Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέμα του η ηπειρώτικη λογοτεχνία

Συνέδριο του Τομέα Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ο Τομέας Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επί πολλά χρόνια, πραγματοποιεί μερικές επιστημονικές δραστηριότητές του σε συνεργασία με φορείς της Ηπείρου και άλλων περιοχών της χώρας μας. Κυριότερη μορφή συνεργασίας είναι η διοργάνωση συνεδρίων, αφιερωμένων σε πρόσωπα και θέματα της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Η επιτυχία όλων των συνεδρίων του, η πολύτιμη εμπειρία του από τη συνεργασία με συλλογικούς φορείς, το μεγάλο όφελος από την πολύπλευρη φιλολογική θεώρηση ενός θέματος και το δημόσιο επιστημονικό διάλογο, ο εμπλουτισμός της βιβλιογραφίας με την έκδοση των Πρακτικών των συνεδρίων, ενθαρρύνουν τον Τομέα να συνεχίζει αυτή τη γόνιμη παράδοση, καθώς τέτοιες συνεργασίες υπηρετούν ουσιαστικά τον παιδαγωγικό δεσμό του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, ιδιαίτερα με τις μικρές κοινωνίες.

Οπως πληροφορηθήκαμε από την επίκουρο καθηγήτρια - μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Γεωργία Λαδογιάννη, στις 25-27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ένα συνέδριο, με την πρωτοβουλία ενός πολύ δραστήριου πολιτιστικού φορέα των Ιωαννίνων, του «Συλλόγου Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων "Ζωσιμάδες"». Το συνέδριο αυτό θα τιμήσει τους ζώντες λογοτέχνες της Ηπείρου, με θέμα «Λογοτεχνία των Ηπειρωτών».

«Στη σύγχρονη λογοτεχνία μας οι Ηπειρώτες έχουν μια διακριτή θέση. Η εντοπιότητα είναι ισχυρό στοιχείο στο έργο τους, λειτουργεί συνεκτικά και επιτρέπει την περιγραφή μιας λογοτεχνικής ομάδας. Αυτό δε σημαίνει ότι ο τόπος είναι ένα απλό εξωτερικό στοιχείο αναγνώρισης. Είναι στοιχείο που υποστασιώνει το λόγο, τροφοδοτεί τη μυθοπλαστική γλώσσα και και πολύμορφες συλλήψεις», επισημαίνει η Γ. Λαδογιάννη.

Ανάμεσα στους Ηπειρώτες υπάρχουν δημιουργοί με πλούσια εργογραφία και επαρκή βιβλιογραφία, ενώ η μειωμένη δημοσιότητα άλλων δεν αναλογεί στην αξία τους. Ετσι το συνέδριο στοχεύει στην προβολή και λογοτεχνών με έργο σημαντικό, αλλά ελάχιστα γνωστό στην κριτική.

Το συνέδριο αυτό απορρίπτει «λογικές» αποκλεισμού. Στοχεύει να καταδείξει τη «φυσιογνωμία» της ηπειρώτικης λογοτεχνίας, μέσω της μεγαλύτερης - κατά το δυνατόν - πληρότητας και αντιπροσωπευτικότητας. Απόδειξη τα ονόματα που ακολουθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται κι άλλοι αξιόλογοι λογοτέχνες.

Οι δημιουργοί που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι οι εξής: Ρένος Αποστολίδης, Γιώργος Αρμένης, Βαγγέλης Αυδίκος, Μιχάλης Γκανάς, Βασίλης Γκουρογιάννης, Γιάννης Δάλλας, Αννα Δερέκα, Σωτήρης Δημητρίου, Γιάννης Ζαρκάδης, Απόστολος Ζώτος, Τάσος Κανάτσης, Πάνος Κυπαρίσσης, Τηλέμαχος Κώτσιας, Ηλίας Λάγιος, Ναπολέων Λαζάνης, Χριστόφορος Μηλιώνης, Αννα Μπουρατζή - Θώδα, Γιώτα Παρθενίου, Απόστολος Δ. Οικονόμου, Γεώργιος Μ. Οικονόμου, Κώστας Μ. Οικονόμου, Τάσος Πορφύρης, Μιχάλης Σπέγγος, Στέφανος Σταμάτης, Φρίξος Τζιόβας, Θανάσης Τζούλης, Νίκος Χουλιαράς.

Τα θέματα των εισηγήσεων αφορούν στις εξής ενότητες: Τόπος και Ιστορία. Βίωμα και οραματική φαντασία. Η αντίληψη του τραγικού. Το φαινόμενο της ρήξης των λογοτεχνικών συμβάσεων. Η ρητορική του λόγου και οι τεχνικές οργάνωσης του μυθοπλαστικού κόσμου.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 37 εισηγητές (καθηγητές πανεπιστημίων, ποιητές, πεζογράφοι, μελετητές λογοτεχνίας, κριτικοί και δημοσιογράφοι), μεταξύ των οποίων οι: Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Χρίστος Αλεξίου, Σόνια Ιλίνσκαγια, Αντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Ερατοσθένης Καψωμένος, Γιώργος Κεντρωτής, Γεωργία Λαδογιάννη, Μιχάλης Μερακλής, Παντελής Μπουκάλας, Βάλτερ Πούχνερ, Κώστας Στεργιόπουλος, Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ