Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Γδάρτης Απρίλης

Μεγάλες ζημίες από χιόνια και παγετό στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ η κυβέρνηση απαντά με νέα επικοινωνιακά κόλπα...

Τη χαριστική βολή έδωσε στους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας η πρωτοφανής για την εποχή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή. Πολλές καλλιέργειες, κυρίως δενδρώδεις, στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Σερρών, έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημίες από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό. Ζημίες, επίσης, αναφέρονται και σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στα ορεινά της Εδεσσας, όπως σε Αρνισσα και Παναγίτσα, υπέστησαν σοβαρές ζημίες τα κεράσια και τα μήλα αφού η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 8 βαθμούς. Στη Σκύδρα, στην Κρύα Βρύση, στη Νάουσα, όπου επικράτησαν θερμοκρασίες κάτω από τους 5 βαθμούς, ζημίες προκλήθηκαν σε θερμοκήπια με ντομάτες, σε σπορεία καπνού και ζαχαρότευτλα.

Γενικά το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα και κεράσια βρίσκονταν ήδη στο απόγειο της ανθοφορίας τους και σκεπάστηκαν με χιόνι και επλήγησαν από τον παγετό. Οι παραγωγοί σπαραγγιών στην Πέλλα φοβούνται ότι η φετινή παραγωγή έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της λόγω των καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών.

Επίσης, χιλιάδες παραγωγοί ακτινιδίων της Ημαθίας και της Πιερίας αγωνιούν για την παραγωγή τους, καθώς το προϊόν την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα ευπαθές.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή της Γουμένισσας του Κιλκίς σε καλλιέργειες ροδάκινων και κερασιών καθώς και στις περιοχές Γαζώρου και Αναστασιάς Σερρών, όπου καλλιεργούνται κερασιές.

Σημειώνεται ότι πολλοί παραγωγοί στις παραπάνω περιοχές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμα οι αποζημιώσεις για τις ζημίες από την κακοκαιρία των ετών 2000, 2001 και 2002!

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έσπευσε ταχέως να εκφράσει το ...ενδιαφέρον της και χτες ξεκίνησε κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη. Το αν είναι απλώς μια επικοινωνιακή περαντζάδα, θα φανεί συντόμως... Πάντως, χτες ο υφυπουργός Γεωργίας παρέστη σε σύσκεψη στην Εδεσσα, όπου εξετάστηκε η κατάσταση μετά τις πρωτοφανείς ζημίες σε καλλιέργειες λόγω του απριλιάτικου παγετού. Ομως, το ζήτημα είναι, ξανά, τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις. Στην περίπτωση που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά η παραγωγή, όπως, για παράδειγμα, στα ροδάκινα, θα δοθεί το 100% της ζημίας; Ως γνωστόν, για τις δενδρώδεις καλλιέργειες όταν η ζημία γίνεται στο στάδιο της ανθοφορίας, δίνεται ακόμα πιο μικρή αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, επειδή οι πληγέντες παραγωγοί δεν προέβησαν σε καλλιεργητικά έξοδα... Το ότι η παραγωγή έχει καταστραφεί ή μπορεί να έχει καταστραφεί ολοσχερώς και οι παραγωγοί οδηγούνται για άλλη μια φορά σε οικονομική καταστροφή, δεν έχει, όπως φαίνεται, και τόση σημασία!

Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί και ένα ακόμα δείγμα επικοινωνιακής κοροϊδίας, από πλευράς υπουργείου Γεωργίας. Χτες το μεσημέρι, πριν καλά καλά ξεκινήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ανακοινώθηκε ότι ο Γ. Δρυς έθεσε το θέμα, ζητώντας τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλήθεια, τι έθεσε τελικά ο Γ. Δρυς στο Συμβούλιο και τι είδους συνδρομή ζήτησε, θα το ανακοινώσει κανείς επακριβώς στους πληγέντες αγρότες;... Πάντως, ως γνωστόν, με επικοινωνιακά φούμαρα και ανακοινώσεις για το θεαθήναι, δεν αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις από την κακοκαιρία και τα νέα προβλήματα που δημιουργούνται!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν αποζημίωση στο 100% από τις ζημιές του παγετού (2021-02-24 00:00:00.0)
Αδεια τα τελάρα της συγκομιδής... (2003-05-23 00:00:00.0)
Τεράστιες οι καταστροφές σε κτηνοτροφία και γεωργία (2002-01-08 00:00:00.0)
Καταστροφές από χαλάζι στην Ημαθία (1999-06-24 00:00:00.0)
"Οι αγώνες είναι πλέον η μοναδική λύση" (1997-05-27 00:00:00.0)
"Οι αγώνες είναι πλέον η μοναδική λύση" (1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ