ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ
"Τάμα" στη γενέθλια γη του

Η ΕΣΗΕΑ τον ανακηρύσσει επίτιμο μέλος της

Ο 92χρονος "έφηβος", ο "πρωτομάστορας" και "ποιητής" της τέχνης της φωτογραφίας, Σπύρος Μελετζής,που το 'χει σκοπό - κι εμείς του το ευχόμαστε ολόψυχα - "να ζήσει 500 χρόνια" και να προσφέρει στην τέχνη του και ευρύτερα στον πολιτισμό μας κι άλλα λευκώματα (λ.χ. για τη Θεσπρωτία), πραγματοποίησε ένα μεγάλο "όνειρό" του. Ενα "τάμα" του. "Απαθανάτισε", με το "βλέμμα" της ψυχής και της μηχανής του την Ιμβρο,συνθέτοντας ένα λεύκωμα - "ύμνο" και "φόρο τιμής" στη γη που τον γέννησε το 1906 και από την οποία τον ξερίζωσαν το 1923. Ενα λεύκωμα που αποτυπώνει με "μνημειακές" φωτογραφίες το κάλλος των ανοιχτών οριζόντων, τις αρχαιότητες, την πολιτιστική ζωή αλλά και ώρες του καθημερινού μόχθου (αγροτικού, εργατικού, οικιακού), της σχόλης και της γιορτής των ανθρώπων της σε καιρούς περασμένους, καθώς και διακεκριμένα τέκνα της Ιμβρου. Ενα λεύκωμα - "ποίημα", που μετά τους προλόγους της Λίνας Κάσδαγλη και της Ελένης Αιματίδου - Αργυρίου,η οποία έγραψε και τα εξαίρετα επιστημονικά κείμενα του λευκώματος για την πανάρχαια ιστορία και τον πολιτισμό της, προϊδεάζει τον αναγνώστη για την ομορφιά που θα αντικρίσει γυρνώντας τις σελίδες με το ομοιοκατάληκτο ποίημα του Μελετζή "Αρασιά" για το πανώριο βουνό του νησιού του: "Εγώ είμαι η Αρασιά, της Ιμβρος το καμάρι/ πα στο νησί άλλο βουνό δεν έχει όμοια χάρη (...)".

Το υπέροχο αυτό λεύκωμα, παρουσία του δημιουργού και των συνδημιουργών του, παρουσιάστηκε χτες στην ΕΣΗΕΑ από το Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 (του οποίου μέλος είναι ο Σπ. Μελετζής). Μετά την ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, κ. Παυλόπουλου,ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδης Μανωλάκος,συγχαίροντας τους οργανωτές της εκδήλωσης - παρουσίασης του λευκώματος και τονίζοντας το μέγεθος της συνολικής προσφοράς του Σπ. Μελετζή, ανακοίνωσε την ανακήρυξή του (με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ), σε επίτιμο μέλος της, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 6/11/97 στο "Παλλάς". Στην ίδια εκδήλωση, επίτιμα μέλη θα ανακηρυχτούν και οι Αγγελος Βλάχος, Μίκης Θεοδωράκης, Διδώ Σωτηρίου, Αννα Συνοδινού.

Ο Βύρων Πολύδωρας,δηλώνοντας ότι "σέβεται τις εξάρσεις του λαού", μεταξύ άλλων είπε, ότι με την τέχνη του Σπ. Μελετζή "θαύμασε το "πορτρέτο" της Αντίστασης" και τόνισε ότι "εθνική διεκδίκηση" στα Ελληνοτουρκικά πρέπει να σημαίνει "απαίτηση σεβασμού στους τάφους των προγόνων μας και στον πολιτισμό μας".

Ο Νίκος Καραντηνός (πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης) εξέφρασε τη χαρά του που "ένας σύντροφός μας υλοποίησε αυτό το άπιαστο όνειρο", αναφέρθηκε στη δημιουργική πορεία του Σπ. Μελετζή στα βουνά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και όλης της Ελλάδας και έθεσε προ των ευθυνών της την πολιτεία με το καίριο ερώτημα: "Ποιο χέρι θα φυλάξει όλα τα έργα του Μελετζή, έργα που είναι το "μουσείο" της εργατιάς, της αγροτιάς, των αγώνων του λαού, όλης της Ελλάδας;".

Ενα "μεγάλο ευχαριστώ" προς τον Σπ. Μελετζή των Ιμβρίων, που "σαν αλλοδαποί στην Αθήνα ψιθύριζαν την καταγωγή τους και που τώρα θα μπορούν να τη λένε δυνατά", ήταν η ομιλία της συμπατριώτισσάς του Βάσως Ξυνού.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ
Ζητείται προστασία

Υμνήθηκε με ομότιτλο θεατρικό έργο από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και συνδέθηκε στενά με τις παραδόσεις και την ιστορική μνήμη των Ζακυνθινών. Ο λόγος για τον "Κόκκινο Βράχο" (περιοχή Κρυονερίου), ένα σημαντικό μνημείο της φύσης και της ιστορίας της Ζακύνθου, που απειλείται άμεσα με καταστροφή από τα οικοδομικά σχέδια του πρώτου "άρχοντα" του νησιού, του νομάρχη Γιάννη Τουρίκη, αλλά και την αναλγησία της πολιτείας.Παρά την προσωρινή διακοπή των εργασιών οικοδόμησης ενός μεγαθηρίου 1.000 τ. μ. για εμπορικούς σκοπούς σε οικόπεδο του νομάρχη,που προκάλεσε η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι μπουλντόζες ήδη έχουν κόψει μέρος του πρανούς λόφου.

Αναμένεται, μάλιστα, να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, καθώς πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία επεκτείνεται το Σχέδιο Πόλεως μέχρι το Φάρο του Κρυονερίου (συμπεριλαμβάνεται και ο "Κόκκινος Βράχος"), ανάβει το "πράσινο φως" ώστε να συνεχιστούν οι οικοδομικές εργασίες.Και αυτό τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 413/Β/15-5-95), με την οποία ο "Κόκκινος Βράχος" έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος.Μια απόφαση, όμως, που πατάει σε "ξύλινα πόδια", καθώς δεν έχουν ληφθεί από το κράτος τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή. Πέρα από τις όποιες κόντρες ανάμεσα σε ομάδες του ΠΑΣΟΚ στο νησί, που πιθανόν να έχουν σχέση με το θέμα, οι ευθύνες της πολιτείας είναι μεγάλες,καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε το παραμικρό για την ουσιαστική προστασία του φυσικού και ιστορικού μνημείου, που παραδίδεται και πάλι προς βορά και οικοπεδοποίηση.

Την ανησυχία τους για την καταστροφή του "Κόκκινου Βράχου" εκφράζουν με διαμαρτυρία τους πολλοί Ζακυνθινοί και φίλοι του νησιού, τονίζοντας ότι "ανεξάρτητα από τις νομικές πτυχές του θέματος, τις οποίες εξετάζει η δικαιοσύνη, ζητάμε από τον νομάρχη Ζακύνθου Ιωάννη Τουρίκη, έστω κι αυτή τη στιγμή που μεγάλο μέρος της καταστροφής έχει συντελεστεί, να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους Ζακυνθινούς και την πολιτιστική ιστορία του νησιού, διακόπτοντας οριστικά τις εργασίες του στην περιοχή".

"Η εκσκαφή του πρανούς του βράχου", σημειώνεται, "σε συνδυασμό με την έντονη σεισμική δραστηριότητα του νησιού θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τον Κόκκινο Βράχο, τμήματα του οποίου έχουν καταρρεύσει κατ' επανάληψη τις περασμένες δεκαετίες. Τα πολιτιστικά σύμβολα και η ιστορική μνήμη είναι η μόνη μας άμυνα απέναντι στην εμπορευματοποίηση, τη συλλογική λήθη και τον εξευτελισμό της ζωής. Αυτά θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ως παράδοση και ως ταυτότητα".Τη διαμαρτυρία μεταξύ άλλων υπογράφουν οι: Κάκια Αναλυτή, Κώστας Ασημακόπουλος, Βασίλης Βασιλικός, Ελένη Γερασιμίδου, Φίλλιπας Δρακονταειδής, Σπύρος Ευαγγελάτος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Βάσω Μανωλίδου, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Αννα Συνοδινού, Ελένη Χατζηαργύρη, Ιάκωβος Ψαρράς, Γιάννης Τζανετάκος κ. ά.

Προκολομβιανή τέχνη

Στους προκολομβιανούς πολιτισμούς, αναφέρεται η έκθεση με τίτλο "Προκολομβιανή τέχνη και κεραμική",η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Ν. Π. Γουλανδρή.Ενας από τους πολλούς τομείς της τέχνης των πολιτισμών αυτών, είναι η κεραμική, η οποία περιλαμβάνει 15.000 αντικείμενα. Από την πλούσια συλλογή της αγγειοπλαστικής, επιλέχτηκαν και παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό, 40 περίπου αντιπροσωπευτικά δείγματα. Επίσης εκτίθενται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 67 ακριβή αντίγραφα από τα εκθέματα του Μουσείου Χρυσού της Μπογκοτά.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου "η αρχαιολογική έρευνα που έστρεψε το ενδιαφέρον της πολύ πρόσφατα προς την Κολομβία - μόλις στη δεκαετία του '50 - απέδειξε ότι η εκεί παρουσία οικισμών ξεκίνησε πριν από 12.000 χρόνια. Από τα υλικά κατάλοιπα του προκολομβιανού πολιτισμού μπορεί κανείς με τα σημερινά δεδομένα να καθορίσει "ρυθμούς" ή μεγάλες πολιτισμικές ομάδες, από τις οποίες σπουδαιότερες είναι οι: Καλίμα, Μούισκα, Μαγδαλένα, Ναρίνιο, Κιμπάγια, Σινού, Ταϊρόνα, Τουμάκο, Τολίμα, Γκουάνε, Κορίντο, Κάουκα και Τσιμίλα.Η χρονολογική τους σειρά έχει εύρος πάνω από 2000 χρόνια, δηλαδή από τον 4ο αιώνα π. X. έως τον 17ο αιώνα μ. X.".

Η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια των πολιτιστικών, λογοτεχνικών, επιστημονικών και φολκλορικών εκδηλώσεων με την ονομασία "Η Κολομβία είναι κάτι πολύ περισσότερο".

Εξωφρενική οικογένεια

Μια μικρή εξωφρενική κοινωνία, μέσα στη μεγάλη εξωφρενική κοινωνία ζωντανεύει με την πένα της Δήμητρας Παπαδοπούλου,από σήμερα στο θέατρο "Αμιράλ"."Ο παππούς έχει πίεση",που ανέβηκε πέρσι με επιτυχία συνεχίζεται και φέτος. Τρεις αδελφές με κοινό παππού, κοινό εραστή καλούνται να λύσουν κοινά, αλλά και διαφορετικά, προβλήματα. Ποιος, όμως, θα τους τα λύσει; Φτάνει ένας αφελής και κουτοπόνηρος μπάτσος; Ενας τεμπέλης φοιτητόσκυλος που το παίζει και ωραίος; Αντε να βρεις άκρη. "Ο παππούς" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη,σκηνικά Νίκου Κασαπάκη,κοστούμια Εβελυν Σιούπη.Παίζουν: Δήμητρα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Μητρούσης, Ελένη Καστάνη, Νίκος Κάπιος, Οδυσσέας Σταμούλης, Μαριάννα Λαγουρού, Ντίνος Στούπης.

  • Σήμερα (8μμ) στο βιβλιοπωλείο Σαββάλα (Ζ. Πηγής 18) θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου "Εκατό δρόμοι και μια νύχτα".Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Ανδρέας Μήτσου.

Την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία παρουσιάζει αυτές τις μέρες στη Βίλα Γεωργίου Δροσίνη (Αγίων Θεοδώρων και Διομήδη Κυριακού) στην Κηφισιά, ο Κώστας Μανωλάτος.Στη νέα του δουλιά κυριαρχούν τα τοπία. Χαρακτηριστικά τοπία της Ελλάδας, πλημμυρισμένα από το φως και το γαλάζιο της θάλασσας.

Ο Κ. Μανωλάτος έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα δημιουργίες του, σε εκθέσεις του σε δήμους της χώρας μας και στην Κύπρο. Η τωρινή του έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του Οκτώβρη και θα λειτουργεί πρωί και απόγευμα.

  • Λίγο καιρό μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής Σκηνής,ο μαέστρος και συνθέτης Αλκης Μπαλτάς τοποθετήθηκε στη διεύθυνση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.Αναλαμβάνει δηλαδή την καλλιτεχνική και διοικητική ευθύνη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της Χορωδίας της ΕΡΤ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ