ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Φαρμάκι" οι φαρμακευτικές δαπάνες

Ο Ελληνας πολίτης είναι αναγκασμένος να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του για να αναπληρώσει τις υπηρεσίες υγείας, που αρνείται ή αδυνατεί να παράσχει ο δημόσιος τομέας

Στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση φαρμάκων είναι 21 πακέτα το χρόνο, στη Γερμανία 22, στη Γαλλία 38 και στην Ολλανδία και Αγγλία μόνο οχτώ πακέτα.

Κι ενώ η κατανάλωση φαρμάκων σε ποσότητες παρουσιάζει αυτές τις διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα, εντούτοις δεν υπάρχει και ίδια διακύμανση σε επίπεδο δαπανών. Στην Ελλάδα το 33% των δαπανών χρησιμοποιείται για φάρμακα, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 20%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων των Τραπεζών (ΟΑΤΥΕ), ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων που γίνεται σήμερα στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης. Στην ΟΑΤΥΕ ανήκουν τα Ταμεία Υγείας της Εθνικής, της Αγροτικής και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Απ' τα λεχθέντα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου διαφάνηκε ότι τα αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία διεκδικούν έναν ενιαίο ρυθμιστικό ρόλο στα πλαίσια της προώθησης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και στον τομέα του φαρμάκου. Στόχος αυτής της παρέμβασης είναι η μεγιστοποίηση του οφέλους από την κατανάλωση των φαρμάκων, χωρίς στην ουσία να αμφισβητείται η κυριαρχία των φαρμακοβιομηχάνων, οι οποίοι στην επιχείρησή τους για ενιαία αγορά στο φάρμακο χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας ανέρχονται σε 8,2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων 5,3% είναι δημόσιες (Κρατικός Προϋπολογισμός και πόροι Κοινωνικών Φορέων Υγείας), ενώ ποσοστό περίπου 3% αφορά ιδιωτικές δαπάνες. Ο δείκτης 8,2% είναι μεγαλύτερος από το μέσο δείκτη των χωρών του ΟΟΣΑ (7,1%) και συμπίπτει με το μέσο δείκτη των χωρών της ΕΕ, με τη σημαντική διαφορά ότι στις χώρες της ΕΕ οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία δεν ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ. Αυτή η σημαντική διαφορά, τονίστηκε στη συνέντευξη, αποδεικνύει ότι ο Ελληνας πολίτης είναι αναγκασμένος να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του για να αναπληρώσει τις υπηρεσίες υγείας που αρνείται ή αδυνατεί να παράσχει ο δημόσιος και κοινωνικός τομέας.

Από το σύνολο των δαπανών το 40% περίπου κατευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα υγείας, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, επενδύοντας κυρίως σε μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες του κέντρου και σε διαγνωστικές - εργαστηριακές μονάδες νέων τεχνολογιών υψηλού κόστους - μεγάλου κέρδους. Ομως, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, παρά το τεράστιο αυτό ποσοστό πόρων χρηματοδότησης η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη συνολική παραγωγή υπηρεσιών υγείας παραμένει οριακή και δεν ξεπερνά το ποσοστό του 10%. Αυτή η αντίθεση οφείλεται στην έλλειψη κάθε είδους κανόνων λειτουργίας της αγοράς υπηρεσιών υγείας. Η έλλειψη αυτή δίνει τη δυνατότητα στο ιατροβιομηχανικό σύμπλεγμα να καθορίζει την αναγκαιότητα για υπηρεσίες υγείας με βάση τον κανόνα της πλασματικής ζήτησης και της αρχής του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους.

Τέλος, τονίστηκε ότι με την έννοια αυτή η θαυματοποιητική επίκληση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως θεραπευτικής διεξόδου σε όσα συσσώρευσαν οι ατέλειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όχι μόνο αποτελεί μια ατεκμηρίωτη αντίθεση, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα επικίνδυνο ιδεολόγημα και έχει ως αναγκαστικό επακόλουθο τη διεύρυνση των ελλειμμάτων της Δημόσιας Ασφάλισης Υγείας με τη μετακύληση παραγωγικών δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΟΦΤΕΞ
Διαπραγματεύσεις για το θεαθήναι

Διαπραγματεύσεις για το θεαθήναι εξακολουθεί να κάνει η κυβέρνηση με την υποψήφια αγοράστρια της ΣΟΦΤΕΞ, φέρνοντας την εταιρία πιο κοντά στην εκκαθάριση και τελικά στον αφανισμό. Αυτή τη φορά μάλιστα το αρμόδιο κυβερνητικό κλιμάκιο, απαρτιζόμενο από παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, του ΟΑΕ και της διοίκησης της εταιρίας, έχει μεταβεί, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους αγοραστές, στο Λονδίνο, διαρρέοντας ότι πρόκειται για τελεσίδικες επαφές και ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για διαπραγματεύσεις χωρίς καμία υπόσταση, αφού η υποψήφια κοινοπραξία δεν έχει ανανεώσει την εγγυητική της επιστολή, που έληξε στις 25 Σεπτέμβρη, και κυρίως δεν έχει συσταθεί η κοινοπραξία που θα αγοράσει την εταιρία, καθώς οι φερόμενοι εταίροι δεν έχουν ακόμη καταλήξει τη σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου!

Πέρα από αυτά όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι όποιες διαπραγματεύσεις βρίσκονται ουσιαστικά στο σημείο μηδέν, από το οποίο ξεκίνησαν εδώ και μήνες. Οι βασικές διαφωνίες αφορούν σε 17 σημεία καθοριστικής σημασίας, μεταξύ των οποίων οι εγγυήσεις του δημοσίου, η χρήση του ελαιώνα, ο τρόπος αδειοδότησης, τα εργασιακά και το κεφάλαιο κίνησης, που αποτελούσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τον περασμένο Μάη.

Υπό αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται ότι εξαντλεί τα περιθώρια για αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων και της επιχείρησης. Το πραγματικό αποτέλεσμα είναι ότι η επιχείρηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται πραγματικά στο χείλος του γκρεμού, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο η κυβέρνηση αρνείται να το δει. Ολα δείχνουν - και μάλιστα ανεπίσημα παράγοντες του υπουργείου δεν το κρύβουν - ότι η ΣΟΦΤΕΞ θα πάει σε εκκαθάριση αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Αγανακτισμένοι από την απαράδεκτη άρνηση του υπουργού Υγείας να τους δεχτεί στην Αθήνα και να συζητήσουν, δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν στη λογιστική λογική που θέλει να εντάξει το πρόγραμμα των εφημεριών το υπουργείο και η κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο Γ. Χαλκίδης,μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), σημείωσε: "Τόσο μετά την άρνηση του υπουργού να συζητήσει μαζί μας χτες (σ.σ. προχτές), όσο και μετά την επίσκεψη της γενικής γραμματέως του υπουργείου την προηγούμενη μέρα στη Θεσσαλονίκη, που επέμενε πως θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα προγράμματα των εφημεριών, με τα κονδύλια που δίνει το υπουργείο και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια να γίνουν ορισμένες διορθώσεις, γίνεται καθαρό πλέον πως υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων. Εμείς επιμένουμε και μιλάμε για υιοθέτηση των προγραμμάτων εφημεριών που έχουν εκπονήσει από το Μάη τα αρμόδια όργανα των νοσοκομείων και εφαρμόζονται".

Εξάλλου χτες το βράδυ, έγινε τελικά η συγκρότηση του νέου ΔΣ της ΕΝΙΘ, μετά την παραίτηση των μελών που πρόσκεινται στην παράταξη της ΠΑΣΚΕ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα των γιατρών, μέχρι και την Τρίτη, οπότε μέσα από νέα Γενική Συνέλευση θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια επαφής των νοσοκομειακών γιατρών με τους υποψήφιους διεκδικητές της δημαρχίας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πάρουν συγκεκριμένη θέση γύρω από το θέμα των εφημεριών που συνδέεται άμεσα με την παραπέρα υποβάθμιση του ΕΣΥ και του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Αποφάσεις στην Αθήνα

Χτες έγινε συγκέντρωση των γιατρών στο Ασκληπιείο της Βούλας.Στη συγκέντρωση εκφράστηκε η στήριξη στις αποφάσεις της ΕΙΝΑΠ, ενώ καυτηριάστηκε ως διασπαστική κίνηση η ανεύθυνη στάση όσων θέλουν να φέρονται ως εκπρόσωποι απεργιακής επιτροπής. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη να δουλέψει άμεσα η Επιστημονική Επιτροπή, ώστε να είναι γρήγορη η καταβολή των αναδρομικών βάσει του προγράμματος των πραγματικών αναγκών.

Στη Γενική Συνέλευση των γιατρών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου αποφασίστηκε η επίσχεση εργασίας από σήμερα και η διεκδίκηση με κάθε ένδικο μέσο των εφημεριών που κάνουν οι γιατροί καθώς και των χρημάτων που τους οφείλονται. Επίσης οι γιατροί του Ιπποκράτειου ζητούν από το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με σκοπό το συντονισμό και των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συμπαράσταση των συνταξιούχων

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων με ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται έντονα προς την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, για την περικοπή των χρημάτων της εφημερίας στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν και οι προσφορές νοσηλείας.

Ο Σύνδεσμος ζητά από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή, καταβάλλοντας ολάκερη τη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους γιατρούς για τους δίκαιους και δύσκολους αγώνες που κάνουν για την προστασία του κοινωνικού αγαθού που λέγεται υγεία.

Σε περιπέτειες το ΣτΕ από τη "βουτιά" στην επετηρίδα

Η "βουτιά" στην επετηρίδα που έγινε με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου,κατά τη διαδικασία της προαγωγής αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον περασμένο Ιούνη, έχει ως αποτέλεσμα να είναι... "μετέωρη" η τοποθέτηση των Γ. Δεληγιάννη και Ν. Παπαδημητρίου,ως προέδρων του Γ και Α Τμήματος, αντίστοιχα, και να δημιουργείται μείζον θέμα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Οι τοποθετήσεις των δύο αντιπροέδρων είναι κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς σήμερα το όλο θέμα θα ξανασυζητηθεί στη Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ. Οι σύμβουλοι επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλος και Σ. Χαραλαμπίδης έθεσαν θέμα αμφισβήτησης της νομιμότητας στην πλήρωση των θέσεων, εξαιτίας της μεγάλης "βουτιάς" στην επετηρίδα.

Την Περασμένη Παρασκευή η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ κατά πλειοψηφία (13 - 2) αποφάσισε την τοποθέτηση ως προέδρων στα δύο Τμήματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου των πρόσφατα προαχθέντων αντιπροέδρων. Ωστόσο, η μειοψηφία έθεσε θέμα μετά τη διάσκεψη ότι πρέπει να αναγραφεί στα πρακτικά η άποψή τους. Επίσης, ανέφεραν ότι πρέπει να ελεγχθεί από το ΣτΕ η επίμαχη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ετσι, η τακτική της κυβέρνησης με τη "βουτιά" στην επετηρίδα - παραλείφθηκαν 12 σύμβουλοι επικρατείας - οδηγεί σε περιπέτειες το ΣτΕ, ενώ το δικαστήριο καλείται σήμερα να βρει διέξοδο στο θέμα που δημιουργήθηκε.

Λιγότερα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες

Από τον ΟΑΣΑ ανακοινώθηκε ότι λόγω εκλογών, από αύριο μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, θα μειωθούν σημαντικά τα προγραμματισμένα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (μπλε λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος).

ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Στο 52% η "απορρόφηση"

Ολοκληρώθηκαν προχτές οι εργασίες της 11ης Επιτροπής Παρακολούθησης έργων Μεταφορών και ειδικών έργων Περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής. Στην επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Ηλ. Πλασκοβίτη, συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των συναρμοδίων γενικών διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των υπουργείων Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και όλοι οι φορείς υλοποίησης των έργων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάστηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στον τομέα Μεταφορών έχει ήδη απορροφηθεί το 52% των εγκεκριμένων πιστώσεων που αντιστοιχεί στο ποσό των 266,6 δισ. δρχ. Ειδικότερα:

  • Στα οδικά έργα οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες ανέρχονται σε 121 δισ. δρχ. ή ποσοστό 66% των εγκεκριμένων πιστώσεων.
  • Στα σιδηροδρομικά έργα - μελέτες οι δαπάνες ανέρχονται σε 90,5 δισ. δρχ. ή ποσοστό 44% των εγκεκριμένων πιστώσεων.
  • Στα λιμενικά έργα οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες ανέρχονται σε 10,4 δισ. δρχ. ή ποσοστό 43%.
  • Στα έργα αεροδρομίων οι δαπάνες ανήλθαν σε 44,7 δισ. δρχ., ποσοστό 42% των εγκεκριμένων πιστώσεων.

Η εξωτερική φρούρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων περιέρχεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, έχει συνταχθεί σχετική διάταξη, η οποία θα αποτελέσει ειδική τροπολογία σε νομοσχέδιο ή θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Για το σκοπό αυτό, θα προσληφθούν 1.300 υπάλληλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ