Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στίβος
Η χρονιά των γυναικών

Η Βούλα Τσιαμήτα απόλυτη κυρίαρχη στο τριπλούν σε παγκόσμιο επίπεδο
Η Βούλα Τσιαμήτα απόλυτη κυρίαρχη στο τριπλούν σε παγκόσμιο επίπεδο
Το ωραίο φύλλο (αλλά όχι και αδύνατο) ήταν αυτό που είχε την τιμητική του στο στίβο τη χρονιά που πέρασε. Οι γυναίκες του ελληνικού κλασικού αθλητισμού έδειξαν τη δύναμή τους σε διεθνές επίπεδο ανεβάζοντας τη χώρα μας στα υψηλά σκαλοπάτια της παγκόσμιας καταξίωσης. Οι περισσότερες επιτυχίες σημειώθηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης με τη χώρα μας να κατακτά τα περισσότερα μετάλλια έως σήμερα στην παρουσία της στη διοργάνωση. Συνολική συγκομιδή 2 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα.

Το πρόσωπο που έκλεψε την παράσταση ήταν η Βούλα Τσιαμήτα, καθώς το 1999 δικαίως πρέπει να θεωρείται η χρονιά της Βολιώτισσας αθλήτριας. Αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο τριπλούν με άλμα στα 14.78, ήταν 5η στο ίδιο αγώνισμα στο αντίστοιχο πρωτάθλημα του κλειστού στίβου, κατέλαβε την 7η θέση στη γενική βαθμολογία των γκραν-πριν, ενώ ήταν 2η στον τελικό των γκραν πρι.

Από κοντά βέβαια και μια άλλη κυρία του ελληνικού αθλητισμού, η Μιρέλα Μανιάνι Τζελίλη που στον ακοντισμό «κάρφωσε» και αυτή την κορυφή του κόσμου παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στη Σεβίλλη με βολή στα 67.09.

Επιτυχίες όμως για τη χώρα μας δεν προήλθαν μόνο στον ανοιχτό στίβο αλλά και στον κλειστό. Η Κατερίνα Θάνου κατάφερε να αναδειχτεί παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 60μ μετά από εκπληκτική κούρσα, αν και δεν ξεκίνησε καλά τερμάτισε στην πρώτη θέση με χρόνο 10.86.

Από κει και πέρα ξεχώρισε ακόμη η Τασούλα Κελεσίδου στο δίσκο που στη Σεβίλλη κατέλαβε την 2η θέση με καλύτερη βολή στα 66.05.

Εκτος επιτυχιών δε θα μπορούσε να μείνει και η Ολγα Βασδέκη, καθώς η έτερη αθλήτρια του Βόλου ακολούθησε στο βάθρο τη συμπατριώτισσά της Τσιαμήτα καταλαμβάνοντας την 3η θέση στο τριπλούν με επίδοση 14.61, όσο πέτυχε και η δεύτερη Αλμπάντα από την Κούβα.

Στους άνδρες τη μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσε ο «γίγαντας» από το Διδυμότειχο Κώστας Γκατσιούδης που πήρε το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με 89.18. Μια βολή που αρχικά θεωρήθηκε ότι έχει το χρυσό μετάλλιο στην τσέπη του, καθώς οι υπόλοιποι ισχυροί αντίπαλοί του έδειχναν να μη βρίσκονται στη μέρα τους. Διαφορετική γνώμη είχε όμως ο Φινλανδός Γιούρι Παρβάινεν, που παρότι δεν τον υπολόγιζαν πολλοί, έριξε το ακόντιο στα 89.52 παίρνοντας αυτός την πρώτη θέση.

Σημαντική επιτυχία θεωρείται και η πρώτη θέση του Χριστόφορου Χοΐδη στα 100μ του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος νέων (μέχρι 22 ετών). Διάκριση που αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του ελληνικού στίβου. Αλλωστε, δεν ήταν στους ίδιους αγώνες μόνο το χρυσό του Χοΐδη. Ο Περικλής Ιακωβάκης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους ίδιους αγώνες στα 400μ. Σημαντική διάκριση είχαμε όμως και στους αντίστοιχους αγώνες των Εφήβων με τον Γιώργο Ντούπη να κατακτάει την τρίτη θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ