ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Μπρα ντε φερ» Κίνας - ΗΠΑ για οικονομικές και άλλες «συνεργασίες»

Τα Φίτζι έγιναν το 14ο «ιδρυτικό μέλος» του αμερικανικού IPEF, λίγο πριν τα επισκεφτεί ο ΥΠΕΞ της Κίνας για να προωθήσει δικά της σχέδια συνεργασίας

Από τη συνέντευξη Τύπου του Κινέζου ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ των νησιών Φίτζι
Από τη συνέντευξη Τύπου του Κινέζου ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ των νησιών Φίτζι
Την όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας για τη γεωπολιτική επιρροή σε Ασία - Ειρηνικό επιβεβαιώνει η ανακοίνωση ένταξης και των νήσων Φίτζι στο «Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό» (Indo-Pacific Economic Framework - IPEF), λίγες μέρες αφότου αναγγέλθηκε η δημιουργία του κατά την επίσκεψη Μπάιντεν στην περιοχή, αλλά και λίγες μέρες πριν τα νησιά Φίτζι φιλοξενήσουν τη 2η Σύνοδο ΥΠΕΞ Κίνας - Νησιών Ειρηνικού, μέσα από την οποία το Πεκίνο φιλοδοξεί να προωθήσει το δικό του «Κοινό Αναπτυξιακό Οραμα».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, καλωσόρισε επίσημα την περασμένη Πέμπτη την απόφαση των Φίτζι ως του «14ου έθνους» που γίνεται «ιδρυτικό μέλος» του IPEF και «του πρώτου από τον Ειρηνικό». Χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη χώρα «στενό εταίρο των ΗΠΑ και ηγέτη στην περιοχή», σχολίασε ότι «θα προσθέσει ζωτική αξία και προοπτική στο Πλαίσιο», εκφράζοντας ανυπομονησία για την «εμβάθυνση της εταιρικής μας σχέσεις προς όφελος των χωρών μας, των νησιών του Ειρηνικού και όλου του Ινδο-Ειρηνικού».

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες πραγματοποιήθηκε στη Σούβα, πρωτεύουσα των Φίτζι, η 2η Σύνοδος ΥΠΕΞ Κίνας - Νησιών Ειρηνικού (όπου εκτός από τις δύο χώρες συμμετέχουν τα νησιά Σαμόα, Τόνγκα, Κιριμπάτι, Βανουάτου, Νήσοι Σολομώντα, Νίουε, Παπούα - Νέα Γουινέα και Ομόσπονδες Πολιτείες Μικρονησίας).

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι (που προέδρευσε μαζί με τον ομόλογό του από τα Φίτζι, Ζ. Β. Μπαϊνιμαραμά, ο οποίος είναι και πρωθυπουργός της χώρας), αναφέρθηκε στις «προκλήσεις και αλλαγές άνευ προηγουμένου που σήμερα γνωρίζει ο κόσμος» και αναφέρθηκε σε 6 πλατφόρμες συνεργασίας που το Πεκίνο θα συνεχίσει να προωθεί για τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής (αντιμετώπιση φτώχειας, κλιματική αλλαγή, παρεμπόδιση φυσικών καταστροφών, γεωργία και κέντρο τεχνολογίας Juncao).

Το «Σινχουά» μετέδωσε ακόμα ότι «ο Γουάνγκ συμβούλευσε ορισμένους να μην ανησυχούν υπερβολικά και να μην είναι υπερβολικά ευαίσθητοι, γιατί η κοινή ανάπτυξη και ευημερία που προωθούν η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες θα κάνει τον κόσμο πιο ίσο, αρμονικό και σταθερό».

Οσον αφορά τη στάση των άλλων συμμετεχόντων, το «Σινχουά» μετέδωσε γενικόλογα ότι «ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών ευχαρίστησαν την Κίνα για την ανιδιοτελή στήριξή της» και «εξέφρασαν στήριξη για κοινή οικοδόμηση της πρωτοβουλίας "Belt and Road" και της πρωτοβουλίας "Global Development", ενώ ανέφεραν ότι θα μείνουν σταθερά δεσμευμένοι στην πολιτική της "μίας Κίνας"».

Κινεζικά σχέδια και «σφήνες»

Δυτικά ΜΜΕ υπενθύμισαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο επιδίωκε στη συνάντηση να προωθήσει σύμφωνο συνεργασίας με έμφαση αφενός στο εμπόριο, αφετέρου στην ασφάλεια, χωρίς ωστόσο να έχει αποτελέσματα, ειδικά στο δεύτερο σκέλος.

Επίσης, υπενθύμισαν την ανησυχία που εξέφρασε ο Ντ. Πανουέλο, Πρόεδρος των Ομόσπονδων Πολιτειών Μικρονησίας (που έχουν «ειδική σύνδεση» με τις ΗΠΑ), αποδίδοντας στο Πεκίνο μια πρόταση «ελκυστική» αλλά και «ανειλικρινή», με στόχο «να αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο στην περιοχή μας». Ανέφερε ακόμα ότι οι Κινέζοι «θα εξασφαλίσουν επιρροή στην κυβέρνηση, οικονομικό έλεγχο σε ορισμένες βιομηχανίες - κλειδιά, καθώς και μαζική παρακολούθηση» των τηλεφωνικών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Αλλά και ο Πρόεδρος του Αρχιπελάγους Παλάου, Σουρέιντζελ Γουίπς Τζούνιορ, δήλωσε ότι οι κινεζικές προτάσεις «θα πρέπει να ανησυχούν» την περιοχή.

Επίσης, σύμφωνα με δυτικά ρεπορτάζ ο Γουάνγκ δήλωσε ότι «θα έχουμε συνεχείς και σε βάθος συζητήσεις και διαβουλεύσεις ώστε να διαμορφωθεί ομοφωνία» μεταξύ του Πεκίνου και των νησιών του Ειρηνικού. Ο δε Κινέζος πρέσβης στα Φίτζι, Τσιάν Μπο, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συζητήσουν το προσχέδιο της συμφωνίας και το πενταετές σχέδιο «μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Σημειωτέον, στα Φίτζι είχε επίσημες επαφές την περασμένη βδομάδα και η νέα ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, που επανήλθε στις «ανησυχίες» που προκαλεί η συμφωνία Κίνας - Νήσων Σολομώντα (για την οποία πολλοί επιμένουν ότι αποτελεί προάγγελο δημιουργίας κινεζικής βάσης στις Νήσους). «Οπως ισχύει και για άλλα νησιά του Ειρηνικού, θεωρούμε ότι υπάρχουν συνέπειες. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η ασφάλεια της περιοχής να καθορίζεται από την ίδια την περιοχή», πρόσθεσε. Υπογράμμισε δε πως «θέλουμε να δείξουμε στη χώρα σας και στις άλλες χώρες της περιοχής ότι είμαστε ένας εταίρος που αξίζει την εμπιστοσύνη, που μπορεί να είναι αξιόπιστος».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στον δεύτερο γύρο θα αναδειχθεί ο νικητής

Ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων δυνάμεων «Ιστορική Συμφωνία» έχει προβάδισμα με 40,3% στον πρώτο γύρο

Σε δεύτερο γύρο στις 19 Ιούνη οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στην Κολομβία, ο πρώτος γύρος των οποίων έγινε την Κυριακή και η συμμετοχή έφτασε στο 54,91%.

Πρώτος με 40,32% αναδείχτηκε ο 62χρονος γερουσιαστής Γκουστάβο Πέτρο, που έχει υπάρξει αντάρτης στο «Κίνημα 19» και δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά, επικεφαλής του συνασπισμού σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κομμάτων «Ιστορική Συμφωνία» - Pacto Historico (που στηρίζει και το Κολομβιανό ΚΚ), με υποψήφια αντιπρόεδρο την Αφροκολομβιανή Φράνσια Μάρκες.

Δεύτερος ήρθε ο Ροντόλφο Ερνάντες, 77 χρόνων, λαϊκιστής δισεκατομμυριούχος στον κατασκευαστικό τομέα, με την «Ενωση των κυβερνητών ενάντια στη διαφθορά», με 28,15%, ενώ ο επίσημος υποψήφιος του αντιδραστικού Προέδρου, Ιβάν Ντούκε, Φεντερίκο Γκουτιέρες πήρε 23,91%. Τέταρτος ήταν ο Σέρχιο Φαχάρντο (που εμφανίζονταν ως κεντρώος) με 4,20% και ακολουθούν άλλοι 3 υποψήφιοι με μικρά ποσοστά.

Οι δημοσκοπήσεις επαληθεύτηκαν ως προς την επικράτηση του Πέτρο, ωστόσο ο Ερνάντες αποτέλεσε έκπληξη, αφού σε αυτές ερχόταν τρίτος. Φανερά ηττημένος είναι ο εκπρόσωπος της δεξιάς - ακροδεξιάς Γκουτιέρες που έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή του στον Ερνάντες.

Ο Ερνάντες υπήρξε δήμαρχος στην επαρχιακή πόλη Μπουκαραμάγκα, ενώ παρόλο που προβάλλει τα περί «αλλαγής» και «πάταξης της διαφθοράς», ο ίδιος διώχθηκε για διαφθορά όσο ήταν δήμαρχος.

Το γεγονός αυτό ανέδειξε μιλώντας σε συγκέντρωση της «Ιστορικής Συμφωνίας» ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, Γκ. Πέτρο, αναφέροντας ότι πρέπει να υπάρξει «πραγματική αλλαγή» και όχι «αλλαγή αυτοκτονίας» που θα αφήσει τα πράγματα ίδια.

Ο Πέτρο, αξιοποιώντας τη βαθιά οικονομική κρίση, την κακή κατάσταση στη δημόσια Υγεία (τα θύματα της πανδημίας είναι σχεδόν 140.000), στην Παιδεία, τη φτώχεια, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους χιλιάδες δολοφονημένους αγωνιστές από το κράτος και το παρακράτος, προβάλλει μέτρα εκδημοκρατισμού, «αντιμετώπισης της διαφθοράς», «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», «ειρήνη με δικαιοσύνη» και «πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη».

Εκανε δε έκκληση στους επιχειρηματίες της Κολομβίας, μεγάλους και μικρούς, να μη φοβηθούν να τον στηρίξουν και τόνισε ότι η κυβέρνησή του «μπορεί να εξασφαλίσει και την κερδοφορία τους και την κοινωνική ευημερία».

Η απατηλή προβολή ενός πιο «δίκαιου καπιταλισμού» με το σύνθημα να γίνει «η Κολομβία μια παγκόσμια δύναμη ζωής» δημιουργεί προσδοκίες σε λαϊκά στρώματα στην πολύπαθη χώρα. Στην πραγματικότητα βέβαια είναι η λογική του «μικρότερου κακού» που έχει αποδειχθεί σε όλο τον κόσμο ότι όχι μόνο δεν διασφαλίζει τα λαϊκά δικαιώματα αλλά αντίθετα αποτελεί εργαλείο για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής όταν υπάρχουν συνθήκες μεγάλης δυσαρέσκειας των εργαζομένων και του λαού.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την επιβολή του αποκλεισμού

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την επίσημη επιβολή του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Κούβας, στον εξωτερικό χώρο της ΠΕΚΑΜ (Μουσείο Μακρονήσου, Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο) διοργανώνει την Τετάρτη 1η Ιούνη στις 7 μ.μ. ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα Αραμίς Φουέντε Ερνάντες. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, Νίκος Καρανδρέας και το μέλος του ΔΣ, Νίκος Λεοντίδης.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών

Συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στην Αρμενία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ συνελήφθησαν 111 διαδηλωτές, καθώς συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ν. Πασινιάν.

Από τα μέσα Απρίλη, πολλά αντιπολιτευόμενα κόμματα οργανώνουν διαδηλώσεις εναντίον του Πασινιάν, τον οποίο κατηγορούν ότι έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο του 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Χτες το πρωί εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Γερεβάν και απέκλεισαν την είσοδο ενός κτιρίου όπου στεγάζονται κυβερνητικά γραφεία. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το κτίριο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 111 άνθρωποι προσήχθησαν με την κατηγορία του «χουλιγκανισμού» και λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο δε αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Ισχάν Σαγκατελιάν κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να πάρουν αποστάσεις από τον Πασινιάν και «να μη μοιραστούν μαζί του την ευθύνη της καταστροφής της χώρας».

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν σε μια περίοδο όπου Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζονται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία και για τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων. Ρόλο μεσολαβητή διεκδικούν τόσο η Ρωσία όσο και η ΕΕ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - «SIEMENS»
Συμφωνία 8,1 δισ. ευρώ για το σιδηροδρομικό δίκτυο

Μεγάλη συμφωνία, εκτιμώμενου ύψους περίπου 8,1 δισ. ευρώ, έκλεισε το Σάββατο στην Αίγυπτο το γερμανικό μονοπώλιο «Siemens», καθώς ανέλαβε να κατασκευάσει ένα σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας μήκους 2.000 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, το τμήμα μεταφορών της «Siemens Mobility» πρόκειται να παραδώσει πάνω από 100 τρένα και μηχανές. Ειδικότερα, υπογράφηκε σύμβαση για την παράδοση 41 τρένων υψηλής ταχύτητας, 94 περιφερειακών τρένων και 41 εμπορευματικών μηχανών. Η σύμβαση με την αιγυπτιακή κυβέρνηση περιλαμβάνει επίσης 8 σταθμούς και σύμβαση συντήρησης για 15 χρόνια.

«Με την τελευταία μας τεχνολογία για σιδηροδρομικά οχήματα, σηματοδότηση και συντήρηση, η Αίγυπτος θα έχει το έκτο μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «Siemens», R. Busch.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο που θα φτιάξει η «Siemens» σε συνεργασία με τις κατασκευαστικές εταιρείες «Orascom Construction» και «The Arab Contractors» σχεδιάζεται να συνδέσει 60 πόλεις της χώρας με τρένα που μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα έως και 230 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με τη «Siemens», η κοινοπραξία θα δημιουργήσει έως και 40.000 θέσεις εργασίας στην Αίγυπτο για την κατασκευή του δικτύου.

Σύμφωνα με τη «Siemens Mobility», περίπου το 90% του αιγυπτιακού πληθυσμού θα έχει πρόσβαση στο νέο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ προβάλλοντας το έργο ως «πράσινο», η «Siemens» αναφέρει ότι θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% σε σύγκριση με την υπάρχουσα κυκλοφορία λεωφορείων ή αυτοκινήτων.

  • Επιχείρηση του αιγυπτιακού στρατού στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά προκάλεσε προχτές τον θάνατο 11 τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ