Κυριακή 4 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Μια σημαντική νίκη

Αντισυνταγματικά έκρινε άρθρα του εκλογικού συστήματος το Εφετείο του Οντάριο

Υστερα από αγώνα, που διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα, ήρθε μια σημαντική νίκη για τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των Καναδών. Ο αγώνας του λαού, με πρωτοστάτη το Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά (ΚΚΚ) κατάφερε να αλλάξει τον αντισυνταγματικό Νόμο για τις Εκλογές, που έθετε παράνομους όρους για τη συμμετοχή μικρών πολιτικών κομμάτων στην εκλογική διαδικασία. Ανάγκασαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Κρετιέν να παρουσιάσει νέο νομοσχέδιο (C-9) για την παραπέρα τροποποίηση του Νόμου αυτού.

Θυμίζουμε ότι το 1991, η κυβέρνηση του Καναδά, «παράνομα» τροποποίησε το Νόμο για τις Εκλογές, αφαιρώντας τα δικαιώματα των μικρότερων πολιτικών κομμάτων να οργανώνονται, να συμμετέχουν στις εκλογές και στην ουσία να υπάρχουν.

Οι προϋποθέσεις για τη νομική πολιτική κατάσταση άλλαξαν. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο Νόμο, ένα πολιτικό κόμμα, για να έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στις εκλογές θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 υποψηφίους και θα πρέπει να μπορεί να διαθέτει μια «μη αποδοτέα» κατάθεση 5.000 δολαρίων για τον κάθε υποψήφιο. Αν ο υποψήφιος δε λάβει τουλάχιστον το 10% των ψήφων στην περιφέρειά του, τα χρήματα αυτά κατάσχονται από την κυβέρνηση.

Η παραπέρα αποτυχία να ικανοποιηθεί «οποιαδήποτε» από τις προϋποθέσεις αυτές, αυτόματα θα σήμαινε τη μη αναγνώριση (αφαίρεση άδειας) του κόμματος αυτού. Η μη αναγνώριση του κόμματος σήμαινε όχι μόνο ότι χάνει τη φορολογική του κατάσταση -- μόνο τα νομικά αναγνωρισμένα κόμματα μπορούν να λαμβάνουν αποδείξεις της εφορίας για πολιτικές (οικονομικές) προσφορές, και δικαιούνται δωρεάν και πληρωμένο χρόνο παρουσίασής τους στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας -- αλλά στην ουσία σήμαινε και το κλείσιμό του από την κυβέρνηση! Το κλείσιμο δηλαδή των γραφείων του, την κατάσχεση των κεφαλαίων και των τραπεζικών του καταθέσεων. Ουσιαστικά, θα απαγορευόταν η πολιτική του υπόσταση!

Αυτή η νομοθεσία υποστηρίχτηκε από όλα τα «μεγάλα» κόμματα στη Βουλή των Κοινοτήτων και εγκρίθηκε ομόφωνα. Βασικός στόχος αυτής της κίνησης ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Από τη μεριά του, το ΚΚΚ κάλεσε οποιονδήποτε και όλα τα μικρά πολιτικά κόμματα και άλλες οργανώσεις που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια και τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, να αντιδράσουν. Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που υποστήριξαν το Νόμο αυτό ήταν μια προσβολή για τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των Καναδών και ιδιαίτερα της εργατικής τάξης και των φτωχών.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά ουσιαστικά έχασε τη νομική του καταχώριση με αυτό το Νόμο και κατασχέθηκαν όλα του τα κεφάλαια. Το ΚΚΚ, που σταθερά έχει αγωνιστεί για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, από την ίδρυσή του το 1921, αντιστάθηκε και αντεπιτέθηκε με τις περιορισμένες πηγές που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα μέλη και οι φίλοι του. Βρέθηκε στα ανώτερα δικαστήρια τόσο του Οντάριο όσο και του Καναδά αμφισβητώντας το συγκεκριμένο Νόμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της νομικής διαδικασίας το ΚΚ κατάφερε να κριθούν αρκετά από τα άρθρα του Νόμου παράνομα και αντισυνταγματικά και το δικαστήριο διέταξε να θεσμοθετηθεί ένα νέο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, με εφέσεις καθυστερεί...

«Το ΚΚΚ αντέδρασε θετικά στην παρουσίαση του C-9, ενός νέου ομοσπονδιακού νομοσχεδίου για την παραπέρα τροποποίηση του Νόμου για τις Εκλογές», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου του ΚΚ Καναδά.

Τον περασμένο Αύγουστο, το Εφετείο του Οντάριο επικύρωσε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου ότι ο υπάρχων Νόμος περί Εκλογών είναι αντισυνταγματικός τονίζοντας ότι είναι πολύ υψηλός ο αριθμός των 50 υποψηφίων για ένα πολιτικό κόμμα. Η συγκεκριμένη απόφαση προέκυψε από την υπόθεση Φιγκουερόα κατά την κυβέρνηση του Καναδά, μια συνταγματική μάχη εκ μέρους του ΚΚΚ που ανέλαβε ο ηγέτης του Μιγκέλ Φιγκουερόα, ο οποίος βρίσκεται στα δικαστήρια από 1993.

Το Δικαστήριο διέταξε το Κοινοβούλιο να μειώσει το όριο αυτό μέσα σε έξι μήνες. Σύμφωνα με το C-9, από 50 υποψήφιους τώρα θα χρειάζεται ένα κόμμα 12 για να συμμετέχει σε γενικές εκλογές...

«Η νίκη αυτή είναι μια παραπέρα δικαίωση για το μακρύ αγώνα μας για δημοκρατία», δήλωσε ο Μιγκέλ Φιγκουερόα. «Εχουμε αμφισβητήσει πολλά άρθρα του Νόμου περί Εκλογών ως αντιδημοκρατικά, αντισυνταγματικά και με κατάφωρες διακρίσεις ενάντια σε μικρότερα πολιτικά κόμματα. Τα δικαστήρια το έχουν επιβεβαιώσει, και τώρα - για άλλη μια φορά - η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να το παραδεχτεί και να τροποποιήσει αυτόν το Νόμο».

Αλλες δικαστικές αποφάσεις απέρριψαν και άλλα αντισυνταγματικά άρθρα του συγκεκριμένου Νόμου, όπως το μέτρο που επέτρεπε στην κυβέρνηση να κατάσχει καταθέσεις και λογαριασμούς των κομμάτων, και την κατακράτηση του μισού των καταθέσεων του υποψηφίου αν δε λάμβανε το 15% των ψήφων στην περιφέρειά του. Η κυβέρνηση Κρετιέν αναγκάστηκε να αποσύρει αυτά τα άρθρα.

Το ΚΚ ανέκτησε την κατάσταση καταχώρισης του κόμματος στις ομοσπονδιακές εκλογές στις 27 Νοέμβρη 2000, όταν κατέβηκε με 52 υποψηφίους, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στα δικαστήρια για να παλέψει για ένα ακόμα πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενοχλεί η δράση των κομμουνιστών (2012-04-25 00:00:00.0)
Εκλογές με καταστολή κι απαγορεύσεις (2012-01-17 00:00:00.0)
Καταπίεση των δημοκρατικών δικαιωμάτων (2002-12-22 00:00:00.0)
Εκλογές σε περίοδο μεγάλης κρίσης (1997-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ