Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προκολομβιανή τέχνη

Στους προκολομβιανούς πολιτισμούς, αναφέρεται η έκθεση με τίτλο "Προκολομβιανή τέχνη και κεραμική",η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Ν. Π. Γουλανδρή.Ενας από τους πολλούς τομείς της τέχνης των πολιτισμών αυτών, είναι η κεραμική, η οποία περιλαμβάνει 15.000 αντικείμενα. Από την πλούσια συλλογή της αγγειοπλαστικής, επιλέχτηκαν και παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό, 40 περίπου αντιπροσωπευτικά δείγματα. Επίσης εκτίθενται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 67 ακριβή αντίγραφα από τα εκθέματα του Μουσείου Χρυσού της Μπογκοτά.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου "η αρχαιολογική έρευνα που έστρεψε το ενδιαφέρον της πολύ πρόσφατα προς την Κολομβία - μόλις στη δεκαετία του '50 - απέδειξε ότι η εκεί παρουσία οικισμών ξεκίνησε πριν από 12.000 χρόνια. Από τα υλικά κατάλοιπα του προκολομβιανού πολιτισμού μπορεί κανείς με τα σημερινά δεδομένα να καθορίσει "ρυθμούς" ή μεγάλες πολιτισμικές ομάδες, από τις οποίες σπουδαιότερες είναι οι: Καλίμα, Μούισκα, Μαγδαλένα, Ναρίνιο, Κιμπάγια, Σινού, Ταϊρόνα, Τουμάκο, Τολίμα, Γκουάνε, Κορίντο, Κάουκα και Τσιμίλα.Η χρονολογική τους σειρά έχει εύρος πάνω από 2000 χρόνια, δηλαδή από τον 4ο αιώνα π. X. έως τον 17ο αιώνα μ. X.".

Η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια των πολιτιστικών, λογοτεχνικών, επιστημονικών και φολκλορικών εκδηλώσεων με την ονομασία "Η Κολομβία είναι κάτι πολύ περισσότερο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ