ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικός αναβρασμός ενόψει ... ομιλίας Ομπάμα

Από πρόσφατες ενωτικές διαδηλώσεις Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής
Από πρόσφατες ενωτικές διαδηλώσεις Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μια αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 από τον ΟΗΕ, μπορεί επί του εδάφους όντως να μην επιφέρει ριζικές αλλαγές, αλλά σε διπλωματικό επίπεδο αναμφιβόλως θα αποτελέσει σημαντικότατο όπλο στα χέρια της παλαιστινιακής ηγεσίας, προκειμένου να ασκήσει ακόμη περισσότερες πιέσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Πλέον, ένα κράτος - μέλος του ΟΗΕ θα έχει υπό την κατοχή του άλλο και αυτό αλλάζει πολύ την κατάσταση». Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε, χτες, στην αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η οποία του παραχώρησε χώρο, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, εκτός της επιχειρηματολογίας του υπέρ της αναγνώρισης, από τον ΟΗΕ, της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, υπεραμύνθηκε και της επίτευξης συμφωνίας συμφιλίωσης με τη «Χαμάς». Παράλληλα, με το άρθρο Αμπάς, παλαιστινιακές πηγές επιβεβαίωναν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για τη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας και ότι οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν να αναβάλουν για τρεις μήνες τις δημοτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη. Ετσι, προγραμματίζονται για τον Οκτώβρη και η «Χαμάς» δήλωσε ότι δεν ισχύει πλέον η απόφαση που είχε λάβει να τις μποϊκοτάρει και ότι θα συμμετάσχει κανονικά.

Στο άρθρο Αμπάς, έσπευσε ν' απαντήσει με δηλώσεις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αντέτεινε ότι δε θεωρεί «εταίρο κάποιον που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ, όπως η Χαμάς» και κατηγόρησε τον Αμπάς ότι «επέλεξε για εταίρο τη Χαμάς και όχι το Ισραήλ». Βέβαια, ο Νετανιάχου, σκοπίμως, απέφυγε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της «Χαμάς» ότι αποδέχονται ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967, κάτι που αυτομάτως δίνει τέλος στα περί καταστροφής του κράτους του Ισραήλ.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο Νετανιάχου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επαφές και θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να μπλοκάρουν τις παλαιστινιακές προσπάθειες για μονομερή αναγνώριση από τον ΟΗΕ. Χτες, πάντως, στο Λευκό Οίκο έφτασε ο Ιορδανός βασιλιάς. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, υποδεχόμενος τον Αμπντάλα, δήλωσε ότι «στην παρούσα φάση είναι πιο σημαντική από ποτέ η αναθέρμανση του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου και η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας». Ας σημειωθεί ότι την Πέμπτη αναμένεται ομιλία Ομπάμα για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ενώ έχει, ήδη, γίνει γνωστή η παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου, Τζορτζ Μίτσελ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Γκρίνιες και ενίσχυση παράλληλων συμμαχιών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε χτες μεταξύ των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, που διέσχισαν τα σύνορα και άνοιξαν πυρ σε πακιστανικό έδαφος, προκαλώντας νέο γύρο «έντασης» και γκρίνιας μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Ουάσιγκτον, κυρίως. Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο Πακιστανοί στρατιώτες, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ισλαμαμπάντ, που κατήγγειλαν την επίθεση, εκφράζοντας τις «έντονες διαμαρτυρίες» τους, σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα που ακολουθεί τη «μυστική» επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χωρίς καμία ενημέρωση των πακιστανικών αρχών στο Αμπονταμπάντ.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στο βόρειο Ουαζιριστάν, μία περιοχή που σφυροκοπείται αδιαλείπτως από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως «προπύργιο των Ταλιμπάν», μετά την επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή Τζον Κέρι, που υποτίθεται θα «εξομάλυνε» την κατάσταση. Δεδομένης της κριτικής που ασκείται στην πακιστανική κυβέρνηση μετά την υπόθεση Λάντεν, είχε σαν αποτέλεσμα οι πακιστανικές αρχές να ζητήσουν συνάντηση με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, κάνοντας λόγο για παραβίαση του εναέριου χώρου του Πακιστάν. Ωστόσο, οι κατοχικές δυνάμεις δεν επιβεβαιώνουν το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι έβαλαν «στα σύνορα».

Την ίδια στιγμή, η αστική τάξη του Πακιστάν εκπροσωπούμενη από την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ χωρίς να κόβει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, συνεχίζει την πολιτική διεύρυνσης των συμμαχιών της, αξιοποιώντας την γεωστρατηγική της θέση. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η επίσκεψη του Πακιστανού πρωθυπουργού, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, στην Κίνα, που ξεκίνησε χτες, επιβεβαιώνοντας την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, παρά τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ. Τις φιλικές και στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών, που υπογραμμίζονται μετά και την υπόθεση Λάντεν, τόνισε ιδιαίτερα στις πρώτες δηλώσεις του στο Πεκίνο, ο Γ. Γκιλάνι, θέλοντας να στείλει εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στην Ουάσιγκτον.

Στο Αφγανιστάν, οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σε συνεργασία με τον αφγανικό στρατό, συγκρούστηκαν με «Ταλιμπάν», στα ανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 «μαχητές».

ΣΥΡΙΑ
Νέες κυρώσεις εξετάζουν ΗΠΑ - ΕΕ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Εκκληση γενικής απεργίας, για σήμερα, κυκλοφόρησε, χθες, στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ συνεχίζονται, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αντικαθεστωτικές οργανώσεις, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού σε σειρά από πόλεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τανκς εισήλθαν στην πόλη Νάουα, που βρίσκεται κοντά στην Ντεράα, και είχε τεθεί υπό πολιορκία εδώ και αρκετές μέρες.

Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές μετέφεραν εικόνες φρίκης από την πόλη Ταλ Κάλα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο υποστηρίζοντας ότι ειδικές δυνάμεις έσπειραν το θάνατο και σκότωσαν οποιονδήποτε προσπαθούσε να διαφύγει προς το Λίβανο, τα τελευταία 24ωρα, σε σεχταριστική βάση, καθώς μιλούν για πογκρόμ κατά των σουνιτών κατοίκων της πόλης. Από την άλλη, η συριακή ηγεσία διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί ύπαρξης ομαδικών τάφων στην Ντεράα και δε σχολίασε τα της Ταλ Κάλα. Ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί αιματηρής διάλυσης διαμαρτυρίας των φοιτητών στο Χαλέπι.

Σε διπλωματικό επίπεδο, την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωνε ότι σε συνεργασία με τη Βρετανία, το Παρίσι προσπαθεί να προωθήσει μια καταδικαστική, για τη Συρία, απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που μέχρι στιγμής παραδέχτηκε ότι δεν έχει επιτευχθεί. Από την πλευρά τους, η Κάθριν Αστον, εκ μέρους της ΕΕ, και η Χίλαρι Κλίντον, που τη δέχτηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταδίκασαν, εκ νέου, την άσκηση βίας και άφησαν να εννοηθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων.

Μια εξαιρετικά περίεργη είδηση

Ενας αμφιλεγόμενος υφυπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου και εκπρόσωποι αντικαθεστωτικών συριακών οργανώσεων, διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων, συναντιούνται, σήμερα, στην Αυστρία υπό την αιγίδα του ακροδεξιού κόμματος της χώρας! Ο επικεφαλής του FPO, Χάιντς Κρίστιαν Στρόχε, θα παραχωρήσει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος, σήμερα, συνέντευξη Τύπου μαζί με τους ετερόκλητους προσκεκλημένους του, τονίζοντας ότι απλώς θα τους αφήσει να συνομιλήσουν και δεν πρόκειται να παρέμβει.

Δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα των Σύρων φιλοξενούμενων, ενώ ο Ισραηλινός υφυπουργός φέρεται να είναι ο Δρούζος υπουργός Ανάπτυξης της Νεγκέβ και της Γαλιλαίας, Αγιόμπ Κάρα, ο οποίος είχε και παλαιότερα επαφές με το αυστριακό ακροδεξιό κόμμα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της κυβέρνησης στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Ουδείς, πλην του ακροδεξιού κόμματος της Αυστρίας, έχει επιβεβαιώσει τη συνάντηση.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαπραγματεύσεις για δάνεια στο κεφάλαιο

ΚΑΪΡΟ.--

Ελεύθερη, μετά την καταβολή εγγύησης, αφέθηκε η σύζυγος του Χόσνι Μουμπάρακ, Σούζαν, η οποία τέθηκε υπό περιορισμένη κράτηση, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, για να ανακριθεί για υποθέσεις διαφθοράς, κάτι όμως που δεν έγινε, αφού, όπως και ο σύζυγός της, «ένιωσε δυσφορία και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο». Οπως ανακοινώθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές, η Σούζαν Μουμπάρακ δεσμεύτηκε να επιστρέψει στο κράτος «ορισμένους από τους πόρους που της προσάπτεται ότι καταχράστηκε αξιοποιώντας την εξουσία του συζύγου της», αρχής γενομένης από 3,37 εκατομμύρια δολάρια που βρίσκονταν σε δύο προσωπικούς της λογαριασμούς.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σαμίρ Ραντουάν, επιβεβαίωνε τις φήμες ότι η, υπό το στρατό, ηγεσία της χώρας διαπραγματεύεται με την Παγκόσμια Τράπεζα ένα δάνειο 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι αναμένεται στην Αίγυπτο μια επιτροπή του ΔΝΤ, «προκειμένου να εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης της αιγυπτιακής οικονομίας», η οποία, όπως συμπλήρωσε ο Ραντουάν, έχει πληγεί σοβαρά από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που τις συνόδευσαν. Ενδιαφέρον, φυσικά, έχει το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών που κατέκλυσαν το δρόμο ενάντια στην ηγεσία Μουμπάρακ διαμαρτύρονταν ακριβώς για τις κάκιστες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, για τη φτώχεια και την ανεργία, σε μια χώρα, η οποία στους δείκτες θεωρούνταν από τους διάφορους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ότι «έβαινε πολύ καλά»! Φυσικά, αυτό ίσχυε για το κεφάλαιο όπου εξάλλου θα πάει και η «ενίσχυση».

  • Νέος επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου είναι πλέον ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ ελ Αράμπι, τον οποίο η στρατιωτική ηγεσία του Καΐρου παρουσίασε ως υποψήφιο λίγη ώρα πριν τη σχετική ψηφοφορία αποσύροντας έναν διπλωμάτη του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο ελ Αράμπι εξελέγη ομόφωνα. Ο απερχόμενος γγ του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, έχει, ήδη, δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την αιγυπτιακή προεδρία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ