Σάββατο 29 Ιούλη 2023 - Κυριακή 30 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Στο «κόκκινο» η ενδοαστική αντιπαράθεση

Εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στο Ισραήλ καθώς όσο περνά ο καιρός δεν διαφαίνεται πιθανότητα σύντομης αποκλιμάκωσης, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του πρώτου μέρους πολυνομοσχεδίου δικαστικών μεταρρυθμίσεων τη Δευτέρα 24 Ιούλη από τους 64 βουλευτές του κυβερνητικού ακροδεξιού συνασπισμού, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές της 120μελούς Κνέσετ απείχαν από την ψηφοφορία.

Η ψήφιση του πολύκροτου νομοσχεδίου, που εξασθενεί σημαντικά τον ρόλο του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έγινε εν μέσω νέων μαζικών διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε πόλεις όπως η Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και η Χάιφα. Δεν έλειψαν ούτε αυτήν τη φορά οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι συλλήψεις και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων.

Μεγαλύτερο συναγερμό ωστόσο στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς εταίρους της έχει σημάνει η απόφαση άνω των 10.000 εφέδρων του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας να προβούν σε ανυπακοή και αποχή από τις στρατιωτικές ασκήσεις και επιχειρήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξασθένιση του ελεγκτικού ρόλου του Ανώτατου Δικαστηρίου στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Βεβαίως, η νομοθετική πρωτοβουλία δεν αποκλείει νέα ενδοαστικά παζάρια το επόμενο διάστημα, οπότε το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τις πρώτες προσφυγές με αιτήματα να κηρυχθεί παράνομος ο νόμος που ψηφίστηκε τη Δευτέρα.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου συνεχίζει να υποβαθμίζει τη σημασία του θέματος δηλώνοντας, στο «ABC News», ότι η αναθεώρηση ενός από τους θεμελιώδεις νόμους του Ισραήλ, που επέχουν θέση Συντάγματος, είναι «μια μικρή διόρθωση» σε ένα δικαστήριο, τα μέλη του οποίου είναι «ακτιβιστές». «Χαρακτηρίζεται το τέλος της ισραηλινής δημοκρατίας. Νομίζω ότι είναι ανόητο και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα το δουν όλοι», είπε.

Την ίδια στιγμή βέβαια συνεχίζεται η κατοχική βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, με τους νεκρούς, ανάμεσά τους και έφηβοι, να έχουν ξεπεράσει από την αρχή της χρονιάς τους 200.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ