ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 1996
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Ετοιμοι να... δαγκώσουν σίδερα

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης σήμερα και ο Βαλέριος Λεωνίδης αύριο, διεκδικούν τα πρώτα μετάλλια για την Ελλάδα

Δύο χρυσά μετάλλια έχει κατακτήσει η ελληνική άρση βαρών στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1904 με τον Περικλή Κακούση και το 1992 με τον Πύρρο Δήμα. Στην Ατλάντα οι συνθήκες είναι καλύτερες. Η ομάδα του Χρήστου Ιακώβου θεωρείται το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση μεταλλίων.

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης πέρυσι είχε αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του. Παντελώς άγνωστος, πέτυχε να αναδειχτεί παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία των 59 κιλών. Σήμερα στις 22.30, λογικά υπερασπίζει τον τίτλο του πιο δυνατού ανθρώπου στον κόσμο στην κατηγορία των 59 κιλών. "Θα τα δώσω όλα, σας το υπόσχομαι. Ελάτε να με... φτύσετε αν δε δαγκώνω σίδερα στον αγώνα", δήλωσε λίγο πριν τη μεγάλη αναμέτρηση. Ενας αγώνας με αντιπάλους τους Βούλγαρους Πεσάλοφ και Μίντσεφ, τον Νοτιοκορεάτη Μπιούν και τον Τούρκο Χ. Σουλεϊμάνογλου, η οποία μπορεί να αλλάξει τη ζωή στον ίδιο και την οικογένειά του.

Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση ανάμεσα στον "Ηρακλή τσέπης" Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου και τον Βαλέριο Λεωνίδη. Οι μεγάλες αναμετρήσεις ανάμεσα στους δύο αθλητές έχουν προσδώσει μια άλλη αίγλη στο άθλημα των δυνατών τα τελευταία χρόνια. Εμπειρος ο Ναϊμ με δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στη συλλογή του, όμως μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης όπου έχασε από τον Βαλέριο το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των 64 κιλών, υπολογίζει όσο ποτέ άλλοτε τον ομογενή αθλητή από τη Ρωσία. "Θα γίνει μάχη. Αυτό είναι σίγουρο. Ο Βαλέριος είναι ένας πολύ επικίνδυνος αντίπαλος και πιο φρέσκος σωματικά από εμένα που άρχισα μικρός την άρση βαρών και νιώθω ψυχολογικά και σωματικά κουρασμένος. Ωστόσο είμαι πολύ έμπειρος από αυτόν και εδώ στους αγώνες ξέρω τι πρέπει να κάνω όταν βρεθώ μπροστά στην μπάρα", δήλωσε ο Τούρκος αθλητής.

Αισιόδοξος και στα όρια εμφράγματος δηλώνει ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρ. Ιακώβου. "Ο Σουλεϊμάνογλου είναι μεγάλος αθλητής και έτοιμος για το τρίτο χρυσό μετάλλιο, αλλά ο Λεωνίδης τον πλησιάζει όλο και πιο πολύ κάθε φορά. Θα είναι ένας μεγάλος αγώνας για τους δύο αθλητές και πιθανότατα εγώ θα βρεθώ κοντά στην καρδιακή προσβολή", υπογράμμισε.

Οι αναμετρήσεις τον δύο αθλητών ξεκίνησαν το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Ο Σουλεϊμάνογλου με 320 κιλά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και ο Λεωνίδης έμεινε πέμπτος με 295. Στο Παγκόσμιο της Μελβούρνης το 1993, ο Ναϊμ ήταν και πάλι πρώτος με 322,5κ. και ο Βαλέριος πέμπτος αλλά με 17,5 κιλά περισσότερα (312,5) σε σύγκριση με τη Βαρκελώνη. Η πρώτη μεγάλη κόντρα έγινε το 1994 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης. Ο ένας μετά τον άλλον κατέρριπταν τα παγκόσμια ρεκόρ. Νικητής ο Σουλεϊμάνογλου με 330 κιλά, δεύτερος ο Λεωνίδης με 322,5. Ιδιο σκηνικό και ένα χρόνο αργότερα στο Ευρωπαϊκό της Βαρσοβίας με τον Σουλεϊμάνογλου να φτάνει τα 325 κιλά και τον Λεωνίδη να μένει μεν στα 322,5κ. αλλά με την ικανοποίηση ότι νίκησε τον αντίπαλό του στο ζετέ και μάλιστα με νέα παγκόσμια επίδοση. Η διαφορά των δύο αθλητών μηδενίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Σουλεϊμάνογλου κατέκτησε μεν τρία χρυσά μετάλλια, αλλά μόνο επειδή ήταν σωματικά ελαφρύτερος από τον Λεωνίδη.

Λεωνίδης και Σουλεϊμάνογλου είναι οι καλύτεροι φίλοι εντός κι εκτός γυμναστηρίων. Ο ένας υπολογίζει και σέβεται τον άλλον. Ας νικήσει λοιπόν ο καλύτερος.

Αμερικανική σαπουνόπερα

"Εκτός σεναρίου" η αναπαράσταση αγωνισμάτων της αρχαιότητας

Η αναπαράσταση των αρχαίων αγωνισμάτων, του δρόμου, της πάλης και των αλμάτων, ήταν ό,τι καλύτερο και ταιριαστό με τα εκατοντάχρονα των Ολυμπιακών Αγώνων, στην τελετή έναρξης της 26ης Ολυμπιάδας. Σκηνές βγαλμένες από την αρχαιότητα, επίκαιρες όσο ποτέ κι εκφραστικές ως προς το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ηταν οι μόνες στιγμές που ο Ελληνας αισθάνθηκε την καρδιά του να χτυπάει κι οι μόνες αντάξιες της κορυφαίας αθλητικής γιορτής. Ακόμα κι οι Αμερικανοί δεν έμειναν απαθείς στην ανάγλυφη αναπαράσταση των σκηνών της αρχαιότητας. Οι ίδιοι που λίγο νωρίτερα χειροκρότησαν παρέλαση μηχανοκίνητων και έκθαμβοι κοιτούσαν στον ουρανό σμήνος της αμερικανικής αεροπορίας σε διάφορους σχηματισμούς. Τι σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Το Χόλιγουντ δεν μπορούσε να απουσιάσει από την Ατλάντα. Οι Αμερικανοί και τι δε σκαρφίστηκαν για να εντυπωσιάσουν. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με 25 κανονιοβολισμούς, όσος και ο αριθμός των προηγούμενων Ολυμπιάδων. Στη συνέχεια το στάδιο γέμισε χρώματα, κίτρινο, μπλε, πράσινο, μαύρο και κόκκινο, σε μια ενότητα με τίτλο "η γέννηση των φυλών της Γης". Χιλιάδες Αμερικανοί τραγούδησαν τον ύμνο της πατρίδας τους, με τα φώτα στραμμένα στους ένοπλους αξιωματικούς που έφεραν στο στάδιο τις σημαίες των αμερικανικών όπλων! Ο σοβινισμός στο αποκορύφωμά του.

Η αναπαράσταση της ιστορίας του αμερικανικού νότου είχε λίγο από όλα. Τεράστιες πεταλούδες, ποτάμια, φεγγάρια, καταιγίδες, ποταμόπλοια, σε μια μιμητική προσπάθεια των αγώνων της Βαρκελώνης, όταν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε η Μεσόγειος.

Ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας Πύρρος Δήμας ήταν ο πρώτος αθλητής που μπήκε χειροκροτούμενος στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λίγο αργότερα η Βούλα Πατουλίδου, συνοδευόμενη από τον Αμερικανό πυγμάχο Εβάντερ Χόλιφιλντ, έδωσε τη φλόγα στην Αμερικανίδα κολυμβήτρια Τζάνετ Εβανς, που με τη σειρά της την παρέδωσε στον πρωταθλητή της πυγμαχίας και χρυσό Ολυμπιονίκη του 1960 Μοχάμετ Αλι, στον οποίο έγινε η τιμή να μεταφέρει τη φλόγα στο βωμό. Συνολικά παρήλασαν 11.000 αθλητές από 197 χώρες, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των αγώνων.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα και τη Γαλλία, δύο χώρες που - όπως είπε - "συνέβαλαν τα μέγιστα στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων".

Ολυμπιακοί Αγώνες στις ΗΠΑ, χωρίς υστερία για δήθεν απειλές και τρομοκρατικές ενέργειες, δε γίνεται να διεξαχθούν. Δύο ώρες πριν την έναρξη της τελετής, οι δυνάμεις ασφαλείας του διεθνούς κέντρου τηλεόρασης σήμαναν συναγερμό. Αφορμή ένα "ασυνόδευτο" δέμα που βρέθηκε σε κάποια αίθουσα. Εκλεισαν τις εισόδους, εκκένωσαν μερικώς το κτίριο, αλλά - όπως ανακοινώθηκε - όλα ήταν υπερβολές.

ΙΣΤΙΟΠΛΟ'ΪΑ
Σηκώνουν πανιά στη Σαβάνα

Την ατυχία και τους... καρχαρίες φοβάται ο Κακλαμανάκης

Με πλώρη τη διάκριση και τα μετάλλια, ανοίγουν αύριο τα πανιά τους τα αγόρια και τα κορίτσια της ιστιοπλοϊας. Φαβορί για να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου είναι ο Ν. Κακλαμανάκης (MISTRAL) που κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της κατηγορίας και μόνο από ατυχία ή δικό του λάθος θα χάσει το χρυσό.

Ο 28χρονος ιστιοπλόος δήλωσε έτοιμος για τους αγώνες, προσθέτοντας πως θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του και επισήμανε πως το μετάλλιο θα κριθεί από τη φυσική κατάσταση, την τεχνική και την τακτική των αθλητών. Επίσης, ο Κακλαμανάκης (όπως και τα άλλα μέλη της αποστολής) εξέφρασε παράπονα για τις συνθήκες της προετοιμασίας.

Ετοιμα για το καλύτερο δηλώνουν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, που πέφτουν αύριο στο νερό, δηλαδή οι Μπουντούρης, Μπούκης (STAR), Θεοδωράκης (LASER), Παπαθανασίου (FINN), Σταύρος και Παναγιώτης Αλευράς, Χάνδακας (SOLING), Σκαρλάτου (MISTRAL), Μυλωνά (EUROPE). Οι αγώνες όλων των κατηγοριών ξεκινούν στις 16.30, εκτός από τα σκάφη τύπου SOLING που θα σαλπάρουν μισή ώρα αργότερα.

Στη Σαβάνα θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις αντικειμενικές δυσκολίες, τους αντιπάλους, αλλά δυστυχώς και τις έριδες μεταξύ τους. Δύο μέρες πριν από την αυλαία ο Ν. Κακλαμανάκης και ο Αιμίλιος Παπαθανασίου ήταν πρωταγωνιστές σ ένα επεισόδιο που - τουλάχιστον - χάλασε το κλίμα.

Η αδρεναλίνη ανέβηκε και η απαραίτητη ψυχική ηρεμία... πνίγηκε. Οι δηλώσεις αμφοτέρων επιβεβαίωσαν πως δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός και κυρίως δεν αποκλείστηκε η πιθανότητα επανάληψής του, ενώ ο Τάσος Μπουντούρης κατηγόρησε παράγοντα, μέλος της αποστολής, ως μοναδικό υπεύθυνο.

Παρ' όλα αυτά όλοι υποστηρίζουν ότι δε θα επηρεαστούν από το άσχημο κλίμα και τα αποτελέσματα θα είναι τα αναμενόμενα. Οι ιστιοπλόοι δηλώνουν έτοιμοι να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, αλλά και το γεγονός πως η περιοχή των αγώνων είναι γεμάτη από τσούχτρες και καρχαρίες!!!

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ: 17.00: Αυστραλία - Ολλανδία, 22.00: Νικαράγουα - Ιταλία, 03.00: ΗΠΑ - Ν. Κορέα (*).

ΜΠΑΣΚΕΤ: (Α) 17.00: Βραζιλία - ΕΛΛΑΔΑ, 19.00: Κροατία - Κίνα, 22.00: Ν. Κορέα - Πουέρτο Ρίκο, 24.00: Γιουγκοσλαβία - Αυστραλία, 03.00: Αργεντινή - Λιθουανία (*), 05.00: Αγκόλα - ΗΠΑ (*).

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: 20.30: Α γύρος όλων των κατηγοριών.

ΙΠΠΑΣΙΑ: 16.00: Ομαδική ιππική δεξιοτεχνία.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ: 15.00: Ατομικό ξίφος ανδρών - γυναικών. 22.00: ημιτελικά - τελικά.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: 16.15: ομαδικό ανδρών 19.30: ομαδικό ανδρών - ελεύθερα προγράμματα, 23.30: τελικός.

ΧΟΚΕΪ: (Α) 16.00: Πακιστάν - Ισπανία, 00.30: Γερμανία - Ινδία (*), 03.00: ΗΠΑ - Αργεντινή (*). (Γ) 16.00: Αυστραλία - Αργεντινή, 18.00: ΗΠΑ - Ν. Κορέα.

ΤΖΟΥΝΤΟ: 16.30: προκριματικοί 86κ. ανδρών και 66κ. γυναικών. 22.00: τελικοί.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: 16.00: (Α) διπλό σκιφ, τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου, τετραπλό σκιφ, οκτάκωπος. (Γ) 16.00: διπλό σκιφ, τετραπλό σκιφ, οκτάκωπος. ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: 20.00: Μιστράλ ανδρών - γυναικών, Λέιζερ, Ευρώπη, Φιν, Σόλινγκ, Τομάντο.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: 17.00: Προκριματικά - τελικά στα 10 μ. με αεροβόλο τουφέκι ανδρών.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: (Α) 02.00: Ισπανία - Γαλλία (*), 02.00: Σ. Αραβία - Αυστραλία (*), 02.30: Τυνησία - ΗΠΑ (*), 02.30: Αργεντινή - Πορτογαλία (*).

ΣΟΦΤΜΠΟΛ: 16.00: Αυστραλία - Ταϊβάν. 18.30: Ιαπωνία - Κίνα, 01.30: Πουέρτο Ρίκο - Καναδάς (*), 04.00: ΗΠΑ - Ολλανδία (*).

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: 17.05: 400 ελεύθερο (Γ), 100 ελεύθερο (Α), 100 ύπτιο (Γ), 200 πεταλούδα (Α), 4Χ100 ελεύθερο ομαδικό (Γ). 02.30: τελικοί (*).

ΒΟΛΕΪ: (Γ) 17.00: Κίνα - Ν. Κορέα, 19.30: Ουκρανία - Ιαπωνία, 23.00: Ρωσία - Καναδάς, 23.00: Γερμανία - Περού, 02.30: Ολλανδία - ΗΠΑ (*), 05.00: Κούβα - Βραζιλία (*).

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ: 18.00: Ρωσία - Γερμανία, 19.40: Ισπανία - Γιουγκοσλαβία, 22.00: ΕΛΛΑΔΑ - Ρουμανία, 23.40: Ουγγαρία - Ολλανδία, 01.30: Κροατία - Ιταλία (*), 05.00: ΗΠΑ - Ουκρανία (*).

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: 22.30: 64 κιλά.

ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ: 17.00: προκριματικοί σε 52, 62, 74, 90 και 130 κιλά. 22.30: αγώνες κατάταξης σε 52, 62, 74, 90 και 130 κ.

(*) Ξημερώματα Τρίτης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ

ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ: 22.00: Ιταλία - Ν. Κορέα, 03.00: Κούβα - Ιαπωνία (*).

ΜΠΑΣΚΕΤ: (Γ) 17.00: Βραζιλία - Καναδάς, 15.00: Ζαϊρ - Ουκρανία, 22.00: ΗΠΑ - Κούβα, 24.00: Ιαπωνία - Ρωσία, 03.00: Ιταλία - Κίνα (*).

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: 20.30: Πρώτος γύρος.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: (Γ) 18.00: Τελικός αγώνας δρόμου.

ΙΠΠΑΣΙΑ: 17.00: Ομαδική ιππική δεξιοτεχνία.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ: 15.00: Ατομικό ξίφος γυναικών. 22.00: Ατομικό σπάθης ανδρών.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: 16.30: Ομαδικό γυναικών.

ΧΟΚΕΪ: (Α) 16.00: Ολλανδία - Μαλαισία, 00.30: Μ. Βρετανία - Ν. Κορέα (*), 03.00: Ν. Αφρική - Αυστραλία. (Γ) 00.30: Ισπανία - Γερμανία (*), 03.00: Ολλανδία - Μ. Βρετανία (*).

ΤΖΟΥΝΤΟ: 16.30: προκριματικοί 95κ. ανδρών και 72κ. γυναικών. 22.00: τελικοί.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: 16.00: (Α) δίκωπος άνευ πηδαλιούχου - διπλό σκιφ - τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου - μονό σκιφ. (Γ) δίκωπος άνευ πηδαλιούχου - διπλό σκιφ - μονό σκιφ.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: 16.00: Προκριματικά και τελικά στο τραπ ανδρών και στα 10μ. με αεροβόλο πιστόλι γυναικών.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: (Α) 24.00: Ιταλία - Αυστραλία, 00.30: Γκάνα - Ν. Κορέα (*), 01.30: Βραζιλία - Ιαπωνία (*), 01.30: Ουγγαρία - Νιγηρία (*). (Γ) 21.30: Γερμανία - Ιαπωνία, 21.00: Νορβηγία - Βραζιλία, 23.00: Σουηδία - Κίνα, 23.00: Δανία - ΗΠΑ.

ΣΟΦΤΜΠΟΛ: 16.00: ΗΠΑ - Πουέρτο Ρίκο, 18.30: Καναδάς - Ταϊβάν, 01.30: Αυστραλία - Κίνα (*).

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: 17.05: 200 ελεύθερο γυναικών, 400 μεικτή ατομική ανδρών, 100 πρόσθιο γυναικών, 4Χ200 ελεύθερο ανδρών. 02.30: 200 ελεύθερο γυναικών (Α και Β τελικός), 400 μεικτή ατομική ανδρών (Α και Β τελικός), 100 πρόσθιο γυναικών (Α και Β τελικός), 4Χ200 ελεύθερο ανδρών (Α και Β τελικός).

ΒΟΛΕΪ: (Α) 17.00: Τυνησία - Ολλανδία, 19.30: Ν. Κορέα - Ιταλία, 23.00: Γιουγκοσλαβία - Ρωσία, 23.00: Βουλγαρία - Κούβα, 02.30 Πολωνία - ΗΠΑ (*), 0.5.00: Βραζιλία - Αργεντινή (*).

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ: 18.00: Γιουγκοσλαβία - Ρωσία, 19.40: Γερμανία - Ουγγαρία, 22.00: Ρουμανία - Κροατία, 23.40: Ολλανδία - Ισπανία, 01.20: Ιταλία - Ουκρανία (*), 05.00: ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ (*).

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: 22.30: 59κ.

ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ: 17.00: Αγώνες κατάταξης 48, 57, 68, 82, 100 κιλά. 22.30: Τελικοί σε 48, 57, 68, 82, και 100 κιλά.

(*) Ξημερώματα Δευτέρας.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Τελικό στοχεύει η Τσαβδαρίδου

Η ελληνική γυμναστική πριν ακόμα από την έναρξη των Αγώνων έχει ήδη κατακτήσει μια πρωτιά. Στέλνει πλήρη ομάδα κοριτσιών στην ενόργανη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως υπάρχει επανάπαυση και πάνε στην Αμερική για τουρισμό. Στόχος των "ευλύγιστων δεσποινίδων", που αγωνίζονται σήμερα στις 16.30, είναι μια αξιοπρεπής εμφάνιση απέναντι στις μεγαλύτερες και παραδοσιακότερες δυνάμεις του κόσμου.

Επικεφαλής των.... "επτά Χάριτων" είναι η Βάσω Τσαβδαρίδου, στην οποία οφείλεται η παρουσία πλήρους ομάδας στην Ατλάντα. Η 16χρονη θεσσαλονικιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέρυσι πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση, κατετάγη 11η και εξασφάλισε στη χώρα μας αυτό το δικαίωμα. Ταυτόχρονα η αθλήτρια του "Σπάρτακου" ονειρεύεται βάσιμα την είσοδό της στον τελικό. Την ομάδα στελεχώνουν ακόμα οι Βιργινία Καρέντζου, Κων/να Μαργαρίτη, Κατερίνα Μαμούτη, Γεωργία Τέμπου, Κική Φυρινίδου, Κική Παπανικολάου.

Να... καρφώσει την 16άδα ελπίζει η Νίκη Σιδηροπούλου που εκπροσωπεί την ελληνική ξιφασκία, στους αγώνες που αρχίζουν σήμερα (15.00). Η 22χρονη αθλήτρια, που μένει μόνιμα στην Ουγγαρία, έχει ως μεγαλύτερή της επιτυχία την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στη Ζυρίχη. Η διοργάνωση αυτή με την αντίστοιχη στο Λουξεμβούργο, όπου κατετάγη τέταρτη, της έδωσαν το εισιτήριο για τις ΗΠΑ.

Το... βάρος των μεταλλίων θα προσπαθήσουν να σηκώσουν οι Σαμπάνης

Το... βάρος των μεταλλίων θα προσπαθήσουν να σηκώσουν οι Σαμπάνης (σήμερα), Λεωνίδης (αύριο)

Απειλείται η ευρωπαϊκή "κυριαρχία"

Και στις 26 διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ευρώπη συνολικά αποσπούσε τη "μερίδα του λέοντος" των μεταλλίων, αλλά στην Ατλάντα, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, αυτή η "κυριαρχία" αναμένεται να αμφισβητηθεί πολύ σοβαρά.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κέρδισαν 450 από τα συνολικά 815 μετάλλια στη Βαρκελώνη, τέσσερα χρόνια πριν, αλλά αυτό το 55% ήταν δραματικά μειωμένο σε σχέση με τους αγώνες του Μόντρεαλ, το 1976, όταν οι Ευρωπαίοι αθλητές κατακτούσαν 7 στα 10 μετάλλια.

Το γεγονός ότι η Σοβιετική Ενωση, η οποία είχε σημαντικό μερίδιο στην κατάκτηση των μεταλλίων, δε θα εμφανιστεί ενιαία, η σημαντική αθλητική πρόοδος των αναπτυσσόμενων κρατών, αλλά και το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αθλητές δε θα αγωνιστούν στο έδαφος της "γηραιάς ηπείρου", μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να επαναληφθούν οι ευρωπαϊκοί θρίαμβοι του παρελθόντος.

Οι Ισπανοί αθλητές, για παράδειγμα, θα νιώσουν πολύ έντονα την έλλειψη της υποστήριξης από τις κερκίδες. Στη Βαρκελώνη κέρδισαν 22 μετάλλια, ενώ στη Σεούλ είχαν κερδίσει - μόλις - τέσσερα. Και οι ισπανικές νίκες ως ένα βαθμό οφείλονταν (και) στην υποστήριξη από τους θεατές.

Ο Ζακ Ρογκ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εθνικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς, εκτιμά ότι η παρουσία της Ευρώπης, όσον αφορά τα αθλήματα όπου απαιτείται εντατική προπόνηση και άριστη φυσική κατάσταση, θα αποδυναμωθεί σταδιακά, ως συνέπεια του τρόπου ζωής που καλλιεργείται στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των νεαρών ηλικιών. Αντίθετα, στα αθλήματα εκείνα όπου απαιτούνται τεχνικές ικανότητες και τεχνογνωσία περισσότερο (ιστιοπλοϊα κλπ.) αυτό θα επηρεάσει λιγότερο την ευρωπαϊκή παρουσία.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Στις 16.30 θα αρχίσουν οι αγώνες της κωπηλασίας όπου υπάρχει η 5μελής συμμετοχή της Ελλάδας. Οι αθλητές και οι αθλήτριες, με τη γαλανόλευκη στο στήθος, είναι αναγκασμένοι να τραβήξουν ακόμα περισσότερο ...κουπί. Στην Ατλάντα βρίσκονται χώρες που παραδοσιακά καλλιεργούν και στηρίζουν το άθλημα, με συνέπεια να έχει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη από ό,τι στη χώρα μας. Παρ' όλα αυτά τα μέλη της αποστολής εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξα. Η πείρα της Σβάιερ (σκιφ) και ο ενθουσιασμός των Κουρκουρίκη, Πολύμερο, Γκρέμου, Μπισκιτζή (διπλό σκιφ) επιτρέπουν όνειρα. Το προπονητικό τιμ δε διστάζει να μιλήσει για ευχάριστες εκπλήξεις, στηριζόμενο στη μαχητικότητα της ομάδας, την καλή φυσική κατάσταση και την τεχνική της. Περισσότερες ελπίδες για διάκριση συγκεντρώνουν οι άντρες της "παρέας", που συγκαταλέγονται στα οκτώ καλύτερα πληρώματα του κόσμου.

Στη μάχη της διάκρισης ρίχνεται σήμερα η γυναικεία ομάδα της ρυθμικής γυμναστικής, πλήρης για πρώτη φορά στην ιστορία της

Η έπαρση της Ολυμπιακής σημαίας στην τελετή έναρξης των αγώνων της Ατλάντα. Στην ένθετη φωτό, ο Κάσιους Κλέι ενώ μεταφέρει την Ολυμπιακή φλόγα στο βωμό του σταδίου

Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, το σαρανταοχτάωρο που διανύουμε θα δείξει τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής ομάδας. Σήμερα ο Σαμπάνης και αύριο ο Λεωνίδης με τον Τζελίλη διεκδικούν θέση στο βάθρο των νικητών. Αν όλα πάνε κατ' ευχήν, μπορούν ακόμα και δύο χρυσά. Την ίδια ώρα οι ιστιοπλόοι μας με πρώτο και καλύτερο των Νίκο Κακλαμανάκη σηκώνουν πανιά στη Σαβάνα. Θα είναι ούριος ο άνεμος; Πρεμιέρα σήμερα και για τα κορίτσια της γυμναστικής με πρώτη και καλύτερη τη Βάσω Τσαβδαρίδου. Η οχτάδα είναι εφικτός στόχος. Κάτι καλύτερο από την 6η θέση που κατέκτησε στη Βαρκελώνη έχει κατά νου η Τόνια Σβάιερ στην κωπηλασία. Η Εθνική ομάδα του πόλο αντιμετωπίζει σήμερα τις ΗΠΑ και αύριο τη Ρουμανία και με δύο νίκες θα βρεθεί ήδη στην επόμενη φάση. Τη Βραζιλία αντιμετωπίζει αύριο στις 19.00 η Εθνική ομάδα μπάσκετ. Παιχνίδι αν όχι οριακό, ενδεικτικό για τη θέση που θα καταλάβει στην πρώτη φάση το εθνικό συγκρότημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ