Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ
"Τάμα" στη γενέθλια γη του

Η ΕΣΗΕΑ τον ανακηρύσσει επίτιμο μέλος της

Ο 92χρονος "έφηβος", ο "πρωτομάστορας" και "ποιητής" της τέχνης της φωτογραφίας, Σπύρος Μελετζής,που το 'χει σκοπό - κι εμείς του το ευχόμαστε ολόψυχα - "να ζήσει 500 χρόνια" και να προσφέρει στην τέχνη του και ευρύτερα στον πολιτισμό μας κι άλλα λευκώματα (λ.χ. για τη Θεσπρωτία), πραγματοποίησε ένα μεγάλο "όνειρό" του. Ενα "τάμα" του. "Απαθανάτισε", με το "βλέμμα" της ψυχής και της μηχανής του την Ιμβρο,συνθέτοντας ένα λεύκωμα - "ύμνο" και "φόρο τιμής" στη γη που τον γέννησε το 1906 και από την οποία τον ξερίζωσαν το 1923. Ενα λεύκωμα που αποτυπώνει με "μνημειακές" φωτογραφίες το κάλλος των ανοιχτών οριζόντων, τις αρχαιότητες, την πολιτιστική ζωή αλλά και ώρες του καθημερινού μόχθου (αγροτικού, εργατικού, οικιακού), της σχόλης και της γιορτής των ανθρώπων της σε καιρούς περασμένους, καθώς και διακεκριμένα τέκνα της Ιμβρου. Ενα λεύκωμα - "ποίημα", που μετά τους προλόγους της Λίνας Κάσδαγλη και της Ελένης Αιματίδου - Αργυρίου,η οποία έγραψε και τα εξαίρετα επιστημονικά κείμενα του λευκώματος για την πανάρχαια ιστορία και τον πολιτισμό της, προϊδεάζει τον αναγνώστη για την ομορφιά που θα αντικρίσει γυρνώντας τις σελίδες με το ομοιοκατάληκτο ποίημα του Μελετζή "Αρασιά" για το πανώριο βουνό του νησιού του: "Εγώ είμαι η Αρασιά, της Ιμβρος το καμάρι/ πα στο νησί άλλο βουνό δεν έχει όμοια χάρη (...)".

Το υπέροχο αυτό λεύκωμα, παρουσία του δημιουργού και των συνδημιουργών του, παρουσιάστηκε χτες στην ΕΣΗΕΑ από το Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 (του οποίου μέλος είναι ο Σπ. Μελετζής). Μετά την ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, κ. Παυλόπουλου,ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδης Μανωλάκος,συγχαίροντας τους οργανωτές της εκδήλωσης - παρουσίασης του λευκώματος και τονίζοντας το μέγεθος της συνολικής προσφοράς του Σπ. Μελετζή, ανακοίνωσε την ανακήρυξή του (με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ), σε επίτιμο μέλος της, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 6/11/97 στο "Παλλάς". Στην ίδια εκδήλωση, επίτιμα μέλη θα ανακηρυχτούν και οι Αγγελος Βλάχος, Μίκης Θεοδωράκης, Διδώ Σωτηρίου, Αννα Συνοδινού.

Ο Βύρων Πολύδωρας,δηλώνοντας ότι "σέβεται τις εξάρσεις του λαού", μεταξύ άλλων είπε, ότι με την τέχνη του Σπ. Μελετζή "θαύμασε το "πορτρέτο" της Αντίστασης" και τόνισε ότι "εθνική διεκδίκηση" στα Ελληνοτουρκικά πρέπει να σημαίνει "απαίτηση σεβασμού στους τάφους των προγόνων μας και στον πολιτισμό μας".

Ο Νίκος Καραντηνός (πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης) εξέφρασε τη χαρά του που "ένας σύντροφός μας υλοποίησε αυτό το άπιαστο όνειρο", αναφέρθηκε στη δημιουργική πορεία του Σπ. Μελετζή στα βουνά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και όλης της Ελλάδας και έθεσε προ των ευθυνών της την πολιτεία με το καίριο ερώτημα: "Ποιο χέρι θα φυλάξει όλα τα έργα του Μελετζή, έργα που είναι το "μουσείο" της εργατιάς, της αγροτιάς, των αγώνων του λαού, όλης της Ελλάδας;".

Ενα "μεγάλο ευχαριστώ" προς τον Σπ. Μελετζή των Ιμβρίων, που "σαν αλλοδαποί στην Αθήνα ψιθύριζαν την καταγωγή τους και που τώρα θα μπορούν να τη λένε δυνατά", ήταν η ομιλία της συμπατριώτισσάς του Βάσως Ξυνού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ