ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κρίσιμες εξελίξεις

Από τις κινητοποιήσεις κατά του Προέδρου Κούτσμα

Associated Press

Από τις κινητοποιήσεις κατά του Προέδρου Κούτσμα
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Τα γεγονότα στην Ουκρανία προσελκύουν την προσοχή σε όλο τον κόσμο, διότι μοιάζουν σχεδόν με εξέγερση του λαού που έχει οδηγηθεί στο όριο της επιβίωσης. Πράγματι, το ΑΕΠ από τα 156 δισ. δολάρια το 1990 μειώθηκε το 2001 στα 32 δισ. δολάρια. Το 40% περίπου της οικονομίας βρίσκεται στα χέρια της παραοικονομίας. Ενώ το 1990 στην Ουκρανία αναλογούσε το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων, τώρα έπεσε στο 0,5%. Ως προς το βιοτικό επίπεδο η χώρα έπεσε τώρα στην 95η θέση! Ο μέσος μισθός μειώθηκε αυτή την περίοδο πάνω από 12 φορές, η μέση σύνταξη κατά 13,6 φορές και η κατώτερη κατά 25,7 φορές. Κάτω από το όριο φτώχειας βρίσκεται το 70% και πλέον του πληθυσμού. Τεράστιο είναι το χρέος για τους μισθούς. Η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 1,23 φορές, η γεννητικότητα μειώθηκε κατά 1,77%. Την περίοδο 1991-1999 πέθαναν 6.700.000 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός του πληθυσμού μειώθηκε σχεδόν κατά 3.000.000 άτομα. Αυτό αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, αλλά είναι κι εκείνοι που δημιούργησαν μυθώδεις περιουσίες, αρπάζοντας τη λαϊκή περιουσία και εκμεταλλευόμενοι την ανθρώπινη δυστυχία. Στη ζοφερή περίοδο των ληστρικών μεταρρυθμίσεων σήκωσαν κεφάλι τα φασιστικά στοιχεία - απόγονοι των εθνικιστών, που είχαν συνεργαστεί δραστήρια με τους χιτλερικούς δημίους. Σε μεγάλο βαθμό με δυτικά χρήματα, αυτοί προσπαθούν να παίξουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο, να πάρουν την εξουσία. Κύριος στόχος τους είναι: όσο πιο μακριά από τη Ρωσία και πιο κοντά στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, την υποστήριξη των οποίων έχουν με το παραπάνω. Η Ουκρανία προχωρώντας προς την «ανεξαρτησία», κάθε μέρα όλο και περισσότερο τη χάνει και γίνεται μαριονέτα των αντιδραστικών δυνάμεων, που απαιτούν να αλλάξουν οριστικά τη γεωπολιτική κατάσταση. Από την άλλη μεριά, οι αρχές της χώρας δεν μπορούν να θεωρηθούν ως απολύτως νόμιμες. Πολλοί θυμούνται τις κατάφωρες παραβιάσεις των εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών, τις άνευ προηγουμένου πιέσεις και τα δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για τη διατήρηση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα στην εξουσία. Ο πρώην «κόκκινος διευθυντής» της μεγάλης πυραυλοκατασκευαστικής επιχείρησης στο Ντνεπροπετρόβσκ βρέθηκε χειροπόδαρα δεμένος από τους ολιγάρχες, οι οποίοι μάλιστα συγκρούονται μεταξύ τους στην πάλη για την ιδιοκτησία και στο δικαίωμα να ληστεύουν ατιμώρητα. Οι φατρίες διεξάγουν πάλη με τα χέρια των πολιτών, ωθώντας τον ένα ενάντια στον άλλο.


Associated Press

Αφορμή στάθηκε η δημοσιοποίηση κασέτας με συνομιλίες του Κούτσμα με δημόσιους αξιωματούχους. Τη γνωστοποίησαν εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας, ο ηγέτης της οποίας Αλεξάντρ Μορόζ την παρουσίασε στο Κοινοβούλιο, στην οποία κατηγορείται ο Κούτσμα για προετοιμασία της δολοφονίας του δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης Γκεόργκι Γκονγκάτζε. Συγκροτήθηκε στο Κοινοβούλιο ειδική επιτροπή, στο σκάνδαλο εμπλέκονται ανώτατοι δημόσιοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων διάφορου προσανατολισμού. Το ΣΚ Ουκρανίας, ακριβέστερα η ηγεσία του, ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας πολιτική εκστρατεία κατά του Λ. Κούτσμα, για την παραίτησή του. Αρχισαν μαζικές κινητοποιήσεις. Το αίτημα των οργανωτών των κινητοποιήσεων είναι ένα - η παραίτηση του Κούτσμα.

Το ΚΚ Ουκρανίας τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης των αιτημάτων που προβάλλονται: να φύγει όχι μόνο ο Κούτσμα, αλλά και ο πρωθυπουργός Β. Γιουστσένκο, να γίνει πλήρης αλλαγή της πολιτικής που προκάλεσε τη φτώχεια, τη βρώμα, την εγκληματικότητα που έφτασε ως το επίπεδο της κρατικής μηχανής. Ωστόσο, η ηγεσία του ΣΚ Ουκρανίας επέλεξε άλλο δρόμο - όχι μόνο απέρριψε το αίτημα των κομμουνιστών, αλλά και πρότεινε ότι κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων να ενωθούν όλοι σ' ένα ενιαίο κόμμα, να σταματήσουν τη δραστηριότητα των πολιτικών οργανώσεων. Ολη η εκστρατεία έχει σα στόχο μόνο την απομάκρυνση του Κούτσμα, πράγμα που βολεύει τους πρωτεργάτες της κινητοποίησης, μεταξύ τους είναι το ολιγαρχικό κόμμα «Μπατκίβτσινα» (η ηγέτης αυτού του κόμματος Γιούλια Τιμοσένκο, ανήκει στην κατηγορία των ολιγαρχών με μεγάλη επιρροή στη χώρα, που τελευταία συλλήφθηκε για δωροληψίες και απάτες), οι ακροδεξιοί φασίζοντες εθνικιστές του ΟΥΝΑ-ΟΥΝΣΟ, που έχουν ημιστρατιωτικούς σχηματισμούς, καθώς και ο φανατικός οπαδός του δυτικού προσανατολισμού πρωθυπουργός Β. Γιουστσένκο. Μ' αυτό δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κομμουνιστές.

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας θεώρησε αυτές τις προτάσεις ως απαράδεκτες που αποβλέπουν στην κατάργηση του ΚΚ και τις απέρριψε κατηγορηματικά. Στο μεταξύ, το ΚΚ Ουκρανίας συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την απαίτηση να μην παρουσιάζει τα σύμβολά του, καθώς και το αίτημα της παραίτησης της κυβέρνησης και της αλλαγής πολιτικής στη χώρα. Οι δεξιοί, με τη σιωπηρή υποστήριξη των σοσιαλιστών οδήγησαν τα πράγματα σε σύγκρουση στο Κίεβο στις 6 Φλεβάρη ανάμεσα στους κομμουνιστές και στους σοσιαλιστές. Συντελείται η σύμπλευση της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος με εγκληματικές ομάδες. Επηρεάζουν τα γεγονότα οι δυτικές δυνάμεις που εντάχθηκαν ενεργά στη «διερεύνηση της υπόθεσης Γκονγκάτζε». Το ΚΚ Ουκρανίας θεωρεί ότι δεν πρόκειται για επαναστατικές διεργασίες, αλλά για υποκατάσταση της ταξικής πάλης με την πάλη κατά προσώπων, στη διάρκεια της οποίας γίνονται προσπάθειες δυσφήμισης και κατάργησης του ΚΚ. Το ΚΚ έχει σαφή θέση όχι για το σκάνδαλο κορυφής, αλλά για όλο το καθεστώς. Το σύνθημά του είναι: «Η Ουκρανία χωρίς το καθεστώς του Κούτσμα και του Γιουστσένκο». Με αυτό το σύνθημα προγραμματίζει την πραγματοποίηση το Μάρτη μεγάλης κινητοποίησης.


ΚΑΝΑΔΑΣ
Μια σημαντική νίκη

Αντισυνταγματικά έκρινε άρθρα του εκλογικού συστήματος το Εφετείο του Οντάριο

Υστερα από αγώνα, που διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα, ήρθε μια σημαντική νίκη για τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των Καναδών. Ο αγώνας του λαού, με πρωτοστάτη το Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά (ΚΚΚ) κατάφερε να αλλάξει τον αντισυνταγματικό Νόμο για τις Εκλογές, που έθετε παράνομους όρους για τη συμμετοχή μικρών πολιτικών κομμάτων στην εκλογική διαδικασία. Ανάγκασαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Κρετιέν να παρουσιάσει νέο νομοσχέδιο (C-9) για την παραπέρα τροποποίηση του Νόμου αυτού.

Θυμίζουμε ότι το 1991, η κυβέρνηση του Καναδά, «παράνομα» τροποποίησε το Νόμο για τις Εκλογές, αφαιρώντας τα δικαιώματα των μικρότερων πολιτικών κομμάτων να οργανώνονται, να συμμετέχουν στις εκλογές και στην ουσία να υπάρχουν.

Οι προϋποθέσεις για τη νομική πολιτική κατάσταση άλλαξαν. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο Νόμο, ένα πολιτικό κόμμα, για να έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στις εκλογές θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 υποψηφίους και θα πρέπει να μπορεί να διαθέτει μια «μη αποδοτέα» κατάθεση 5.000 δολαρίων για τον κάθε υποψήφιο. Αν ο υποψήφιος δε λάβει τουλάχιστον το 10% των ψήφων στην περιφέρειά του, τα χρήματα αυτά κατάσχονται από την κυβέρνηση.

Η παραπέρα αποτυχία να ικανοποιηθεί «οποιαδήποτε» από τις προϋποθέσεις αυτές, αυτόματα θα σήμαινε τη μη αναγνώριση (αφαίρεση άδειας) του κόμματος αυτού. Η μη αναγνώριση του κόμματος σήμαινε όχι μόνο ότι χάνει τη φορολογική του κατάσταση -- μόνο τα νομικά αναγνωρισμένα κόμματα μπορούν να λαμβάνουν αποδείξεις της εφορίας για πολιτικές (οικονομικές) προσφορές, και δικαιούνται δωρεάν και πληρωμένο χρόνο παρουσίασής τους στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας -- αλλά στην ουσία σήμαινε και το κλείσιμό του από την κυβέρνηση! Το κλείσιμο δηλαδή των γραφείων του, την κατάσχεση των κεφαλαίων και των τραπεζικών του καταθέσεων. Ουσιαστικά, θα απαγορευόταν η πολιτική του υπόσταση!

Αυτή η νομοθεσία υποστηρίχτηκε από όλα τα «μεγάλα» κόμματα στη Βουλή των Κοινοτήτων και εγκρίθηκε ομόφωνα. Βασικός στόχος αυτής της κίνησης ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Από τη μεριά του, το ΚΚΚ κάλεσε οποιονδήποτε και όλα τα μικρά πολιτικά κόμματα και άλλες οργανώσεις που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια και τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, να αντιδράσουν. Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που υποστήριξαν το Νόμο αυτό ήταν μια προσβολή για τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των Καναδών και ιδιαίτερα της εργατικής τάξης και των φτωχών.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά ουσιαστικά έχασε τη νομική του καταχώριση με αυτό το Νόμο και κατασχέθηκαν όλα του τα κεφάλαια. Το ΚΚΚ, που σταθερά έχει αγωνιστεί για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, από την ίδρυσή του το 1921, αντιστάθηκε και αντεπιτέθηκε με τις περιορισμένες πηγές που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα μέλη και οι φίλοι του. Βρέθηκε στα ανώτερα δικαστήρια τόσο του Οντάριο όσο και του Καναδά αμφισβητώντας το συγκεκριμένο Νόμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της νομικής διαδικασίας το ΚΚ κατάφερε να κριθούν αρκετά από τα άρθρα του Νόμου παράνομα και αντισυνταγματικά και το δικαστήριο διέταξε να θεσμοθετηθεί ένα νέο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, με εφέσεις καθυστερεί...

«Το ΚΚΚ αντέδρασε θετικά στην παρουσίαση του C-9, ενός νέου ομοσπονδιακού νομοσχεδίου για την παραπέρα τροποποίηση του Νόμου για τις Εκλογές», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου του ΚΚ Καναδά.

Τον περασμένο Αύγουστο, το Εφετείο του Οντάριο επικύρωσε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου ότι ο υπάρχων Νόμος περί Εκλογών είναι αντισυνταγματικός τονίζοντας ότι είναι πολύ υψηλός ο αριθμός των 50 υποψηφίων για ένα πολιτικό κόμμα. Η συγκεκριμένη απόφαση προέκυψε από την υπόθεση Φιγκουερόα κατά την κυβέρνηση του Καναδά, μια συνταγματική μάχη εκ μέρους του ΚΚΚ που ανέλαβε ο ηγέτης του Μιγκέλ Φιγκουερόα, ο οποίος βρίσκεται στα δικαστήρια από 1993.

Το Δικαστήριο διέταξε το Κοινοβούλιο να μειώσει το όριο αυτό μέσα σε έξι μήνες. Σύμφωνα με το C-9, από 50 υποψήφιους τώρα θα χρειάζεται ένα κόμμα 12 για να συμμετέχει σε γενικές εκλογές...

«Η νίκη αυτή είναι μια παραπέρα δικαίωση για το μακρύ αγώνα μας για δημοκρατία», δήλωσε ο Μιγκέλ Φιγκουερόα. «Εχουμε αμφισβητήσει πολλά άρθρα του Νόμου περί Εκλογών ως αντιδημοκρατικά, αντισυνταγματικά και με κατάφωρες διακρίσεις ενάντια σε μικρότερα πολιτικά κόμματα. Τα δικαστήρια το έχουν επιβεβαιώσει, και τώρα - για άλλη μια φορά - η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να το παραδεχτεί και να τροποποιήσει αυτόν το Νόμο».

Αλλες δικαστικές αποφάσεις απέρριψαν και άλλα αντισυνταγματικά άρθρα του συγκεκριμένου Νόμου, όπως το μέτρο που επέτρεπε στην κυβέρνηση να κατάσχει καταθέσεις και λογαριασμούς των κομμάτων, και την κατακράτηση του μισού των καταθέσεων του υποψηφίου αν δε λάμβανε το 15% των ψήφων στην περιφέρειά του. Η κυβέρνηση Κρετιέν αναγκάστηκε να αποσύρει αυτά τα άρθρα.

Το ΚΚ ανέκτησε την κατάσταση καταχώρισης του κόμματος στις ομοσπονδιακές εκλογές στις 27 Νοέμβρη 2000, όταν κατέβηκε με 52 υποψηφίους, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στα δικαστήρια για να παλέψει για ένα ακόμα πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Καταγγέλλουν το ναυτικό των ΗΠΑ

Για έξι δεκαετίες έπεφταν βροχή οι βόμβες και τα βλήματα του πυροβολικού στην περιοχή ασκήσεων του ναυτικού των ΗΠΑ σε αυτό το μικρό νησί

Από τις διαδηλώσεις κατά των αμερικανικών ασκήσεων

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις κατά των αμερικανικών ασκήσεων
Σύννεφα καπνού και σκόνης έφταναν μέχρι κάποια χωριά που βρίσκονταν σε πολλά χιλιόμετρα απόστασης από την περιοχή όπου διεξάγονταν οι ασκήσεις. Ωστόσο, ο κόσμος συνέχιζε τη ζωή του, κολυμπώντας στις παραλίες τους, κατασκηνώνοντας στα πάρκα τους και τρώγοντας θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά χωρίς ιδιαίτερους ενδοιασμούς.

Ομως, πρόσφατες μελέτες Πορτορικανών επιστημόνων εντόπισαν αυξημένες ποσότητες τοξικών μετάλλων σε θαλασσινά, λαχανικά και σε ανθρώπινα μαλλιά στην περιοχή. Πολλοί κάτοικοι του νησιού πιστεύουν ότι οι ουσίες που προέρχονται από τις στρατιωτικές ασκήσεις του βορειοαμερικανικού ναυτικού έχουν μολύνει τη γη τους και τους κατοίκους τους.

«Μερικές φορές φοβάμαι ακόμα και να αναπνεύσω», λέει η Εύα Λουίζα Τόρες, 46 χρόνων, λογίστρια σε ένα σχολείο που επιβίωσε μετά από την εκδήλωση δύο μορφών καρκίνου.

Αλλοι κάτοικοι που κατηγορούν το βορειοαμερικανικό ναυτικό για τις ασθένειες που εκδήλωσαν, είναι η Μιγκδάλια Ριβέρα, που πάσχει από μία σοβαρή μορφή άσθματος, η Λίντια Ανταμς, της οποίας η δισέγγονη τριών μόλις χρόνων πάσχει από καρκίνο, η Λους Μινέρβα Ορτίς Φελισιάνο, της οποίας το μωρό πέθανε λόγω ενός εκ γενετής καρδιακού προβλήματος.

Από τους 9.400 κατοίκους του νησιού 3.600 είναι αυτοί που ζητούν αποζημίωση για ασθένειες, τις αιτίες των οποίων τις αποδίδουν στο βορειοαμερικανικό ναυτικό.

Οι μονάδες του ναυτικού των ΗΠΑ που σταθμεύουν σε αυτό το νησί της Κεντρικής Αμερικής υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τις παραπάνω κατηγορίες. Οι μελέτες που πραγματοποίησε το ίδιο το ναυτικό δεν έδειξαν να επηρεάζεται η υγεία των κατοίκων από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις του, και όσες μελέτες προβάλλουν κινδύνους θεωρούνται από το ναυτικό μη επιστημονικές και ελλιπείς.

«Το ναυτικό ανησυχεί για την υγεία των κατοίκων του Βιέκες», είναι η κορόνα που εκτόξευσε ο υπολοχαγός Τζεφ Γκόρντον, εκπρόσωπος του βορειοαμερικανικού ναυτικού που σταθμεύει στο Βιέκες και συνέχισε: «Εγιναν μία σειρά μελετών που θα πρέπει, πραγματικά, να επανεκτιμηθούν από τρίτους».

Παρά την έλλειψη αποδείξεων, οι ανησυχίες γύρω από την υγεία των κατοίκων είναι ο πυρήνας των συζητήσεων για τον αν θα πρέπει το βορειοαμερικανικό ναυτικό να συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη περιοχή των ασκήσεων που, όπως ισχυρίζονται οι Αμερικανοί, είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, εννοείται των ΗΠΑ.

Εγγραφα του ναυτικού, που έλαβε το πρακτορείο «Associated Press», αποδεικνύουν ότι το βορειοαμερικανικό ναυτικό στο Βιέκες καταπατούσε, για πολλά χρόνια, την έγκριση που του παρείχε η Υπηρεσία Οικολογικής Προστασίας, η οποία του επιτρέπει να ρίχνει περιορισμένα επίπεδα αποβλήτων στη θάλασσα, όταν τα πυρομαχικά του πέφτουν έξω από τον προβλεπόμενο στόχο.

Στα παραπάνω έγγραφα αναφέρεται ότι μεταξύ του 1984 και του 1999 το ναυτικό έλαβε 30 εκθέσεις για καταγραφή υπερβολικών επίπεδων καδμίου, μίας γνωστής καρκινογεννούς ουσίας και 25 εκθέσεις για καταγραφή υπερβολικών επίπεδων μολύβδου.

Μία φορά, το 1993 κατέγραψαν ένα επίπεδο καδμίου 240 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο, και μία άλλη φορά, το 1977, ο μόλυβδος έφτασε ένα επίπεδο 105 ανώτερο του επιτρεπόμενου.

Αλλες ουσίες που έχουν καταγραφεί σε υπερβολικά επίπεδα είναι αρσενικό, χρώμιο, μερκούριο και μαγγάνιο.

Κάπου θα πρέπει οι άνθρωποι, για τους Αμερικανούς ο λόγος, να πετούν τα «σκουπίδια» τους...


Γ. Καρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ