ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Γκρίζες" δηλώσεις από Ντεμιρέλ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. -

Την άποψη περί ύπαρξης "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο επανέφερε χτες στο προσκήνιο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ.Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Χουριέτ" υποστήριξε ότι "εκατόν τριάντα δύο βράχια στο Αιγαίο είναι δικά μας".

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι "στο Αιγαίο υπάρχουν περίπου 132 βράχια ή βραχονησίδες τις οποίες λέμε "γκρίζες ζώνες"... Δηλαδή, δεν έχει καθοριστεί με συμφωνίες σε ποιον ανήκουν". "Εμείς λέμε: "αυτά δε σας ανήκουν, λόγω διαδοχής, μας ανήκουν"", λέει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι καταστάσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο, λέει ότι "για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τετελεσμένο γεγονός, θα πρέπει να εξαλειφθούν οι καταστάσεις αυτές. Κάποια μέρα μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τετελεσμένο γεγονός. Κάτι τέτοιο συνέβη πριν δύο χρόνια στο Κάρντακ(Ιμια)".

Ο Τούρκος Πρόεδρος διέψευσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην πρόσφατη συνάντησή του εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει η Ελλάδα "περιορισμένο πόλεμο", όπως φημολογείται στην Τουρκία. "Ισως πρόκειται για εκτιμήσεις του Γενικού Επιτελείου που γίνονται με αφορμή διάφορες σκέψεις", είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμα ότι ένας πόλεμος δεν μπορεί να είναι περιορισμένος και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ ο Πρόεδρος Τζόνσον είχε πει: "Το να μπεις στον πόλεμο είναι στο χέρι σου, αλλά δεν είναι στο χέρι σου να βγεις...".

Ο Σ. Ντεμιρέλ υπενθύμισε επίσης ότι ο Ισμέτ Ινονού είχε πει: "Ο πόλεμος δεν ξεσπάει για πολύ σοβαρούς λόγους. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν λόγοι πολέμου", είπε. "Εάν υπάρχει μεγάλη ένταση, μπορεί να βρεθεί κανείς αντιμέτωπος μ' ένα τετελεσμένο γεγονός. Η υπόθεση Κάρντακ (Ιμια) ήταν κάτι τέτοιο".

Μιλώντας γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως ορισμένες ιστορίες του παρελθόντος "δημιουργούν - άδικα όπως είπε - στην Ελλάδα υποψίες σε βάρος της Τουρκίας και φόβο".

""Ο κ. Καραμανλής μου είπε: Εμείς σας φοβούμαστε. Γιατί μας φοβάστε; "Είστε μεγάλοι και ισχυροί". Ωραία, αν αποδέχεστε ότι είμαστε μεγάλοι και ισχυροί, δε θα πρέπει να μας προκαλείτε. Δηλαδή, έρχεστε και λέτε ότι τα νησιά έχουν περάσει σε εσάς με συμφωνίες. Αλλά δεν έχουν γίνει δικά σας ποτέ, διότι δεν υπάρχει εκεί το ελληνικό κράτος που να κυριαρχεί πάνω σε όλα αυτά.

Δηλαδή, στα νησιά αυτά, κυριάρχησε όποιος κυριάρχησε στην Ανατολία και στη συνέχεια πέρασαν σε εσάς, αλλά εξοπλίζετε τα νησιά αυτά και δε θα πρέπει να τα εξοπλίζετε. Με αυτό τον όρο σας δόθηκαν. Αυτό μας προκαλεί. Σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση".

Ο Τούρκος Πρόεδρος θεώρησε ότι απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα μπορούσε να είναι ότι "η Ελλάδα ασκεί εχθρική προς την Τουρκία πολιτική από φόβο".

Απολίθωμα του παρελθόντος

Η απάντηση της Αθήνας δόθηκε από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος υποστήριξε πως "η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε διάφορους τομείς, και στο συγκεκριμένο, μοιάζει με απολίθωμα του παρελθόντος".

Οι "υψηλοί τόνοι" που επανέφερε χτες στο προσκήνιο ο Σ. Ντεμιρέλ, αποδίδονται, από κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, καθώς επίσης και στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων για τις Ευρωτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σύσκεψη για τους πυραύλους στην Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση, χτες το πρωί, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, αναζήτησε τρόπους απεμπλοκής από την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων "S-300". Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης,στις δηλώσεις του "περιέγραψε" την ανησυχία του, υπογραμμίζοντας ότι για το θέμα των πυραύλων "βαρύνουσα είναι η γνώμη και των δύο κυβερνήσεων".

Πάντως ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε, αναχωρώντας χτες από την Κύπρο, ότι οποιαδήποτε απόφαση αναβολής της εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" εάν θα ληφθεί, θα ληφθεί στην Κύπρο από το Εθνικό Συμβούλιο.

Είπε επίσης ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί αναφορικά με το θέμα των πυραύλων πέραν εκείνης που έχει ληφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο Γλ. Κληρίδης τόνισε επίσης ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα λειτουργεί απλά. Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου συζητούν και συναποφασίζουν και σε ορισμένα θέματα βαρύνουσα γνώμη κατά τη συζήτηση έχει η ελληνική κυβέρνηση και σε άλλα η κυπριακή κυβέρνηση. Και αυτό, τόνισε, είναι φυσικό.

Για τους "S-300", είπε, βαρύνουσα είναι η γνώμη και των δύο κυβερνήσεων.

Τον πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν ο υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου,ο υφυπουργός παρά τον Πρόεδρο, Παντελής Κούρος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,οι οποίοι θα λάβουν μέρος στη σύσκεψη.

Στη χειρότερη φάση του το Κυπριακό

Στη χειρότερη φάση της ιστορίας του βρίσκεται το Κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μίλησε ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας της Δημοκρατικής Ενωσης της ελληνικής μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ στην Αλβανία, είπε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η στρατηγική και να στραφεί προς την επιθετική διπλωματία. Αναφερόμενος στο θέμα των πυραύλων "S-300" ο κ. Κυπριανού είπε ότι όλος ο θόρυβος δημιουργήθηκε από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Επέρριψε επίσης ευθύνες στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου για τους χειρισμούς τους.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, είπε ότι δεν αποκλείεται οι Ευρωπαίοι να εκμεταλλευτούν την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση για κλείσιμο του Κυπριακού.

Επικίνδυνη υποκρισία

Πολύς λόγος γίνεται και ντόρος ξεσηκώθηκε, το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, κυρίως, με τις αναφορές του στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα. Οι μεν κυβερνητικοί και τα φιλοκυβερνητικά και άλλα ΜΜΕ προβάλλουν πως "ο Αρχιεπίσκοπος δε δικαιούται να πολιτικολογεί, παρεμβαίνοντας σε πολιτικά και εθνικά ζητήματα αλλά πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές του στα πνευματικά - θρησκευτικά ποιμαντικά του καθήκοντα", ενώ, ορισμένα αντιπολιτευόμενα κόμματα (ΝΔ, ΠΟΛ.ΑΝ.) και τα ΜΜΕ που πρόσκεινται σ' αυτά, υπερασπίζονται με πάθος το δικαίωμα του Αρχηγού της Εκκλησίας να μιλά επί παντός του επιστητού. Και οι δύο πλευρές ανάγουν το όλο ζήτημα στο αν μπορεί ή δεν μπορεί να ομιλεί ο αρχιεπίσκοπος - λες και μπορεί κανένας να εμποδίσει κάποιον να έχει άποψη και να την εκφράζει!

Πρόκειται, λοιπόν, για πλαστό δίλημμα - ερώτημα που παρακάμπτει, σκόπιμα, και αφήνει στο απυρόβλητο το περιεχόμενο των όσων λέει, πράττει ή αποφεύγει να κάνει ο αρχιεπίσκοπος και οι στόχοι και οι παρενέργειες όλων αυτών. Ασφαλώς, ο νέος αρχιεπίσκοπος έχει σχεδιάσει τη δική του πορεία ως επικεφαλής της Εκκλησίας. Και στη βάση αυτή γίνονται οι όποιες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις του. Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Χριστόδουλος διεκδικεί για την Εκκλησία ρόλο στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Χριστόδουλος ξιφουλκεί σε κάθε αντίθετη φωνή που ζητά το χωρισμό κράτους και Εκκλησίας, μεριμνώντας για τη διατήρηση και διεύρυνση των προνομίων που απολαμβάνει η Εκκλησία από το κράτος. Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να εμφανίσει ένα νέο κοινωνικό πρόσωπο για την Εκκλησία, προβάλλει το ενδιαφέρον της τους άνεργους και τη νεολαία, υποσχόμενος φιλανθρωπία σαν αντίδοτο και διαβεβαιώνοντας για την πρόθεσή του να ιδρύσει Εκκλησιαστικό (ιδιωτικό πανεπιστήμιο) για τη μόρφωση της νεολαίας!

Ομως, ο κ. Χριστόδουλος αποσιωπά, σκόπιμα, τις αιτίες και τους υπευθύνους για τα βάσανα των ανέργων και τα προβλήματα της νεολαίας. Κουβέντα δε λέει για την αντιλαϊκή πολιτική και τις επιλογές της ολιγαρχίας. Ολα αυτά βρίσκονται στο απυρόβλητό των δηλώσεών του. Κι αντί να κάνει λόγο για αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάνπαιδεία για όλη τη νεολαία, προβάλλει την ίδρυση ιδιωτικού Πανεπιστημίου από την Εκκλησία βάζοντας πλάτη, εκτός των άλλων, για την παράδοση και, επίσημα, της δημόσιας δωρεάν παιδείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Πρόκειται, λοιπόν, για υποκριτικό ενδιαφέρον που προβάλλεται με διπλό στόχο: Να παρουσιάσει ένα φιλοκοινωνικό πρόσωπο η Εκκλησία που, ταυτόχρονα, δυσκολεύει τους εργαζόμενους να δουν τους υπεύθυνους και να διεκδικήσουν αγωνιστικά λύσεις. Κι αυτή η υποκρισία χαρακτηρίζει όλους όσοι απλώς, φιλολογούν, αν μπορεί ή δεν μπορεί να μιλά ο Αρχιεπίσκοπος. Θορυβούν για να κρύψουν την ουσία που τους βολεύει όλους!

Η ίδια υποκρισία και ανευθυνότητα - που γίνεται επικίνδυνη ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο - χαρακτηρίζει και τις παρεμβάσεις του αρχιεπισκόπου στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Αντί να υψώσει φωνή αντίστασης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα δεινά της "νέας τάξης πραγμάτων", ο κ. Χριστόδουλος προβάλλει τις εθνικιστικές μεγαλοϊδεατικές, αλυτρωτικές απόψεις του, διεκδικώντας ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ρίχνοντας νερό στο μύλο των αντιδραστικών δυνάμεων, ντόπιων και ξένων, που μεθοδεύουν νέα δεινά για τους λαούς της περιοχής. Αυτές τις απόψεις οφείλουν οι εργαζόμενοι - θρησκευόμενοι ή όχι - να τις καταδικάσουν και μαζί και τους φορείς και όσους τους ανέχονται και συσκοτίζουν τη σκληρή πραγματικότητα.

Σε Καρδίτσα - Λάρισα η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέπτεται τους νομούς Καρδίτσας και Λάρισας σήμερα Πέμπτη 27.8.98.

Στα πλαίσια της περιοδείας της, η Αλ. Παπαρήγα, στις 12 το μεσημέρι, επισκέπτεται το Νοσοκομείο Καρδίτσας και θα μιλήσει στους εργαζόμενους. Νωρίτερα, στις 11.00 πμ, δίνει συνέντευξη Τύπου στο αναψυκτήριο Παυσίλυπο της Καρδίτσας.

Το απόγευμα, στις 18.00,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα.

Αντιδράσεις για τους πυροβολισμούς στο αλιευτικό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. -

Η Διεθνής Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο επέβαλε διαμαρτυρία στον τουρκικό κατοχικό στρατό για το επεισόδιο πυροβολισμών εναντίον τεσσάρων ψαράδων, προχτές το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη Παραλιμνίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Διεθνής Ειρηνευτική Δύναμη διαμαρτυρήθηκε έντονα στον τουρκικό στρατό, μέσω στρατιωτικών καναλιών, για την υπερβολική χρήση δύναμης. Ανέφερε επίσης ότι στους Τούρκους λέχθηκε πως οι πυροβολισμοί, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται ήταν προειδοποιητικοί, αποτελούν αδικαιολόγητη συμπεριφορά, διότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ζωές.

Διαμαρτύρονται οι Τούρκοι!

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νετζατί Ουτκάν,διαμαρτυρήθηκε χτες γιατί οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο "δεν έλαβαν μέτρα" για να εμποδίσουν κινήσεις ελληνικών αλιευτικών, που η τουρκική πλευρά θεωρούσε παράνομες.

Σε δήλωσή του στην Αγκυρα, σχετικά με το επεισόδιο που δημιούργησαν πρόσφατα οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο, ο Τούρκος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τις "δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου", που όπως είπε, "προστατεύουν τα χωρικά ύδατα της ΤΔΒΚ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ