Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Συντονισμένη απάντηση στις προκλήσεις

Ομιλία της Τερασίτα Τρουγίγιο, μέλους του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας

Η Τερασίτα Τρουγίγιο
Η Τερασίτα Τρουγίγιο
Αγαπητοί σύντροφοι, πριν απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες μας του ΚΚ Ελλάδας, που για μια φορά ακόμα μας έδωσαν τον κατάλληλο χώρο και τις εξαιρετικές συνθήκες εργασίας γι' αυτή τη συνάντηση και για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της επικοινωνίας και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ μας.

Ο αριθμός των κομμάτων που εκπροσωπούνται σήμερα σε αυτή τη συνάντηση δε δείχνει μόνο το ενδιαφέρον γι' αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, αλλά επίσης την ανάκαμψη των κομμουνιστικών και εργατικών Κομμάτων και της Αριστεράς γενικότερα. Δείχνει ότι οι κομμουνιστικές ιδέες δεν έχουν πεθάνει και δεν έχει πεθάνει και η δυνατότητα δράσης κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Το θέμα, για το οποίο συναντηθήκαμε σήμερα εδώ, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ακόμα και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται την ανάγκη για συνεργασία και η Αριστερά χρειάζεται να έχει μια συντονισμένη απάντηση στις συνθήκες τις σημερινές και τις προκλήσεις.

Πιστεύουμε ότι οι αναγκαιότητες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο είναι ζωτικές. Από αυτή τη συνάντηση μαθαίνουμε από τις ίδιες τις εμπειρίες των Κομμάτων και αναλύουμε με ποιο τρόπο μπορούμε καλύτερα να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε τις κοινές προσπάθειες, εντοπισμού των πεδίων, όπου μπορούμε να αναλάβουμε κοινή δράση.

Στην Κούβα έχουμε μακρά παράδοση διεθνούς συνεργασίας και αυτή οδήγησε, άλλωστε, και στη νικηφόρο κουβανική επανάσταση. Εχουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, το οποίο αποτελείται από τρεις διαφορετικές οργανώσεις, που συνεργάστηκαν στα πλαίσια του κινήματος της 26ης Ιουλίου.

Εχουμε, παράλληλα, την πλατφόρμα για την αλλαγή μεταξύ των Κομμάτων της Αριστεράς. Πιστεύουμε για ένα μοναδικό βήμα, όπου πραγματικά όλα τα κόμματα της Αριστεράς, ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη ιδεολογία τους ενώνονται από τα αντιιμπεριαλιστικά ιδεώδη.

Παρά τις προσπάθειες του ιμπεριαλισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, να καταστρέψουν αυτό το φόρουμ, προωθώντας τις ΝΑΤΟικές διαιρέσεις, ήδη οι προσπάθειες άλλων περιφερειακών ή διεθνών οργανισμών, να προσελκύσουν με το περιφερειακό ενδιαφέρον, το φόρουμ όχι μόνο επιβίωσε, αλλά συνεχίζει να είναι το πιο αντιπροσωπευτικό, δημοκρατικό και ενεργό φόρουμ, για την εμπειρία της περιφερειακής συνεργασίας στη Λατινική Αμερική.

Η συνεργασία στην αντιιμπεριαλιστική μάχη δε λαμβάνει χώρα μόνο σε κομματικό επίπεδο. Ορισμένα από τα κόμματα που συμμετέχουν εδώ εκπροσωπούνται και στα Κοινοβούλια και κάποια, όπως το δικό μας, είναι στην κυβέρνηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τη συνεργασία και για τις συμμαχίες. Η Κούβα συμμετέχει ενεργά στον αγώνα κατά της τρέχουσας μονοπωλιακής τάξης πραγμάτων σε πολλά φόρουμ και οργανώσεις.

Στα Ηνωμένα Εθνη, μεταξύ άλλων, ζητούμε τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται απολύτως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο «Κίνημα των 77» προσπαθούμε να προωθήσουμε την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που προσπαθούν να νομιμοποιήσουν το δικαίωμα της παρέμβασης και να διαβρώσουν τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, περιορίζοντας και κυριαρχικά δικαιώματα και προωθώντας «ανθρωπιστικές επεμβάσεις», οι οποίες όμως στοχεύουν μόνο στην επέκταση της δικής τους κυριαρχίας.

Οι νέες στρατηγικές αντιλήψεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες υιοθετήθηκαν στην 50ή του επέτειο, πραγματικά αποτελούν απειλή για όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά φυσικά κυρίως για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό πεδίο αγώνα, όπου τα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα, δε θα πρέπει να παραβλέψουν.

Η συνάντηση της «Ομάδας των 77», που έγινε στην Αβάνα τον προηγούμενο Απρίλη δείχνει τις δυνατότητες συντονισμού μεταξύ των χωρών του Νότου. Ο σύντροφος Φιντέλ Κάστρο σε αυτή την περίπτωση τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας να στραφούμε κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που εφαρμόζουν οι φιλελεύθερες πολιτικές, που καταστρέφουν τις χώρες του Νότου.

Αντίθετα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάποιους θεσμούς που πραγματικά θα εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα του Τρίτου Κόσμου. Το διεθνές κίνημα μετά από τη συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σιάτλ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δείχνει ποια πρέπει να είναι η σωστή κατεύθυνση.

Αγαπητοί σύντροφοι ας συνεργαστούμε με το καλύτερο δυνατό πνεύμα συνεργασίας και από κοινού, να προσπαθήσουμε για κοινές δράσεις, όχι μόνο για να ερμηνεύσουμε και να μεμφθούμε την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, αλλά, όπως είπε και ο Μαρξ, για να την αλλάξουμε. Σας ευχαριστώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ