ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2023 - Κυριακή 30 Ιούλη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Καυτά μέτωπα» σε όλο το εύρος

Ο ηγέτης της Β. Κορέας με τους αξιωματούχους Ρωσίας και Κίνας

KCNA via KNS

Ο ηγέτης της Β. Κορέας με τους αξιωματούχους Ρωσίας και Κίνας
Με φόντο αμυντικές συμφωνίες, ενίσχυση διμερών σχέσεων και συμμαχιών εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός σε Ασία - Ειρηνικό, όπου μετατίθενται σταδιακά το «κέντρο βάρους» του παγκόσμιου ανταγωνισμού και η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.

Ενδεικτική είναι η εικόνα Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων να κάθονται δίπλα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, την Πέμπτη, παρακολουθώντας τη στρατιωτική παρέλαση για την 70ή επέτειο τερματισμού του κορεατικού πολέμου. Από μπροστά τους περνούσαν στρατηγικά drones αναγνώρισης και επιθετικά που αναπτύχθηκαν και παρήχθησαν πρόσφατα, οι πιο σύγχρονοι πύραυλοι - ορισμένοι με πυρηνική ικανότητα - όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι «Hwasong-17» και «Hwasong-18», που θεωρείται πως έχουν το βεληνεκές να χτυπήσουν οπουδήποτε στις ΗΠΑ. Τα όπλα αυτά είναι απαγορευμένα για τη Β. Κορέα με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά αποτελούν απάντηση στην ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας που παίρνει και πυρηνική διάσταση.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ «ορκίστηκε αλληλεγγύη με τον λαό και τον στρατό της Ρωσίας», εν μέσω κατηγοριών από τη Δύση ότι έχει προμηθεύσει τη Ρωσία πυραύλους και drones για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, «επαίνεσε τον βορειοκορεατικό στρατό ως τον ισχυρότερο στον κόσμο» και οι δυο τους συζήτησαν τη στρατηγική συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια. Η Κίνα εκπροσωπήθηκε από τον Λι Χονγκτζόνγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος.

Η Ρωσία και η Κίνα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν αποστάσεις από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ. Είχαν προηγηθεί των επισκέψεων αυτών απανωτές «δοκιμαστικές» εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και ο ελλιμενισμός δύο υποβρυχίων των ΗΠΑ - το ένα ικανό να φέρει πυρηνικούς πυραύλους - στη Νότια Κορέα, σηματοδοτώντας την έναρξη της στρατηγικής και πυρηνικής συνεργασίας.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας θα έχουν συνάντηση τον Αύγουστο καθώς ενισχύουν την αμυντική συνεργασία τους έναντι της Βόρειας Κορέας.

«Λευκή Βίβλο» για την Αμυνα δημοσίευσε η Ιαπωνία

Η απειλή που εγείρει η Βόρεια Κορέα για την Ιαπωνία είναι «πιο σοβαρή παρά ποτέ», τονίζεται στη νέα «Λευκή Βίβλο» για την Αμυνα, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Η ετήσια έκθεση του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας τονίζει τη σημασία της πρόσφατης μεγάλης αύξησης του προϋπολογισμού για την Αμυνα από 1% σε 2% του ΑΕΠ ως το 2027, καθώς ο κόσμος «έχει εισέλθει σε νέα εποχή κρίσης».

Το έγγραφο είναι αφιερωμένο κυρίως στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ αναφέρεται πως τα πρόσφατα ρωσοσινικά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια προκαλούν κι αυτά ανησυχία.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν, αξίας 300 εκατ. δολαρίων, κίνηση που κλιμακώνει τη σφοδρή αντιπαράθεση με την Κίνα. Στον προϋπολογισμό του 2023 το Κογκρέσο έχει εγκρίνει βοήθεια έως και 1 δισ. δολαρίων για όπλα στην Ταϊβάν.

Την περασμένη βδομάδα την Παπούα Νέα Γουινέα επισκέφτηκε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, με φόντο αμυντική συμφωνία που έχουν συνάψει τα δυο κράτη για ανακαίνιση λιμένων και αεροδρομίων για στρατιωτική και πολιτική χρήση για 15 χρόνια από τις ΗΠΑ. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ένα σκάφος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ θα φτάσει τον Αύγουστο στην Παπούα Νέα Γουινέα, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής συμφωνίας για την επιβολή του νόμου στη θάλασσα.

Την επομένη στην Παπούα Νέα Γουινέα βρέθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στο γειτονικό νησί, Βανουάτου.

ΝΙΓΗΡΑΣ
Πραξικόπημα στο φόντο ξένων παρεμβάσεων και συμφερόντων

Ρευστή και τεταμένη παραμένει η κατάσταση στον Νίγηρα μετά την επιχείρηση πραξικοπήματος από 10 στελέχη της Προεδρικής Φρουράς και ανατροπής του εκλεγμένου (το 2019) Προέδρου, Μοχάμεντ Μπαζούμ, με αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις κύρια από ΗΠΑ και ΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πραξικόπημα, που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης και φάνηκε να εδραιώνεται έως το πρωί της Πέμπτης 27 Ιούλη, πραγματοποιείται σε περίοδο σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας στην Αφρική, στο φόντο του αυξημένου ρόλου της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner Group», η οποία τα τελευταία χρόνια ανέλαβε σημαντικές επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών, κόντρα στις λεγόμενες «αντιτρομοκρατικές» αλλά ατελέσφορες επιχειρήσεις Αμερικανών, Γάλλων και άλλων Ευρωπαίων στο Σαχέλ της Αφρικής, όπου διατηρούν βάσεις με γνωστά προσχήματα.

Τα 10 μέλη της Προεδρικής Φρουράς δεν έχουν αποκαλύψει τον αρχηγό τους και φαίνεται να διεμήνυσαν στον Πρόεδρο του Μπενίν, Πατρίς Ταλόν, που ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο εκ μέρους της Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών χωρών (ECOWAS), μεταξύ στασιαστών και Προέδρου Μπαζούμ, ότι δεν επιθυμούν ξένες παρεμβάσεις.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν θα αφήσουν έτσι εύκολα τον Νίγηρα ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτη τη Γαλλία, που εκμεταλλεύεται εδώ και 50 χρόνια τα κοιτάσματα ουρανίου της χώρας για την τροφοδότηση των πυρηνικών της σταθμών. Η εξάρτηση γαλλικών μονοπωλίων από τα κοιτάσματα ουρανίου στον Νίγηρα και η επιλογή της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ να αναπτύξουν μια πολυδάπανη στρατιωτική αποστολή, στο φόντο των υποτιθέμενων επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών στον Νίγηρα εξηγούν τις έντονες αντιδράσεις του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και την «ανησυχία» των ΗΠΑ για το πραξικόπημα, συνοδεία απειλής για διακοπή της στρατιωτικής τους «βοήθειας».

Πάντως, ενδεικτική των αντιθέσεων στη χώρα είναι η διαδήλωση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη το απόγευμα εκατοντάδες πολίτες στο κέντρο της Νιαμέι κατά της Γαλλίας και υπέρ της Ρωσίας, πιστεύοντας πως η δεύτερη θα μπορούσε να στηρίξει καλύτερα τις επιχειρήσεις του στρατού κατά των τζιχαντιστών που έχουν γίνει μάστιγα χτυπώντας ανελέητα περιοχές του νότιου και βόρειου Νίγηρα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πολιτικές διεργασίες και μετεκλογικά παζάρια σε εξέλιξη

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάσκικα και καταλανικά αυτονομιστικά και εθνικιστικά κόμματα

Πολιτικές διεργασίες και παζάρια έχει πυροδοτήσει στην Ισπανία το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, καθώς κανένα από τα δυο βασικά αστικά κόμματα, το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και οι «σύμμαχοί» τους, δεν συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο, ώστε να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το PP με 33,1% έχει 136 έδρες (στη Βουλή των 350 εδρών), το εθνικιστικό Vox 12,4% και 33 έδρες, χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία 176 εδρών. Το PSOE έχει 31,7% και 122 έδρες, παράταξη Sumar (Unidas Podemos, Ενωμένη Αριστερά, το σοσιαλδημοκρατικοποιημένο ΚΚ Ισπανίας κ.ά.) της απερχόμενης σοσιαλδημοκράτισσας υπουργού Εργασίας, Γ. Ντίας, λαμβάνει 12,3% και 31 έδρες.

Καθώς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν οι πρώτες επαφές για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, είναι πολύ ενδεικτικό πως «στο παιχνίδι» μπαίνουν κάθε λογής κόμματα - συντηρητικά, σοσιαλδημοκρατικά, αυτοαποκαλούμενα αριστερά και οικολογικά, αυτονομιστικά και εθνικιστικά - αναδεικνύοντας πως επί της αρχής δεν τα χωρίζει καμία «άβυσσος» στις «ράγες» υπεράσπισης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και ενίσχυσης των ισπανικών επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως σημειώνει το ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων Ισπανίας (PCTE), κάθε μετεκλογικό σενάριο θα σημαίνει μόνο «διαφορετικές μορφές διαχείρισης των συμφερόντων των Ισπανών καπιταλιστών», που αύξησαν τα κέρδη και τα προνόμιά τους τα προηγούμενα χρόνια, «ενώ οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας της εργατικής πλειοψηφίας έχουν επιδεινωθεί εμφανώς». Οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν με την ΕΕ «για μεταφορά κεφαλαίων από το λεγόμενο Σχέδιο Ανάκαμψης θα σημάνουν νέες θυσίες για την εργατική τάξη και τον λαό».

«Σε κάθε σενάριο, το πρόγραμμα αγώνα που παρουσίασε το PCTE στην προεκλογική εκστρατεία πρέπει να συμβάλει στην ανάδειξη ενός νέου κύκλου αγώνων, που ξεπερνά την υποταγή και την εμπιστοσύνη στη σοσιαλδημοκρατία», τονίζει.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα βάσκικα εθνικιστικά κόμματα PNV και EH-Bildu, καθώς και με την καταλανική «φιλοανεξάρτητη» Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας (ERC).

Οι 7 έδρες του καταλανικού αυτονομιστικού «Junts per Catalunya» (Μαζί για την Καταλονία) είναι επίσης απαραίτητες. Ωστόσο, είναι πιθανό να ζητήσουν ως αντάλλαγμα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία ή άλλα προνόμια για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους και την περιφερειακή κυβέρνηση, ή αμνηστία για τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος στην Καταλονία το 2017.

Ο ηγέτης του ΡΡ, Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, καλεί τον Σάντσεθ να σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να μην συγκυβερνήσει με αυτονομιστικά, εθνικιστικά κόμματα, αλλά να τον αφήσει να σχηματίσει κυβέρνηση απέχοντας από την ψηφοφορία, που θα γίνει στη βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης. Μέχρι στιγμής, τόσο το PSOE όσο και το Sumar έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Είναι ωστόσο ενδεικτικό των διεργασιών αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, πως «κύκλοι» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που μίλησαν ανώνυμα στο σάιτ «euractiv», προτάσσουν την επιλογή ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ ΡΡ και PSOE, προκειμένου να μην δοθούν προνόμια στους αυτονομιστές και να αποφευχθούν νέες εκλογές τον Δεκέμβρη.

ΙΣΡΑΗΛ
Στο «κόκκινο» η ενδοαστική αντιπαράθεση

Εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στο Ισραήλ καθώς όσο περνά ο καιρός δεν διαφαίνεται πιθανότητα σύντομης αποκλιμάκωσης, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του πρώτου μέρους πολυνομοσχεδίου δικαστικών μεταρρυθμίσεων τη Δευτέρα 24 Ιούλη από τους 64 βουλευτές του κυβερνητικού ακροδεξιού συνασπισμού, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές της 120μελούς Κνέσετ απείχαν από την ψηφοφορία.

Η ψήφιση του πολύκροτου νομοσχεδίου, που εξασθενεί σημαντικά τον ρόλο του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έγινε εν μέσω νέων μαζικών διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε πόλεις όπως η Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και η Χάιφα. Δεν έλειψαν ούτε αυτήν τη φορά οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι συλλήψεις και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων.

Μεγαλύτερο συναγερμό ωστόσο στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς εταίρους της έχει σημάνει η απόφαση άνω των 10.000 εφέδρων του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας να προβούν σε ανυπακοή και αποχή από τις στρατιωτικές ασκήσεις και επιχειρήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξασθένιση του ελεγκτικού ρόλου του Ανώτατου Δικαστηρίου στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Βεβαίως, η νομοθετική πρωτοβουλία δεν αποκλείει νέα ενδοαστικά παζάρια το επόμενο διάστημα, οπότε το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τις πρώτες προσφυγές με αιτήματα να κηρυχθεί παράνομος ο νόμος που ψηφίστηκε τη Δευτέρα.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου συνεχίζει να υποβαθμίζει τη σημασία του θέματος δηλώνοντας, στο «ABC News», ότι η αναθεώρηση ενός από τους θεμελιώδεις νόμους του Ισραήλ, που επέχουν θέση Συντάγματος, είναι «μια μικρή διόρθωση» σε ένα δικαστήριο, τα μέλη του οποίου είναι «ακτιβιστές». «Χαρακτηρίζεται το τέλος της ισραηλινής δημοκρατίας. Νομίζω ότι είναι ανόητο και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα το δουν όλοι», είπε.

Την ίδια στιγμή βέβαια συνεχίζεται η κατοχική βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, με τους νεκρούς, ανάμεσά τους και έφηβοι, να έχουν ξεπεράσει από την αρχή της χρονιάς τους 200.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ