Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Αποκαλύπτεται η αντισοβιετική προβοκάτσια στη δίκη του Αλγκιρντας Παλέτσκις

Στις 12 Σεπτέμβρη ξεκίνησε και πάλι η δίκη του Αλγκιρντας Παλέτσκις, προέδρου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, που δικάζεται επειδή δημόσια αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991 στη λιθουανική πρωτεύουσα, που αποδίδονται στις σοβιετικές δυνάμεις, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα.

Ο Α. Παλέτσκις δικάζεται με βάση την αντικομμουνιστική νομοθεσία και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, αφού δημόσια αμφισβήτησε τα δήθεν «εγκλήματα του κομμουνισμού» και «της σοβιετικής κατοχής», όπως ψευδώς χαρακτηρίζουν τη σοσιαλιστική περίοδο της Λιθουανίας οι σημερινές αρχές.

Στις 13 Σεπτέμβρη στο δικαστήριο κατέθεσαν τρεις μάρτυρες (οι Ριμκιάβιτσους, Αζιάλις και Σουλτς), πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Λιθουανίας. Ωστόσο οι καταθέσεις των Ριμκιάβιτσους και Αζιάλις ήταν αντιφατικές. Ετσι, ο Ριμκιάβιτσους διαβεβαίωσε πως ο ίδιος μαζί με μια ομάδα συνεργατών του 6ου τμήματος του υπουργείου Εσωτερικών της Λιθουανίας βρισκόταν τη νύχτα στον Τηλεοπτικό πύργο και γύριζε ταινία για τα δραματικά γεγονότα του Γενάρη του 1991, υποστήριξε πως δεν είδε τους πυροβολισμούς επειδή ξημέρωνε. Από τη μεριά του ο Αζιάλις ο οποίος και αυτός γύριζε ταινία για τα γεγονότα, διαβεβαίωσε, πως έφτασε στον Τηλεοπτικό πύργο όταν άρχισε να ξημερώνει.

Ωστόσο, ο μάρτυρας Σουλτς διέψευσε όσα κατέθεσαν οι δυο πρώτοι μάρτυρες, δηλώνοντας πως εκείνη τη νύχτα (μιάμιση τη νύχτα) ο ίδιος με τους 5 συνεργάτες του 6ου τμήματος του υπουργείου Εσωτερικών της Λιθουανίας, μεταξύ των οποίων ήταν ο Ριμκιάβιτσους και ο Αζιάλις, βρίσκονταν κοντά στον Τηλεοπτικό πύργο. Από ένα ανοιχτό παράθυρο ενός διαμερίσματος, που βρισκόταν στον 8 όροφο, γύριζαν ταινία. Ξαφνικά άκουσαν πυροβολισμούς πάνω από τα κεφάλια τους. Κάποιοι πυροβολούσαν από τη σκεπή. Στη συνέχεια είδαν πως οι δυο άντρες που είχαν μαζί τους μια μεγάλη τσάντα απομακρύνθηκαν από το σπίτι και διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Η μαρτυρία του Σουλτς καταρρίπτει την επίσημη εκδοχή και επιβεβαιώνει έμμεσα πως τα θύματα εκείνης της ημέρας δεν προκλήθηκαν από τις δυνάμεις του σοβιετικού στρατού, αλλά από εθνικιστές προβοκάτορες (όπως μαρτυρούν, άλλωστε τα αποτελέσματα των βαλλιστικών ερευνών και των ιατροδικαστών).

Οπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, φαίνεται πως η συγκεκριμένη μαρτυρία θορύβησε τον εισαγγελέα, με αποτέλεσμα η δίκη του Α. Παλέτσκις να αναβληθεί για τις 24 Οκτώβρη του 2011.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ