Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ
Ζητείται προστασία

Υμνήθηκε με ομότιτλο θεατρικό έργο από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και συνδέθηκε στενά με τις παραδόσεις και την ιστορική μνήμη των Ζακυνθινών. Ο λόγος για τον "Κόκκινο Βράχο" (περιοχή Κρυονερίου), ένα σημαντικό μνημείο της φύσης και της ιστορίας της Ζακύνθου, που απειλείται άμεσα με καταστροφή από τα οικοδομικά σχέδια του πρώτου "άρχοντα" του νησιού, του νομάρχη Γιάννη Τουρίκη, αλλά και την αναλγησία της πολιτείας.Παρά την προσωρινή διακοπή των εργασιών οικοδόμησης ενός μεγαθηρίου 1.000 τ. μ. για εμπορικούς σκοπούς σε οικόπεδο του νομάρχη,που προκάλεσε η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι μπουλντόζες ήδη έχουν κόψει μέρος του πρανούς λόφου.

Αναμένεται, μάλιστα, να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, καθώς πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία επεκτείνεται το Σχέδιο Πόλεως μέχρι το Φάρο του Κρυονερίου (συμπεριλαμβάνεται και ο "Κόκκινος Βράχος"), ανάβει το "πράσινο φως" ώστε να συνεχιστούν οι οικοδομικές εργασίες.Και αυτό τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 413/Β/15-5-95), με την οποία ο "Κόκκινος Βράχος" έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος.Μια απόφαση, όμως, που πατάει σε "ξύλινα πόδια", καθώς δεν έχουν ληφθεί από το κράτος τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή. Πέρα από τις όποιες κόντρες ανάμεσα σε ομάδες του ΠΑΣΟΚ στο νησί, που πιθανόν να έχουν σχέση με το θέμα, οι ευθύνες της πολιτείας είναι μεγάλες,καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε το παραμικρό για την ουσιαστική προστασία του φυσικού και ιστορικού μνημείου, που παραδίδεται και πάλι προς βορά και οικοπεδοποίηση.

Την ανησυχία τους για την καταστροφή του "Κόκκινου Βράχου" εκφράζουν με διαμαρτυρία τους πολλοί Ζακυνθινοί και φίλοι του νησιού, τονίζοντας ότι "ανεξάρτητα από τις νομικές πτυχές του θέματος, τις οποίες εξετάζει η δικαιοσύνη, ζητάμε από τον νομάρχη Ζακύνθου Ιωάννη Τουρίκη, έστω κι αυτή τη στιγμή που μεγάλο μέρος της καταστροφής έχει συντελεστεί, να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους Ζακυνθινούς και την πολιτιστική ιστορία του νησιού, διακόπτοντας οριστικά τις εργασίες του στην περιοχή".

"Η εκσκαφή του πρανούς του βράχου", σημειώνεται, "σε συνδυασμό με την έντονη σεισμική δραστηριότητα του νησιού θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τον Κόκκινο Βράχο, τμήματα του οποίου έχουν καταρρεύσει κατ' επανάληψη τις περασμένες δεκαετίες. Τα πολιτιστικά σύμβολα και η ιστορική μνήμη είναι η μόνη μας άμυνα απέναντι στην εμπορευματοποίηση, τη συλλογική λήθη και τον εξευτελισμό της ζωής. Αυτά θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ως παράδοση και ως ταυτότητα".Τη διαμαρτυρία μεταξύ άλλων υπογράφουν οι: Κάκια Αναλυτή, Κώστας Ασημακόπουλος, Βασίλης Βασιλικός, Ελένη Γερασιμίδου, Φίλλιπας Δρακονταειδής, Σπύρος Ευαγγελάτος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Βάσω Μανωλίδου, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Αννα Συνοδινού, Ελένη Χατζηαργύρη, Ιάκωβος Ψαρράς, Γιάννης Τζανετάκος κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ