ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Να μείνουν ορατά τα αρχαία της Λευκάδας

Εργα αποχέτευσης παραλιακών οικισμών. Κτίρια αποθηκών κοντά στο αρχαίο λιμάνι της Λευκάδας, διατεταγμένα εκατέρωθεν αρχαίας οδού
Εργα αποχέτευσης παραλιακών οικισμών. Κτίρια αποθηκών κοντά στο αρχαίο λιμάνι της Λευκάδας, διατεταγμένα εκατέρωθεν αρχαίας οδού
Την αξιοποίηση των, πρόσφατα αποκαλυφθέντων, σημαντικών, αρχαιολογικών ευρημάτων στη Λευκάδα, με τη δημιουργία επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου προτείνουν σε Ερώτησή τους στον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Σπύρος Στριφτάρης.

Η Ερώτηση αφορά στα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν με την κατασκευή δρόμου στη Λευκάδα, μόλις δυόμισι χιλιόμετρα νότια της σημερινής πόλης και αφορούν την αρχαία, τειχισμένη πόλη. Τα ευρήματα χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και πρώτους ρωμαϊκούς χρόνους. Δηλαδή, όπως σημειώνουν οι βουλευτές, «μια περίοδο για την οποία δεν υπήρχε καμιά πληροφόρηση ότι υπήρχε ζωή στη Λευκάδα. Από αυτή την άποψη ρίχνεται φως στην ιστορία της Λευκάδας για μια περίοδο που μέχρι τώρα ήταν τελείως σκοτεινή».

Οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι ήδη ο Δήμος Λευκάδας αποφάσισε την επιχωμάτωση των ευρημάτων και τη συνέχιση του έργου πάνω στον αρχαιολογικό χώρο, κάτι που, προσθέτουμε εμείς, θα σημάνει το οριστικό θάψιμο αυτών των σημαντικών ευρημάτων για την ιστορία του νησιού. «Δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς η Λευκάδα δεν έχει αξιοποιήσει άλλους αρχαιολογικούς χώρους, ο συγκεκριμένος χώρος θα έπρεπε να αξιοποιηθεί σαν επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος και ο δρόμος να κατασκευαστεί με μια μικρή μετατόπιση 2-3 μέτρων», προτείνουν οι κομμουνιστές βουλευτές και ρωτούν τι μέτρα θα λάβει το ΥΠΠΟ για να μην καλυφθεί ο χώρος και να χαρακτηριστεί αρχαιολογικός.

Εργο πρωτοποριακό, ανεκτίμητο

Ο συνθέτης Γιάννης Χρήστου
Ο συνθέτης Γιάννης Χρήστου
Ενα βήμα πιο κοντά στο δρόμο του χρέους απέναντι στο συνθέτη Γιάννη Χρήστου και το πολυσήμαντο έργο του, αποτελεί η αξιόλογη δισκογραφική έκδοση του «Σείριου», που παρουσιάστηκε χτες. Πρόκειται για μια συλλογή τεσσάρων CD με τις αρτιότερες ηχογραφήσεις έργων του συνθέτη, που εκτελέστηκαν στο διάστημα της σύντομης ζωής του, οι περισσότερες κάτω από τη δική του επίβλεψη, καθοδήγηση και διδασκαλία. Μάλιστα, έντεκα από τις δεκατέσσερις ηχογραφήσεις, που φιλοξενούνται σε αυτά, διασώζουν πρώτες εκτελέσεις. Η σημασία αυτής της έκδοσης είναι πολύ μεγάλη, καθώς το ανεκτίμητο και πρωτοποριακό έργο του Γιάννη Χρήστου, βρίσκεται επί χρόνια μακριά από το φυσικό αποδέκτη του, το σύγχρονο άνθρωπο. Μέσα στα 31 χρόνια από τον πρόωρο, τραγικό θάνατό του οι εκτελέσεις έργων του υπήρξαν ελάχιστες, ενώ ακόμη λιγότερες - έως μηδενικές - ήταν οι δισκογραφικές παραγωγές. Οσο για την έκδοση του συνολικού έργου του, αυτή έμενε συνεχώς απραγματοποίητη, παρά την αδιαμφισβήτητη αξία του.

Η συγκέντρωση και επεξεργασία του υλικού που περιλαμβάνεται στα τέσσερα CD και προέρχεται από το Αρχείο Γιάννη Χρήστου έγινε από τον συνθέτη Στέφανο Βασιλειάδη. Τα έργα (για μεγάλη ορχήστρα, χορωδία και μικρά σύνολα) ερμηνεύουν κορυφαίοι αρχιμουσικοί (Piero Guarino, Δημ. Αγραφιώτης, Θ. Αντωνίου, Fr. Litschauer, Al. Sherman, Ανδρ. Παρίδης, Μ. Καρύδης κ.ά.) και διακεκριμένοι σολίστες (Al. Gabbai, Κ. Πασχάλης, Ιρμα Κολάση, Σπ. Σακκάς, G. English κ.ά.). Στο ένθετο που συνοδεύει το ηχητικό υλικό περιλαμβάνονται φωτογραφικές μαρτυρίες και κείμενα του συνθέτη, δηλωτικά των μουσικών του προθέσεων ή καθαρά αισθητικά και φιλοσοφικά, καθώς και κείμενα διακεκριμένων μουσικολόγων, όπως οι Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου, An. Lucciano, Γ. Λεωτσάκος, M. Stewart κ.ά.

Βιβλίο
Ανώνυμη Ελληνίδα τριάντα αιώνων

Γνώση, ευαισθησία, συγκίνηση και ομορφιά, συναισθήματα, στιγμές και ανάσες ζωής που έρχονται από το μακρινό «χτες» και διηγούνται αξίες πολύτιμες για τη ζωή, αξίες που αλλοιώνονται στο παρόν και κινδυνεύουν να χαθούν στο μέλλον. Λέμε για όσα αναδύονται από το πανέμορφο βιβλίο της Σιμόνης Ζαφειροπούλου «Η γυναίκα στο χρόνο» (πρωτοκυκλοφόρησε το 1985), το οποίο επανεκδόθηκε από τη «Μίλητο» και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη, του οποίου το Φωτογραφικό Αρχείο υπήρξε βασική «πηγή» του βιβλίου.

Ως μορφή το βιβλίο είναι καλλιτεχνικό λεύκωμα, καθώς περιέχει έργα αρχαίας γλυπτικής, αγγειογραφίας, πήλινα ειδώλια από ελληνικά και ξένα μουσεία και σε αντικριστή θέση φωτογραφίες, οι οποίες αντιστοιχούν εκπληκτικά με τα αρχαία έργα. Ως ουσία, το βιβλίο είναι εθνολογική, κοινωνιολογική, ανθρωπολογική έρευνα. Ως θέμα είναι βαθιά ανθρώπινο και διαχρονικό: «Θέμα του είναι η ανώνυμη Ελληνίδα από την αρχαιότητα και μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα στον κύκλο της ζωής και του θανάτου, και τον καθ' ημέραν βίο και μόχθο της, όπως την έπλασαν άνδρες γλύπτες και τη φωτογράφισαν άνδρες. Δεν είναι μόνον η γυναικεία ματιά, αλλά και η βαθιά γνώση της Ιστορίας και της Τέχνης, που κάνει αυτό το βιβλίο να αντανακλά ευαισθησία και ποιότητα», είπε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς.

Η Σ. Ζαφειροπούλου νιώθοντας και δική της «όλη τη γυναικεία μοίρα 2.500 και πλέον χρόνων», σκέφθηκε να συγκεντρώσει και να συνθέσει «τα σημάδια της ζωής της Ελληνίδας σε μια διαχρονική πορεία τριάντα αιώνων. Ο εντοπισμός έγινε στην ανώνυμη Ελληνίδα, στη "σιωπηλή πλειοψηφία", του αγροτικού κυρίως χώρου» σημειώνει προλογικά η δημιουργός του βιβλίου, ότι «ο τρόπος ζωής της που για αιώνες έμεινε σχεδόν αναλλοίωτος, δέχεται μια δραματικά γρήγορη και ριζική εξέλιξη στις πρόσφατες δεκαετίες». Αυτή τη ριζική εξέλιξη, που δεν κάνει οπωσδήποτε πιο ευτυχισμένη, πιο ελεύθερη, πιο ξεκούραστη τη ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας, επισήμαναν με τις ομιλίες τους η Νίκη Γουλανδρή, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Κρις Χίκυ (διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα).

Βιβλίο

Στην ΕΣΗΕΑ χτες οι εκδόσεις της Μαρίας Ψαθά παρουσίασαν ένα ακόμα βιβλίο του Δημήτρη Ψαθά. Τίτλος του «Το εύθυμο καρνέ». Για το βιβλίο μίλησαν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος και Βασίλης Νικολόπουλος. Αποσπάσματα διάβασαν ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Γιώργος Παρτσαλάκης και η Σμαρούλα Γιούλη.

«Δρόμος προς τη δύση»

Στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254), η Ομάδα Τέχνης και ο Κυριάκος Κατζουράκης παρουσιάζουν το πολυθέαμα «Ο δρόμος προς τη Δύση». Περιλαμβάνει μια εικαστική εγκατάσταση - ζωγραφική του Κ. Κατζουράκη. Τη θεατρική παράσταση «Ο Δρόμος προς τη Δύση» σε κείμενα Μάρως Δούκα «Σας αρέσει ο Μπραμς» και Κάτιας Γέρου «Είμαι από 'κει». Φωτογραφίες του Νίκου Οικονομόπουλου και το ντοκιμαντέρ «Διαδρομές» (30') σε σκηνοθεσία Κ. Κατζουράκη.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Κ. Κατζουράκης τόνισε ότι «θέμα μας είναι οι καινούριοι συμπολίτες μας και στόχος μας να κοινοποιήσουμε και όχι να καταγγείλουμε». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί αύριο (8μμ). Η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης θα δοθεί στις 10/12 (9μμ).

Για τα παιδιά της Αφρικής

Μουσική βραδιά για τα παιδιά της Αφρικής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα (10/12), στις 7μμ, στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Την εκδήλωση διοργανώνει το Προξενείο της Ακτής του Ελεφαντοστού στην Ελλάδα και τα έσοδά της θα διατεθούν για τον εξοπλισμό χειρουργείου του Νοσοκομείου «Ελλάς» στην αφρικανική χώρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία, με συμμετοχή του καταξιωμένου σαξοφωνίστα Θεόδωρου Κερκέζου, της Χορωδίας της Εμπορικής Τράπεζας (σε διεύθυνση Σταύρου Μπερή) και της Ορχήστρας Σαξόφωνων του Δήμου Νίκαιας. Μια σπάνια συνεργασία, μια ηχητική διαδρομή σε 350 χρόνια μουσικής, από τον μπαρόκ μέχρι την τζαζ. Θα συμμετάσχει η Παιδική Χορωδία Λάμπρου, με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ύμνους και θ' ακολουθήσει δεξίωση στο φουαγιέ της Λυρικής. Τα εισιτήρια (8.000 δρχ.) προπωλούνται στο Προξενείο (Λυκείου 13, τηλ. 010.7212.357).

«Οψεις της ανθρωπολογικής σκέψης και έρευνας στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της διεθνούς επιστημονικής συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί (7,8/12) στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, με συνδιοργανωτές την Ελληνική Εταιρεία Εθνολογίας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα στο Μουσείο Μπενάκη η έκθεση «Ο Χριστιανισμός στα έργα των Ρώσων λαϊκών καλλιτεχνών», που διοργανώνουν το ΥΠΠΟ, το Μουσείο Μπενάκη και ο Σύνδεσμος «Λαϊκές Τέχνες της Ρωσίας». Τα εκθέματα είναι έργα μαθητών ρωσικών κέντρων λαϊκής τέχνης και σχολών εφαρμοσμένων τεχνών με μακραίωνη παράδοση. Διάρκεια έκθεσης έως τις 12/12.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ