ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρηματοδότηση νέων ταινιών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έλαβε τις τελικές του αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση κινηματογραφικών ταινιών στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων «Νέο Βλέμμα» και «Ζιζάνιο», που είναι προγράμματα συμπαραγωγής με την ΕΡΤ, βάσει των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο Οργανισμών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ επικύρωσε με αυτό τον τρόπο τις σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου Κρίσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με τη σύμφωνη γνώμη και του αρμοδίου οργάνου της ΕΡΤ.

Στο «Νέο Βλέμμα», κοινό πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μεγάλου μήκους πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, μεταξύ του ΕΚΚ και της ΕΡΤ, το ποσό χρηματοδότησης για κάθε ταινία ορίζεται σε 146.736 ευρώ (50 εκατ. δρχ., 25 εκατ. το ΕΚΚ και 25 εκατ. η ΕΡΤ). Εγκρίθηκαν: «Βαρέα Ανθυγιεινά» του Αντώνη Παπαδόπουλου. «Κλαις» του Αλέξανδρου Βούλγαρη. «Το αγόρι που έκλαιγε χωρίς λόγο» του Κωνσταντίνου Χαραλάμπους.

Στο «Ζιζάνιο» - ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους που απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Εγκρίθηκαν: «SHRINK» (κινούμενο σχέδιο - μικρού μήκους ταινία) του Σπύρου Παπαναστασίου (το ποσό χρηματοδότησης που εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΕΚΚ και την ΕΡΤ καθορίζεται σύμφωνα με την υπάρχουσα προγραμματική συμφωνία στο ποσό των 29.347 ευρώ, 10 εκατ. δραχμές, 50% το ΕΚΚ και 50% η ΕΡΤ).

Στο Καστρί Λουτρό... απόμεινε το «Λουτρό»

Φαντάζει απίστευτο, αλλά δυστυχώς είναι αληθινό. Ενα βυζαντινό φρούριο και μάλιστα της πρώιμης βυζαντινής εποχής, το Καστρί Λουτρό του Νομού Λάρισας, ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά από ιδιώτη και τώρα το δημόσιο τρέχει... για τις αποζημιώσεις!

Πιο απίστευτο όμως είναι το ότι ο εν λόγω ιδιώτης κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας της περιοχής στην οποία υπήρχε το κάστρο, οι οποίοι παραχωρήθηκαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου το 1996! Το 1999 ο ιδιώτης άρχισε την καταστροφή του μνημείου με μηχανήματα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία παρενέβη και άσκησε μήνυση, αλλά εκείνος ανενόχλητος (!) ολοκλήρωσε την καταστροφή. Μάλιστα, τα υλικά τα πέταξε στη θάλασσα.

Από τα 150 μ. του τείχους, το οποίο είχε πάχος 1,5 μ., καταστράφηκαν τα 80 μ., ενώ έχει καταστραφεί ολόκληρη η ανατολική πλευρά του φρουρίου και έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές και στον περιβάλλοντα χώρο του. Ουσιαστικά το μνημείο πλέον δεν υπάρχει και βέβαια ο ιδιώτης μπορεί να κρατήσει πλέον το οικόπεδο, αφού έχει και τίτλους ιδιοκτησίας...

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε το πόρισμα της εκτιμητικής επιτροπής του για τις ζημιές και ενέκρινε το ποσό των 500 εκατομμυρίων δραχμών ως κόστος ζημιών, καθώς και τη διεκδίκηση αποζημίωσης για «ηθική βλάβη» υπέρ του δημοσίου...

Λογοτεχνών συνάντηση

Επιτυχία σημείωσε η συνάντηση-συζήτηση των μελών και φίλων της Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών-Συνεργαζομένων (ΑΠΕΛ-Σ), την περασμένη Πέμπτη στο «Τιτάνια». Τους καλεσμένους λογοτέχνες-μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και φίλους της λογοτεχνίας χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΑΠΕΛ-Σ, Γιάννης Νικολόπουλος, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στον προοδευτικό, ενωτικό αλλά και αγωνιστικό χαρακτήρα της παράταξης, μπροστά και στις νέες ανάγκες του λογοτεχνικού κόσμου.

Στην εκδήλωση μίλησε - από μέρους της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της ΑΠΕΛ-Σ, «Φωνή των Λογοτεχνών» - και ο Δημήτρης Χαλιβελάκης, αναφορικά με τους στόχους και τις προσδοκίες του εντύπου για την αναβάθμιση της ΕΕΛ και γενικότερα για τη συμπαράστασή του στο έργο και στην παρουσία των λογοτεχνών στην πολιτιστική ζωή της χώρας. Οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση έσμιξαν σε μια μεγάλη συντροφιά με κουβέντα, με μουσική, που επέλεξε η συγγραφέας Μαρία Σιδέρη, και με απαγγελία ποιημάτων του Τ. Λειβαδίτη και του Αγ. Σικελιανού από τον ηθοποιό Δημήτρη Παναγιωτάτο.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι στο νέο τεύχος της τριμηνιαίας «Φωνής των Λογοτεχνών», το κύριο άρθρο τονίζει την ανάγκη ενότητας των μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για τη διαφύλαξη της βαριάς λογοτεχνικής και αγωνιστικής κληρονομιάς της. Μεταξύ άλλων το τεύχος περιλαμβάνει σχόλια και ειδήσεις από την ΕΕΛ, αφιέρωμα στους συγγραφείς της Αντίστασης, μια ομιλία του Ευάγγελου Μαχαίρα για την «Παγκοσμιοποίηση της ειρήνης», βιβλιοκριτικές κ.ά.

Βραδιές Μπετόβεν

Τρεις συμφωνίες του μεγαλοφυούς Γερμανού μουσουργού Λούντβιχ βαν Μπετόβεν θα παρουσιάσει η φημισμένη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, στις τέσσερις συναυλίες που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Κουρτ Μαζούρ. Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει την Τρίτη (8.30 μ.μ.), με ένα πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τις Συμφωνίες αρ. 6 «Ποιμενική» και αρ. 7. Το ίδιο πρόγραμμα θα επαναληφθεί την Τετάρτη. Ακολουθούν την Πέμπτη και Παρασκευή δυο συναυλίες με τη Συμφωνία αρ. 9. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου, και οι σολίστ: Στέφανι Φρίντε (σοπράνο), Καταρίνα Καρνέους (μέτζο σοπράνο), Αλασντερ Ελιοτ (τενόρος) και Σεργκέι Λέιφερκους (βαρύτονος). Τα εισιτήρια και για τις τέσσερις συναυλίες έχουν εξαντληθεί.

Αναδεικνύεται η Μιδέα

Την ανάδειξη της μυκηναϊκής ακρόπολης της Μιδέας στην Αργολίδα, μέσω προγράμματος που προβλέπει διαμορφώσεις διευκόλυνσης των επισκεπτών, ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης, εκδοτήριο, αναψυκτήριο και άλλες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης, καθώς και διαδρομές που θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να πάρουν μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα για την τρίτη σε σημασία ακρόπολη της περιοχής, μετά από τις Μυκήνες και την Τίρυνθα.

Από τις έρευνες που έχουν διενεργηθεί προκύπτει ότι η περιοχή κατοικείται από την πρώιμη μυκηναϊκή εποχή μέχρι τον 13ο αι. π.Χ., αλλά έχουν βρεθεί και ίχνη από τη ρωμαϊκή εποχή. Το τείχος της ακρόπολης προστατεύει μια έκταση 24.000 τ.μ. και έχουν εντοπιστεί και καθαριστεί οι δύο πύλες που βρίσκονται στα ανατολικά και δυτικά της οχύρωσης.

Από τα πλούσια ευρήματα προκύπτει ότι τα περισσότερα από τα δωμάτια που αποκαλύφθηκαν κοντά στις πύλες ήταν αποθηκευτικοί χώροι και εργαστήρια, κυρίως κοσμημάτων. Μία πήλινη σφραγίδα που βρέθηκε πρόσφατα αποτελεί ένδειξη ύπαρξης γραφειοκρατικής διοίκησης της πόλης.

Αρχαιολογικό συνέδριο στο Αγρίνιο

Το Β΄ Ιστορικό και Αρχαιολογικό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο (29, 30/3), με πρωτοβουλία της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς.

Οι οργανωτές σημειώνουν ότι το συνέδριο, που εκφράζει το «έντονο ενδιαφέρον» και την «ιδιαίτερη ευαισθησία» των κατοίκων της περιοχής για την πολιτιστική τους κληρονομιά, αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων της εταιρείας για την ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνονται παραστάσεις στο ΥΠΠΟ για την ίδρυση Εφορειών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικών Μουσείων στο νομό, εκδόσεις ιστορικών και αρχαιολογικών βιβλίων για την Αιτωλοακαρνανία και πολλές εκδηλώσεις.

Στους στόχους του συνεδρίου περιλαμβάνεται η ιστορική-αρχαιολογική διερεύνηση της περιοχής και η ενημέρωση για τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας, η προβολή της μνημειακής τοπογραφίας του νομού από την αρχαιότητα έως το 1940 και η ενημέρωση του κοινού.

Θα συμμετάσχουν δεκάδες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρος) εκπροσωπώντας πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς, καθώς και επιστήμονες των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ.

«Εν Χορδαίς» στη Μεσόγειο

Στην έρευνα, καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη της ελληνικής μουσικής παράδοσης δραστηριοποιείται ο πολιτιστικός οργανισμός «Εν Χορδαίς», που θα πραγματοποιήσει τριετές εκπαιδευτικό, ερευνητικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου, σε συνεργασία με σχετικούς φορείς άλλων χωρών, όπως Ισπανίας, με το Κέντρο Φλαμένκο του διάσημου κιθαριστή Πάκο Πένια, Γαλλίας, Ιταλίας, Λιβάνου, Ιορδανίας, Αγγλίας, Κύπρου.

Σκοπός του προγράμματος, που απευθύνεται σε ευρύ κοινό, είναι η αναζήτηση και ανασύνθεση των στοιχείων της κοινής μεσογειακής μουσικής κληρονομιάς, όπως αυτή διασώθηκε μέχρι σήμερα από τις προφορικές παραδόσεις των λαών της και από γραπτές πηγές. Παράλληλα, η διαμόρφωση κοινής συνείδησης, καθώς πέρα από τον εθνικό χαρακτήρα τους αποτελούν τμήματα της μουσικής της Μεσογείου. Οι δραστηριότητες του οργανισμού αναπτύσσονται σε πέντε τομείς: Σχολή μουσικής, παραγωγή δίσκων, εκδόσεις βιβλίων, μουσικό αρχείο και διοργάνωση συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων.

Τη διδακτορική διατριβή του Γερμανού καθηγητή και αρχιτέκτονα, Φρίντριχ Κριστόφ Βάγκνερ, με τίτλο «Οι οικισμοί αγγειοπλαστών της Σίφνου» επανεξέδωσε το υπουργείο Αιγαίου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Το βιβλίο καταγράφει τα παλιά, σύγχρονα, σε λειτουργία ή κατεστραμμένα εργαστήρια αγγειοπλαστικής της Σίφνου, καθώς και την ιστορία της αγγειοπλαστικής στο νησί από την αρχαιότητα έως σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ