Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νέες «παρεμβάσεις» Ερντογάν

Ο Ερντογάν και η ηγεσία του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου «προσεύχονται»... για το καλό των συμφερόντων των αστικών τους τάξεων
Ο Ερντογάν και η ηγεσία του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου «προσεύχονται»... για το καλό των συμφερόντων των αστικών τους τάξεων
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Θερμότατης υποδοχής έτυχε και στη Λιβύη από το αντικαθεστωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο και τους υποστηρικτές του ο Τούρκος πρωθυπουργός, που ολοκλήρωσε χτες την περιοδεία του στις χώρες της βόρειας Αφρικής, όπου υπήρξαν ανατροπές ηγεσιών τους τελευταίους μήνες για να προχωρήσουν αστικοί εκσυγχρονισμοί και να μείνει άθικτη η εξουσία των μονοπωλίων. Και σε αυτόν το σταθμό, ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να καλλιεργήσει την εικόνα της Τουρκίας ως «εκπροσώπου και υποστηρικτή» του αραβικού κόσμου αλλά και του «πολιτικού Ισλάμ» προωθώντας τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού συμμετείχε στις καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής, συναντήθηκε με το ηγετικό δίδυμο του Συμβουλίου, τους Μαχμούντ Τζιμπρίλ και Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ. Εξήρε «τη θυσία του λιβυκού λαού» και υποστήριξε ότι «τέλειωσε η εποχή της τυραννίας και της δικτατορίας» ενώ απηύθηνε πρόσκληση και προς το λαό της πολιορκημένης, από τους αντικαθεστωτικούς Σύρτης, να «γίνει ένα με τους υπόλοιπους Λίβυους αποφεύγοντας την αιματοχυσία».

Από την Τρίπολη, ο Ερντογάν επανήλθε και στις εξελίξεις στη Συρία δηλώνοντας ότι «ο συριακός λαός δεν πιστεύει πια στον Ασαντ, ούτε και εγώ», εκτιμώντας ότι «όσοι καταπιέζουν τους λαούς τους δεν θα επιβιώσουν» και καλώντας την ιρανική ηγεσία «να αλλάξει στάση απέναντι στη Δαμασκό». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τόσο στην περίπτωση της Συρίας όσο και της Λιβύης, αρχικώς, η τουρκική ηγεσία είχε σταθεί στο πλευρό τόσο του Ασαντ όσο και του Καντάφι, και μάλιστα είχε εκφράσει έντονη δυσφορία όταν άρχισε η ΝΑΤΟική επέμβαση.

Παρ' όλα αυτά, γρήγορα, άλλαξε «στρατόπεδο» βλέποντας προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα, και έσπευσε με μεγαλοστομίες ανάλογες των χτεσινών, να διασφαλίσει τα συμφέροντα του τουρκικού κεφαλαίου και να διαβεβαιώσει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τις καλές προθέσεις της Αγκυρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας εξέφραζε την ελπίδα «σύντομα το Συμβούλιο να δώσει άδεια για επανάληψη των εξορύξεων πετρελαίου και αερίου που πραγματοποιεί η κρατική τουρκική ΤΡΑΟ στη Λιβύη».

Εδρα στον ΟΗΕ και μάχες

Με 114 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 15 αποχές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε, χτες, να περάσει η έδρα του λιβυκού καθεστώτος στη δικαιοδοσία του Μεταβατικού Συμβουλίου, αναγνωρίζοντάς το, ουσιαστικά, ως νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού και το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων δύο πετρελαϊκών εταιρειών. Την ώρα που γινόταν η ψηφοφορία κλιμακώνονται και οι μάχες στην περίμετρο της Σύρτης και του Μπάνι Ουαλίντ, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις προκειμένου να καταλάβουν και τα τελευταία προπύργια του Καντάφι.

Πάντως χτες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπεραμύνθηκε της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη λέγοντας ότι ήταν «ένα ηθικό καθήκον» και εντελώς προκλητικά ισχυρίστηκε «Η Λιβύη βρίσκεται πολύ κοντά» (στην Ευρώπη), η προοπτική ότι ο ηγέτης της θα μπορούσε να σφαγιάσει το λαό του «προκάλεσε αγανάκτηση». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε διάσκεψη του Ιδρύματος «Νέλσον Μαντέλα» χτες στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ήταν καλεσμένος. Η Νότια Αφρική δεν έχει αναγνωρίσει το Μεταβατικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ