ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στίβος
Η χρονιά των γυναικών

Η Βούλα Τσιαμήτα απόλυτη κυρίαρχη στο τριπλούν σε παγκόσμιο επίπεδο
Η Βούλα Τσιαμήτα απόλυτη κυρίαρχη στο τριπλούν σε παγκόσμιο επίπεδο
Το ωραίο φύλλο (αλλά όχι και αδύνατο) ήταν αυτό που είχε την τιμητική του στο στίβο τη χρονιά που πέρασε. Οι γυναίκες του ελληνικού κλασικού αθλητισμού έδειξαν τη δύναμή τους σε διεθνές επίπεδο ανεβάζοντας τη χώρα μας στα υψηλά σκαλοπάτια της παγκόσμιας καταξίωσης. Οι περισσότερες επιτυχίες σημειώθηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης με τη χώρα μας να κατακτά τα περισσότερα μετάλλια έως σήμερα στην παρουσία της στη διοργάνωση. Συνολική συγκομιδή 2 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα.

Το πρόσωπο που έκλεψε την παράσταση ήταν η Βούλα Τσιαμήτα, καθώς το 1999 δικαίως πρέπει να θεωρείται η χρονιά της Βολιώτισσας αθλήτριας. Αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο τριπλούν με άλμα στα 14.78, ήταν 5η στο ίδιο αγώνισμα στο αντίστοιχο πρωτάθλημα του κλειστού στίβου, κατέλαβε την 7η θέση στη γενική βαθμολογία των γκραν-πριν, ενώ ήταν 2η στον τελικό των γκραν πρι.

Από κοντά βέβαια και μια άλλη κυρία του ελληνικού αθλητισμού, η Μιρέλα Μανιάνι Τζελίλη που στον ακοντισμό «κάρφωσε» και αυτή την κορυφή του κόσμου παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στη Σεβίλλη με βολή στα 67.09.

Επιτυχίες όμως για τη χώρα μας δεν προήλθαν μόνο στον ανοιχτό στίβο αλλά και στον κλειστό. Η Κατερίνα Θάνου κατάφερε να αναδειχτεί παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 60μ μετά από εκπληκτική κούρσα, αν και δεν ξεκίνησε καλά τερμάτισε στην πρώτη θέση με χρόνο 10.86.

Από κει και πέρα ξεχώρισε ακόμη η Τασούλα Κελεσίδου στο δίσκο που στη Σεβίλλη κατέλαβε την 2η θέση με καλύτερη βολή στα 66.05.

Εκτος επιτυχιών δε θα μπορούσε να μείνει και η Ολγα Βασδέκη, καθώς η έτερη αθλήτρια του Βόλου ακολούθησε στο βάθρο τη συμπατριώτισσά της Τσιαμήτα καταλαμβάνοντας την 3η θέση στο τριπλούν με επίδοση 14.61, όσο πέτυχε και η δεύτερη Αλμπάντα από την Κούβα.

Στους άνδρες τη μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσε ο «γίγαντας» από το Διδυμότειχο Κώστας Γκατσιούδης που πήρε το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με 89.18. Μια βολή που αρχικά θεωρήθηκε ότι έχει το χρυσό μετάλλιο στην τσέπη του, καθώς οι υπόλοιποι ισχυροί αντίπαλοί του έδειχναν να μη βρίσκονται στη μέρα τους. Διαφορετική γνώμη είχε όμως ο Φινλανδός Γιούρι Παρβάινεν, που παρότι δεν τον υπολόγιζαν πολλοί, έριξε το ακόντιο στα 89.52 παίρνοντας αυτός την πρώτη θέση.

Σημαντική επιτυχία θεωρείται και η πρώτη θέση του Χριστόφορου Χοΐδη στα 100μ του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος νέων (μέχρι 22 ετών). Διάκριση που αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του ελληνικού στίβου. Αλλωστε, δεν ήταν στους ίδιους αγώνες μόνο το χρυσό του Χοΐδη. Ο Περικλής Ιακωβάκης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους ίδιους αγώνες στα 400μ. Σημαντική διάκριση είχαμε όμως και στους αντίστοιχους αγώνες των Εφήβων με τον Γιώργο Ντούπη να κατακτάει την τρίτη θέση.

Βόλεϊ
Απέραντο κόκκινο

Χωρίς καμιά αμφιβολία, η χρονιά που μας πέρασε χαρακτηρίστηκε από το έντονο κόκκινο χρώμα της, αφού κατά κράτος στους εγχώριους θεσμούς του βόλεϊ ανδρών, ο Ολυμπιακός ήταν ο κυρίαρχος. Τόσο στο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας, όσο και στο Κύπελλο, η ομάδα του Πειραιά, έκλεψε την παράσταση αφού κατέκτησε και στα δύο την πρωτιά. Η υπόθεση «πρωταθλητής '99», κάθε άλλο παρά δύσκολη ήταν για την ομάδα του Ζόραν Γκάετς, που από το 1987, με εξαίρεση τρεις αγωνιστικές περιόδους ('95,'96,'97), βρίσκεται στην κορυφή. Ωστόσο, ο περσινός νταμπλούχος, συνεχίζει και φέτος την τρελή πορεία του στη μεγάλη κατηγορία, καθώς από πολύ νωρίς έχει ξεφύγει στη βαθμολογία. Πάντως, η «ερυθρόλευκη» υπερομάδα, κάνει εξαιρετική πορεία και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση του βόλεϊ, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν επιβάλλει την παρουσία τους, κατορθώνοντας με σχετική άνεση να αποκλείσουν σπουδαίους συλλόγους της «Γηραιάς Ηπείρου» και να περιμένουν το Γενάρη να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες ομάδες στην τελική φάση του θεσμού. Αντίθετα, στην ουρά του πρωταθλήματος '99, έγινε μάχη, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων, προκειμένου να κρατηθούν στην Α1 ο Κτησιφώντας ή ο Ηφαιστος. Η μάχη της παραμονής βρήκε νικητή τον Κτησιφώντα, ύστερα από υπουργική απόφαση, ενώ η ομάδα της Δράμας ακολούθησε στην Α2 την Κομοτηνή. Οι κερδισμένοι της Α2 ήταν οι Πανελλήνιος και ΕΑ Πατρών, οι οποίοι μπήκαν στα μεγάλα σαλόνια. Μάλιστα, η ομάδα της Κυψέλης, κάνει εξαιρετική πορεία στην Α1, αφού με τη συμπλήρωση 12 αγωνιστικών κατέχει την 4η θέση στο βαθμολογικό πίνακα.

Το έτος 1999, όμως, περιλαμβάνει μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ. Η ομάδα των Βριλησσίων, κατέκτησε στην παρθενική της εμφάνιση στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων την τρίτη θέση, αφήνοντας ίσως τα πιο ευοίωνα μηνύματα για την εξέλιξη του γυναικείου βόλεϊ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για την ιστορία, στο μικρό τελικό που διεξήχθη στην Προύσσα της Τουρκίας, τα κορίτσια του Δημήτρη Μπαχράμη, επικράτησαν της γαλλικής Ριόν με 3-0 σετ. Με το φρενήρη ρυθμό που είχαν το τελευταίο έτος του αιώνα, οι «βυσσινί», δεν μπορούσαν να αφήσουν το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών όσο και το Κύπελλο. Ετσι, με ένα σερί τριών νικών στα πλέι οφ επί του Παναθηναϊκού, πήραν τον τίτλο του πρωταθλητή. Στην τρέχουσα, πάντως αγωνιστική περίοδο, μέχρι στιγμής οι περσινές πρωταθλήτριες βρίσκονται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Μπιτς Βόλεϊ

Με το εισιτήριο της συμμετοχής τους στην Ολυμπιάδα του 2000 του Σίδνεϊ να περιμένει μόνο τη σφραγίδα, η Εφη Σφυρή και η Βάσω Καραντάσιου, άνοιξαν το δρόμο της επιτυχίας για τα ελληνικά χρώματα. Οι δύο αθλήτριες κατάφεραν να βάλουν τη χώρα μας σε τροχιά πρόκρισης στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού και σ' αυτό το άθλημα, αφού μέχρι τώρα βρίσκονται στην 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και προκρίνονται οι 24 πρώτες ομάδες. Επίσης, το «αχτύπητο δίδυμο» της άμμου, όπως χαρακτηρίστηκε, πήρε την πρώτη θέση και στο τουρνουά του Ξυλοκάστρου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών.

Ρυθμική Γυμναστική
Η ώρα της καταξίωσης

Δάκρυα χαράς σκόρπισε η χρονιά που έφυγε στους ανθρώπους της ελληνικής ρυθμικής γυμναστικής, που έγιναν μάρτυρες της μεγαλύτερης επιτυχίας σε εθνικό επίπεδο για τη χώρα μας. Πέντε κορίτσια κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή και να επιβάλλουν την παρουσία τους στο παγκόσμιο στερέωμα, κατακτώντας την πρώτη θέση στο 23ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβρη στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Στη χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου», οι Ειρήνη Αϊνδηλή, Χαρά Καρυάμη, Εύη Χριστοδούλου, Αννα Πολλάτου και Μαρία Γεωργάτου, χόρεψαν στο χορό των μεταλλίων κερδίζοντας 2 χρυσά και 1 ασημένιο. Με αρωγό τις προπονητικές συμβουλές της Ελένης Πολυχρονίδου, τα κορίτσια του ανσάμπλ, έκλεψαν με τις αέρινες κινήσεις τους την παράσταση αλλά και τις πρωτιές, αφού πήραν την 1η θέση στο ομαδικό (10 κορύνες) με 19.816β., την 1η θέση στα 2 στεφάνια - 3 κορδέλες με 19.833β. και το ασημένιο στα 2 στεφάνια - 3 κορδέλες - κορύνες με 39.466β. στο σύνολο. Το πιο σημαντικό, πάντως, είναι ότι οι παγκόσμιες πρωταθλήτριές μας πήραν το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα του 2000 στο Σίδνεϊ, όπως άλλωστε και η Μορφούλα Ντώνα, η οποία στην Ιαπωνία κατέκτησε την 7η θέση στο στεφάνι και τη 13η στο σύνολο (οι 19 πρώτες προκρίθηκαν). Ομως, οι όμορφες μέρες για τα ελληνικά χρώματα, συνεχίστηκαν και στην Κίνα, όπου ο απολογισμός από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης έφερε στη χώρα μας δύο Ολυμπιακά εισιτήρια και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ο Δημοσθένης Ταμπάκος, αναδείχτηκε 2ος παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους με 9.712β. και ετοιμάζεται για το Σίδνεϊ, ενώ μαζί του θα ταξιδέψει και ο Ολυμπιονίκης μας Ιωάννης Μελισσανίδης.

ΠΙNΓΚ ΠΟNΓΚ

Ο Καλίν Κρεάνκα και η Εθνική ανδρών ήταν αυτοί που μονοπώλησαν τις διεθνείς επιτυχίες στο χώρο του πιnγκ πονγκ για τη χώρα μας. Ο Καλίν Κρεάνκα έφτασε ως και το Νο 10 σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ χωρίς να χρειαστεί προκριματικούς.

Στο ομαδικό η Eθνική ανδρών κατόρθωσε για πρώτη φορά να φθάσει στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης στην κατηγορία της «Σούπερ Λίγκα».

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Σημαντικές επιτυχίες περιλάμβανε το 1999 για την ελληνική ποδηλασία, με κορυφαία βέβαια την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ για την ομάδα του Ολυμπιακού Σπριντ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκλεψε την παράσταση στον χώρο των «πεντάλ», αφού εκτός της πρόκρισης για την Ολυμπιάδα, κατέλαβε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνα της Ιταλία για το Κύπελλο Κόσμου.

Από ατομικής πλευράς ξεχώρισε ο Δημήτρης Γεωργαλής που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 1000μ του Παγκόσμιου Κυπέλλου στην Ιταλία.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Τα πανιά τους άνοιξαν μέσα στο 1999 οι Ελληνες ιστιοπλόοι που πρόσφεραν σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στη χώρα μας. Σε πρώτο πλάνο ήταν για άλλη ο Αντώνης Μπογιούρης που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα σκάφη τύπου «Λέιζερ». Στα «ίδια κύματα» ταξίδεψαν και οι Δήμητρα Μυλωνά - Αλίκη Κούρκουλου που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με σκάφη τύπου «420» που διξήχθη στο Παλαιό Φάληρο. Και ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Ατλάντα Νίκος Κακλαμανάκης δεν έμεινε έξω από το χορό των διακρίσεων, αφού κατάφερε να κατακτήσει την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με σκάφη τύπου «Μιστράλ».

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Η τρίτη θέση της Αγης Κασούμη στον αγώνα της σειράς του Παγκόσμιου Κυπέλλου που διεξήχθη στη Σεούλ ήταν η μόνη διεθνής επιτυχία της ελληνικής σκοποβολής μέσα στη χρονιά που πέρασε

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Πολύ καλή παρουσία είχε και η συγχρονισμένη κολύμβηση το 1999 που έδειξε ότι γίνεται πολύ καλή δουλιά στη χώρα μας στο συγκεκριμένο άθλημα. Κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Κωνσταντινούπολη η ελληνική συγχρονισμένη κολύμβηση πραγματοποίησε σπουδαία πορεία. Το δίδυμο της Χριστίνας Θαλασσινίδου και της Ειρήνης Θεοδωρίδου πήρε την 5η θέση στο ντουέτο, ενώ την ίδια θέση κατέλαβε και η Εθνική γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ