ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέμα του η ηπειρώτικη λογοτεχνία

Συνέδριο του Τομέα Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ο Τομέας Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επί πολλά χρόνια, πραγματοποιεί μερικές επιστημονικές δραστηριότητές του σε συνεργασία με φορείς της Ηπείρου και άλλων περιοχών της χώρας μας. Κυριότερη μορφή συνεργασίας είναι η διοργάνωση συνεδρίων, αφιερωμένων σε πρόσωπα και θέματα της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Η επιτυχία όλων των συνεδρίων του, η πολύτιμη εμπειρία του από τη συνεργασία με συλλογικούς φορείς, το μεγάλο όφελος από την πολύπλευρη φιλολογική θεώρηση ενός θέματος και το δημόσιο επιστημονικό διάλογο, ο εμπλουτισμός της βιβλιογραφίας με την έκδοση των Πρακτικών των συνεδρίων, ενθαρρύνουν τον Τομέα να συνεχίζει αυτή τη γόνιμη παράδοση, καθώς τέτοιες συνεργασίες υπηρετούν ουσιαστικά τον παιδαγωγικό δεσμό του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, ιδιαίτερα με τις μικρές κοινωνίες.

Οπως πληροφορηθήκαμε από την επίκουρο καθηγήτρια - μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Γεωργία Λαδογιάννη, στις 25-27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ένα συνέδριο, με την πρωτοβουλία ενός πολύ δραστήριου πολιτιστικού φορέα των Ιωαννίνων, του «Συλλόγου Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων "Ζωσιμάδες"». Το συνέδριο αυτό θα τιμήσει τους ζώντες λογοτέχνες της Ηπείρου, με θέμα «Λογοτεχνία των Ηπειρωτών».

«Στη σύγχρονη λογοτεχνία μας οι Ηπειρώτες έχουν μια διακριτή θέση. Η εντοπιότητα είναι ισχυρό στοιχείο στο έργο τους, λειτουργεί συνεκτικά και επιτρέπει την περιγραφή μιας λογοτεχνικής ομάδας. Αυτό δε σημαίνει ότι ο τόπος είναι ένα απλό εξωτερικό στοιχείο αναγνώρισης. Είναι στοιχείο που υποστασιώνει το λόγο, τροφοδοτεί τη μυθοπλαστική γλώσσα και και πολύμορφες συλλήψεις», επισημαίνει η Γ. Λαδογιάννη.

Ανάμεσα στους Ηπειρώτες υπάρχουν δημιουργοί με πλούσια εργογραφία και επαρκή βιβλιογραφία, ενώ η μειωμένη δημοσιότητα άλλων δεν αναλογεί στην αξία τους. Ετσι το συνέδριο στοχεύει στην προβολή και λογοτεχνών με έργο σημαντικό, αλλά ελάχιστα γνωστό στην κριτική.

Το συνέδριο αυτό απορρίπτει «λογικές» αποκλεισμού. Στοχεύει να καταδείξει τη «φυσιογνωμία» της ηπειρώτικης λογοτεχνίας, μέσω της μεγαλύτερης - κατά το δυνατόν - πληρότητας και αντιπροσωπευτικότητας. Απόδειξη τα ονόματα που ακολουθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται κι άλλοι αξιόλογοι λογοτέχνες.

Οι δημιουργοί που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι οι εξής: Ρένος Αποστολίδης, Γιώργος Αρμένης, Βαγγέλης Αυδίκος, Μιχάλης Γκανάς, Βασίλης Γκουρογιάννης, Γιάννης Δάλλας, Αννα Δερέκα, Σωτήρης Δημητρίου, Γιάννης Ζαρκάδης, Απόστολος Ζώτος, Τάσος Κανάτσης, Πάνος Κυπαρίσσης, Τηλέμαχος Κώτσιας, Ηλίας Λάγιος, Ναπολέων Λαζάνης, Χριστόφορος Μηλιώνης, Αννα Μπουρατζή - Θώδα, Γιώτα Παρθενίου, Απόστολος Δ. Οικονόμου, Γεώργιος Μ. Οικονόμου, Κώστας Μ. Οικονόμου, Τάσος Πορφύρης, Μιχάλης Σπέγγος, Στέφανος Σταμάτης, Φρίξος Τζιόβας, Θανάσης Τζούλης, Νίκος Χουλιαράς.

Τα θέματα των εισηγήσεων αφορούν στις εξής ενότητες: Τόπος και Ιστορία. Βίωμα και οραματική φαντασία. Η αντίληψη του τραγικού. Το φαινόμενο της ρήξης των λογοτεχνικών συμβάσεων. Η ρητορική του λόγου και οι τεχνικές οργάνωσης του μυθοπλαστικού κόσμου.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 37 εισηγητές (καθηγητές πανεπιστημίων, ποιητές, πεζογράφοι, μελετητές λογοτεχνίας, κριτικοί και δημοσιογράφοι), μεταξύ των οποίων οι: Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Χρίστος Αλεξίου, Σόνια Ιλίνσκαγια, Αντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Ερατοσθένης Καψωμένος, Γιώργος Κεντρωτής, Γεωργία Λαδογιάννη, Μιχάλης Μερακλής, Παντελής Μπουκάλας, Βάλτερ Πούχνερ, Κώστας Στεργιόπουλος, Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια.

Μελέτη ιδιωματικών φράσεων

Μία ή περισσότερες σημασίες έχει η λαϊκή φράση «ψάχνω ψύλλους στ' άχυρα»; Μία ή περισσότερες σημασίες έχουν λ.χ. οι φράσεις «γεια στο στόμα σου», «αγαπάει ο θεός τον κλέφτη, αγαπά και τον νοικοκύρη», «νύχτα βγάζει επίσκοπο κ' η αυγή μητροπολίτη» και τόσες άλλες ιδιωματικές, παράξενες φράσεις του προφορικού και γραπτού λόγου μας, πολλές από τις οποίες έχουν βαθιές ρίζες στο γλωσσικό και πολιτισμικό μας παρελθόν.

Σ' αυτό το ερώτημα απαντά το βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αδάμ Λ. Αδάμ «Η μαγική γλώσσα των Ελλήνων (Εννοιολογική κατηγοριοποίηση των ελληνικών ιδιωματικών φράσεων. Συνώνυμα - Αντώνυμα)», το οποίο παρουσίασαν προχτές οι εκδόσεις Γεωργιάδη-«Βιβλιοθήκη των Ελλήνων» (Ακαδημίας 84, 210-3836231), με ομιλητές τους καθηγητές Γλωσσολογίας -Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Κοντό, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, Κώστα Ευαγγελίδη και τον ιστορικό και εκδότη Αδωνι Γεωργιάδη.

Καρπός μακρόχρονης συλλογής και μελέτης αμέτρητων ιδιωματικών φράσεων, κυρίως της καθομιλουμένης γλώσσας μας, το έργο αυτό αποτελεί ένα είδος «λεξικού», το οποίο με 159 έννοιες - κατηγορίες (παραταγμένες αλφαβητικά) παρουσιάζει τη μια ή τις περισσότερες (όπου υπάρχουν) εννοιολογικές σημασίες μεγάλου πλήθους φράσεων. Κάθε κατηγορία - με ελάχιστες εξαιρέσεις - περιλαμβάνει τα υπερώνυμα με τα υπώνυμά τους και τα αντώνυμα (αντίθετα, ή μερικώς αντίθετα) με τα συνώνυμά τους. (Λ.χ το «δεν επαινώ» δε σημαίνει οπωσδήποτε «κατηγορώ», «βρίζω». Στις περιπτώσεις εννοιών που δεν έχουν αντώνυμα τη λύση τη δίνουν τα συμφραζόμενα. Λ.χ. ως αντώνυμα στην έννοια «τιμωρώ» μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι λέξεις «απαλλάσσω» ή «συγχωρώ»).

Ο συγγραφέας, θεωρώντας ότι η γλώσσα είναι «ζωντανός οργανισμός», ένα πολύσημο σύστημα και με πολλά σημασιολογικά πεδία, αφιερώνει το γλαφυρό και χρηστικό «λεξικό» του, σε τρεις κατηγορίες ανθρώπων. Σε όσους «συστηματικά βάλλουν κατά της ελληνικής γλώσσας, ηθελημένα ή μη την κακοποιούν, αγαπούν και πασχίζουν για την ελληνική γλώσσα».

Σόλο δεξιοτεχνών στις «Φωνές»

Ο Χαΐγκ Γιατζιγιάν
Ο Χαΐγκ Γιατζιγιάν
Καταξιωμένοι μουσικοί, με μεγάλη ποικιλία οργάνων, συνδυασμών και ηχοχρωμάτων από όλο το φάσμα της μουσικής, παραδοσιακής και έντεχνης, Ανατολής και Δύσης, δίνουν το «παρών» στο αφιέρωμα «Σολίστες - Δεξιοτέχνες», το οποίο με τίτλο «Solo-duo-Συναντήσεις» ξεδιπλώνεται στη μουσική σκηνή «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος).

Το αφιέρωμα, που θα διαρκέσει έως τις 3/5, πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά. Επιχειρεί να δώσει έναυσμα στους έντεχνους και παραδοσιακούς οργανοπαίκτες, προκειμένου να προσφέρουν μια σόλο «γεύση» της τέχνης τους ή να συνεργαστούν με κάποιο δεξιοτέχνη της επιλογής τους, σε ένα κλίμα αυτοσχεδιαστικό.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με τους Τάκη Μπαρμπέρη - Γιώργο Γεωργιάδη (κιθάρα - κοντραμπάσο). Ακολουθούν αύριο οι: «ARC DUO» των Χρήστου Παπαγεωργίου - Γιώργου Κωστούλη (βιολί-κοντραμπάσο), 25/4 Γιώργος Συμεωνίδης - Ουρανία Λιαρμακοπούλου (ετεροφωνία στο μακάμ - νέι - τσέλο), 26/4 Joe Tornabene - Θοδωρής Οικονόμου (παράλληλοι κύκλοι - πνευστά - πιάνο), 27/4 Μάνος Αχαλινωτόπουλος - Γιώτης Κιουρτσόγλου (κλαρίνο - μπάσο), 28/4 Haig Yazdjian - Νίκος Καλαντζάκος (ούτι - πιάνο, πλήκτρα), 29/4 Φλώρος Φλωρίδης - Μπάμπης Παπαδόπουλος (πνευστά - ηλεκτρική κιθάρα), 30/4 και 1/5 Gioksel Baktagir - Eda Karaytug (κανονάκι - φωνή), 2/5 Reshma Srivastava - Σιτάρ, 3/5 Δημήτρης Ζαφειρέλης - Παναγιώτης Χρονόπουλος (jazz guitar - Flamenco).

Τελευταίες παραστάσεις
«Βάσα» του Γκόρκι
«Βάσα» του Γκόρκι
  • Επαναλαμβάνονται μέχρι την ερχόμενη Τρίτη οι παραστάσεις του έργου «Πείραμα 7 επί Θήβας» στο θέατρο «Βαφείο» με κείμενο - σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη, σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη). Παίζουν η Ελένη Κούστα και ο Χρήστος Κωτσόπουλος.
  • Μέχρι την Κυριακή θα παίζονται στο «Απλό Θέατρο» τα μονόπρακτα «Αυτός και το παντελόνι του» του Καμπανέλλη, «Κύκνειο άσμα» του Τσέχοφ και «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Μπέκετ με τον Δημήτρη Καταλειφό.
  • Μέχρι την Κυριακή θα παίζεται στο «Φούρνο», η «Βάσα» του Γκόρκι, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Θανάσης Αλευράς, Μελέτης Γεωργιάδης, Θάλεια Ματίκα κ.ά.
Βραδιά όπερας

Αριες από τις γνωστότερες όπερες των Ροσσίνι, Ντονιτσέτι, Βέρντι, Πουτσίνι κ.ά. θα παρουσιάσουν δύο φημισμένοι λυρικοί καλλιτέχνες, η σοπράνο Ρουθ Αν Σβένσον και ο τενόρος Τσαρλς Καστρονόβο, τη Δευτέρα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα προσφέρουν ερμηνείες, που συνθέτουν ένα γοητευτικό πρόγραμμα και οι οποίες ήδη τους έχουν καταξιώσει διεθνώς. Το κοινό τους ρεσιτάλ προηγείται των εμφανίσεών τους, στις παραστάσεις της «Τραβιάτα» του Βέρντι, από τις 10-17 Μάη, όπου θα ερμηνεύσουν -και πάλι με τη σύμπραξη της ΚΟΑ- δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους (Βιολέτα και Αλφρέντο). Μαέστρος της συναυλίας θα είναι ο Λουκάς Καρυτινός.

Ο όμιλος κωμικού Λόγου του Λυκείου της Σχολής Μωραΐτη με τη συμμετοχή των αποφοίτων ηθοποιών Νίκου Αλεξίου, Κωνσταντίνου Καζάκου, Μαριάννας Κάλμπαρη, Αριελ Κωνσταντινίδη και Χάρη Ρώμα, θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Δεν είσαι καλεσμένος». Το έργο έχει γραφεί από τους μαθητές του ομίλου και περιέχει ιστορίες που θίγουν προβλήματα των νέων της σύγχρονης εποχής. Θα δοθούν δύο παραστάσεις στις 26,27/4 (8.30 μμ), στο θέατρο της Σχολής Μωραΐτη (Αγ. Δημητρίου και Παπαναστασίου, Π. Ψυχικό, τηλ. 210-6795000). Τα έσοδα θα διατεθούν στο Λύρειο Ιδρυμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ