ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Απόφαση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 1995 συνεδρίασε η ΚΕ και συζήτησε τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατιας. Επίσης συζήτησε τα αποτελέσματα της Οικονομικής Εξόρμησης για την διάσωση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ και την αποκατάσταση των ζημιών του κτιρίου απο τις καταστροφές που υπέστη στις πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη.

1. Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών καθώς και η τακτική των άλλων κομμάτων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν την επιλογή του ΚΚΕ να μή συμπράξει με κανένα από τα άλλα κόμματα στην ανάδειξη κοινου υποψηφίου, τα οποία χρησιμοποιούν την προεδρικη εκλογή για να προωθήσουν τις αντιλαικές συναινετικές επιλογές τους, να παρεμποδίσουν την ανασύνταξη του λαικού κινήματος, να ικανοποιήσουν, επίσης, τις ιδιαίτερες κομματικές φιλοδοξίες τους στη νομη της κυβερνητικης εξουσίας.

2.Το ΚΚΕ δεν ειναι διατεθειμένο να δώσει "συγχωροχάρτι" στην πολιτική που χρόνια τώρα ακολουθείται στην χώρα μας με την εναλλαγή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν επιτρέπεται επίσης η "αφεση αμαρτιών" στην ανοχή των αλλων κομμάτων, που αντιπολιτεύονται, χωρις ομως να αμφισβητούν τις κατευθυντήριες επιλογές του δικομματισμού.

Το ΚΚΕ παρεμβαίνει και συμμετέχει ενεργά στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις με κέντρο βάρους την αγωνιστικη συσπείρωση, την λαικη ενότητα και πάλη, τον παλλαικό αγώνα γύρω απο τα κρίσιμα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά προβλήματα των εργαζομένων. Δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες, μάταιες ελπίδες οτι ειναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, με το σημερινό συσχετισμό και την προωθούμενη διακομματική αντιλαική συναίνεση.

Το βασικό πολιτικό πρόβλημα που αφορά το λαό ειναι πώς, σε κάθε φάση, κάθε μέρα θα συγκεντρώνονται και θα συσπειρωνονται όλο και περισσότερες λαικές δυνάμεις, ωστε -οσο πιο γρήγορα γίνεται- να απαλλαγεί ο τόπος απο τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, που πλήττει τα λαϊκα συμφέροντα, και την εθνικη ανεξαρτησία της χώρας, γίνεται κάθε μέρα ολο και πιο ασυδοτη, ανήθικη και αποκρουστική..

3. Οι εργαζόμενοι, όλοι εκείνοι που υποφέρουν απο τις συνέπειες αντιλαικών, αντιδραστικών πολιτικών πρέπει να περιφρονήσουν τις μέθοδες των εκβιασμών, των πλαστών διλημμάτων και της κινδυνολογίας των πρόωρων εκλογών.

Αν , παρα τους συσχετισμούς της σημερινής βουλής και τις συγκλίσεις, οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, ο λαός μπορει και πρέπει να τις αξιοποιήσει με την δυναμική αγωνιστική του παρέμβαση και με την ψηφο του.

Η κάλπη να βγάλει ισχυρό μήνυμα οτι οι εργαζόμενοι δεν νομιμοποιούν τις ιδιωτικοποιήσεις, την λιτότητα, την αφαίρεση κατακτήσεων, την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την απεμπόληση του αγώνα για εθνική ανεξαρτησια και ισότιμη συμμετοχή στο συστημα των διεθνών σχέσεων. Η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελει την μόνη δυναμική λαική απάντηση στις επόμενες εκλογές, με βάση το σημερινό συσχετισμό και τους προσανατολισμους που διακηρύσσουν τα αλλα κόμματα.

Η ΚΕ καλεί τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους κνίτες και της κνιτισες, να στηρίξουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και μαχητικότητα τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας που αναπτύσσονται σε όλα τα μέτωπα. Να διαδόσουν πλατειά τις πολιτικές θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ. Να ανοίξουν διάλογο με τις λαικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς φορείς και παράγοντες που βλέπουν οτι η δυσαρέσκεια και αγανάκτηση πρέπει να μετατραπεί σε ενα πολύμορφο, λαικό, δημοκρατικό, πατριωτικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για τις αναγκαίες βαθειές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΘΗΝΑ 13/02/95

Προτάσεις σωτηρίας για τη ΧΡΩΠΕΙ

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στο φάρμακο ζητά ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση και διατυπώνει τις προτάσεις της για να σωθεί η μοναδική κρατική φαρμακοβιομηχανία

Προτάσεις για τη σωτηρία της μοναδικής κρατικής φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ διατυπώνει προς την κυβέρνηση η Ομοσπονδία εργαζομένων στο φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ).

Η ΟΕΦΣΕΕ ζητά την επανεξέταση της απόφασης της κυβερνητικής επιτροπής (14.12.94) για το κλείσιμο της ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ, να γίνει άμεσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, να λειτουργήσουν οι τρεις κλειστές κρατικές επιχειρήσεις στη Λάρισα, τον Αγιο Στέφανο και στην Παλλήνη, και να τροποποιηθεί ο Ν. 1965/91, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η παρέμβαση του κράτους σ' όλο το κύκλωμα (παραγωγή, τιμές). Ακόμη, προτείνει την επαναφορά του ΕΟΦόσιμου στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου για την έρευνα και ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας. Σήμερα, τα ποσά από το ΕΟΦόσιμο, περίπου 40 δισ. το χρόνο, που επιβαρύνουν την τιμή των φαρμάκων, εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Ομοσπονδία ζητά να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για τα θέματα αυτά με το συνδικαλιστικό κίνημα και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, "γιατί το φάρμακο είναι κομβικό σημείο για την υγεία - περίθαλψη και τα ασφαλιστικά Ταμεία".

Ωστόσο, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει υπόψη της τις προτάσεις και παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο φάρμακο, της ΓΣΕΕ και των εργαζομένων της ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ και εμμένει στην απόφασή της να κλείσει την τελευταία κρατική φαρμακοβιομηχανία. Οπως τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, "από τον κύκλο των συναντήσεων που έγινε με τους αρμόδιους υπουργούς δε στάθηκε δυνατόν μέχρι σήμερα να δοθούν υπεύθυνες και πειστικές εξηγήσεις που να στοιχειοθετούν αυτή την απόφαση".

Οι εργαζόμενοι ζητούν απ' την κυβέρνηση να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα:

- Αν αθετεί τη δέσμευσή της για την παρέμβαση του κράτους στον τομέα του φαρμάκου;

- Εάν θα παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών ή θα διαμορφώνονται ανεξέλεγκτα;

- Μπορεί να αντιμετωπιστούν προβλήματα εκτάκτων εθνικών αναγκών και ασφάλειας;

Η Ομοσπονδία αναφέρει ορισμένα βασικά σημεία στα οποία μπορεί να στηριχτεί ο διάλογος, όπως: Ανάπτυξη της έρευνας σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, μονάδες σε λειτουργία με δυνατότητα παραγωγής όλων των προϊόντων, παρέμβαση στη διακίνηση με στόχο την επάρκεια στην αγορά, τη συγκράτηση των τιμών και στις πρώτες ύλες και στα ιατρικά βοηθήματα, σχέση τιμών παλαιών και νέων φαρμάκων, παραγομένων - εισαγομένων.

Για τη συγκράτηση αλλά και τη μείωση των τιμών τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση. "Κρίνεται αναγκαίο - σημειώνει - για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων". Προσθέτει ακόμα ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν από τον έλεγχο των τιμών τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, να υπάρξουν αυστηροί όροι για την έγκριση και κυκλοφορία νέων φαρμάκων, να καθοριστεί ανώτατο όριο δαπανών για τη διαφήμιση και να γίνεται ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος της συνταγογράφησης.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από όλα τα κόμματα "να πάρουν θέση και να παρέμβουν θετικά στην κυβέρνηση" για την υλοποίηση των προτάσεών τους. Η Ομοσπονδία, καλεί τα συνδικάτα "να συμπαρασταθούν και να συμβάλλουν αποφασιστικά σ' αυτή την κατεύθυνση, γιατί το θέμα αφορά όλους και ιδιαίτερα τους ασφαλισμένους" και δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι θα παλέψουν για την υλοποίηση των προτάσεων.

Ε. Φ.

Ειδική "ταρίφα"

Κατ' αρχήν μπορεί να τον διαολοστείλεις, αν σε προσπεράσει με ανεβασμένη- ή και κατεβασμένη - τη σημαία και δεν πας προς την κατεύθυνση της παράδοσης του αυτοκινήτου στο συνέταιρο.

Επειτα μπορεί να τύχεις σε τύπο σέρτικο κι αράθυμο, που θεωρεί τις κουβέντες του πιο ακριβές και απ' τις μετοχές στο Χρηματιστήριο. Κι αλίμονό σου αν δεν πρόσεξες την πινακίδα που έχει πάνω απ' το ρολόι. Πριν προλάβεις να βγάλεις το πρώτο "κιχ" σου δείχνει την ταμπέλα που γράφει: "Σας ευχαριστώ που δε μου μιλάτε" - κι ας σου τρυπάνε τύμπανά σου τα σκυλάδικά του.

Αυτοί οι τύποι δείχνουν "ξερ-όλες" αλλά μπορεί να σε πάνε και σε λάθος διαδρομή ή υπηρεσία.

Μπορεί όμως και να τύχεις σε επαγγελματία ταξιτζή που, ταυτόχρονα, να είναι και το βαρόμετρο της καθημερινότητας. Ανθρωπο που να θέλει αυτά τα λίγα λεπτά - που μπορεί να γίνουν και πολλά αν υπάρχει μποτιλιάρισμα - της διαδρομής, να κυλήσουν ευχάριστα. Ενας τέτοιος καλοντυμένος τύπος ήταν και ο ταξιτζής που με μετέφερε χτες.

Το μικρό κοριτσάκι μόλις μπήκε στο πίσω κάθισμα έβαλε τα πόδια στην καρέκλα του ταξιτζή. Εκείνος, με προσποιητό βλοσυρό ύφος, είπε στη μικρή να κατεβάσει τα πόδια της. Το μικρό σκαθάρι τα χρειάστηκε. Και τότε ο ταξιτζής την έβαλε και καθάρισε το κάθισμά του.

Ετσι ξεκίνησε η κουβέντα. Στα είκοσι λεπτά της διαδρομής και τι δεν άλεσε η γλώσσα του με έναν ιδιότυπο αλλά πολύ κόσμιο σαρκασμό: Τον Μητσοτάκη, τον Παπανδρέου, τον Καραμανλή. Μίλησε για θέατρο. Αξιολόγησε τους καλλιτέχνες.

- Θα 'πρεπε να έχεις και μια ειδική "ταρίφα" για το χιούμορ, του είπα σε κάποια στιγμή.

- Ε, τότε πάμε μέχρι τη Λαμία.

- Γιατί; Από κει είσαι.

- Οχι. Αλλά έχω μετρήσει ότι αυτή η διαδρομή μού εξασφαλίζει το μεροκάματο!

Ο ταξιτζής - είχε ξεπεράσει τα πενήντα - γεννήθηκε στην Αθήνα. Κράτησε όμως, όπως είπε, την τρέλα του Κερκυραίου πατέρα του και την καλή καρδιά της Μικρασιάτισσας μάνας του. Πολλές φορές οι "κούρσες" του κατέληξαν σε συντροφιές για κουβέντα, γλέντι και καλαμπούρι. Την περασμένη βδομάδα μαζί με ένα ζευγάρι έψαχναν μια ώρα για να βρουν μια ταβέρνα. Τελικά έγιναν μια συντροφιά και έφυγαν στις πέντε το πρωί.

- Και η οικογένεια; ρώτησε η κυρία απ' το πίσω κάθισμα.

- Εχω μεγάλα παιδιά. Δυστυχώς έχασα τη γυναίκα μου πριν 17 χρόνια, είπε με αναστεναγμό.

Κάτι βαρύ έπεσε στη μέχρι εκείνη τη στιγμή ευχάριστη ατμόσφαιρα. Η αμηχανία έσπασε απ' τις ευχές του για καλύτερη υγεία και τη χαρά των παιδιών, "για τα οποία ζούμε και δουλεύουμε".

Η άλλη ανθρώπινη πλευρά της καθημερινότητας, που την προσπερνούμε και μας προσπερνά και δύσκολα πιάνουμε το σφυγμό της.

Γιώργος ΓΩΓΟΣ

Την απέλυσαν μετά το εργατικό ατύχημα

Η Αλεξία Αντωνοπούλου ήταν εργάτρια στη ΦΑΜΑΡ του Μαρινόπουλου. Επαθε εργατικό ατύχημα και πήρε μακρόχρονη άδεια. Εναν, όμως, μήνα πριν επιστρέψει στην εργασία της απολύθηκε γιατί, όπως καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ, δεν μπορεί να προσφέρει άλλο στη δουλιά.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με τη ΦΑΜΑΡ του Μαρινόπουλου, όσον αφορά τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους (ωράρια, αμοιβές, εργασιακές σχέσεις, απολύσεις)", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο φάρμακο. Αυτή τη φορά, τονίζει, η κατάσταση έχει παραγίνει. "Απολύσεις απ' τη μια, για όσους δεν είναι "καλά παιδιά", προσλήψεις απ' την άλλη".

Η Ομοσπονδία θέτει το ερώτημα προς τους υπευθύνους για το ρόλο που παίζουν οι γιατροί εργασίας, όπου υπάρχουν. "Μήπως, συνεχίζει η ανακοίνωση, μπορεί κανείς να μιλήσει για τον κ. Ζωγράφο, γιατρό εργασίας στη ΦΑΜΑΡ, ποια είναι τα καθήκοντά του και πώς τα εξασκεί;"

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Εργασίας να παρέμβει και να δει την πραγματικότητα πίσω απ' τη νομιμοφανή στάση της ΦΑΜΑΡ.

Είναι τραγικό να εισάγονται στη χώρα μας οροί για τα νοσοκομεία, όταν το κύριο συστατικό τους είναι απεσταγμένο νερό

Τα χρήματα που θα διατεθούν για το κλείσιμο της ΧΡΩΠΕΙ, θα έπρεπε να δοθούν για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της επιχείρησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ