ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2004
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολέθριοι ευρω-περιορισμοί στο ρύζι

Μόνο για την περίοδο του Απρίλη έγιναν αιτήσεις για να πάνε στην παρέμβαση 32.591 τόνοι, ενώ η ΕΕ επιτρέπει μόνο 3.116 τόνους!

Το μέγεθος των αρνητικών αλλαγών που αποφασίστηκαν πέρσι τον Ιούνη στην ΕΕ για το ρύζι, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, φαίνεται ολοκάθαρα από φέτος. Η κακή αρχή γίνεται με την παρέμβαση, που αποτελούσε έναν μηχανισμό ο οποίος προσέφερε μια ελάχιστη προστασία στο εισόδημα των ρυζοπαραγωγών. Κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε περιορισμός στις ποσότητες που πήγαιναν στην παρέμβαση, για φέτος επιβλήθηκε ένα πενιχρό ευρω-πλαφόν της τάξης των 6.232 τόνων!

Ως πρώτη συνέπεια, μόνο για την πρώτη περίοδο παρέμβασης, 1-9 του Απρίλη, έγιναν αιτήσεις για 32.591 τόνους, ενώ οι ποσότητες που μπορούν να μπουν στην παρέμβαση γι' αυτή την περίοδο είναι 3.116 τόνοι! Ανάλογη είναι η εικόνα, όπως λένε οι σχετικές πληροφορίες, και για τη δεύτερη περίοδο παρέμβασης, 10-14 του Μάη. Με βάση τα όσα συμβαίνουν φαίνεται ολοκάθαρα πως η Κομισιόν αχρήστεψε για τα καλά το «αποκούμπι» των ρυζοπαραγωγών που λέγεται παρέμβαση. Από το 1997 άρχισε να πριονίζεται η λειτουργία της παρέμβασης, καθώς και οι τιμές της, και μετά την ψήφιση της νέας ΚΑΠ, πέρσι τον Ιούνη, αφέθηκε πλέον μόνο ένα μικρό κλαδί... που στην πράξη σημαίνει ότι στο εξής μπορούν να πάνε στην παρέμβαση κάτι σπυριά ρύζι, κι αυτά όχι μόνο από τους ρυζοπαραγωγούς!

Το όλο σκηνικό ευνοεί για φέτος πρωτίστως τους εμπόρους, οι οποίοι μπορούν να βάζουν κι αυτοί ποσότητες ρυζιού στην παρέμβαση, πετώντας έξω ενδιαφερόμενους ρυζοπαραγωγούς. Ετσι, για φέτος, από τους 32.591 τόνους που είναι οι αιτήσεις για παρέμβαση κατά την περίοδο του Απρίλη, οι μισοί τόνοι ρυζιού, δηλαδή οι 16.000, αφορούν σε ιδιωτικές εταιρίες! Και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες, κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με ξένα συμφέροντα (ισπανικά και ιταλικά). Με απλά λόγια, οι συγκεκριμένες εταιρίες αφού αγόρασαν ρύζι από παραγωγούς με τιμή 80-82 δρχ./κιλό, ζητούν μετά να το βάλουν στην παρέμβαση με τιμή 102 δρχ./κιλό, για να βγάλουν άκοπα το ανάλογο κέρδος. Η κατάσταση αυτή, για παράδειγμα, ευνοεί σαφώς μια εταιρία που έκανε αίτηση για να βάλει στην παρέμβαση 6.200 τόνους και της αναλογούν 592,7 τόνοι κι όχι έναν παραγωγό που έκανε αίτηση για 50 τόνους και του αναλογούν 4,7 τόνοι... Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα αν η σύγκριση γίνει με έναν παραγωγό που πούλησε με 80 δρχ. το κιλό γιατί δεν είχε λεφτά να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες και δεν μπορούσε να περιμένει να τελειώσει η άνοιξη για να πάει μερικές ποσότητες από την παραγωγή του στα απομεινάρια της παρέμβασης.

Από την άλλη, όπως αναφέρεται σχετικά, ο διαγωνισμός για την ανάθεση του φορέα παρέμβασης ρυζιού είχε καταληκτική ημερομηνία μέχρι 24 του Μάη και στη συνέχεια οι ιδιωτικοί φορείς-εταιρίες που θα προκριθούν θα μπορούν να υποβάλουν τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές για να πάρουν τη δουλιά. Το ρυζάκι που είναι να πάει στην παρέμβαση, θα πρέπει να «ξέρει» πού θα πάει μέχρι τέλος Ιούνη. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μη γίνει ούτε κι αυτή η κολοβή παρέμβαση... Εδώ, όπως αναφέρουν επίσης οι σχετικές πληροφορίες, στο διαγωνισμό για την ανάθεση του φορέα παρέμβασης ορίζεται πως ο φορέας που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να βάλει στην παρέμβαση 15.000 τόνους...

Το αν τελικά αφήσουν να υπάρξουν αποθέματα οι εταίροι της ΕΕ (π.χ., Ισπανία) κι αν η Κομισιόν δώσει κατιτίς παραπάνω για να μπει και λίγο παραπάνω από τους 6.232 τόνους ελληνικό ρύζι στην παρέμβαση, θα φανεί... Το ζήτημα είναι ότι πέρσι μπήκαν 35.000 τόνοι στην παρέμβαση και πρόπερσι 50.000 τόνοι περίπου. Κι από του χρόνου τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αφού οι ποσότητες που θα μπορούν να πάνε στην παρέμβαση δε θα ξεπερνούν τους 4.500 τόνους και η τιμή παρέμβασης πέφτει στο μισό, για να μπορούν να «αλωνίζουν» καλύτερα σε βάρος των ρυζοπαραγωγών οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι εκπρόσωποί τους!

ΠΑΣΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να εκτιμηθούν άμεσα οι αγροτικές ζημιές

Σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων καλεί η ΠΑΣΥ τους πληγέντες αγρότες Πέλλας και Ημαθίας

Να ασχοληθεί η κυβέρνηση με τις καταστροφικές ζημίες που προκλήθηκαν από τις παρατεταμένες ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις σε καλλιέργειες στην Ημαθία και την Πέλλα, ζητά με ανακοίνωση της η ΠΑΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας. Προσθέτει ότι αυτό πρέπει οι κυβερνώντες να το κάνουν απαλλαγμένοι από προεκλογικά σύνδρομα εξαπάτησης των αγροτών για την υφαρπαγή της ψήφου τους, όπως να γίνει εκτίμηση έγκαιρα και προπαντός δίκαια από πλευράς πολιτείας του μεγέθους των καταστροφών. Ακόμη, να ενισχυθούν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα οι παραγωγοί που επλήγησαν.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ αναφέρει ότι το πρώτο πλήγμα δέχτηκαν οι σπαραγγοπαραγωγοί των νομών Πέλλας και Ημαθίας, αφού η ζημιά από τις συνεχείς βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες των μηνών συγκομιδής αλλά και την περσινή χαλαζόπτωση στη βλαστική περίοδο του καλοκαιριού, μείωσαν την παραγωγή κατά 65% σε σχέση με την αναμενόμενη. Το κακό συνεχίστηκε στις νέες σπορές βαμβακιού, όπου οι βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν το σωστό φύτρωμα και ανάγκασαν χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς να προβούν σε επανασπορά επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής. Το επόμενο «χτύπημα» το δέχτηκαν οι κερασοπαραγωγοί των χωριών της Εδεσσας που είδαν την παραγωγή τους να ζημιώνεται κατά 60-80% λίγο πριν τη συγκομιδή από τις καταστροφικές για το στάδιο της ωρίμανσης βροχοπτώσεις. Το «κερασάκι στην τούρτα» των ζημιών ήταν το χαλάζι, που έπεσε τις τελευταίες μέρες σε πολλά χωριά της Ημαθίας και των Γιαννιτσών, προκαλώντας ζημίες κυρίως στα ροδάκινα.

«Τα στοιχεία της φύσης παραμένουν ένας ανίκητος αντίπαλος του αγρότη. Η όποια προστασία τους από τη μεριά της πολιτείας (αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ χωρίς ραντάρ καιρού σε λειτουργία) παραμένει ανεπαρκής. Και φυσικά όλοι οδηγούμαστε στη "μέγκενη" των βασικά άδικων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και των επόμενα πολύ χαμηλών αποζημιώσεων για τις ζημίες. Η αρνητική εμπειρία των προηγούμενων χρόνων από καθυστερήσεις και αδικίες από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ μας κάνει όλους επιφυλακτικούς.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους πληγέντες αγρότες της Κ. Μακεδονίας σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων για τις παραπάνω καταστροφές. Ο εφησυχασμός και η επανάπαυση είναι πάντα αντίπαλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην παραγωγή μας, τόσο από τις καιρικές συνθήκες και την αναλγησία της πολιτείας, όσο και από τις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, με αποκορύφωμα την τελευταία αρνητική αναθεώρηση της ΚΑΠ σε καπνό, βαμβάκι και λάδι», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ.

ΑΤΕ
Νέες εντυπώσεις με... επιτόκια

Τώρα που αγρότες έσπειραν τα χωράφια τους και ό,τι καλλιεργητικά δάνεια ήταν να πάρουν τα πήραν, βγήκε ο διοικητής της ΑΤΕ Δ. Μηλιάκος κι ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων στα καλλιεργητικά κι από κοντά και στα μεσοπρόθεσμα επενδυτικά, κατά 0,5%.

Πρόκειται σαφώς για άλλη μια ανακοίνωση δημιουργίας εντυπώσεων, αφού εκτός των άλλων ο νέος διοικητής της ΑΤΕ συνέδεσε τη χτεσινή εξαγγελία, με την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε για... το καλό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και η δημιουργία ξεχωριστής υπηρεσιακής μονάδας για την ταχύτερη έγκριση των δανείων των αγροτών. Αυτό που δε λέει προφανώς ο νέος διοικητής είναι ότι οι φτωχομεσαίοι αγρότες θα περνούν από «κόσκινο βιωσιμότητας» μιας νέες υπηρεσίας που θα λειτουργεί με βασικό γνώμονα τη βελτίωση των κερδών της ΑΤΕ του Χρηματιστηρίου.

Πάντως, η μείωση αυτή των επιτοκίων σημαίνει για παράδειγμα ότι το επιτόκιο για το καλλιεργητικό δάνειο γίνεται 6% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ομως εκτός από τις υποτιθέμενες διευκολύνσεις... οι αγρότες ζητούν και μια πολιτική που θα δίνει τιμές και εισόδημα επιβίωσης. Να τους περισσεύουν και λίγα χρήματα από τους κόπους τους. Να μπορούν με τα λεφτά που βγάζουν από την προηγούμενη σοδειά, να ζουν τις φαμίλιες και να μπορούν να σπέρνουν την επόμενη σοδειά χωρίς να πονοκεφαλιάζουν πού θα βρούνε λεφτά για να ξεκινήσουν και πόσο θα δανειστούν. Κι αυτός ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται κάθε χρόνο για τους μικρομεσαίους αγρότες, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόζει απαρέγκλιτα και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ