Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνουν, με απειλές, οι ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Κλιμακώνονται οι πιέσεις και οι απειλές κατά της συριακής ηγεσίας από τις ΗΠΑ καθώς χθες το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ιδιαίτερα ανησυχητική, για το επόμενο βήμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτήν, «το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από τη χώρα, όσο υπάρχουν ακόμη μεταφορικά μέσα» και καλούνται οι υπήκοοι των ΗΠΑ να αναβάλλουν σχέδια μετάβασής τους στη χώρα και όσους αποφασίσουν να μείνουν να περιορίσουν στο ελάχιστο «τις μη αναγκαίες μετακινήσεις τους».

Την ίδια ώρα, η συριακή τηλεόραση μετέδωσε εκτενή συνέντευξη του αντισυνταγματάρχη Χουσεΐν Χαρμούς, ο οποίος είναι ο πρώτος στρατιωτικός αξιωματούχος που λιποτάκτησε, στις αρχές Ιουνίου, αρνούμενος, όπως είχε δηλώσει, να ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών. Ο Χαρμούς επιβεβαίωσε ότι λιποτάκτησε αλλά συμπλήρωσε ότι δεν του δόθηκαν ποτέ εντολές να πυροβολήσει διαδηλωτές, ούτε άκουσε να δίνονται τέτοιες εντολές γενικά. Τόνισε ότι η αντιπολίτευση του έδωσε «υποσχέσεις κενές περιεχομένου» και ότι ορισμένα στελέχη από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» τον διαβεβαίωναν ότι είχαν εισάγει στη χώρα όπλα, ισχυρισμός που συνάδει με τις ανακοινώσεις της συριακής ηγεσίας για δράση «ενόπλων συμμοριών» στις οποίες ο στρατιωτικός απέδωσε τις δολοφονίες διαδηλωτών.

Ο Χαρμούς φερόταν να είναι στην Τουρκία και να έχει μαζί του και άλλους αξιωματικούς του συριακού στρατού που λιποτάκτησαν. Δεν έχει γίνει σαφές πώς επέστρεψε στη Δαμασκό, με τους αντικαθεστωτικούς να διαρρέουν ότι παραδόθηκε στη Συρία από τις τουρκικές υπηρεσίες σε αντάλλαγμα για συλληφθέντες μαχητές του ΡΚΚ, ισχυρισμό που διέψευσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Μία μέρα νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι συστάθηκε, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες απόπειρες, στην Τουρκία ένα αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 140 μέλη, εκ των οποίων μόνο τα ονόματα των 70 δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η εμφάνιση Χαρμούς στην τηλεόραση συνέπεσε με νέες διαδηλώσεις, χθες, που ήταν και ημέρα προσευχής, σε πολλές πόλεις της χώρας από το βορρά μέχρι το νότο. Πηγές που πρόσκεινται στους αντικαθεστωτικούς υποστήριζαν ότι σε όλη τη χώρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και ότι διεξάγονται επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Η τελευταία πληροφορία επιβεβαιώθηκε από το λιβανικό στρατό που υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια καταδίωξης, Σύροι στρατιώτες εισήλθαν, το βράδυ της Πέμπτης, αρκετά μέτρα μέσα στο λιβανικό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ