ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Οι ομιλίες των εκπροσώπων

Ο «Ρ» δημοσιεύει τις ομιλίες όλων των εκπροσώπων που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, από 23 έως 25 του Ιούνη, με θέμα: «Εμπειρίες από τους αγώνες, τις συνεργασίες και τις συμμαχίες των κομμουνιστών». Στη συνάντηση συμμετείχαν 64 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από 53 χώρες και αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός στην κατεύθυνση της κοινής δράσης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Συντονισμένη απάντηση στις προκλήσεις

Ομιλία της Τερασίτα Τρουγίγιο, μέλους του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας

Η Τερασίτα Τρουγίγιο
Η Τερασίτα Τρουγίγιο
Αγαπητοί σύντροφοι, πριν απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες μας του ΚΚ Ελλάδας, που για μια φορά ακόμα μας έδωσαν τον κατάλληλο χώρο και τις εξαιρετικές συνθήκες εργασίας γι' αυτή τη συνάντηση και για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της επικοινωνίας και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ μας.

Ο αριθμός των κομμάτων που εκπροσωπούνται σήμερα σε αυτή τη συνάντηση δε δείχνει μόνο το ενδιαφέρον γι' αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, αλλά επίσης την ανάκαμψη των κομμουνιστικών και εργατικών Κομμάτων και της Αριστεράς γενικότερα. Δείχνει ότι οι κομμουνιστικές ιδέες δεν έχουν πεθάνει και δεν έχει πεθάνει και η δυνατότητα δράσης κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Το θέμα, για το οποίο συναντηθήκαμε σήμερα εδώ, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ακόμα και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται την ανάγκη για συνεργασία και η Αριστερά χρειάζεται να έχει μια συντονισμένη απάντηση στις συνθήκες τις σημερινές και τις προκλήσεις.

Πιστεύουμε ότι οι αναγκαιότητες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο είναι ζωτικές. Από αυτή τη συνάντηση μαθαίνουμε από τις ίδιες τις εμπειρίες των Κομμάτων και αναλύουμε με ποιο τρόπο μπορούμε καλύτερα να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε τις κοινές προσπάθειες, εντοπισμού των πεδίων, όπου μπορούμε να αναλάβουμε κοινή δράση.

Στην Κούβα έχουμε μακρά παράδοση διεθνούς συνεργασίας και αυτή οδήγησε, άλλωστε, και στη νικηφόρο κουβανική επανάσταση. Εχουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, το οποίο αποτελείται από τρεις διαφορετικές οργανώσεις, που συνεργάστηκαν στα πλαίσια του κινήματος της 26ης Ιουλίου.

Εχουμε, παράλληλα, την πλατφόρμα για την αλλαγή μεταξύ των Κομμάτων της Αριστεράς. Πιστεύουμε για ένα μοναδικό βήμα, όπου πραγματικά όλα τα κόμματα της Αριστεράς, ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη ιδεολογία τους ενώνονται από τα αντιιμπεριαλιστικά ιδεώδη.

Παρά τις προσπάθειες του ιμπεριαλισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, να καταστρέψουν αυτό το φόρουμ, προωθώντας τις ΝΑΤΟικές διαιρέσεις, ήδη οι προσπάθειες άλλων περιφερειακών ή διεθνών οργανισμών, να προσελκύσουν με το περιφερειακό ενδιαφέρον, το φόρουμ όχι μόνο επιβίωσε, αλλά συνεχίζει να είναι το πιο αντιπροσωπευτικό, δημοκρατικό και ενεργό φόρουμ, για την εμπειρία της περιφερειακής συνεργασίας στη Λατινική Αμερική.

Η συνεργασία στην αντιιμπεριαλιστική μάχη δε λαμβάνει χώρα μόνο σε κομματικό επίπεδο. Ορισμένα από τα κόμματα που συμμετέχουν εδώ εκπροσωπούνται και στα Κοινοβούλια και κάποια, όπως το δικό μας, είναι στην κυβέρνηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τη συνεργασία και για τις συμμαχίες. Η Κούβα συμμετέχει ενεργά στον αγώνα κατά της τρέχουσας μονοπωλιακής τάξης πραγμάτων σε πολλά φόρουμ και οργανώσεις.

Στα Ηνωμένα Εθνη, μεταξύ άλλων, ζητούμε τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται απολύτως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο «Κίνημα των 77» προσπαθούμε να προωθήσουμε την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που προσπαθούν να νομιμοποιήσουν το δικαίωμα της παρέμβασης και να διαβρώσουν τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, περιορίζοντας και κυριαρχικά δικαιώματα και προωθώντας «ανθρωπιστικές επεμβάσεις», οι οποίες όμως στοχεύουν μόνο στην επέκταση της δικής τους κυριαρχίας.

Οι νέες στρατηγικές αντιλήψεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες υιοθετήθηκαν στην 50ή του επέτειο, πραγματικά αποτελούν απειλή για όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά φυσικά κυρίως για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό πεδίο αγώνα, όπου τα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα, δε θα πρέπει να παραβλέψουν.

Η συνάντηση της «Ομάδας των 77», που έγινε στην Αβάνα τον προηγούμενο Απρίλη δείχνει τις δυνατότητες συντονισμού μεταξύ των χωρών του Νότου. Ο σύντροφος Φιντέλ Κάστρο σε αυτή την περίπτωση τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας να στραφούμε κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που εφαρμόζουν οι φιλελεύθερες πολιτικές, που καταστρέφουν τις χώρες του Νότου.

Αντίθετα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάποιους θεσμούς που πραγματικά θα εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα του Τρίτου Κόσμου. Το διεθνές κίνημα μετά από τη συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δείχνει ποια πρέπει να είναι η σωστή κατεύθυνση.

Αγαπητοί σύντροφοι ας συνεργαστούμε με το καλύτερο δυνατό πνεύμα συνεργασίας και από κοινού, να προσπαθήσουμε για κοινές δράσεις, όχι μόνο για να ερμηνεύσουμε και να μεμφθούμε την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, αλλά, όπως είπε και ο Μαρξ, για να την αλλάξουμε. Σας ευχαριστώ.

Κοινή δράση και αλληλεγγύη

Ομιλία της Λιζμπέτ Μπραμπάεκ, γραμματέα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας

Η Λιζμπέτ Μπραμπάεκ
Η Λιζμπέτ Μπραμπάεκ
Αρχικά εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Δανίας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο οργάνωσε αυτό το πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο. Στο τελευταίο Συνέδριο του Κόμματός μας, το 4ο Κομματικό μας Συνέδριο, το Μάη φέτος, περιγράψαμε τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων σήμερα σε τέσσερα επίπεδα.

Πρώτο, αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών. Δεύτερο, εναύσματα στη δουλιά που αφορούν θεωρητικά και αναλυτικά ζητήματα. Τρίτο αμοιβαία αλληλεγγύη. Και τέταρτο, συντονισμός δραστηριοτήτων. Αυτά τα τέσσερα επίπεδα περιγράφουν επίσης τις αυξανόμενες δυνατότητες στις διεθνείς σχέσεις μεταξύ των κομμουνιστικών Κομμάτων σήμερα.

Εμείς, τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα ξεκινήσαμε από το πρώτο σημείο και προχωρούμε στο δεύτερο, στο τρίτο και πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο τέταρτο σημείο το συντομότερο δυνατό.

Η διεθνής συνεργασία μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων, πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλεγγύη. Ολα τα κόμματα, πρέπει να βασίζουν την πολιτική τους στην ιστορία τον πολιτισμό και ιδιαίτερα στην κατάσταση της ταξικής πάλης στη χώρα τους. Δεν μπορούμε απλώς να μεταφέρουμε τις εμπειρίες και τις τακτικές από μία χώρα σε άλλη.

Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί παρωχημένες διπλωματικές μεθόδους. Είναι απαραίτητο όλα τα κόμματα να είναι ανοιχτά και ειλικρινή κατά την ανταλλαγή διαφορετικών εμπειριών. Αυτός άλλωστε είναι ο μόνος τρόπος να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και να βρούμε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των συνθηκών και των όρων που ισχύουν σε κάθε χώρα, για τον ταξικό αγώνα.

Από την άποψη αυτή, είναι δυνατόν να δούμε ποια πολιτικά ζητήματα είναι αυτά, τα οποία θα μπορέσουν να αποτελέσουν αφετηρία για τα κομμουνιστικά κόμματα, για κάποιες κοινές πολιτικές δραστηριότητες, ταυτόχρονα σε διάφορες χώρες.

Από τη βάση αυτή είναι δυνατόν να συντονιστούν οι διεθνείς δραστηριότητες. Δύο σημαντικά παραδείγματα των τελευταίων δύο ετών, ήταν οι αγώνες και η πάλη κατά των πολυμερών συμφωνιών επενδύσεων και του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, όπως επίσης και η αντίσταση στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Στο μέλλον θα είναι πολύ σημαντικό για τα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα να συντονίσουν τις δράσεις τους κατά των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη Δανία θα γίνει ένα δημοψήφισμα στις 28 Σεπτέμβρη εφέτος, για τη συμμετοχή της Δανίας στην οικονομική και νομισματική Ενωση, στην ΟΝΕ. Γνωρίζουμε ότι η καλύτερη διεθνής αλληλεγγύη που μπορούμε να προσφέρουμε είναι να πείσουμε το δανέζικο λαό να πει ΟΧΙ, όπως ήδη κάναμε το 1992 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι δυνατό να γίνει αυτό. Γιατί ο κόσμος είναι κατά της Κοινής Αγοράς. Πρόκειται για ένα ευρύτερο κίνημα, στο οποίο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία.

Πιστεύω, ότι τα κομμουνιστικά κόμματα σήμερα μπορούν να εμπνέουν το ένα το άλλο, όσον αφορά τα στρατηγικά ζητήματα, για τον ταξικό αγώνα, όπως επίσης και για το ζήτημα πώς να δημιουργήσουμε το δρόμο προς το σοσιαλισμό.

Πρέπει να ανταλλάξουμε αναλύσεις για τον τρόπο που μπορούμε να επιτύχουμε αντιμονοπωλιακούς αγώνες σήμερα και πώς να δημιουργήσουμε αυτή την ενότητα μεταξύ των εργαζομένων και μεταξύ των λαών σε αυτές τις εθνικές και διεθνείς συνθήκες του αιώνα μας. Για το ζήτημα αυτό το Κόμμα μας εμπνεύστηκε πάρα πολύ από άλλα κομμουνιστικά κόμματα, ιδιαίτερα από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας και της Νοτίου Αφρικής.

Πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικό ζήτημα αυτό για το μέλλον, για τη συνεργασία μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων, να πάρουν τη στρατηγική από το 7ο Συνέδριο της 3ης Διεθνούς του 1935, όπως καταγράφεται από τον Δημητρώφ και να συζητήσουν το θέμα της ενότητας μέσα στην ίδια την εργατική τάξη και το ζήτημα των συμμαχιών στους αγώνες κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, στους αγώνες κατά του καπιταλισμού και υπέρ του σοσιαλισμού.

Εχοντας υπόψη τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν, είμαι σίγουρη, ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων.

Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο, όχι μόνο για τα κομμουνιστικά κόμματα, αλλά και για το μέλλον της εργατικής τάξης και για το μέλλον των λαών σε ολόκληρο το κόσμο. Σας ευχαριστώ πολύ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ