Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Κοινή δράση και αλληλεγγύη

Ομιλία της Λιζμπέτ Μπραμπάεκ, γραμματέα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας

Η Λιζμπέτ Μπραμπάεκ
Η Λιζμπέτ Μπραμπάεκ
Αρχικά εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Δανίας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο οργάνωσε αυτό το πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο. Στο τελευταίο Συνέδριο του Κόμματός μας, το 4ο Κομματικό μας Συνέδριο, το Μάη φέτος, περιγράψαμε τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων σήμερα σε τέσσερα επίπεδα.

Πρώτο, αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών. Δεύτερο, εναύσματα στη δουλιά που αφορούν θεωρητικά και αναλυτικά ζητήματα. Τρίτο αμοιβαία αλληλεγγύη. Και τέταρτο, συντονισμός δραστηριοτήτων. Αυτά τα τέσσερα επίπεδα περιγράφουν επίσης τις αυξανόμενες δυνατότητες στις διεθνείς σχέσεις μεταξύ των κομμουνιστικών Κομμάτων σήμερα.

Εμείς, τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα ξεκινήσαμε από το πρώτο σημείο και προχωρούμε στο δεύτερο, στο τρίτο και πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο τέταρτο σημείο το συντομότερο δυνατό.

Η διεθνής συνεργασία μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων, πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλεγγύη. Ολα τα κόμματα, πρέπει να βασίζουν την πολιτική τους στην ιστορία τον πολιτισμό και ιδιαίτερα στην κατάσταση της ταξικής πάλης στη χώρα τους. Δεν μπορούμε απλώς να μεταφέρουμε τις εμπειρίες και τις τακτικές από μία χώρα σε άλλη.

Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί παρωχημένες διπλωματικές μεθόδους. Είναι απαραίτητο όλα τα κόμματα να είναι ανοιχτά και ειλικρινή κατά την ανταλλαγή διαφορετικών εμπειριών. Αυτός άλλωστε είναι ο μόνος τρόπος να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και να βρούμε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των συνθηκών και των όρων που ισχύουν σε κάθε χώρα, για τον ταξικό αγώνα.

Από την άποψη αυτή, είναι δυνατόν να δούμε ποια πολιτικά ζητήματα είναι αυτά, τα οποία θα μπορέσουν να αποτελέσουν αφετηρία για τα κομμουνιστικά κόμματα, για κάποιες κοινές πολιτικές δραστηριότητες, ταυτόχρονα σε διάφορες χώρες.

Από τη βάση αυτή είναι δυνατόν να συντονιστούν οι διεθνείς δραστηριότητες. Δύο σημαντικά παραδείγματα των τελευταίων δύο ετών, ήταν οι αγώνες και η πάλη κατά των πολυμερών συμφωνιών επενδύσεων και του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, όπως επίσης και η αντίσταση στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Στο μέλλον θα είναι πολύ σημαντικό για τα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα να συντονίσουν τις δράσεις τους κατά των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη Δανία θα γίνει ένα δημοψήφισμα στις 28 Σεπτέμβρη εφέτος, για τη συμμετοχή της Δανίας στην οικονομική και νομισματική Ενωση, στην ΟΝΕ. Γνωρίζουμε ότι η καλύτερη διεθνής αλληλεγγύη που μπορούμε να προσφέρουμε είναι να πείσουμε το δανέζικο λαό να πει ΟΧΙ, όπως ήδη κάναμε το 1992 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι δυνατό να γίνει αυτό. Γιατί ο κόσμος είναι κατά της Κοινής Αγοράς. Πρόκειται για ένα ευρύτερο κίνημα, στο οποίο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία.

Πιστεύω, ότι τα κομμουνιστικά κόμματα σήμερα μπορούν να εμπνέουν το ένα το άλλο, όσον αφορά τα στρατηγικά ζητήματα, για τον ταξικό αγώνα, όπως επίσης και για το ζήτημα πώς να δημιουργήσουμε το δρόμο προς το σοσιαλισμό.

Πρέπει να ανταλλάξουμε αναλύσεις για τον τρόπο που μπορούμε να επιτύχουμε αντιμονοπωλιακούς αγώνες σήμερα και πώς να δημιουργήσουμε αυτή την ενότητα μεταξύ των εργαζομένων και μεταξύ των λαών σε αυτές τις εθνικές και διεθνείς συνθήκες του αιώνα μας. Για το ζήτημα αυτό το Κόμμα μας εμπνεύστηκε πάρα πολύ από άλλα κομμουνιστικά κόμματα, ιδιαίτερα από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας και της Νοτίου Αφρικής.

Πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικό ζήτημα αυτό για το μέλλον, για τη συνεργασία μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων, να πάρουν τη στρατηγική από το 7ο Συνέδριο της 3ης Διεθνούς του 1935, όπως καταγράφεται από τον Δημητρώφ και να συζητήσουν το θέμα της ενότητας μέσα στην ίδια την εργατική τάξη και το ζήτημα των συμμαχιών στους αγώνες κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, στους αγώνες κατά του καπιταλισμού και υπέρ του σοσιαλισμού.

Εχοντας υπόψη τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν, είμαι σίγουρη, ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων.

Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο, όχι μόνο για τα κομμουνιστικά κόμματα, αλλά και για το μέλλον της εργατικής τάξης και για το μέλλον των λαών σε ολόκληρο το κόσμο. Σας ευχαριστώ πολύ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ