ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τριάντα χρόνια στη δισκογραφία

Τα τριάντα χρόνια δισκογραφικής παρουσίας του στο τραγούδι θα γιορτάσει ο Θάνος Μικρούτσικος με δυο συναυλίες του στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. «Επτά σε παίρνει αριστερά... Μην το ζορίζεις» είναι ο τίτλος των συναυλιών, δανεισμένος από τον πρώτο στίχο του ποιήματος «Επτά νάνοι» του Νίκου Καββαδία, έξοχα μελοποιημένο από τον συνθέτη. Η πρώτη συναυλία θα δοθεί τη Δευτέρα 5 του Μάρτη, στις 8.30 το βράδυ, στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λάρισας και η δεύτερη, τη Δευτέρα 12 του Μάρτη, στις 8.30 το βράδυ, στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον Θάνο Μικρούτσικο, σ' αυτό το 30χρονο μουσικό ταξίδι θα συνταξιδέψουν, ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Η μελωδική «ανέμη» θα ξετυλιχτεί για να «διηγηθεί» αγαπημένα τραγούδια του πολυγραφότατου συνθέτη, που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε ένα μεγάλο κομμάτι του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, αλλά και της «σοβαρής» μουσικής. Στις συναυλίες θ' ακουστούν πολλά τραγούδια του σε ποίηση Νίκου Καββαδία από τις «Γραμμές των Οριζόντων» και το «Σταυρό του Νότου», κομμάτια από τα «Πολιτικά Τραγούδια» σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ και Βολφ Μπίρμαν, από τη «Φουέντε Οβεχούνα». Ακόμη από κύκλους τραγουδιών όπως τα «Τροπάρια για φονιάδες» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, η «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ», το «Εμπάργκο» σε στίχους Αλκη Αλκαίου, «Ολα από χέρι καμένα» και «Συγνώμη για την άμυνα» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη, μέχρι τους πιο πρόσφατους δίσκους του «Στου αιώνα την παράγκα» και «Θάλασσα στη σκάλα».

Εχοντας ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα είδη μουσικής, ο Θ. Μικρούτσικος εκτός από έξοχα τραγούδια έχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ηλεκτρονική μουσική. Εχει ηχογραφήσει σαράντα και πλέον LP και CD, συνθέτοντας τραγούδια πάνω σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες, γράφοντας μουσική τόσο για το θέατρο, όσο και τον κινηματογράφο.

«Τρία τραγούδια για τον Λένιν»

Μία από τις καλύτερες ταινίες και του παγκόσμιου και του σοβιετικού κινηματογράφου, τα «Τρία τραγούδια για τον Λένιν» του ιδιοφυούς ντοκιμαντερίστα, Ντζίγκα Βερτόφ, θα προβάλει η «Κινηματογραφική λέσχη του "α"» (θεσμός του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) στον κινηματογράφο «Απόλλων», στις 4 του Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι.

Πρόκειται για μια ταινία που γυρίστηκε το 1934 και αποτελεί μια συνταρακτική οπτικοακουστική συμφωνία, η οποία δομείται γύρω από τρία λαϊκά τραγούδια αφιερωμένα στον Λένιν, από τα μυριάδες που γράφτηκαν από άγνωστους, λαϊκούς συνθέτες για να υμνήσουν τον ηγέτη της Επανάστασης.

Ο Βερτόφ διαλέγει συνειδητά τρία από αυτά, τα οποία γράφτηκαν στις ανατολικές Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, σαν μέσο για να δείξει την εμφάνιση και ανάπτυξη ενός νέου, πρωτόγνωρου τρόπου ζωής στις καθυστερημένες αυτές χώρες και όχι για να κάνει μια ταινία με κύριο θέμα τον Λένιν.

Για την ταινία και τον σκηνοθέτη θα μιλήσει ο ιστορικός του κινηματογράφου και σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός.

Μνήμη Ζαμπέτα

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται στις 11 του Μάρτη από το θάνατο του Γιώργου Ζαμπέτα. Στον αξέχαστο λαϊκό δημιουργό είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλλιθέας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας «Αρίων», την Τετάρτη, στις 7.30μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Φιλαρέτου - Κρέμου). Τραγούδια του θα παρουσιάσει η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Πολιτιστικού Οργανισμού, υπό τη διεύθυνση του Μανώλη Μιχαλάκη.

Διαγωνισμός για το «Ευπαλίνειο Ορυγμα»

Μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Το Ευπαλίνειο Ορυγμα», οργανώνει η Ενωση Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου το πρώτο εξάμηνο του 2001. Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν μαθητές λυκείων των 21 πόλεων - λιμανιών που απαρτίζουν την Ενωση και θα διεξαχθεί από τις τοπικές επιστημονικές επιτροπές αυτών των πόλεων. Η επιστημονική ευθύνη της διοργάνωσης ανήκει στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού.

Αναλυτικά, τα λιμάνια που θα συμμετάσχουν είναι: Ελλάδα: Ηράκλειο, Πάτρα, Πυθαγόρειο, Χαλκίδα, Ισπανία: Γάδειρα, Εμπόριον, Γαλλία: Αγάθη, Αντίπολη, Θηλίνη, Νίκαια, Ολβία, Κύπρος: Κυρήνεια, Λάρνακα, Πάφος, Ιταλία: Σελινούς, Αίγυπτος: Αλεξάνδρεια, Τυνησία: Τζέρμπα, Λίβανος: Βύβλος, Ρουμανία: Κάλλατις, Γεωργία: Φάσις, Ουκρανία: Χερσόνησος. Οι μαθητές θα δουλέψουν σε ομάδες.

Το Α` Βραβείο είναι 2.000 ευρώ, Β` Βραβείο 1.500 ευρώ, Γ` Βραβείο 1.000 ευρώ. Οι ομάδες που θα διακριθούν θα φιλοξενηθούν στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Περισσότερες πληροφορίες στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (Στρατηγού Καλλάρη 50, 154 52, Παλαιό Ψυχικό, Αθήνα, τηλ: 67.76.540).

Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου

Ενα πανόραμα του σύγχρονου τουρκικού κινηματογράφου ετοιμάζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το δίκτυο διανομής του «Filmcenter» από τις 2-8/3 στον κινηματογράφο «Τριανόν», με την προβολή δέκα ταινιών της τελευταίας πενταετίας, την παρουσίαση σκηνοθετών και παραγωγών και με συναυλίες τουρκικών συγκροτημάτων.

Η «Εβδομάδα Νέου Τουρκικού Κινηματογράφου» είναι η ελληνική «απάντηση» στην αντίστοιχη διοργάνωση για το Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, που έγινε το περασμένο φθινόπωρο στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσα στους καλεσμένους που αναμένονται να έρθουν είναι οι σκηνοθέτες Ντερβίς Ζαΐμ, βραβευμένος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Τούμπες μέσα σε φέρετρο», Ρεΐς Τσελίκ, ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος δημιουργός και Σερντάρ Ακάρ, του οποίου η ταινία «Στο καράβι», προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών.

Το μουσικό μέρος θα καλύψουν τα συγκροτήματα «SAZ GRUBU» (μουσική και τραγούδια «σάζι» 2, 3/3), «ORIENT 'XPRESS» (λαϊκή τουρκική μουσική 4, 5, 6/3) και «ΙΜΕΡΟΣ» (με κλασική, οθωμανική μουσική, 7, 8/3).

«Ο χρόνος στην τέχνη»

Εγκαινιάζεται αύριο στις αίθουσες του ξενοδοχείου «Μ. Βρετανία», η καθιερωμένη ετήσια έκθεση με τίτλο «Ο χρόνος στην τέχνη», που διοργανώνει το Σωματείο Αρχαιοπωλών. Ζωγραφικοί πίνακες, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αντικείμενα αξίας και μοναδικά έπιπλα εποχής θα εκτίθενται για τρεις ημέρες στα 35 περίπτερα των μελών του Σωματείου Ελλήνων Αρχαιοπωλών. Στη φετινή διοργάνωση, για πρώτη φορά, συμμετέχει με δικό του περίπτερο το Εθνολογικό Μουσείο. Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο (3/3) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ο Φιλελληνισμός στην τέχνη κατά τον 19ο αιώνα». θα μιλήσουν οι: Μιχάλης Δουλγερίδης, Ιωάννης Μαζαράκης Αινιάν και Φανή Τσιγκάκου.

Η ΚΝΕ πάει θέατρο

Στο πλαίσιο των θεατρικών προτάσεών της, η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ προτείνει την παράσταση των Στέφανου Ληναίου και Ελλης Φωτίου στο θέατρο «Αλφα», με τη λαϊκή κοινωνική κωμωδία του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω... Δεν πληρώνω». Η παράσταση ανεβαίνει σε απόδοση - σκηνοθεσία Στέφανου Ληναίου, μετάφραση Αννας Βαρβαρέσου, σκηνικά Νίκου Σαριδάκη και μουσική Βασίλη Δημητρίου. Παίζουν: Στέφανος Ληναίος, Ελλη Φωτίου, Στέφανος Ιατρίδης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Δημήτρης Μπικηρόπουλος, Μάρκος Λεζές. Ετσι, λοιπόν, στις 2 και στις 9 Μαρτίου, οι θεατές που θα προμηθευτούν προσκλήσεις από την είσοδο της ΚΟΑ θα πληρώσουν εισιτήριο 3.000 δρχ. στο ταμείο του θεάτρου (Πατησίων και Στουρνάρη).

Ποιητικό «χρυσό αμάξι»

Η «Εταιρεία Φίλων του Μυστρά και της ιστορίας του» θα παρουσιάσει στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (1/3, 7.30μμ) την ποιητική συλλογή του αξέχαστου Νικηφόρου Βρεττάκου «Το χρυσό αμάξι», με ομιλητές τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Γιάννη Α. Μεταξά και Κάρολο Μητσάκη και τους ποιητές Τάκη Βαρβιτσιώτη και Εκτορα Κακναβάτο. Η έκδοση της συλλογής έγινε σε δύο εκδοχές, μεγάλου σχήματος, εικονογραφημένες από το Περικλή Παντελεάκη. Μια πολυτελής, αριθμημένη σε 300 αντίγραφα, σε χαρτί βελέν. Η δεύτερη σε χαρτί σαμουά αριθμεί 1.200 αντίγραφα. Να σημειώσουμε ότι η παραπάνω εταιρία θα πραγματοποιήσει στα τέλη του Μάη, στη Σπάρτη, διεθνές συμπόσιο στη μνήμη του Ν. Βρεττάκου, με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από το θάνατό του.

Ιστορικό το κτίριο του ΣΕΚΕ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον ΟρέστηΚολοζώφ, μέλος του ΠΓ και ΑχιλλέαΚανταρτζή μέλος της ΚΕ και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλο, στο γραφείο του τελευταίου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το ζήτημα, που έθεσε η Αλέκα Παπαρήγα, για κήρυξη ως ιστορικού και διατηρητέου του κτιρίου στο οποίο ιδρύθηκε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ), το 1918 στον Πειραιά.

Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι το ΥΠΠΟ θα κινήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες για να προστεθεί και ο ιστορικός χαρακτηρισμός στο κτίριο, αφού έχει ήδη κηρυχτεί διατηρητέο από το 1984, για λόγους αρχιτεκτονικούς και μορφολογικούς. Το κτίριο είναι ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εκδόσεις «Καστανιώτη» παρουσιάζουν: Σήμερα (8μμ) στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» το βιβλίο του Οσκαρ Μαρία Γκραφ «Μπόλβιζερ». Θα μιλήσει η συγγραφέας Ελένη Σαραντίτη. Θα ακολουθήσει η προβολή της εμπνευσμένης από το βιβλίο ταινίας του Φασμπίντερ, με τον ελληνικό τίτλο «Η γυναίκα του σταθμάρχη». Αύριο (8μμ) στο «Βιβλιοπωλείο» (Σκρα 97-99, Καλλιθέα) το εξαιρετικό μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη «Κουστούμι στο χώμα». Θα μιλήσει η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ