Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Εκλογές βίας και νοθείας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οριστικά αποτελέσματα από τις εκλογές (προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές) της 11ης Σεπτέμβρη στη Γουατεμάλα, μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από βία και νοθεία. Το βέβαιο είναι ότι ο προεδρικός θώκος θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, στις 6 Νοέμβρη, αφού «τα αποτελέσματα» επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά: Ο υποψήφιος του Πατριωτικού Κόμματος, στρατηγός εν αποστρατεία Οτο Πέρες Μολίνα, είναι ο νικητής του πρώτου γύρου αποσπώντας γύρω στο 36,18% και θα αντιμετωπίσει τον Μανουέλ Μπαλντισόν, 41 ετών, δικηγόρο, γνωστό επιχειρηματία και υποψήφιο της Δημοκρατικής Ανανεωμένης Ελευθερίας (Libertad Democratica Renovada).

Κανένα στοιχείο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής. Παράλληλα το εκλογοδικείο έκανε λόγο για κάποια επεισόδια, που ωστόσο κατά την ανακοίνωση «δεν επηρέασαν την αξιοπιστία της ψηφοφορίας», αν και ανεξάρτητες πηγές κάνουν λόγο «για όργιο ατασθαλιών και νοθείας», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η καταμέτρηση της ψηφοφορίας σταμάτησε για τεχνικούς λόγους.

Παράλληλα η υποψήφια του Ευρέως Μετώπου και νομπελίστρια Ριγκομπέρτα Μεντσού τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τον πρόεδρο που θα εκλεγεί, καθώς η διαδικασία ήταν διάτρητη, ότι η διαδικασία είχε νοθευτεί πριν καν τις κάλπες, με τα ΜΜΕ να παίζουν πολύ βρώμικο ρόλο και ότι τελικά το μόνο που μέτρησε ήταν τα χρήματα που ξοδεύτηκαν -και για εξαγορά ψηφοφόρων- στην προεκλογική εκστρατεία. Το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας θα είναι η εγκαθίδρυση αστυνομικού κράτους, στο όνομα της «ασφάλειας» εξαιτίας της δράσης των ναρκεμπόρων και των συμμοριών και προς τέρψιν των ΗΠΑ που προωθούν το «Σχέδιο Κεντρική Αμερική». Εξάλλου, ο απόστρατος στρατηγός Οτο Πέρες Μολίνα είναι απόφοιτος της διαβόητης Σχολής Δολοφόνων της Αμερικής, κατηγορείται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και ειδικότερα τη δεκαετία του '90.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ