Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλίο
Ανώνυμη Ελληνίδα τριάντα αιώνων

Γνώση, ευαισθησία, συγκίνηση και ομορφιά, συναισθήματα, στιγμές και ανάσες ζωής που έρχονται από το μακρινό «χτες» και διηγούνται αξίες πολύτιμες για τη ζωή, αξίες που αλλοιώνονται στο παρόν και κινδυνεύουν να χαθούν στο μέλλον. Λέμε για όσα αναδύονται από το πανέμορφο βιβλίο της Σιμόνης Ζαφειροπούλου «Η γυναίκα στο χρόνο» (πρωτοκυκλοφόρησε το 1985), το οποίο επανεκδόθηκε από τη «Μίλητο» και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη, του οποίου το Φωτογραφικό Αρχείο υπήρξε βασική «πηγή» του βιβλίου.

Ως μορφή το βιβλίο είναι καλλιτεχνικό λεύκωμα, καθώς περιέχει έργα αρχαίας γλυπτικής, αγγειογραφίας, πήλινα ειδώλια από ελληνικά και ξένα μουσεία και σε αντικριστή θέση φωτογραφίες, οι οποίες αντιστοιχούν εκπληκτικά με τα αρχαία έργα. Ως ουσία, το βιβλίο είναι εθνολογική, κοινωνιολογική, ανθρωπολογική έρευνα. Ως θέμα είναι βαθιά ανθρώπινο και διαχρονικό: «Θέμα του είναι η ανώνυμη Ελληνίδα από την αρχαιότητα και μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα στον κύκλο της ζωής και του θανάτου, και τον καθ' ημέραν βίο και μόχθο της, όπως την έπλασαν άνδρες γλύπτες και τη φωτογράφισαν άνδρες. Δεν είναι μόνον η γυναικεία ματιά, αλλά και η βαθιά γνώση της Ιστορίας και της Τέχνης, που κάνει αυτό το βιβλίο να αντανακλά ευαισθησία και ποιότητα», είπε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς.

Η Σ. Ζαφειροπούλου νιώθοντας και δική της «όλη τη γυναικεία μοίρα 2.500 και πλέον χρόνων», σκέφθηκε να συγκεντρώσει και να συνθέσει «τα σημάδια της ζωής της Ελληνίδας σε μια διαχρονική πορεία τριάντα αιώνων. Ο εντοπισμός έγινε στην ανώνυμη Ελληνίδα, στη "σιωπηλή πλειοψηφία", του αγροτικού κυρίως χώρου» σημειώνει προλογικά η δημιουργός του βιβλίου, ότι «ο τρόπος ζωής της που για αιώνες έμεινε σχεδόν αναλλοίωτος, δέχεται μια δραματικά γρήγορη και ριζική εξέλιξη στις πρόσφατες δεκαετίες». Αυτή τη ριζική εξέλιξη, που δεν κάνει οπωσδήποτε πιο ευτυχισμένη, πιο ελεύθερη, πιο ξεκούραστη τη ζωή της σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας, επισήμαναν με τις ομιλίες τους η Νίκη Γουλανδρή, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Κρις Χίκυ (διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ