Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Διαδηλώσεις και σχέδια «ανάπτυξης» της κατοχής

ΠΟΡΤ-Ω- ΠΡΕΝΣ.--

Ενας τραυματίας και δεκάδες συλλήψεις είναι ο απολογισμός του νέου γύρου διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αϊτή, με αίτημα την άμεση αποχώρηση του στρατού κατοχής υπό τον ΟΗΕ (MINUSTAH), που αντιμετωπίζει εκ νέου κατακραυγή του λαού της βασανισμένης χώρας από την ανέχεια και τη φτώχεια μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που έχει καταγράψει τη σεξουαλική κακοποίηση ενός 18χρονου Αϊτινού από Ουρουγουανούς πεζοναύτες.

Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης έθεσε τους πεζοναύτες υπό κράτηση και ο ΟΗΕ προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το γεγονός, ωστόσο «το ποτήρι έχει ξεχειλίσει».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μισέλ Μαρτελί, που εξελέγη το Μάρτη μετά από μια διαδικασία που είχε αμαυρωθεί από σωρεία καταγγελιών περί βίας και νοθείας, δηλώνει ότι η Αϊτή εξακολουθεί να χρειάζεται τους κυανόκρανους, αλλά «μέχρι τη στιγμή που θα σχηματιστούν πλήρως οι δυνάμεις ασφαλείας». Δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση καθώς από το Μάη, που έχει ορκιστεί, δεν έχει κατορθώσει ούτε καν να διορίσει πρωθυπουργό. Η λύση φαίνεται ότι δίνεται από την Ουάσιγκτον καθώς σε μία ακόμη ωμή επέμβαση επέβαλε την υποψηφιότητα του δρ. Γκάρι Κονίλ, διά μέσου του απεσταλμένου του «ΟΗΕ» Μπιλ Κλίντον που επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες την Αϊτή. Ο δρ. Κονίλ δεν είναι τυχαίος, είναι εκπρόσωπος του Μπιλ Κλίντον, αντιπρόεδρος της «Μεταβατικής Επιτροπής για την Ανοικοδόμηση της Αϊτής» και, το κυριότερο, εδώ και χρόνια μέλος της στενής ομάδας του Τζέφρι Σακς, του οικονομολόγου του Πανεπιστημίου Κολούμπια και εμπνευστή των «δόγματος του σοκ», των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που επιβλήθηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Η «συμβιβαστική πρόταση» ήδη έτυχε της έγκρισης της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου της Αϊτής, ενώ αναμένεται και η έγκριση του διορισμού του από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επιβολή του Κονίλ έγινε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση από τον Μαρτελί της σύστασης 32μελούς «συμβουλευτικής ομάδας για τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη της Αϊτής», της οποίας θα ηγηθεί φυσικά ο Κλίντον και η πρώτη συνεδρίασή της αναμένεται στις 21 Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη. Η σύσταση της επιτροπής δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά μεταξύ των συμβούλων φέρονται να είναι οι αντιδραστικοί πρώην πρόεδροι της Κολομβίας και της Κόστα Ρίκα, Αλβαρο Ουρίμπε και Οσκαρ Αρίας, οι πρώην πρωθυπουργοί Ισπανίας και Τζαμάικα, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Π. Τζ. Πάτερσον, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα έκδοσης εκ μέρους της Βολιβίας καθώς διώκεται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του «πολέμου του φυσικού αερίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ