ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή της "απόβασης" Χόλμπρουκ

Το Κυπριακό κινείται πλέον στον απόηχο του ναυαγίου των συνομιλών Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ, ενώ αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις για την ταχύτητα με την οποία ο Χόλμπρουκ θα πραγματοποιήσει την αμερικανοΝΑΤΟική "απόβαση" στο νησί, αν και φαίνεται ότι ο αμερικανικός παράγοντας δεν αποκλείεται να περιμένει τη διενέργεια των εκλογών στην Κύπρο, πριν επέμβει με συγκεκριμένο τρόπο. Πρόκειται για "απόβαση" του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στο νησί με τη μορφή του "ειρηνοποιού", που, εφόσον το προκαθορισμένο σχέδιο των ΗΠΑ εξελιχθεί ομαλά, θα επέλθει ως "αναγκαίο" βήμα, λόγω των προηγούμενων αποτυχιών. Στο όλο σκηνικό δε, που συναποτελείται από την τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία και την τακτική των ΗΠΑ που την τροφοδοτεί, πρέπει να προστεθεί η τακτική Πόντιου Πιλάτου και "ίσων αποστάσεων" εκ μέρους της ΕΕ.

Δ. Χριστόφιας: "Κρίσιμη κατάσταση"

Εκτιμώντας το διαμορφούμενο κλίμα, κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντρέ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι της οριστικής διχοτόμησης και κάλεσε την κυβέρνηση να παύσει, επιτέλους, κατά την έκφρασή του, να θεωρεί ως μη σοβαρές τις απειλές του Ντενκτάς και της Αγκυρας για προσάρτηση των Κατεχομένων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι πολύ αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών πρέπει να συζητηθούν με πολλή υπευθυνότητα και ψυχραιμία στο Εθνικό Συμβούλιο και να αποφασιστούν και να τροχιοδρομηθούν μέτρα σε συντονισμό και με την ελληνική κυβέρνηση.

Η τελευταία, από την πλευρά της, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για "αντίδραση στην τουρκική αδιαλλαξία" συνεχίζοντας ότι "προβαίνει σε διπλωματικές ενέργειες" με στόχο την "υιοθέτηση από τη διεθνή κοινότητα θέσεων που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη και αποτελεσματική εξέλιξη των "καλών υπηρεσιών" του ΓΓ του ΟΗΕ".

Η ΕΕ... λυπάται

Οσο για την ΕΕ, φρόντισε για μια ακόμα φορά να επιδοθεί στο γνώριμο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου διά της τήρησης "ίσων αποστάσεων" και εκφράζοντας... τη λύπη της για τα εμπόδια που υπάρχουν στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στην Κύπρο και... υποσχέθηκε να παροτρύνει την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για συνομιλίες προς διευθέτηση των διαφορών τους.

"Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές επιδιώκοντας μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στις διαφορές τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ρωτήθηκε για την απειλή που εκτόξευσε ο Ντενκτάς ότι θα αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ αν η Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Κύπρο, στις αρχές του 1998, όπως έχει αναγγείλει, αλλά περιορίστηκε να επαναλάβει ότι πρέπει να υπάρξει λύση μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων στο νησί. "Είμαστε σταθεροί στη θέση μας αυτή και δεν έχουμε αλλάξει άποψη", είπε.

Βρετανία: Συστάσεις προς τον κυπριακό λαό...

Η Βρετανία, δε, μέσω του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών, Νταγκ Χέντερσον, αφού εμφανίστηκε αποφασισμένη "ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κατάσταση να κακοφορμίσει", προέβη σε... συστάσεις προς άπαντες, λέγοντας ότι "ο λαός της Κύπρου πρέπει να αναγνωρίσει ότι η κατάσταση αλλάζει και ότι πρέπει να κάνουν αλλαγές, όπως ακριβώς έγιναν αλλαγές και σε άλλα μέρη του κόσμου". Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος δήλωσε πως ελπίζει να επισκεφθεί αργότερα φέτος την Τουρκία για συνομιλίες για το Κυπριακό, ανέφερε ότι οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να αντιληφθούν πως ήρθε ο καιρός να θάψουν την εχθρότητά τους και ν' αρχίσουν να συμβιώνουν ειρηνικά.

Από την πλευρά της Γαλλίας, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει "προς όφελος μιας ενοποιημένης νήσου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ιβ Ντουτριό, σχολιάζοντας τις συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς στην Γκλιόν. Ο Ντουτριό επικαλέστηκε την "πλήρη και ισορροπημένη εφαρμογή της απόφασης της 6ης Μάρτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης", λέγοντας ότι "με το δικό μας πνεύμα, αυτό σημαίνει ότι η ένταξη πρέπει να γίνει προς όφελος μιας ενοποιημένης νήσου". "Με το σκεπτικό αυτό θεωρούμε σαφές ότι η ένταξη πρέπει να γίνει στη βάση μιας πολιτικής διευθέτησης και ευχή μας είναι το κυπριακό πρόβλημα να λυθεί πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη", προσθέτει ο Γάλλος εκπρόσωπος. "Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μόνον σ' αυτήν να αποφασίσει το ρυθμό και τις διαδικασίες της διεύρυνσής της, καθώς κάθε υποψηφιότητα θα εκτιμηθεί με βάση τη δική της αξία".

Σύμφωνα δε με πληροφορίες από την Κύπρο, η κυβέρνηση θα ορίσει την ομάδα, που θ' αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τον άλλο μήνα. Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών και θα συμμετέχουν ο επικεφαλής - σε υπηρεσιακό επίπεδο - της Γενικής Διεύθυνσης ΕΕ και έξι γενικοί διευθυντές υπουργείων. Οριστική απόφαση θα ληφθεί μέσα στις προσεχείς δύο με τρεις βδομάδες.

Στρατιωτική πτυχή -
δηλώσεις Ταλάτ

Στο μεταξύ, την πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη για τη στρατιωτική πτυχή του Κυπριακού, την οποία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλε στις απευθείας συνομιλίες του Μοντρέ, θα θέσουν τα Ηνωμένα Εθνη στις συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς, στη Λευκωσία, για ανθρωπιστικά θέματα, σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το ΡΙΚ.

Η πρόταση προνοεί μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών, απαγόρευση της εισαγωγής όπλων και συζήτηση του θέματος της απαγκίστρωσης φυλακίων, καθώς και πρόγραμμα οριστικής αποστρατικοποίησης της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε αναφέρει μάλιστα στο Μοντρέ ότι το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 θα μπορούσε να συζητηθεί σ' αυτό το πλαίσιο.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, φέρεται να κατηγόρησε την Τουρκία ότι ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο. Σε συνέντευξή του σε ιταλικό περιοδικό ο Ταλάτ κατηγόρησε και τον Ντενκτάς και όλους όσοι δεν επιθυμούν την ειρήνη στο νησί, ότι υποκρίνονται ότι θέλουν δήθεν λύση του Κυπριακού, αποκλειστικά και μόνο για να μη θεωρηθούν ως αδιάλλακτοι. Για το Κυπριακό ο Ταλάτ είπε ότι υποστηρίζει επαναφορά της Δέσμης Ιδεών Γκάλι.

Κυπριακό

Η τραγωδία της Κύπρου, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες εξελίξεις στο Μοντρέ, οδηγείται βάσειπροκαθορισμένου σχεδίου σε θεσμοποίηση και"νομιμοποίηση" του κατοχικού δράματος. Το προαναγγελθέν αδιέξοδο των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς ανοίγει "δικαιωματικά", πλέον, το δρόμο για την "απόβαση" του Χόλμπρουκ στο νησί. Οι Αμερικανοί, αποθρασυμένοι από την υποτέλεια εκείνων που τους εμφανίζουν σαν "ειρηνοποιούς", είναι έτοιμοι να προωθήσουν την "επίλυση" του Κυπριακού, όπως αυτή υπαγορεύεται από τη "νέα τάξη". Και όταν μιλάμε για αμερικανόπνευστη "επίλυση" του Κυπριακού, με την όποια μορφή κι αν αυτή επιχειρηθεί (δυο ανεξάρτητα κρατίδια, διπλή ένωση κλπ.) πρόκειται για σενάρια με έναν κοινό παρονομαστή: Τη διχοτόμηση του νησιού.

Η παραπάνω προδιαγραφόμενη εξέλιξη κάθε άλλο παρά αντικειμενική μπορεί να θεωρηθεί. Κάθε άλλο παρά "μοιραία" είναι η 23χρονη κυπριακή τραγωδία. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας ιμπεριαλιστικών αθλιοτήτων, με ταυτόχρονη και διαρκή τη "συνεισφορά" των εξαρτημένων ελληνικών κυβερνήσεων στη διαιώνιση και παγίωση της θηριωδίας. Τα όσα δε, δρομολογούνται το τελευταίο διάστημα καθιστούν πασιφανή την παραπάνω διαπίστωση. Είναι οφθαλμοφανές, δηλαδή, ότι το Κυπριακό από διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής τείνει όλο και περισσότερο να αιχμαλωτιστεί στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διαφορών. Μια τακτική που είναι τόσο ευδιάκριτο ότι πλήττει καίρια το αίτημα για μια ενιαία, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρο, ώστε κανείς από τους υπευθύνους δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του.

Παράλληλα, από την πολιτική του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μέχρι τη Συμφωνία της Μαδρίτης, έχουμε να κάνουμε με μια αλυσίδα πολιτικών πρακτικών, όπου η αρχική επιχείρηση διαμόρφωσης αυταπατών γύρω από το Κυπριακό, δίνει τη θέση της, πάντα, στην επόμενη φάση. Επόμενη φάση, που δεν είναι άλλη από την ακόμα μεγαλύτερη υποτέλεια απέναντι σε όσους συντηρούν και τροφοδοτούν την τουρκική προκλητικότητα, οι οποίοι προσκαλούνται σαν "σωτήρες"!

Ομως, τούτες τις ημέρες καταρρέει ένας ακόμα μύθος σε σχέση με το Κυπριακό. Ο μύθος ότι η ενταξιακή διαδικασία ΕΕ - Κύπρου θα παίξει καταλυτικό ρόλο για τη θετική επίλυση του προβλήματος. Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη. Το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, όχι μόνο δε λειτουργεί υποβοηθητικά για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, αλλά μετατρέπεται σε έναν ακόμα παράγοντα - "άλλοθι" επίδειξης τουρκικής προκλητικότητας, σε έναν ακόμα παράγοντα αποδιεθνοποίησης του ζητήματος και μετατροπής του σε ελληνοτουρκική διαφορά. Αυτό είναι το συμφέρον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ώστε να επιβάλουν τα σχέδιά τους.

Με βάση όλα τα προηγούμενα, καθίσταται παραπάνω από επιτακτικό το ξεσκέπασμα του παιχνιδιού που παίζεται πάνω στην πλάτη της Κύπρου. Πρέπει, με κάθε ευκαιρία, να διαδηλωθεί ότι ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού, ως προβλήματος εισβολής σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, είναι η αποτροπή της διχοτόμησης, με όποια μορφή κι αν προωθείται. Μια λύση που δεν μπορεί να επέλθει, παρά με την απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων, την κατάδειξη του πραγματικού ρόλου των Αμερικανών ως υπονομευτών μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και τη διατράνωση του διεθνούς χαρακτήρα του κυπριακού προβλήματος.

Εξαφάνιση Αμερικανού

Μια εξαφάνιση - μυστήριο υψηλόβαθμου Αμερικάνου αξιωματούχου έχει σημειωθεί από την περασμένη Τρίτη στην αμερικανική βάση της Σούδας, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες. Πρόκειται για τον Λάρι Γκονζάλες ο οποίος φέρεται να ήταν υπεύθυνος μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του για την ανάλυση των δορυφορικών μηνυμάτων που έφταναν στη βάση.

Τα ίχνη του Αμερικανού αγνοούνται και έχουν ειδοποιηθεί οι μυστικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν οι ελληνικές διωκτικές αρχές. Δυο μέρες μετά την εξαφάνιση του Γκονζάλες, αξιωματούχοι της βάσης φέρεται να εντόπισαν το αυτοκίνητό του εγκαταλειμμένο κοντά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων γίνονται συσκέψεις για τον συντονισμό των ερευνών ενώ, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, αναμένεται να μεταβούν στην Κρήτη πράκτορες του FBI προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Καταδικάστε την αδιαλλαξία!

Την άμεση καταδίκη και απόκρουση της τουρκοκυπριακής αδιαλλαξίας από την ΕΕ, ζητά με Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδης. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος σημειώνονται τα εξής:

"Την καταδίκη από την ΕΕ της αδιαλλαξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς, που οδήγησε στο να διακοπούν οι συνομιλίες των δυο κοινοτήτων, ζητά με Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης και καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκρούσει τις απειλές του Ρ. Ντενκτάς και Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών της Β. Κύπρου στην Τουρκία, στην περίπτωση έναρξης των διαπραγματεύσεων για προσεχή ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο Βασίλης Εφραιμίδης υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ρ. Ντενκτάς, επιδείνωσε την ήδη τεταμένη κατάσταση στο Κυπριακό, με την πραγματοποιηθείσα πρόσφατη συμφωνία σύνδεσης του ψευδοκράτους με την Τουρκία και ζητά από την ΕΕ να καταδικάσει τη συμφωνία αυτή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ