Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυλαία για το Φεστιβάλ Δράμας

Επεσε την Κυριακή η αυλαία του 47ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο «Χρυσός Διόνυσος» απονεμήθηκε στην ταινία «Γκέκας» του Δημήτρη Μουτσιάκα, η οποία απέσπασε και τα βραβεία Σεναρίου και Φωτογραφίας. Το βραβείο Σκηνοθεσίας - «Τώνια Μαρκετάκη» απονεμήθηκε στην ταινία «MJ» του Γιώργου Φουρτούνη, ο πρωταγωνιστής της οποίας, Γιώργος Κατσής, απέσπασε και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας. Αρκετά βραβεία αποκόμισαν και οι ταινίες «Honeymoon» του Αλκη Παπασταθόπουλου και «Zange» της Ιριδας Μπαγλανέα.

Στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ συναντήσαμε μια από τις πιο φορτισμένες ατμόσφαιρες των τελευταίων ετών. Τόσο οι επιτροπές όσο και μεμονωμένοι φορείς και σκηνοθέτες αναφέρθηκαν σε ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Η Νικολέτα Λεούση αφιέρωσε το βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, που κέρδισε για την ταινία της, «Ασκοπη Μετακίνηση», στην αίθουσα «Ιριδα», ευχόμενη να παραμείνει στα χέρια των φοιτητών του ΕΚΠΑ. Από το βήμα της τελετής ο Αλκης Παπασταθόπουλος αφιέρωσε το βραβείο στους Παλαιστίνιους που έχουν δολοφονηθεί τους τελευταίους 11 μήνες από το κράτος του Ισραήλ, λέγοντας ότι το ελληνικό κράτος είναι συνένοχο σε αυτήν τη συνεχιζόμενη δολοφονία. Από πολλούς σκηνοθέτες διατυπώθηκε και κριτική για τον τραγέλαφο των ελληνικών Οσκαρ, που η ευθύνη βαραίνει το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο Γιώργος Φουρτούνης αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης της μικρού μήκους ταινίας και εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύσταση του νέου φορέα, η οποία εξυπηρετεί τις ξένες παραγωγές που έρχονται να κάνουν γυρίσματα στη χώρα μας και τους παραγωγούς τους, αλλά όχι την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Συγκίνηση προκάλεσε ο Φοίβος Κοντογιάννης, ο οποίος, με αφορμή την ειδική μνεία που απέσπασε για τον μικρό Τσιγγάνο πρωταγωνιστή της ταινίας του, αφιέρωσε το βραβείο αυτό σε όλα τα τσιγγανάκια που ονειρεύονται κάτι παραπάνω από αυτό που τους έχουμε ετοιμάσει... Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, Δημήτρης Καλαντίδης, κατήγγειλε τη λογοκρισία που υπέστη η ταινία της Ελίνας Ψύκου, «Αδέσποτα Κορμιά», από την Περιφέρεια Καβάλας, η οποία αποφάσισε να τερματίσει τις προβολές του θερινού κινηματογράφου.

Οι τελευταίες μέρες του Φεστιβάλ ήταν εξίσου φορτισμένες, αφού ανακοινώθηκε ότι αυτήν τη βδομάδα ξεκινούν οι διαδικασίες της συνένωσης των δύο φορέων του οπτικοακουστικού (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ), με βάση το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα, και παράλληλα διέρρευσαν τα ονόματα της προσωρινής επιτροπής του νέου φορέα, που δεν περιέχουν κανέναν άνθρωπο του χώρου. Μόλις χτες το δελτίο του ΥΠΠΟ επιβεβαίωσε τις φήμες και ανακοίνωσε ότι η σύσταση έχει ήδη γίνει από τις 4 Σεπτέμβρη...

Οι τόνοι ανέβηκαν και στη συζήτηση που φιλοξενήθηκε το Σάββατο σχετικά με τους φορείς και την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους. Παρά τις εξαγγελίες ότι δεν θα αλλοιωθεί ο ρόλος του ΕΚΚ στον νέο φορέα και ότι θα χρηματοδοτείται εξίσου, δεν έλειψε ο προβληματισμός τόσο για τον νέο κανονισμό λειτουργίας και τους τρόπους χρηματοδότησης του ενιαίου φορέα και συγκεκριμένα του ΕΚΚ, που δεν αναφέρονται πουθενά στο νομοσχέδιο, όσο και για το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό που αφήνει πίσω του το ΕΚΟΜΕ στις ήδη υπαχθείσες στα προγράμματά του παραγωγές.

Σε επόμενο δημοσίευμα θα αναφερθούμε αναλυτικά στις ταινίες που ξεχωρίσαμε και θα δώσουμε ραντεβού στην «Ιριδα» στις 24 με 27 Οκτώβρη, για την προβολή των βραβευμένων ταινιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ