Κυριακή 4 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Φουρτούνες...

Το μικρό κοριτσάκι πουλάει χαρτομάντιλα σε κάποιο δρόμο της Αγκυρας

Associated Press

Το μικρό κοριτσάκι πουλάει χαρτομάντιλα σε κάποιο δρόμο της Αγκυρας
ΑΓΚΥΡΑ.-

Τη θέση του υπουργού Οικονομικών - ή Θησαυροφυλακίου, όπως ονομάζεται στη γειτονική χώρα - με διευρυμένες αρμοδιότητες ανέλαβε την Παρασκευή ο Κεμάλ Ντερβίς, ως τώρα ένας από τους 26 αντιπροέδρους της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε έναν μίνι -ανασχηματισμό σχεδιασμένο για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των «αγορών» και να μετριάσει, έτσι, τις πολιτικές συνέπειες της σοβαρής οικονομικής κρίσης που εδώ και δύο βδομάδες πλήττει την Τουρκία. Την ίδια μέρα, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναρριχήθηκε στη θέση του Διοικητή της, αφού ο πρώην προϊστάμενός του Γαζί Ερτζέλ εκπλήρωσε, παραιτούμενος (την Τρίτη), μια χαρά το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.

Με αυτούς τους διορισμούς ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο «καυγάς» του οποίου με τον Πρόεδρο Νετζντέτ Αχμέντ Σεζέρ είχε αποτελέσει την αφορμή της κρίσης που είχε συνέπεια την υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά περίπου 40%, προσπάθησε να δώσει την εικόνα ότι οι πολιτικές αλλαγές τελείωσαν. Να στείλει επίσης «μήνυμα» στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον ότι η σταθερότητα αποκαταστάθηκε.

Η κρίση είχε ως απώλεια το αντιπληθωριστικό πρόγραμμα, έμπνευσης ΔΝΤ, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχτεί, με αποτέλεσμα την Παρασκευή ο Μεσούτ Γιλμάζ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, να πει ότι ο στόχος για το 2001 θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στο 25% από το μονοψήφιο που υπολογιζόταν.

Με δεδομένο ότι η βδομάδα που θα αρχίσει από αύριο είναι εορταστική για την Τουρκία και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης θα παραμείνει κλειστό, προσφέρεται μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να δώσει μια εικόνα «εξομάλυνσης» της κατάστασης. Ωστόσο οι εντάσεις προεξοφλείται πως θα συνεχιστούν, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές έρευνες περί σκανδάλων, και όχι μόνο στις τράπεζες, μία εκ των οποίων τέθηκε υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης (κοινώς πτώχευσε) τη βδομάδα που πέρασε. Υπάρχει βέβαια η πρόταση μομφής εκ μέρους του κόμματος της Αρετής, που υποβλήθηκε την Πέμπτη, αλλά δεν έχει πιθανότητες να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της κρίσης είναι οι φτωχότεροι, κάπου 13 εκατομμύρια Τούρκων, οι χαμηλόμισθοι και η «μεσαία τάξη», αν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Οταν - και αν - η κυβέρνηση πετύχει να πάρει ένα δάνειο 27 δισ. δολαρίων για να σώσει τις τράπεζες, απλώς θα χρεωθούν περισσότερο...

Οι απολύσεις, το πάγωμα των μισθών που εξαγγέλθηκε ήδη προκαλώντας κινητοποιήσεις (που έτυχαν της δημοκρατικής αντιμετώπισης των γκλομπς και των συλλήψεων), η ζωή που ακριβαίνει δυσανάλογα, γυρίζουν το μαχαίρι στην πληγή των Τούρκων.

Ο στρατός και η αστυνομία πάντως, δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Εχθροί υπάρχουν άφθονοι. Οι Κούρδοι. Οι ισλαμιστές, που από χρήσιμοι έγιναν επικίνδυνοι. Οι αριστεροί, πάντα βολικός στόχος είτε εντός (λευκών) κελιών, είτε εκτός. Και λοιποί πολλοί, όπως οι καλλιτέχνες που υποστήριξαν την απεργία πείνας: το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του «καταδίκασε» την Παρασκευή τέτοιες πράξεις.

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση, με μπροστάρη τον Σαντετίν Ταντάν, έχει κηρύξει τον ανένδοτο κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος. Αν όμως νομίζετε ότι θα ασχοληθεί με το συγκυβερνών κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του κυρίου Μπαχτσελί, που στεγάζει στυγερούς δολοφόνους και εμπόρους ναρκωτικών, ή τον Μεσούτ Γιλμάζ, που πούλαγε τράπεζες σε κολλητούς και πλούτιζε, πλανάσθε πλάνην οικτράν.


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ