ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Μάη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τα ρεκόρ του Μουντιάλ '98

Το 16ο Μουντιάλ, πριν ακόμα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα, έχει ήδη περάσει στην ιστορία γι' αρκετά ρεκόρ. Ορισμένα απ' αυτά αφορούν τον αγωνιστικό τομέα. Πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού στα τελικά θα συμμετάσχουν 32 χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 1/3 του πληθυσμού στη Γη (περίπου 1 δισ. 300 εκατ.). Πάντως, λείπουν οι δύο πολυπληθέστερες, δηλαδή Κίνα, Ινδία, που μαζί οι κάτοικοί τους αγγίζουν τα 2 δισ.

Εκτός της διοργανώτριας και της Βραζιλίας (κάτοχος τροπαίου), που αυτοδίκαια εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους, για να προκύψουν οι υπόλοιποι 30 φιναλίστ έγιναν προκριματικοί αγώνες. Απ' το Μάρτη του '96 έως το Νοέμβρη του '97, 172 (ρεκόρ) αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα διεκδίκησαν την παρουσία τους στα γήπεδα της Γαλλίας. Απ' αυτά 50 ήταν από την Ευρώπη, 38 από την Αφρική, 36 από την Ασία, 28 από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, ενώ από 10 είχαν Λατινική Αμερική και Ωκεανία.

Στην προκριματική φάση το μεγαλύτερο σκορ έγινε σε μια συνάντηση του ασιατικού ομίλου. Το Ιράν κέρδισε τις Μαλβίδες με 17 - 0. Πρώτος σκόρερ του ομίλου αναδείχτηκε ο Ιάπωνας Νιούρα με 15 γκολ. Απ' την Ευρώπη ο Γιουγκοσλάβος Μιγιάτοβιτς (14), από τη Λατ. Αμερική ο Χιλιανός Ζαμοράνο (12), από την Ασία ο Γιαπωνέζος Καζού Νιούρα και απ' την Αφρική (2η φάση) ο Καμερουνέζος Μπόμα (5).

Παρουσίες και απουσίες

Στη χώρα των αρωμάτων θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση σε μουντιάλ 3 ομάδες, Κροατία, Τζαμάικα και Ιαπωνία. Από την άλλη θα λείψουν 6 συγκροτήματα που έδωσαν το "παρών" στην προηγούμενη διοργάνωση. Πρόκειται για τις Ελλάδα, Βολιβία, ΕΪΡΕ, Ρωσία, Σουηδία, Ελβετία. Σημαντική δηλαδή ανανέωση στην εκπροσώπηση της "γηραιάς ηπείρου". Αξιοσημείωτη απουσία, όπως και στην Αμερική, της Ουρουγουάης που έχει κατακτήσει 2 φορές το τρόπαιο. Μια στην... αυγή του θεσμού ('30) και την άλλη στην πρώτη μεταπολεμική διοργάνωση ('50).

Από τις συμμετέχουσες στην τελική φάση η Βραζιλία είναι η μόνη που έχει δώσει το "παρών" και στις 16 διοργανώσεις. Στα 73 ματς που έδωσε κέρδισε τα 49. Σημαντικές παρουσίες των Ιταλίας, Γερμανίας (14), Αργεντινής (12), Μεξικού (11), Αγγλίας, Βελγίου, Ισπανίας, Γαλλίας (10) Καμερούν και Ν. Κορέας (5), με την τελευταία να συμπληρώνει 4 συνεχόμενες. Στις 15 τελικές φάσεις έχουν γίνει συνολικά 515 παιχνίδια και έχουν επιτευχθεί 1.584 γκολ. Το ρεκόρ σκοραρίσματος έχει απ' το '58 στη Σουηδία ο Ζιστ Φοντέν με 13 γκολ.

Το σύστημα των αγώνων

Η αύξηση των φιναλίστ φυσιολογικά επιβάλλει και τη διεξαγωγή περισσοτέρων συναντήσεων. Συνολικά θα γίνουν 64 παιχνίδια, τα 48 από τα οποία στην πρώτη φάση. Οι ομάδες μοιράστηκαν σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων και θα παίρνουν 3 βαθμούς στη νίκη, 1 στην ισοπαλία και κανένα στην ήττα. Προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου.

Στην επόμενη φάση θ' αγωνιστούν ο 1ος του πρώτου ομίλου με το 2ο του δεύτερου ομίλου και ο 1ος του δεύτερου με το 2ο του πρώτου. Η ίδια αντιστοιχία ισχύει και για τα υπόλοιπα γκρουπ (3 - 4, 5 -

6, 7 - 8). Από τη φάση αυτή και έως το τέλος δεν υπάρχει βαθμολογία. Ετσι σε περίπτωση ισοπαλίας στην κανονική διάρκεια υπάρχει ημίωρη παράταση και εφαρμογή του "χρυσού γκολ" ή "ξαφνικού θανάτου". Οποιος δηλαδή σκοράρει πρώτος παίρνει την πρόκριση.

Στα προημιτελικά θα συναντηθούν ο νικητής του 1ου ομίλου με το νικητή του 4ου (α), 2ου - 3ου (β), 5ου - 8ου (γ) και 6ου - 7ου (δ). Στα ημιτελικά "διασταυρώνουν τα ξίφη τους" α - γ και β - δ. Οι νικητές θα διεκδικήσουν το τρόπαιο και οι ηττημένοι σε αγώνα κατάταξης (μικρό τελικό) 3η και 4η θέση.

Οι πόλεις - τα γήπεδα

Εννιά πόλεις και δέκα γήπεδα για περίπου ένα μήνα θα γίνουν η "Μέκκα" του ποδοσφαίρου. Η... τουρνέ μας στη Γαλλία ξεκινάει από το βορρά.

ΛΑΝΣ: Πρόκειται για μια πόλη περίπου 350.000 κατοίκων, που βρίσκεται στην "καρδιά" της περιοχής Αρτουά. Είναι η μικρότερη από αυτές που θα φιλοξενήσουν παιχνίδια της διοργάνωσης. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ανθρακωρυχεία. Το γήπεδο ονομάζεται "Φελίξ Μπολαέρ".Χτίστηκε το 1932 με χωρητικότητα 49.581 θέσεων. Υστερα από την ανακατασκευή φιλοξενεί 41.275 καθίσματα. Θεωρείται ένα από τα... εγγλέζικα γήπεδα στη Γαλλία, δηλαδή αμιγώς ποδοσφαιρικό.

ΝΑΝΤ: Είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Λουάρ, που πήρε τ' όνομα της από το ποτάμι Λίγηρα. Ενα από τα λιμάνια της χώρας με περίπου 500.000 κατοίκους. Το στάδιο ονομάζεται "Λα Μποζουάρ" και χτίστηκε για τις ανάγκες του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1984. Τότε χωρούσε 52.000 θεατές που μειώθηκαν ύστερα απ' την ανακαίνιση σε 39.000.

ΣΕΝ ΝΤΕΝΙ: Πρόκειται για προάστιο του Παρισιού, όπου έχει την έδρα του το ΚΚ της Γαλλίας. Παραδοσιακά εκλέγει κομμουνιστή δήμαρχο. Εδώ βρίσκεται το νεόκτιστο "Σταντ Ντε ΦΡΑΝΣ",με ανώτερη χωρητικότητα 105.000 φιλάθλους. Το ωραιότερο στάδιο στον κόσμο, σύμφωνα με τον Χαβελάνζε, εγκαινιάστηκε στις 28/1/98 με το φιλικό Γαλλίας - Ισπανίας 1-0, με σκόρερ τον Ζινεντίν Ζιντάν. Είναι φυσικά ο πρώτος παίχτης που σκόραρε σ' αυτό το στάδιο. Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τον τελικό έχει μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες. Χαρακτηριστικότερη μάλλον είναι η αυξομείωση των θέσεων. Οι 25.000 από αυτές, που βρίσκονται κοντά στον αγωνιστικό χώρο, είναι μετακινούμενες.

ΠΑΡΙΣΙ: "Η πόλη του φωτός". Κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 21 εκατ. τουρίστες που έχουν την ευκαιρία, εκτός των άλλων, να ξεναγηθούν σε 100 μουσεία. Χτίστηκε το 2ο αι. π. Χ. από μια γαλατική φυλή, τους "Παρίζι". Το στάδιο ονομάζεται "Παρκ Ντε Πρινς" και μετά την ανακαίνιση χωράει 49.000 φιλάθλους. Τα εγκαίνια, ύστερα απ' τον τελευταίο εκσυγχρονισμό του, είχαν γίνει το 1972 και περιλάμβανε 48.725 θέσεις. Φημίζεται για την εύπλαστη σχεδίασή του, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα λειτουργικό.

ΛΥΩΝ: Είναι η "απόγονος" του Λούγδουνουμ (πρωτεύουσα των Γαλατών). Την είχε χτίσει το 43 π. Χ. ο Ρωμαίος Πλάνκους σ' ένα λόφο πάνω απ' τον ποταμό Ρον. Θεωρήθηκε μικρή αδερφή της Ρώμης και είναι σίγουρα, μετά απ' αυτή, η πιο παλιά ρωμαϊκή πόλη. Η Λυών έχει 422.000 κατοίκους και είναι η πρωτεύουσα του μεταξιού. Το στάδιο ονομάζεται "Γκερλάν" και το 1926 που κατασκευάστηκε είχε χωρητικότητα 42.000 θέσεων. Με την ανακαίνιση, ενόψει του Μουντιάλ, αυξήθηκαν κατά 2.000. Είναι ένα απ' τα δύο γήπεδα που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία. Η κατασκευή του είναι εμπνευσμένη απ' τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική.

ΜΠΟΡΝΤΟ: Ο Β. Ουγκό είχε γράψει: "Παίρνεις τις Βερσαλλίες, προσθέτεις και την Αμβέρσα και έχεις το Μπορντό". Κατοικείται από 214.000 ανθρώπους και είναι χτισμένο στην εκβολή του ποταμού Γαρούνα. Είναι η έξοδος της Γαλλίας προς τον Ατλαντικό. Η περιοχή είναι ξακουστή για τα κρασιά της. Θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο εκλεκτή κάβα στον κόσμο. Παράγει 500 εκατ. μπουκάλια ετησίως. Το γήπεδο ονομάζεται "Παρκ Λεσίρ" και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της πόλης, γιατί είναι φίνο παράδειγμα της αρχιτεκτονικής που επικράτησε τη δεκαετία του 30. Είναι το δεύτερο γήπεδο που 'χει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Γι' αυτό και η ανακαίνιση ήταν αρκετά προσεγμένη, ώστε να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του. Είχε 45.000 θέσεις που πλέον μειώθηκαν σε 32.500.

ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ: Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής Ρον - Αλπ. Εχει μεγάλη οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη. Οι 200.000 κάτοικοί της επιδεικνύουν σημαντική δραστηριότητα στον πολιτισμό και την κουλτούρα. Αξιοθέατό της είναι το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα. Το στάδιο "Ζεφρουά Γκισάρ" εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβρη του '31 και μπορούσε να δεχτεί 42.000 φιλάθλους. Η ανακαίνισή του ήταν εκτεταμένη, π. χ. καινούριος χλοοτάπητας, και η χωρητικότητά του μειώθηκε στις 36.000.

ΤΟΥΛΟΥΖΗ: Είναι μια πόλη 600.000 κατοίκων, χτισμένη πριν από 2.000 χρόνια στις όχθες του ποταμού Γαρούνα. Πόλη με εξέχουσα θέση στην αεροναυπηγική, ενώ είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα κέντρα υψηλής τεχνολογίας (βιοχημεία, τηλεπικοινωνίες κλπ.). Διαθέτει περί τα 400 κέντρα έρευνας. Εκτιμάται ως δεύτερο πανεπιστημιακό κέντρο, μετά το Παρίσι. Το 25% του πληθυσμού αποτελείται από φοιτητές. Από 'δω περνάει το περίφημο "Κανάλ Ντι Μιντί". Ενα τεχνητό κανάλι, κατασκευάστηκε το 17ο αιώνα, που ενώνει Ατλαντικό και Μεσόγειο. Το "Μιουνισιπάλ Στάντιουμ" είναι χτισμένο στο νησί Ιλ Ντι Ραμιέρ. Το 1949 που φτιάχτηκε χωρούσε 34.000 θεατές, ενώ τώρα 37.000. Απέχει 15 μίλια από το αεροδρόμιο και το σιδηροδρομικό σταθμό.

ΜΟΝΠΕΛΙΕ: Χτίστηκε το 985 π. Χ. Από τους 210.000 κατοίκους της, 1 στους 4 είναι κάτω από 25 χρονών. Παρότι το "Λα Μοσόν" χτίστηκε το 1988 υποβλήθηκε σε εργασίες εκσυγχρονισμού, οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 4 Ιουνίου. Από 23.500 οι θέσεις αυξήθηκαν σε 35.500.

ΜΑΣΣΑΛΙΑ: Πρόκειται για την παλαιότερη πόλη στη Γαλλία. Το 1999 οι 807.000 κάτοικοί της θα συμπληρώσουν 26 αιώνες ζωής. Είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα του νότου και σημαντικό λιμάνι προς τη Μεσόγειο. Στο στάδιο "Βελοντρόμ" έγινε παρουσία θεατών, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η κλήρωση των ομίλων. Το γήπεδο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έχει 60.000 θέσεις από 42.000 που είχε πριν. Είχε εγκαινιαστεί στις 13/1/1937.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Αυλαία με σκιές...

Στα παιχνίδια για τη μάχη της σωτηρίας το ενδιαφέρον. Καβάλα - Παναχαϊκή και Εθνικός - Προοδευτική κρίνουν την τρίτη ομάδα που θα υποβιβαστεί

Φωτιές ανάβει η σημερινή τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α Εθνικής, όπου το θερμόμετρο του ενδιαφέροντος ανεβαίνει στα ύψη για τις ομάδες που προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Ολα θα κριθούν σε δυο παιχνίδια και συγκεκριμένα στον αγώνα της Καβάλας, όπου η τοπική ομάδα υποδέχεται την Παναχαϊκή και στον Πειραιά, όπου ο Εθνικός κοντράρεται με την Προοδευτική (και οι δυο αγώνες αρχίζουν στις 19.00 και θα μεταδοθούν σε παράλληλη σύνδεση από το ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ αν ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Καβάλας).

Παιχνίδι δίχως αύριο είναι αυτό της Καβάλας με τον τοπικό ΑΟΚ να αντιμετωπίζει τους Πατρινούς και ο ηττημένος του παιχνιδιού ν' αποχαιρετά την κατηγορία, σε περίπτωση βέβαια που ο Εθνικός καταφέρει να πάρει τους τρεις βαθμούς στο δικό του αγώνα. Στην Καβάλα επικρατεί αναβρασμός για τον αγώνα και στο γήπεδο αναμένεται να μην πέφτει καρφίτσα. Ο Νίκος Γκουλής δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα, αφού ο τραυματισμός του Νασιόπουλου στον αγώνα με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη δεν αποδείχτηκε σοβαρός. Η μόνη απουσία είναι αυτή του Πεγκλή, που εδώ και δυο βδομάδες νιώθει ενοχλήσεις στη μέση.

Με πίστη στις δυνατότητές τους αλλά με πολλές σοβαρές απουσίες στον αγωνιστικό τομέα ταξιδεύουν στην Καβάλα οι Πατρινοί, που δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα γυρίσουν πίσω χωρίς το "εισιτήριο" του υποβιβασμού. Ο Σταύρος Διαμαντόπουλος θα στερηθεί των υπηρεσιών του Καλά που βρίσκεται στη Γαλλία με το Καμερούν αλλά και του Βαϊτση, ο οποίος έχει κάκωση στο γόνατο, και του τιμωρημένου Σαμαρά.

Τον υπέρ πάντων αγώνα δίνει την ίδια ώρα και ο Εθνικός στο Καραϊσκάκη που θέλει τη νίκη η οποία αυτόματα θα του δώσει το δικαίωμα να παραμείνει για έναν ακόμη χρόνο στην Α Εθνική ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο παιχνίδι της Καβάλας. Μετά τη νίκη των Πειραιωτών στην Τούμπα το ηθικό στην ομάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό και όλοι στις τάξεις της ομάδας ευελπιστούν ότι τελικά θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Στην αντίπερα όχθη η Προοδευτική μπορεί να καθάρισε το θέμα της παραμονής της, ωστόσο δεν πρόκειται να παραμείνει αδιάφορη στο σημερινό παιχνίδι αφού υπάρχει και το γόητρο, που ας μην ξεχνάμε ότι σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις οι φήμεςδίνουν και παίρνουν. Ηδη πύκνωσαν τις τελευταίες μέρες τα "περίεργα" δημοσιεύματα για συναλλαγές...

Κατά τα άλλα το υπόλοιπο πρόγραμμα της 34ης αγωνιστικής είναι: ΟΦΗ - Καλαμάτα, ΠΑΟ - Πανηλειακός (16.00), ΑΕΚ - Σκόντα Ξάνθη, Ιωνικός - Πανιώνιος, Αθηναϊκός - ΠΑΟΚ, Ηρακλής - Απόλλων Αθηνών (Λάρισα). Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 17.00. ΔΕΥΤΕΡΑ: Ολυμπιακός - Βέροια (Καραϊσκάκη 20.00).

Τα κείμενα έγραψαν οι

Τα κείμενα έγραψαν οι:

Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Λανς - "Φελίξ Μπολαέρ"

Σεντ Ετιέν - "Ζεοφρί Γκισάρ"

Σεντ Ντενί - "Σταν ντε Φρανς"

Μπορντό - "Λεζούρ"

Παρίσι - "Παρκ ντε Πρενς"

Τουλούζ - "Μιουνισιπάλ"

Ναντ - "Λα Μπουζουάρ"

Μονπελιέ - "Σταντ ντε λα Μοσόν"

Λιόν - "Σταντ ντε Ζερλάντ"

Μασσαλία - "Βελοντρόμ"

Η ομάδα της Ουρουγουάης που κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι

Η ομάδα της Ουρουγουάης που κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι απόγονοί τους δεν τα πάνε και τόσο καλά. Ηταν απόντες από τις ΗΠΑ, θα είναι και από τη Γαλλία

ΓΑΛΛΙΑ 1938
Απουσίασαν οι κορυφαίοι

Το συνέδριο της ΦΙΦΑ στο ναζιστικό Βερολίνο το 1936 αποφάσισε όπως το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο να διεξαχθεί στη Γαλλία, την πατρίδα του εμπνευστή του, Ζιλ Ριμέ. Αυτό εξόργισε τους Λατινοαμερικανούς που μποϊκοτάρησαν το θεσμό, πλην της Βραζιλίας. Τεράστια αδικία ήταν και η μη συμμετοχή της Αυστρίας, που ενώ είχε προκριθεί πανηγυρικά (περίφημη Βούντερτιμ), διαλύθηκε λίγους μήνες μετά την έναρξη των αγώνων, αφού ο Χίτλερ προσάρτησε την Αυστρία στο Γ' Ράιχ! Ετσι το μεγαλύτερο φαβορί τέθηκε νοκ άουτ.

Ο δρόμος για την κατάκτηση του τίτλου για δεύτερη συνεχόμενη φορά άνοιξε για την Ιταλία, που αλήθεια όμως είχε μια εξαιρετική ομάδα. Στον τελικό επιβλήθηκε τις επίσης σπουδαίας Ουγγαρίας με 4 - 2.

Ενας Βραζιλιάνος, ο Λεονίντας Ντα Σίλβα ήταν ο κορυφαίος σκόρερ του 3ου Μουντιάλ με 8 τέρματα. Ακόμη έλαμψαν και οι: Σίλβιο Πιόλα (Ιταλία), Γκιόρκι Σάροσι (ο Ούγγρος... μαραθωνοδρόμος). Το σύστημα WΜ είχε και πάλι την τιμητική του, όμως την επανάσταση έκανε ο Καρλ Ράπαν, τεχνικός της Ελβετίας, με το σύστημα "VERROU". Ο Ράπαν αποφάσισε να γυρίσει ένα χαφ προς τα πίσω και ήταν ο πρώτος κόουτς που είχε αμυντική διάταξη με 4 ποδοσφαιριστές. Ουσιαστικά ο νέος ρόλος ήταν αυτός του μετέπειτα σέντερ χαφ που βοηθούσε περιστασιακά και την επίθεση.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ: ΙΤΑΛΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ 4 - 2 (5',35' Κολαούσι, 16', 82' Πιόλα - Τίτκος 7', Σάροσι 70').

ΙΤΑΛΙΑ: Ολιβιέρι, Φόνι, Ράβα, Σεραντόνι, Ανρεόλο, Λοκατέλι, Μπιαβάτι, Μεέτσα, Πιόλα, Φεράρι, Κολαούσι.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Τσάμπο, Πόλγκαρ, Μπίρο, Τσάλαϊ, Τσουκς, Λάζαρ, Σας, Βίντσε, Σάροσι, Τσένγκελερ, Τίτκος.

ΙΤΑΛΙΑ 1934
Στη σκιά του φασισμού

Η μαύρη σκιά του φασισμού, που απλωνόταν στην Ευρώπη, χρειαζόταν και τη "λάμψη" του ποδοσφαίρου για λόγους προπαγάνδας. Ετσι το 1934, στη δεύτερη διοργάνωση, η Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι ανέλαβε να βγάλει σε πέρας το θεσμό. Ο Ντούτσε είδε τους αγώνες σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει την παντοδυναμία του καθεστώτος του. Ετσι από οργανωτικής πλευράς τα πάντα ήταν άρτια. Ομως υπήρχαν αποχές. Η τροπαιούχους Ουρουγουάη δε συμμετείχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ιταλοποίηση των Γκουαϊτα, Ορσι που ήταν έργο της φασιστικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Απόντες από τη Λ. Αμερική και οι άλλες δύο μεγάλες δυνάμεις Αργεντινή, Βραζιλία, κάτι που σήμαινε ότι ο συναγωνισμός δε θα ήταν και πολύ έντονος. Ετσι η Ιταλία που όντως διέθετε σπουδαία ομάδα πήρε το τρόπαιο κερδίζοντας στον τελικό την Τσεχοσλοβακία που κατάφερε να προηγηθεί, όμως λύγισε στο τέλος.

Παίκτες που έλαμψαν στα γήπεδα της γειτονικής χώρας ήταν οι θρυλικοί τερματοφύλακες Ρικάρντο Ζαμόρα (Ισπανός) και Φράντισεκ Πλάνιτσκα (Τσέχος), ο Ιταλός Γκιουζέπε Μεάτσα, ο κορυφαίος σκόρερ του θεσμού Τσέχος Ολντριχ Νέγιεντλι (5 γκολ) και ο Αυστριακός Ματίας Ζίντελαρ που αυτοκτόνησε όταν οι ναζί κατέλαβαν την Αυστρία.

Το WΜ ήταν το σύστημα που έδωσε τους Ατζούρι τον τίτλο. Αλλωστε είχε στον πάγκο της ένα πρωτοποριακό κόουτς τον Βιτόριο Πότσο.

ΤΕΛΙΚΟΣ: ΙΤΑΛΙΑ - ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ 2 - 1.Σκόρερ: Ορσι 80', Σκιάβιο 95' - Πουκ 70'.

ΙΤΑΛΙΑ: Κόμπι, Μοντσέλιο, Αλεμάντι, Φεράρις, Μόντι, Μπερτολίνι, Γκουαϊτα, Μεάτσα, Σκιάβιο, Φεράρι, Ορσι.

ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ: Πλάνιτσκα, Ζένισεκ, Τσιρόσκι, Κόσταλεκ, Κρτσίλ, Γιούνεκ, Σβόμποντα, Σόμποτκα, Νέγιεντλι, Πουκ.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ 1930
Λατινοαμερικάνικη υπόθεση

Το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο (ΠΚ) που έγινε στα γήπεδα της Ουρουγουάης το 1930, ήταν καθαρά λατινοαμερικάνικη υπόθεση αφού στον τελικό βρέθηκαν η διοργανώτρια χώρα και η Αργεντινή. Αλλωστε από την Ευρώπη μόλις 4 ομάδες έδωσαν το "παρών" και αυτές όχι πρωτοκλασάτες (Γαλλία, Ρουμανία, Βέλγιο, Γιουγκοσλαβία). Η αφρόκρεμα Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Γερμανία δεν έδωσαν το "παρών" κυρίως λόγω της μεγάλης απόστασης. Από την αρχή του θεσμού, Ουρουγουάη και Αργεντινή ξεχώρισαν και έτσι δίκαια έφθασαν στον τελικό του Σεντενάριο. Η Σελέστε ήταν η θριαμβεύτρια με 4 - 2 αφού όμως είδε νωρίτερα το χάρο με τα μάτια της καθώς οι Αργεντίνοι είχαν προηγηθεί 2 - 1...

Το μεγάλο όνομα του πρώτου ΠΚ, ήταν ο Αργεντίνος σκόρερ Γκιγιέρμο Στάμπιλε που ήταν και ο κορυφαίος του θεσμού με 8 γκολ. Μεγάλες μορφές επίσης οι Ουρουγουανοί Εκτορ Σκαρόνε, Χοσέ Αντράντε που σήκωσαν την ομάδα στις πλάτες τους. Το σύστημα που στηρίχθηκαν οι πρωταθλητές κόσμου ήταν αυτό της πυραμίδας, ουσιαστικά το 2 - 3 - 5, το οποίο είχαν πρωτοεφαρμόσει οι Αγγλοι, από τις αρχές του αιώνα, παρακαλώ. Στη συνέχεια πισωγύρισαν οι Βρετανοί...

ΤΕΛΙΚΟΣ: ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 4 - 2.Σκόρερ: Ντοράντο 12, Τσέα 57, Ιριάρτε 68, Κάστρο 89 - Πεουτσέλε 3, Στάμπιλε 37.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μπαλεστέρο, Νασάτσι, Μασκερόνι, Αντράντε, Φερνάντες, Γκεστίνο, Ντοράντο, Σκαρόνε, Κάστρο, Τσέα, Ιριάρτε.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μποτσάο, Ντέλε Τόρε, Πατερνόστερ, Χ. Εβαρίστο, Μόντι, Σουάρες, Πεουτσέλε, Βαράγιο, Στάμπιλε, Φερέιρα, Μ. Εβαρίστο.

Β' Eθνική

Με την 31η αγωνιστική συνεχίζεται και το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής όπου φουντώνει η μάχη για το ποιες θα είναι οι δυο ομάδες που θα ακολουθήσουν τον Αρη στα μεγάλα σαλόνια της Α' Εθνικής.

Το σημερινό πρόγραμμα: Νίκη Βόλου - Δόξα Βύρωνα, Πανελευσινιακός - Καστοριά, Καλλιθέα - Τρίκαλα, Καρδίτσα - Λάρισα, Παναιτωλικός - Λύκοι, Πανσερραϊκός - Παναργειακός, Εθνικός Αστέρας - Δόξα Δράμας. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 17.00. ΔΕΥΤΕΡΑ: Καλαμαριά - Λεβαδειακός, Εδεσσαϊκός - Αρης (17.00 ΕΤ3 παράλληλη σύνδεση).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ