ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Αποκαλύπτεται η αντισοβιετική προβοκάτσια στη δίκη του Αλγκιρντας Παλέτσκις

Στις 12 Σεπτέμβρη ξεκίνησε και πάλι η δίκη του Αλγκιρντας Παλέτσκις, προέδρου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, που δικάζεται επειδή δημόσια αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991 στη λιθουανική πρωτεύουσα, που αποδίδονται στις σοβιετικές δυνάμεις, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα.

Ο Α. Παλέτσκις δικάζεται με βάση την αντικομμουνιστική νομοθεσία και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, αφού δημόσια αμφισβήτησε τα δήθεν «εγκλήματα του κομμουνισμού» και «της σοβιετικής κατοχής», όπως ψευδώς χαρακτηρίζουν τη σοσιαλιστική περίοδο της Λιθουανίας οι σημερινές αρχές.

Στις 13 Σεπτέμβρη στο δικαστήριο κατέθεσαν τρεις μάρτυρες (οι Ριμκιάβιτσους, Αζιάλις και Σουλτς), πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Λιθουανίας. Ωστόσο οι καταθέσεις των Ριμκιάβιτσους και Αζιάλις ήταν αντιφατικές. Ετσι, ο Ριμκιάβιτσους διαβεβαίωσε πως ο ίδιος μαζί με μια ομάδα συνεργατών του 6ου τμήματος του υπουργείου Εσωτερικών της Λιθουανίας βρισκόταν τη νύχτα στον Τηλεοπτικό πύργο και γύριζε ταινία για τα δραματικά γεγονότα του Γενάρη του 1991, υποστήριξε πως δεν είδε τους πυροβολισμούς επειδή ξημέρωνε. Από τη μεριά του ο Αζιάλις ο οποίος και αυτός γύριζε ταινία για τα γεγονότα, διαβεβαίωσε, πως έφτασε στον Τηλεοπτικό πύργο όταν άρχισε να ξημερώνει.

Ωστόσο, ο μάρτυρας Σουλτς διέψευσε όσα κατέθεσαν οι δυο πρώτοι μάρτυρες, δηλώνοντας πως εκείνη τη νύχτα (μιάμιση τη νύχτα) ο ίδιος με τους 5 συνεργάτες του 6ου τμήματος του υπουργείου Εσωτερικών της Λιθουανίας, μεταξύ των οποίων ήταν ο Ριμκιάβιτσους και ο Αζιάλις, βρίσκονταν κοντά στον Τηλεοπτικό πύργο. Από ένα ανοιχτό παράθυρο ενός διαμερίσματος, που βρισκόταν στον 8 όροφο, γύριζαν ταινία. Ξαφνικά άκουσαν πυροβολισμούς πάνω από τα κεφάλια τους. Κάποιοι πυροβολούσαν από τη σκεπή. Στη συνέχεια είδαν πως οι δυο άντρες που είχαν μαζί τους μια μεγάλη τσάντα απομακρύνθηκαν από το σπίτι και διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Η μαρτυρία του Σουλτς καταρρίπτει την επίσημη εκδοχή και επιβεβαιώνει έμμεσα πως τα θύματα εκείνης της ημέρας δεν προκλήθηκαν από τις δυνάμεις του σοβιετικού στρατού, αλλά από εθνικιστές προβοκάτορες (όπως μαρτυρούν, άλλωστε τα αποτελέσματα των βαλλιστικών ερευνών και των ιατροδικαστών).

Οπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, φαίνεται πως η συγκεκριμένη μαρτυρία θορύβησε τον εισαγγελέα, με αποτέλεσμα η δίκη του Α. Παλέτσκις να αναβληθεί για τις 24 Οκτώβρη του 2011.


Ι. Π.

ΚΟΥΒΑ
Καταθέτει νέο αίτημα για άρση του αποκλεισμού

ΑΒΑΝΑ.--

Η Κούβα απαίτησε για άλλη μια φορά την Τετάρτη την άρση του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης και ζήτησε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στο σχέδιο απόφασης που θα καταθέσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Οκτώβρη. Παρουσιάζοντας το κείμενο με τίτλο «Ανάγκη Αρσης του Οικονομικού, Εμπορικού και Χρηματοπιστωτικού Αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα», ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπελάρδο Μορένο σημείωσε πως μέχρι το Δεκέμβρη του 2010 οι οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με τις συνέπειες του αποκλεισμού στην Κούβα φτάνουν τα 975 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως παρά τους προεκλογικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα περί «αλλαγής», συνεχίζεται η πολιτική αποκλεισμού, ενώ τα μέτρα που σχετίζονται με τα εμβάσματα από τις ΗΠΑ προς τις οικογένειες Κουβανών καθώς και τις άδειες για πτήσεις τσάρτερ στο νησί είναι ανεπαρκή και περιορισμένα.

Ο Μορένο, μιλώντας στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε επίσης και στην αύξηση των ζημιών που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός στην υγεία των παιδιών. Σημειώνοντας ένα παράδειγμα, τόνισε πως η υπηρεσία παίδων του Ινστιτούτου Ογκολογίας και Ραδιολογίας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει προσθετικά μέρη για την αντικατάσταση οστών σε χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης καρκινικών όγκων, καθώς τα υλικά αυτά πωλούνται αποκλειστικά από εταιρείες στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως για 19 χρόνια η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει ψηφίσει υπέρ της άρσης του αποκλεισμού, ενώ μόλις πέρσι 187 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κούβας, μόλις δύο κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ), ενώ η Μικρονησία, το Παλάου και τα νησιά Μάρσαλ απείχαν.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Εκλογές βίας και νοθείας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οριστικά αποτελέσματα από τις εκλογές (προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές) της 11ης Σεπτέμβρη στη Γουατεμάλα, μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από βία και νοθεία. Το βέβαιο είναι ότι ο προεδρικός θώκος θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, στις 6 Νοέμβρη, αφού «τα αποτελέσματα» επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά: Ο υποψήφιος του Πατριωτικού Κόμματος, στρατηγός εν αποστρατεία Οτο Πέρες Μολίνα, είναι ο νικητής του πρώτου γύρου αποσπώντας γύρω στο 36,18% και θα αντιμετωπίσει τον Μανουέλ Μπαλντισόν, 41 ετών, δικηγόρο, γνωστό επιχειρηματία και υποψήφιο της Δημοκρατικής Ανανεωμένης Ελευθερίας (Libertad Democratica Renovada).

Κανένα στοιχείο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής. Παράλληλα το εκλογοδικείο έκανε λόγο για κάποια επεισόδια, που ωστόσο κατά την ανακοίνωση «δεν επηρέασαν την αξιοπιστία της ψηφοφορίας», αν και ανεξάρτητες πηγές κάνουν λόγο «για όργιο ατασθαλιών και νοθείας», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η καταμέτρηση της ψηφοφορίας σταμάτησε για τεχνικούς λόγους.

Παράλληλα η υποψήφια του Ευρέως Μετώπου και νομπελίστρια Ριγκομπέρτα Μεντσού τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τον πρόεδρο που θα εκλεγεί, καθώς η διαδικασία ήταν διάτρητη, ότι η διαδικασία είχε νοθευτεί πριν καν τις κάλπες, με τα ΜΜΕ να παίζουν πολύ βρώμικο ρόλο και ότι τελικά το μόνο που μέτρησε ήταν τα χρήματα που ξοδεύτηκαν -και για εξαγορά ψηφοφόρων- στην προεκλογική εκστρατεία. Το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας θα είναι η εγκαθίδρυση αστυνομικού κράτους, στο όνομα της «ασφάλειας» εξαιτίας της δράσης των ναρκεμπόρων και των συμμοριών και προς τέρψιν των ΗΠΑ που προωθούν το «Σχέδιο Κεντρική Αμερική». Εξάλλου, ο απόστρατος στρατηγός Οτο Πέρες Μολίνα είναι απόφοιτος της διαβόητης Σχολής Δολοφόνων της Αμερικής, κατηγορείται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και ειδικότερα τη δεκαετία του '90.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Μια από τα ίδια...

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Παρά τις τυμπανοκρουσίες των αστικών μέσων ενημέρωσης περί «ιστορικής νίκης» του «κόκκινου μπλοκ» των Σοσιαλδημοκρατών στη Δανία, που «έπειτα από 10 χρόνια επιστρέφει στην εξουσία», το σίγουρο είναι πως δε θα αλλάξει τίποτα για τους εργαζόμενους, καθώς όλα αυτά τα χρόνια τα κατά καιρούς αντιλαϊκά μέτρα έχουν ψηφιστεί από κοινού με τις λεγόμενες «αντιπολιτευόμενες» δυνάμεις των Σοσιαλδημοκρατών και αυτές του πρώην κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος.

Συνολικά, το «κόκκινο μπλοκ», στο οποίο ηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, έλαβε 92 έδρες στο 179μελές Κοινοβούλιο της Δανίας κατά τη διάρκεια των εκλογών που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη χώρα, ενώ το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων κέρδισε μία έδρα, φτάνοντας έτσι στις 47. Τα άλλα κόμματα που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Συντηρητικό και το Λαϊκό, έχασαν 10 και 3 έδρες, αντίστοιχα. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 87,7%.

Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Χέλε Τόρνινγ αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, ωστόσο θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική, αφού ακόμα και προεκλογικά δήλωνε πως δε θα πάρει πίσω κανένα αντιλαϊκό μέτρο, γιατί δε θέλει να έρθει σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ...

Απ' ό,τι γίνεται φανερό από το εκλογικό αποτέλεσμα, και εξαιτίας της απουσίας από το προεκλογικό σκηνικό πρότασης για άλλο δρόμο ανάπτυξης, ο λαός εγκλωβίστηκε στις αποπροσανατολιστικές προτάσεις και κριτικές που αποδίδουν τα προβλήματα σε διαχειριστικά ή προσωπικά λάθη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τρεις ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, προκειμένου να απεγκλωβίσουν έναν ανθρακωρύχο που βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα μικρό ορυχείο του Γκλέισιον Κόλιερι, στην κοιλάδα Σουόνσι της Νότιας Ουαλίας. Περιοχή που για δεκαετίες ήταν συνώνυμη με την παραγωγή άνθρακα, αν και σήμερα υπάρχουν μόνο απομεινάρια της κάποτε μεγάλης παραγωγής. Απομεινάρια που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής αναδιαρθρώσεων που ξεκίνησε η Μάργκαρετ Θάτσερ και της επίθεσής της ειδικά στους ανθρακωρύχους κατά την απεργία '83-'84. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 196.000 ανθρακωρύχους του 1984 μόλις 6.000 έχουν απομείνει σήμερα.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές φείδονται δηλώσεων όσον αφορά τα αίτια του ατυχήματος κατά το οποίο κατέρρευσε ένα τοίχος αντιστήριξης, με αποτέλεσμα ορμητικά νερά να πλημμυρίσουν τις εξόδους του. Η έρευνα συνεχίζεται, αλλά δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τον ανθρακωρύχο, η τύχη του οποίου αγνοείται. Τρεις ανθρακωρύχοι ανασύρθηκαν ζωντανοί και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι δύο εξ αυτών, μάλιστα, κατάφεραν να απεγκλωβιστούν μόνοι τους πριν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ