ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Με το... μαλακό σε διάλογο

Η Ουάσιγκτον με προσεκτικές κινήσεις σύρει την ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, του οποίου την ατζέντα προετοιμάζει η αμερικανική διπλωματία

Κορυφώνονται στο παρασκήνιο οι διεργασίες με στόχο την πραγματοποίηση μιας "ουσιαστικής" πρώτης συνάντησης, μετά την κρίση της Ιμιας, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή η επαφή, εκτός απρόοπτου θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο στο Βουκουρέστι, στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών που μετέχουν στον Οργανισμό της Παρευξείνιας Συνεργασίας και όπως εκτιμούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Προς το παρόν πάντως, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο αφορούν στη διαδικασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η ατζέντα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ο διάλογος αποτελούν θέματα τα οποία δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πριν περάσει το καλοκαίρι. Το διάστημα αυτό κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να καλλιεργηθεί η ιδέα του διαλόγου στην κοινή γνώμη των δύο χωρών, αλλά - κυρίως - για να ισχυροποιηθούν οι κυβερνήσεις των Κ. Σημίτη και Μ. Γιλμάζ, οι οποίες αντιμετωπίζουν ισχυρότατες αντιδράσεις στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αμερικανικών ιδεών για τη διευθέτηση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως η Ουάσιγκτον φροντίζει με επιμέλεια να συντηρεί και να προωθεί τις πάγιες θέσεις της για την ελληνοτουρκική προσέγγιση μέσα από έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο, ο οποίος φυσικά θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της. Στο πλαίσιο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, εντάσσεται και η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζ. Κόρνμπλουμ, ο οποίος την προσεχή Πέμπτη θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Στις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός αξιωματούχος, αναμένεται εκτός των άλλων να αναθερμάνει τη συζήτηση για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών είναι δυνατό να αποτελέσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να εξελιχθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις της, αρνείται να αποδεχτεί μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση και αντιπροτείνει ως διαδικασία την προσέγγιση βήμα προς βήμα. Με την τακτική αυτή η Αθήνα, επιχειρεί να περιορίσει την ατζέντα των συνομιλιών και - κυρίως - να αντιμετωπίσει τις έντονες διαφωνίες και αντιρρήσεις στο εσωτερικό.

Ωστόσο, η ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας, πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλα τα θέματα που η Αγκυρα έχει καταφέρει να αναγορεύσει σε ελληνοτουρκική διαφορά. Η πραγματοποίηση στις 26 Απρίλη Συνεδρίου για τη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα, που οργανώνει μεικτή επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, εντάσσεται στις συντονισμένες αμερικανοτουρκικές προσπάθειες για τον εμπλουτισμό την ατζέντας των ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Αλλωστε, ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Αγκυρα απέκρυψαν ποτέ πως επιθυμούν μια συνολική διευθέτηση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την άποψη αυτή υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ε. Γκιονεντσάι, ο οποίος επανέλαβε πως η χώρα του προσεγγίζει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα ως ενιαίο σύνολο. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε (και αυτό είναι μια νέα θέση της Αγκυρας) την παραπομπή του συνόλου των προβλημάτων στο δικαστήριο της Χάγης.

Η ελληνική κυβέρνηση, αφού δεν απέδωσαν οι προσπάθειες που κατέβαλε για τη ματαίωση ή την αναβολή του Συνεδρίου για τη Θράκη, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προβάλλοντας την άποψη πως η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τέτοιου είδους συζητήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις ελληνικές απόψεις στο Συνέδριο αυτό θα εκφράσει ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ινδιάνας, κ. Κουφουδάκης.

Σιωπή για τη Βερόνα

Πριν από δέκα μέρες συνεδρίασαν στη Βερόνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συζήτησαν για την πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Ειδικότερα τους απασχόλησε η κατάσταση που θα διαμορφωθεί, μετά την 1η Γενάρη του 1999, όταν και επίσημα πλέον η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χωριστεί στα δύο. Από τη μια θα είναι οι χώρες που θα περάσουν στο επόμενο στάδιο της ΟΝΕ και θα διαμορφώσουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ από την άλλη θα είναι όσες χώρες μείνουν απ' έξω. Στη Βερόνα, λοιπόν, οι "δεκαπέντε" συζήτησαν, για τις σχέσεις που θα έχουν οι μεν με τους δε. Παρά την αυτονόητη σημασία του θέματος, η συνάντηση της Βερόνα είτε θάφτηκε από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, είτε υποβαθμίστηκε. Και αυτό εξηγείται.

Στη Βερόνα είχαμε και την τυπική ληξιαρχική πράξη του ενταφιασμού των αυταπατών, που για τέσσερα χρόνια καλλιεργήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για δήθεν κοινό μέλλον και ευρωπαϊκή ενοποίηση, που θα συμπεριλάβει όλους, πλούσιους και φτωχούς, μικρούς και μεγάλους. Με τις αυταπάτες αυτές επιχείρησαν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών να πείσουν τους εργαζόμενους για να υπομείνουν τις θυσίες που απαιτούσαν τα προγράμματα "σύγκλισης" των οικονομιών προς τους δείκτες του Μάαστριχτ. Τώρα, λοιπόν, οι "δεκαπέντε" ομολογούν ότι αυτό το κατασκεύασμα της Συνθήκης δεν ήταν παρά ένα μεγάλο παραμύθι, που είχε σαν μοναδικό σκοπό τη διαμόρφωση της Ευρώπης των "πολλών ταχυτήτων", όπου οι οικονομικά ισχυροί θα αποφασίζουν και οι οικονομικά ασθενέστεροι θα υπακούν. Οπου η οικονομική ισχύς και το πληθυσμιακό μέγεθος θα υποκαταστήσουν κάθε έννοια ισοτιμίας των "εταίρων". Φυσικά, μια τέτοια ομολογία είναι λογικό να αποσιωπηθεί, αφού η προσπάθεια της "σύγκλισης" συνεχίζεται και τα "υποζύγιά" της δεν πρέπει να μάθουν την αλήθεια.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο επόμενο στάδιο της ΟΝΕ. Οτι όλες αυτές οι θυσίες, στις οποίες υποβάλλονται οι εργαζόμενοι στο όνομα της "σύγκλισης", δεν πρόκειται να έχουν κανένα αντίκρυσμα. Αντίθετα η θέση της χώρας στο περιθώριο προοιωνίζεται ακόμα περισσότερα βάρη. Στο τέλος αυτού του μεγάλου κόλπου, το μόνο αποτέλεσμα θα είναι μια κολοσσιαία μεταφορά εισοδημάτων από την εργασία στο μεγάλο κεφάλαιο, ο παραγωγικός αφοπλισμός της οικονομίας και η ολοκλήρωση της εθνικής υποτέλειας.

Τέλος, για να μη μένει καμιά αμφιβολία σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν τη χώρα μας οι ισχυροί "εταίροι", σας μεταφέρουμε τη δήλωση του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών. "Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα", είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, για να δικαιολογήσει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα και σταθμά για τις οικονομικές επιδόσεις της "ισχυρής" Ιταλίας και της "μικρής" Ελλάδας, έστω κι αν και οι δύο δεν πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

"Συνηθισμένο" επεισόδιο στο Αιγαίο

Ελληνικό περιπολικό καταδίωξε τουρκικό σκάφος που αποβίβασε οκτώ Ιρανούς λαθρομετανάστες στο Καστελόριζο

"Σκληρή" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νουρετίν Νουρκάν, τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε η Αγκυρα στον Ελληνα πρεσβευτή στην Τουρκία, Δ. Νεζερίτη, για το επεισόδιο που σημειώθηκε χτες ανοιχτά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, ελληνικό πλοίο καταδίωξε και πυροβόλησε κατά τουρκικού αλιευτικού μέσα σε τουρκικά ύδατα.

Ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα, απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις, υπογραμμίζοντας ότι το τουρκικό σκάφος ΝΤΕΡΙΑΝ Ι μετέφερε στο Καστελόριζο οκτώ Ιρανούς λαθρομετανάστες, οι οποίοι μάλιστα συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές.

Το τουρκικό σκάφος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν υπάκουσε στις κλήσεις του κυβερνήτη του ελληνικού σκάφους, αλλά ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με σκοπό να εμβολίσει το περιπολικό του λιμενικού. Το ελληνικό σκάφος καταδίωξε μέχρι την οριογραμμή το τουρκικό σκάφος και έριξε εναντίον του προειδοποιητικές βολές.

Παρ' όλα αυτά πάντως, τόσο ο Ελληνας πρεσβευτής σε δηλώσεις του, όσο και κύκλοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, έλεγαν ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν πρόκειται να επηρεάσει την προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στην Αθήνα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζαν το επεισόδιο "συνηθισμένο", το οποίο η Αγκυρα επιχειρεί να διογκώσει για ευνόητους λόγους.

Βροχή από νομοσχέδια

Πέντε νομοσχέδια μαζεμένα κατέθεσε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή. Συγκεκριμένα:

- Σχέδιο νόμου με το οποίο προβλέπεται μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργικό Συμβούλιο σε άλλα κυβερνητικά όργανα. Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι ορισμένες αρμοδιότητες του Υπουργικού Συμβουλίου μεταφέρονται σε άλλα κυβερνητικά όργανα "αρμόδιους και συναρμόδιους υπουργούς". Ακόμη, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί με πράξεις του να μεταβιβάζει σε μέλος ή μέλη του την άσκηση των αρμοδιοτήτων του ή να καταργεί αυτές. Επίσης, δύναται να ορίζεται ότι αρμοδιότητες της κυβέρνησης μπορούν να ασκούνται από το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο.

- Σχέδιο νόμου για τον "εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ"

- Σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την κοινοπραξία ΑΤΡ για το έργο της μελέτης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού των υδροηλεκτρικών σταθμών Συκιάς και Πευκοφύτου.

- Σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η 151 Διεθνής Σύμβαση εργασίας για την προστασία του δικαιώματος οργάνωσης και τις διαδικασίες καθορισμού των όρων απασχόλησης στη δημόσια διοίκηση.

- Σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η 154 Διεθνής Σύμβαση για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο.

Κ. Σημίτης

Μ. Γιλμάζ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ