειρουργηθεί εκεί το παιδί τους, πήραν την απάντηση ότι «δε στέλνουμε οπλίτες στο εξωτερικό παρά μόνο αξιωματικούς». Τελικά ο νεαρός απολύθηκε με Ι5, ενώ λίγο αργότερα μπόρεσε να πάει στο εξωτερικό με το ΙΚΑ.

Ο Α. Λύκος πριν παρουσιαστεί στο στρατό δούλευε ηλεκτρολόγος σε μια εταιρία, αλλά μετά τον τραυματισμό του δεν μπορούσε να εργαστεί στην ίδια δουλιά και ζήτησε να πάρει μια άδεια περιπτέρου για να ζήσει. Για να παραχωρήσει αυτή την άδεια η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ζητάει την απόφαση της στρατιωτικής υγειονομικής επιτροπής. Πράγματι η επιτροπή έδωσε 60% αναπηρία, αλλά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απάντησε αρνητικά, με την αιτιολογία ότι όταν έπαθε το ατύχημα ο νεαρός ήταν μεν σε εντεταλμένη υπηρεσία, αλλά το έπαθε με δική του υπαιτιότητα!

Οπως τονίζει σε γραπτή του διαμαρτυρία προς την εφημερίδα μας ο πατέρας του νεαρού, «τώρα ψάχνουμε για δουλιά και ενώ ο στρατός μπορεί να απασχολήσει άτομα με προβλήματα αναπηρίας σε υπηρεσίες του, δεν το κάνει». Προσθέτει ότι για τη δικαίωσή τους θα πρέπει τώρα να αρχίσουν πολυέξοδους και χρονοβόρους δικαστικούς αγώνες.

Προσπάθησε να περάσει ναρκωτικά στη φυλακή

Ναρκωτικά χάπια επιχείρησε να μεταφέρει στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης κρατούμενος, που έγινε αντιληπτός από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Πρόκειται για τον Αρτούρ Βαρντζελιάν, 25 χρόνων, ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία, έκρυψε στον ιατρικό επίδεσμο που είχε δέσει το χέρι του 23 χάπια, ενώ σε έρευνα που έγινε στις αποσκευές του βρέθηκε και μικροποσότητα ηρωίνης.

Στο μεταξύ, μικροποσότητες ναρκωτικών που είχε κρύψει μέσα σε πακέτο τσιγάρων, είχε στην κατοχή του ο 29χρονος Κωνσταντίνος Χασιώτης, έγκλειστος στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής. Σωφρονιστικός υπάλληλος βρήκε στο πακέτο 0,9 γρ. ηρωίνης, 1,2 γρ. βαμβάκι εμπλουτισμένο με ηρωίνη και 0,5 γρ. ινδικής κάνναβης. Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας της Κομοτηνής.

Πιάστηκε για απάτη και πλαστογραφία

Συνελήφθη την Τρίτη το μεσημέρι από την αστυνομία, ο Κασσελάκης Γεώργιος του Εμμανουήλ γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης της ανακρίτριας του 2ου Τακτικού Τμήματος και καταδικαστικές αποφάσεις για απάτη και πλαστογραφία, συνολικής ποινής 3 ετών.

Υστερα από έρευνα που έγινε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ενα πιστόλι REPLICA με ένα γεμιστήρα που περιείχε οκτώ φυσίγγια, υπεύθυνες δηλώσεις και διάφορα έγγραφα που αφορούν μεταβιβάσεις αυτοκινήτων με ελλιπή στοιχεία, σφραγίδες με εντυπώματα διάφορων εταιριών και μητροπόλεων, πινακίδες αυτοκινήτου με ξένους αριθμούς, ενδύματα ιερέα και πλήθος εντύπων που αφορούν τη χορήγηση δανείων από επενδυτικές εταιρίες κυρίως αλλοδαπές.

Ο Γ. Κασσελάκης επρόκειτο να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών χτες, ενώ η προανάκριση σχετικά με τα κατασχεθέντα συνεχίζεται και η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί μόλις ολοκληρωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ