Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ερημη ψυχή

Μια συγκλονιστική ταινία, μια δραματική αληθινή ιστορία, που αναφέρεται στην ιδιωτική ζωή του Τόμας Ελιοτ, με τον τίτλο "Τομ και Βιβ", θα παρουσιάσει η ΕΤ-2 στις 23.30. Πρόκειται για μια κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Μάικλ Χάστινγκς, που φέρνει στο φως μια σκοτεινή στιγμή, μακράς διαρκείας, του καλλιτέχνη. Αν η ιστορία έχει σχέση με την πραγματικότητα, τότε ο θεατής θα βρεθεί στη δύσκολη και δυσάρεστη θέση να διαπιστώσει ότι ο μεγάλος ποιητής Τόμας Ελιοτ διέθετε ευαισθησία μονάχα για την ποίηση και σχεδόν αδιαφορούσε για τους ανθρώπους. Ανθρώπους δικούς του, που τον αγάπησαν, που του στάθηκαν, που τον λάτρεψαν σαν θεό. Οπως η γυναίκα του, η Βίβιαν, που έπασχε από ορμονικές διαταραχές και ενίοτε είχε αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά τον λάτρεψε μέχρι το τέλος, είχε τραγική κατάληξη. Τέλειωσε τη ζωή της σε νευρολογική κλινική. Κι αυτό γιατί ο αυθόρμητος τρόπος με τον οποίον η έρημη γυναίκα εκδηλωνόταν ερχόταν σε αντίθεση με την ψυχρή συμπεριφορά του ποιητή της "Ερημης χώρας". Εκείνη κόρη μιας εύπορης αστικής οικογένειας αγάπησε τον ποιητή, τον δημιουργό, τον μποέμ, τον άνθρωπο που θα τη "φυγάδευε" από τις συμβάσεις του αστικού περιβάλλοντος. Αντίθετα, η Βίβιαν παντρεύτηκε ένα συντηρητικό άτομο, που έπασχε από θρησκευτικές κρίσεις συνείδησης, που δεν τη βοήθησε σε τίποτε, που δεν της ανταπέδωσε τίποτε, ενώ από εκείνη καλοδέχτηκε τα πάντα! Στο τέλος της ταινίας, η γυναίκα αυτή, γερασμένη πια, αλλά πάντα αξιοπρεπής, δε δέχεται στην κλινική που είναι κλεισμένη χρόνια τώρα να ακούσει τίποτε σε βάρος του "θεού" της, που ήταν και ο δήμιός της. Ο Γούλεμ Νταφόε στο ρόλο του Ελιοτ καταφέρνει να "κάνει", άθελά του ίσως, το θαύμα του και να μας παρουσιάσει έναν Ελιοτ που μοιάζει με ανθρωπάκι. Αντίθετα, η Μιράντα Ρίτσαρτσον, με την εκπληκτική ερμηνεία της, δίνει ένα ακόμη ρεσιτάλ ερμηνείας.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 03.00 "Αποχαιρετισμός στα όπλα" του Τσαρλς Βιντόρ.

Πρόκειται για μια ακόμη μεταφορά στη οθόνη του υπέροχου αντιπολεμικού μυθιστορήματος του Ερνεστ Χέμινγουεϊ, που περιγράφει τον έρωτα ενός οδηγού ασθενοφόρου με μια νοσοκόμα κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Το πανέμορφο φυσικό τοπίο, η Ιταλία, και ο εξαιρετικός Βιτόριο ντε Σίκαπροσθέτουν πολλά "συν" στην αποψινή εκδοχή του βιβλίου. Η σκηνοθεσία είναι μέτρια και πέφτει σε παγίδες - κλισέ, αλλά πάντως το έργο βλέπεται με πολύ ενδιαφέρον.

Από την ΕΤ-1 στις 23.00 "Ενοχος χωρίς αποδείξεις" του Ιρβινγκ Γουίνκλερ.

Θα γυρίσουμε στα χρόνια του ψυχρού πολέμου και θα δούμε τη χώρα της (...) ελευθερίας να βάζει μπροστά την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων για νατρομοκρατήσει, να εξευτελίσει, να τσακίσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων της 7ης Τέχνης. Η επιλογή του θέματος, αν και ανατριχιαστική και αληθινή, είναι απόλυτα καλή, όμως δεν μπορούμε παρά να χαμογελάσουμε με την αμερικανική αφέλεια ακόμη μια φορά. Ο σκηνοθέτης δίνει καλά την ατμόσφαιρα της τρομοκρατίας και της προδοσίας, σκηνοθετεί άψογα την εποχή, όμως το παρακάνει, όταν βάζει έναν άνθρωπο μονάχα, έναν σκηνοθέτη να ορθώνει το ηθικό του ανάστημα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, που θα είναι τρομερές για εκείνον. Ο ατομικισμός πάλι νικά στην Αμερική, νικά ακόμα και την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων. Αν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο. Με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ