ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Γδάρτης Απρίλης

Μεγάλες ζημίες από χιόνια και παγετό στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ η κυβέρνηση απαντά με νέα επικοινωνιακά κόλπα...

Τη χαριστική βολή έδωσε στους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας η πρωτοφανής για την εποχή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή. Πολλές καλλιέργειες, κυρίως δενδρώδεις, στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Σερρών, έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημίες από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό. Ζημίες, επίσης, αναφέρονται και σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στα ορεινά της Εδεσσας, όπως σε Αρνισσα και Παναγίτσα, υπέστησαν σοβαρές ζημίες τα κεράσια και τα μήλα αφού η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 8 βαθμούς. Στη Σκύδρα, στην Κρύα Βρύση, στη Νάουσα, όπου επικράτησαν θερμοκρασίες κάτω από τους 5 βαθμούς, ζημίες προκλήθηκαν σε θερμοκήπια με ντομάτες, σε σπορεία καπνού και ζαχαρότευτλα.

Γενικά το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα και κεράσια βρίσκονταν ήδη στο απόγειο της ανθοφορίας τους και σκεπάστηκαν με χιόνι και επλήγησαν από τον παγετό. Οι παραγωγοί σπαραγγιών στην Πέλλα φοβούνται ότι η φετινή παραγωγή έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της λόγω των καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών.

Επίσης, χιλιάδες παραγωγοί ακτινιδίων της Ημαθίας και της Πιερίας αγωνιούν για την παραγωγή τους, καθώς το προϊόν την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα ευπαθές.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή της Γουμένισσας του Κιλκίς σε καλλιέργειες ροδάκινων και κερασιών καθώς και στις περιοχές Γαζώρου και Αναστασιάς Σερρών, όπου καλλιεργούνται κερασιές.

Σημειώνεται ότι πολλοί παραγωγοί στις παραπάνω περιοχές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμα οι αποζημιώσεις για τις ζημίες από την κακοκαιρία των ετών 2000, 2001 και 2002!

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έσπευσε ταχέως να εκφράσει το ...ενδιαφέρον της και χτες ξεκίνησε κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη. Το αν είναι απλώς μια επικοινωνιακή περαντζάδα, θα φανεί συντόμως... Πάντως, χτες ο υφυπουργός Γεωργίας παρέστη σε σύσκεψη στην Εδεσσα, όπου εξετάστηκε η κατάσταση μετά τις πρωτοφανείς ζημίες σε καλλιέργειες λόγω του απριλιάτικου παγετού. Ομως, το ζήτημα είναι, ξανά, τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις. Στην περίπτωση που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά η παραγωγή, όπως, για παράδειγμα, στα ροδάκινα, θα δοθεί το 100% της ζημίας; Ως γνωστόν, για τις δενδρώδεις καλλιέργειες όταν η ζημία γίνεται στο στάδιο της ανθοφορίας, δίνεται ακόμα πιο μικρή αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, επειδή οι πληγέντες παραγωγοί δεν προέβησαν σε καλλιεργητικά έξοδα... Το ότι η παραγωγή έχει καταστραφεί ή μπορεί να έχει καταστραφεί ολοσχερώς και οι παραγωγοί οδηγούνται για άλλη μια φορά σε οικονομική καταστροφή, δεν έχει, όπως φαίνεται, και τόση σημασία!

Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί και ένα ακόμα δείγμα επικοινωνιακής κοροϊδίας, από πλευράς υπουργείου Γεωργίας. Χτες το μεσημέρι, πριν καλά καλά ξεκινήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ανακοινώθηκε ότι ο Γ. Δρυς έθεσε το θέμα, ζητώντας τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλήθεια, τι έθεσε τελικά ο Γ. Δρυς στο Συμβούλιο και τι είδους συνδρομή ζήτησε, θα το ανακοινώσει κανείς επακριβώς στους πληγέντες αγρότες;... Πάντως, ως γνωστόν, με επικοινωνιακά φούμαρα και ανακοινώσεις για το θεαθήναι, δεν αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις από την κακοκαιρία και τα νέα προβλήματα που δημιουργούνται!

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Πρόβλεψη και ευχή να νικήσουν οι εισβολείς

Στο πλευρό των Αγγλοαμερικανών εισβολέων φονιάδων του λαού του Ιράκ τάχθηκε, με δηλώσεις του χτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος προέβλεψε γρήγορη λήξη του ...πολέμου, κάτι που και ο ίδιος, όπως είπε, επιθυμεί για ...ανθρωπιστικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους. Αυτό είναι το στίγμα των δηλώσεων που έκανε ο υπουργός, μετά το τέλος της συνεργασίας που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας.

«Αυτό που βλέπουμε τις ημέρες αυτές - δήλωσε χαρακτηριστικά - είναι ότι αυξάνεται η πιθανότητα να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος ο οποίος γίνεται στο Ιράκ και με τον τρόπο αυτό να περιοριστούν οι απώλειες οι οποίες σημειώνονται και στον άμαχο πληθυσμό του Ιράκ, αλλά και γενικότερα οι αβεβαιότητες οι οποίες έχουν κατακλύσει, το τελευταίο διάστημα, τη διεθνή κοινή γνώμη, που πλήττουν σε σημαντικό βαθμό αρκετές οικονομίες». Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε «ψύχραιμη» τη στάση της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναγνώρισε ότι, λόγω της ιμπεριαλιστικής επέμβασης - «πολεμική εμπλοκή» την αποκάλεσε - και της παρατεταμένης αβεβαιότητας, έχει σημειωθεί κάμψη στην τουριστική δραστηριότητα. Επίσης, διατύπωσε την άποψη πως με έντονη προσπάθεια και με πολλή προσοχή είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης που έχει τεθεί για το 2003 και ανέφερε ότι η κυβέρνηση «δίνει μάχη» για τον πληθωρισμό.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Μαζεύουν... τα «σκουπίδια»

«Απορριμματοσυλλέκτες»... γίνονται απριλιάτικα τα εκκοκκιστήρια, με εντολή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οπως έγινε γνωστό, οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις ενημερώθηκαν προφορικώς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι από σήμερα θα μπορούν να παραλαμβάνουν το βαμβάκι που ξαναέμεινε απέξω, μετά και τις 31 Μάρτη. Το βαμβάκι αυτό θα επιχειρηθεί να παραδοθεί εκτός κοινοτικού συστήματος επιδότησης, δηλαδή μόνο με εμπορική τιμή. Αλλά για να μην υπάρχουν κωλύματα με βάση τα όσα ορίζει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός, θα χαρακτηριστεί, ως «απορρίμματα» ή αλλιώς ποιοτικώς υποβαθμισμένο, ως εκτός ΟΣΔΕ και ενδεχομένως με διάφορους άλλους ψευτοχαρακτηρισμούς.

Το σίγουρο όμως είναι η υποχρέωση των παραγωγών να υπογράψουν ότι το βαμβάκι δεν είναι επιλέξιμο και πως δε διεκδικούν επιδότηση. Αν δεν το κάνουν δε θα μπορούν να το παραδώσουν και θα χάσουν και την εμπορική τιμή. Πρόκειται για άλλη παράνομη και εκβιαστική μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Κάτω από την πίεση, την οικονομική στενότητα και τη σκόπιμη απαξίωση κάθε έννοιας δικαίωσης μέσω ενστάσεων, οι βαμβακοπαραγωγοί θα εξαναγκαστούν να το παραδώσουν όπως φαίνεται, για να μην τους μείνει στα χέρια.

Κι όσο, για κάποιες περιπτώσεις παραγωγών που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, έχει να λέει για «παρανομίες» βρέθηκε τρόπος... Ηδη από την περασμένη βδομάδα δυο εκκοκκιστές παραλάμβαναν ανενόχλητοι στη «ζούλα», μη επιλέξιμο βαμβάκι, στο θεσσαλικό κάμπο και τα πέριξ...

Για να δούμε τι άλλο θα κάνει αυτή η κυβέρνηση, για «σκεπάσει»... τα καταστροφικά μέτρα του κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι, που ψήφισε τον Απρίλη του 2001 στην ΕΕ!

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ολοι ζητούν μα λίγοι παίρνουν

Ακόμη περισσότερες ενισχύσεις και «διευκολύνσεις» ζητούν οι τουριστικοί επιχειρηματίες, αξιοποιώντας και τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού ότι η ύφεση που απειλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο πόλεμος στο Ιράκ «γεννούν αβεβαιότητες για το μέλλον».

Τα αιτήματά τους διατυπώθηκαν ξανά χθες στην 11η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, από το πρόεδρό του Σ. Ανδρεάδη. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες ότι το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου μέσα από τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Εκανε επίσης σαφές ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στον τουριστικό τομέα, μεταξύ άλλων, εξαρτάται από τη δραστηριοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς απαιτείται: «Ανοιγμα των αγορών σε βιώσιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα αυτές του ιδιωτικού τομέα. Προώθηση συνεργιών και συνεργασιών σε δημόσια περιουσιακά στοιχεία με ιδιωτικό μάνατζμεντ. Ενίσχυση καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και προϊόντων». Ακόμη, εξήγγειλε τη δημιουργία Διυπουργικής Επιτροπής Τουρισμού.

Ο Κ. Σημίτης ανέφερε, επίσης, ότι ο τουρισμός συνεισφέρει με περισσότερο από 15% στο ΑΕΠ, άμεσα και έμμεσα, ενώ το 2002 οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 9,5 δισ. ευρώ.

Ο Σ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι απαιτείται μείωση του κόστους μέσα από φορολογικές διευκολύνσεις και «απλοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, με λίγα λόγια περισσότερη «ευελιξία». Θεώρησε επίσης καθοριστική την πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων στον τουρισμό.

ΟΙΚΟΠΑΡΚΑ
Ποιος θα πληρώσει;..

Ενα «κιβώτιο» έγγραφα ήταν το πόρισμα των ελεγκτών του γραφείου καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, που παραδόθηκε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, για το θέμα των «οικοπάρκων». Οι ελεγκτές της ΕΕ είχαν πολύωρη συνάντηση, σε δύο φάσεις, με τον ειδικό γενικό γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας για το ΚΠΣ και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αν και δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα θέμα που έχει βρώμικο παρελθόν και η πορεία του θα εξαρτηθεί από τις επιδιώξεις της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Οι ελεγκτές της ΕΕ θα καταθέσουν σήμερα το πόρισμά τους και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ανδρεουλάκο και - σύμφωνα με πληροφορίες - αυτό που θέλουν είναι να επιστραφούν πίσω τα χρήματα που παρανόμως δόθηκαν για προγράμματα οικοπάρκων στα πλαίσια του προγράμματος μακροχρόνιας παύσης αγροτικών γαιών, από το 1996 και μετά. Αν αυτά τα χρήματα πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή θα ζητηθούν πίσω από τους ιδιώτες ή τις εταιρίες που παρανόμως τα έλαβαν, είναι θέμα που αφήνεται στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης... Οπως επίσης λέγεται, δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η απένταξη της χώρας από τα προγράμματα αυτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ