Σάββατο 29 Ιούλη 2023 - Κυριακή 30 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πολιτικές διεργασίες και μετεκλογικά παζάρια σε εξέλιξη

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάσκικα και καταλανικά αυτονομιστικά και εθνικιστικά κόμματα

Πολιτικές διεργασίες και παζάρια έχει πυροδοτήσει στην Ισπανία το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, καθώς κανένα από τα δυο βασικά αστικά κόμματα, το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και οι «σύμμαχοί» τους, δεν συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο, ώστε να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το PP με 33,1% έχει 136 έδρες (στη Βουλή των 350 εδρών), το εθνικιστικό Vox 12,4% και 33 έδρες, χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία 176 εδρών. Το PSOE έχει 31,7% και 122 έδρες, παράταξη Sumar (Unidas Podemos, Ενωμένη Αριστερά, το σοσιαλδημοκρατικοποιημένο ΚΚ Ισπανίας κ.ά.) της απερχόμενης σοσιαλδημοκράτισσας υπουργού Εργασίας, Γ. Ντίας, λαμβάνει 12,3% και 31 έδρες.

Καθώς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν οι πρώτες επαφές για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, είναι πολύ ενδεικτικό πως «στο παιχνίδι» μπαίνουν κάθε λογής κόμματα - συντηρητικά, σοσιαλδημοκρατικά, αυτοαποκαλούμενα αριστερά και οικολογικά, αυτονομιστικά και εθνικιστικά - αναδεικνύοντας πως επί της αρχής δεν τα χωρίζει καμία «άβυσσος» στις «ράγες» υπεράσπισης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και ενίσχυσης των ισπανικών επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως σημειώνει το ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων Ισπανίας (PCTE), κάθε μετεκλογικό σενάριο θα σημαίνει μόνο «διαφορετικές μορφές διαχείρισης των συμφερόντων των Ισπανών καπιταλιστών», που αύξησαν τα κέρδη και τα προνόμιά τους τα προηγούμενα χρόνια, «ενώ οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας της εργατικής πλειοψηφίας έχουν επιδεινωθεί εμφανώς». Οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν με την ΕΕ «για μεταφορά κεφαλαίων από το λεγόμενο Σχέδιο Ανάκαμψης θα σημάνουν νέες θυσίες για την εργατική τάξη και τον λαό».

«Σε κάθε σενάριο, το πρόγραμμα αγώνα που παρουσίασε το PCTE στην προεκλογική εκστρατεία πρέπει να συμβάλει στην ανάδειξη ενός νέου κύκλου αγώνων, που ξεπερνά την υποταγή και την εμπιστοσύνη στη σοσιαλδημοκρατία», τονίζει.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα βάσκικα εθνικιστικά κόμματα PNV και EH-Bildu, καθώς και με την καταλανική «φιλοανεξάρτητη» Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας (ERC).

Οι 7 έδρες του καταλανικού αυτονομιστικού «Junts per Catalunya» (Μαζί για την Καταλονία) είναι επίσης απαραίτητες. Ωστόσο, είναι πιθανό να ζητήσουν ως αντάλλαγμα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία ή άλλα προνόμια για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους και την περιφερειακή κυβέρνηση, ή αμνηστία για τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος στην Καταλονία το 2017.

Ο ηγέτης του ΡΡ, Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, καλεί τον Σάντσεθ να σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να μην συγκυβερνήσει με αυτονομιστικά, εθνικιστικά κόμματα, αλλά να τον αφήσει να σχηματίσει κυβέρνηση απέχοντας από την ψηφοφορία, που θα γίνει στη βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης. Μέχρι στιγμής, τόσο το PSOE όσο και το Sumar έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Είναι ωστόσο ενδεικτικό των διεργασιών αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, πως «κύκλοι» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που μίλησαν ανώνυμα στο σάιτ «euractiv», προτάσσουν την επιλογή ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ ΡΡ και PSOE, προκειμένου να μην δοθούν προνόμια στους αυτονομιστές και να αποφευχθούν νέες εκλογές τον Δεκέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος διαδήλωσαν κατά της «αμνηστίας» (2023-09-26 00:00:00.0)
Μετεκλογικές διαπραγματεύσεις (2023-07-26 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών - «Ποδέμος» (2020-01-08 00:00:00.0)
Δρομολογείται ο σχηματισμός κυβέρνησης Σοσιαλιστών - Ποδέμος (2020-01-01 00:00:00.0)
Τη Βαρκελώνη επισκέφτηκε ο Πέδρο Σάντσεθ (2019-10-22 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις σε νέο σκηνικό (2019-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ