ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυλαία για το Φεστιβάλ Δράμας

Επεσε την Κυριακή η αυλαία του 47ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο «Χρυσός Διόνυσος» απονεμήθηκε στην ταινία «Γκέκας» του Δημήτρη Μουτσιάκα, η οποία απέσπασε και τα βραβεία Σεναρίου και Φωτογραφίας. Το βραβείο Σκηνοθεσίας - «Τώνια Μαρκετάκη» απονεμήθηκε στην ταινία «MJ» του Γιώργου Φουρτούνη, ο πρωταγωνιστής της οποίας, Γιώργος Κατσής, απέσπασε και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας. Αρκετά βραβεία αποκόμισαν και οι ταινίες «Honeymoon» του Αλκη Παπασταθόπουλου και «Zange» της Ιριδας Μπαγλανέα.

Στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ συναντήσαμε μια από τις πιο φορτισμένες ατμόσφαιρες των τελευταίων ετών. Τόσο οι επιτροπές όσο και μεμονωμένοι φορείς και σκηνοθέτες αναφέρθηκαν σε ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Η Νικολέτα Λεούση αφιέρωσε το βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, που κέρδισε για την ταινία της, «Ασκοπη Μετακίνηση», στην αίθουσα «Ιριδα», ευχόμενη να παραμείνει στα χέρια των φοιτητών του ΕΚΠΑ. Από το βήμα της τελετής ο Αλκης Παπασταθόπουλος αφιέρωσε το βραβείο στους Παλαιστίνιους που έχουν δολοφονηθεί τους τελευταίους 11 μήνες από το κράτος του Ισραήλ, λέγοντας ότι το ελληνικό κράτος είναι συνένοχο σε αυτήν τη συνεχιζόμενη δολοφονία. Από πολλούς σκηνοθέτες διατυπώθηκε και κριτική για τον τραγέλαφο των ελληνικών Οσκαρ, που η ευθύνη βαραίνει το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο Γιώργος Φουρτούνης αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης της μικρού μήκους ταινίας και εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύσταση του νέου φορέα, η οποία εξυπηρετεί τις ξένες παραγωγές που έρχονται να κάνουν γυρίσματα στη χώρα μας και τους παραγωγούς τους, αλλά όχι την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Συγκίνηση προκάλεσε ο Φοίβος Κοντογιάννης, ο οποίος, με αφορμή την ειδική μνεία που απέσπασε για τον μικρό Τσιγγάνο πρωταγωνιστή της ταινίας του, αφιέρωσε το βραβείο αυτό σε όλα τα τσιγγανάκια που ονειρεύονται κάτι παραπάνω από αυτό που τους έχουμε ετοιμάσει... Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, Δημήτρης Καλαντίδης, κατήγγειλε τη λογοκρισία που υπέστη η ταινία της Ελίνας Ψύκου, «Αδέσποτα Κορμιά», από την Περιφέρεια Καβάλας, η οποία αποφάσισε να τερματίσει τις προβολές του θερινού κινηματογράφου.

Οι τελευταίες μέρες του Φεστιβάλ ήταν εξίσου φορτισμένες, αφού ανακοινώθηκε ότι αυτήν τη βδομάδα ξεκινούν οι διαδικασίες της συνένωσης των δύο φορέων του οπτικοακουστικού (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ), με βάση το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα, και παράλληλα διέρρευσαν τα ονόματα της προσωρινής επιτροπής του νέου φορέα, που δεν περιέχουν κανέναν άνθρωπο του χώρου. Μόλις χτες το δελτίο του ΥΠΠΟ επιβεβαίωσε τις φήμες και ανακοίνωσε ότι η σύσταση έχει ήδη γίνει από τις 4 Σεπτέμβρη...

Οι τόνοι ανέβηκαν και στη συζήτηση που φιλοξενήθηκε το Σάββατο σχετικά με τους φορείς και την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους. Παρά τις εξαγγελίες ότι δεν θα αλλοιωθεί ο ρόλος του ΕΚΚ στον νέο φορέα και ότι θα χρηματοδοτείται εξίσου, δεν έλειψε ο προβληματισμός τόσο για τον νέο κανονισμό λειτουργίας και τους τρόπους χρηματοδότησης του ενιαίου φορέα και συγκεκριμένα του ΕΚΚ, που δεν αναφέρονται πουθενά στο νομοσχέδιο, όσο και για το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό που αφήνει πίσω του το ΕΚΟΜΕ στις ήδη υπαχθείσες στα προγράμματά του παραγωγές.

Σε επόμενο δημοσίευμα θα αναφερθούμε αναλυτικά στις ταινίες που ξεχωρίσαμε και θα δώσουμε ραντεβού στην «Ιριδα» στις 24 με 27 Οκτώβρη, για την προβολή των βραβευμένων ταινιών.

Από τη Βενετία στην Παλαιστίνη...

Το 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έριξε την αυλαία του στις 7 Σεπτέμβρη, με την ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «The Room Next Door» να φεύγει έχοντας στις αποσκευές της τον Χρυσό Λέοντα και την ταινία «Vermiglio» της Μάουρα Ντελπέρο τον Αργυρό Λέοντα - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.

Ομως, η βράβευση της Σάρα Φρίντλαντ στο παράλληλο τμήμα «Οριζόντων» για την ταινία «Familiar Touch» προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση. Η σκηνοθέτρια, που απέσπασε τρία βραβεία, στην ευχαριστήρια ομιλία της ανέφερε: «Ως Εβραία Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα, πρέπει να σημειώσω ότι δέχομαι αυτό το βραβείο την 336η μέρα της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και του 76ου έτους κατοχής. Πιστεύω ότι είναι ευθύνη μας, ως εργαζομένων στον κινηματογράφο, να χρησιμοποιούμε τις θεσμικές πλατφόρμες μέσω των οποίων εργαζόμαστε για να βρεθεί λύση στο θέμα της ατιμωρησίας του Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή. Είμαι αλληλέγγυα προς τον Παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του για απελευθέρωση». Ενώ η Καθλίν Τσάλφαντ, βραβευμένη κι εκείνη πρωταγωνίστρια του «Familiar Touch», αναφέρθηκε στην ομιλία της στην Παλαιστίνη, ευχόμενη να τελειώσει αυτή η καταστροφή και η γενοκτονία στη Γάζα, ώστε οι Παλαιστίνιοι και όσοι επηρεάστηκαν να μπορούν να ζήσουν με ειρήνη, ελευθερία και δικαιοσύνη.

Ο Παλαιστίνιος Scandar Copti, που κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στους «Ορίζοντες» για την ταινία του «Happy Holidays», σημείωσε: «Είμαι εδώ αισθανόμενος μεγάλη τιμή, αλλά είμαι και βαθιά επηρεασμένος από τις δύσκολες στιγμές που ζούμε τους τελευταίους 11 μήνες. Η κοινή μας ανθρωπιά και η ηθική πυξίδα έχουν δοκιμαστεί καθώς γινόμαστε μάρτυρες της συνεχιζόμενης γενοκτονίας στη Γάζα. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα μας θυμίζει τις καταστροφικές συνέπειες της καταπίεσης, που είναι το θέμα στην ταινία μας. Η ταινία μας εξετάζει πώς οι ηθικές αφηγήσεις μπορούν να μας φέρουν κοντά ως κοινότητες, αλλά και να μας τυφλώσουν στα βάσανα των άλλων».

Πολλοί ήταν και οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί που έθιξαν το ζήτημα της Παλαιστίνης στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Ο Φάμπιο Τέστι σήκωσε πανό που ανέγραφε «16.500 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα, σταματήστε τη σφαγή», ενώ κατά τη διάρκεια του κόκκινου χαλιού της ταινίας «Happyend», τόσο ο Νέο Σόρα όσο και όλη η αποστολή της ταινίας φορούσαν καφίγια και κρατούσαν σημαιάκια της Παλαιστίνης. Υπενθυμίζουμε ότι και τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ έγιναν παρόμοιες κινήσεις.

Τραγουδώντας τις «Αρκαδίες»

Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στη Ζάτουνα η συναυλία με έργα του Μίκη, με την υποστήριξη της ΚΕ του ΚΚΕ

«Σαν πνευματικός δημιουργός, επιτελώντας το λαϊκό λειτούργημά μου, συνέθεσα και εδώ στη Ζάτουνα κύκλους τραγουδιών, που τους ονομάζω "Αρκαδίες". Αυτά τα τραγούδια που γράφω τώρα, όπως εκείνα που θα γράψω και αύριο, είναι αφιερωμένα σε σας, δηλαδή σε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στον άνθρωπο, που πιστεύουν στη ζωή, στο δίκιο, στη δημοκρατία και την ελευθερία, και που έχουν τάξει σκοπό της ζωής τους τον αγώνα για την υπεράσπισή του», έγραφε ο Μίκης σε μήνυμά του από τη Ζάτουνα, όπου ήταν εξόριστος την περίοδο 1968 - 1969 από τη χούντα, το οποίο μεταδόθηκε παράνομα...

Σε αυτόν τον τόπο, το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί συναυλία, με την υποστήριξη της ΚΕ του ΚΚΕ, με σολίστ τους Τάσο Αποστόλου και Ιωάννα Φόρτη και στο πιάνο τον Αχιλλέα Γουάστωρ.

Στη συναυλία θα ακουστούν έργα που έγραψε ο Μ. Θεοδωράκης στη Ζάτουνα, όπως «Πνευματικό Εμβατήριο» του Αγγελου Σικελιανού, «Χάρης 1944» του Μανώλη Αναγνωστάκη, «Η μητέρα του εξόριστου» του Κώστα Καλαντζή. Θα ακουστούν επίσης τραγούδια και από τις υπόλοιπες «Αρκαδίες», μερικά από αυτά σε πρώτη εκτέλεση.

Μια... «Γιορτή για τον Παύλο» στο Θέατρο Βράχων

Το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου στον επιβλητικό χώρο του Θεάτρου Βράχων θα συναντηθούν δύο θρυλικές μπάντες - σύμβολο, ο Στέλιος Σαλβαδόρ & τα «Μωρά στη Φωτιά» και «Η γιορτή για τον Παύλο Σιδηρόπουλο»... «Αντε και καλή τύχη μάγκες»!

Είναι η Αδρεναλίνη που σε κρατά ασταμάτητο και διεγείρει κάθε σου κύτταρο... Είναι το «Βιβλίο των Ηρώων» που μιλά για τον «Μπάμπη τον Φλου»... Είναι το «Rock 'n' Roll στο κρεβάτι»... Είναι... «Ζωή, Rock'n'roll ως το τέλος!», όπως τιτλοφορείται και η συναυλία.

«Η Γιορτή για τον Παύλο» ονομάστηκε έτσι γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει στα live της: Μία γιορτή και μία ιστορική αναδρομή στα τραγούδια που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές αυτής της χώρας! Αποτελείται από τους: Κυριάκος Δαρίβας (Απροσάρμοστοι), Βασίλης Σπυρόπουλος (Σπυριδούλα), Στέλιος Σαλβαδόρ (Μωρά στη Φωτιά), Frank Panx (Panx Romana), Νίκος Γιαννάτος (Πυξ Λαξ), Νίκος Εφεντάκης (Ασσοι του Καράτε), Δημήτρης Παπαδημητρίου (Ασσοι του Καράτε), Βασίλης Ράλλης, Σίμος Κοκαβέσης, Γιώργος Λαγγουρέτος (x Magic de spell), Αλέξανδρος Δάικος & Κύριος Κ.

Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και οι μουσικοί του σύντροφοι δεν χρειάζονται συστάσεις... Τα «Μωρά στη Φωτιά» θεωρούνται ευρέως ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα του ελληνικού ροκ, ξέρουν να κάνουν μόνο λυτρωτικές ζωντανές εμφανίσεις και να στα λένε πρόσωπο με πρόσωπο πάνω και κάτω από τη σκηνή... Παίζουν: Φώτης Τσακυρίδης (ντραμς), Λάκης Ραγκαζάς (κιθάρα), Στέλιος Σαλβαδόρ (μπάσο και φωνή), Σάκης Ζαχαριάδης (κιθάρα), Κώστας Κατσαρός (τρομπέτα και συνθεσάιζερ), Δημήτρης Ματζίρης (τρομπόνι). Στην κονσόλα: Αντώνης Στάβερης και Νίκος Καλούτσης.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.30, η συναυλία αρχίζει στις 20.45.

Εισιτήρια προπωλούνται στο: https://cometogether.live/event/1051



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ